Tomaatin kasvatus: Näin onnistut helposti

Tomaatin kasvatus helpot vinkit puutarhaan

Jaa tämä artikkeli:

Tomaatin kasvatus kesällä on ehdottomasti yksi puutarhan kohokohdista. Itse kasvatetut, mehevät ja maukkaat tomaatit maistuvat rutkasti makeammilta kuin kaupasta ostetut.

Mutta miten tomaatin kasvatus onnistuu helpoiten?

Miten voit varmistua sadon onnistumisesta omassa puutarhassa, parvekkeella tai mökillä?

Vaikka Pohjoisen ilmasto ei ole tomaatille se kaikkein suotuisin, tomaatin kasvatus onnistuu helposti, kun huolehdit muutamasta avainseikasta.

Itse olen haaveillut omasta tomaattitarhasta jo vuosia. Tänä kesänä haave kuitenkin toteutui – ja lähti jopa hieman lapasesta. Keväällä sain pahemman luokan puutarhakuumeen ja muutin yhden miehen voimin mökkimme metsätontin reheväksi hyötypuutarhaksi.

Ja jotta tomaatin kasvatus onnistuisi varmasti, kahlasin läpi satoja artikkeleja ja vinkkejä Suomesta ja muualta maailmasta.

Pakko myöntää, että mokailin muutamaan otteeseen pahemman kerran, mutta kaiken kaikkiaan noviisisuoritukseksi tomaattisato oli mitä mainioin.

Tässä artikkelissa jaan sekä onnistumiset että nolot mokailut matkan varrelta. Tomaatin kasvatus ei ole vaikeaa – ja näillä vinkeillä onnistut varmasti!

Tomaatin kasvatus kotipuutarhassa – Tomaattien tukeminen ja sadonkorjuu

Sisällys: Tomaatin kasvatusopas

  1. Tomaatin kasvatus: Ennen kuin aloitat
  2. Tomaatin kylväminen ja taimikasvatus
  3. Tomaattien istutus
  4. Tomaatin hoito-ohjeet
  5. Tomaatin sato ja kypsyminen
  6. FAQ: Usein kysytyt kysymykset

Tomaatin kasvatus: Ennen kuin aloitat

Ennen kuin aloitat tomaatin kasvatuksen, mieti millaiset puitteet sinulla on kukoistavaa tomaattikesää varten.

Tomaatti ei ole liian kranttu kasvatettava, mutta muutama perusasia on hyvä pitää mielessä.

Tässä muutama seikka, joita kannattaa mietiskellä etukäteen, koska ne vaikuttavat kaikkeen, mistä puhun edempänä:

  1. Haluatko kasvattaa tomaattia kotipuutarhassa, parvekkeella vai mökillä?
  2. Millaiset valo-olosuhteet kasvupaikalla on?
  3. Tomaatti on juoppo ja jano vain kiihtyy kasvin varttuessa – kuinka usein ehdit kastella kasveja?
  4. Millainen kasvualusta sinulla on tarjota tomaateille?

Näitä pointteja kannattaa pitää silmällä, koska niiden kautta teet tomaatin kasvatuksesta mahdollisimman helppoa.

Jos esimerkiksi tiedät, ettei puutarhassasi ole tarpeeksi valoa ja lämpöä tomaateille, kannattaa miettiä, olisiko pieni tomaattihuone hyvä hankinta. Suojainen muovi- tai lasikyhäelmä pidentää kasvukautta ja kerää lämpöä.

Tai jos tiedät lomailevasi pitkin kesää, mieti jo nyt, kuinka huolehdit kastelusta poissaolosi aikana. Jos et tarvitse välttämättä jättimäistä runkotomaattia, pienikokoinen ja satoisa ruukkutomaatti on helppo napata mukaan autoreissulle ja mökille.

takaisin ylös ↑


Tomaatin kylväminen ja taimikasvatus

Jos haluat omistautua tomaatin kasvatukselle täysillä, kasvatat taimesi tietenkin siemenestä.

Voin kertoa nyt jo sen verran, että siemenestä kasvattamani tomaatintaimet ovat koko puutarhan tanakoimpia ja vahvimpia kasveja. Ostotaimissa ei ole ollut mitään vikaa, mutta eron huomaa silti.

Mutta ennen kuin ostat siemeniä, katso kalenteriin.

Tomaatti vaatii hurjan pitkän kasvukauden, jotta se ehtii tuottamaan runsaan sadon. Siemenet pitää kylvää maalis-huhtikuussa – joillain lajikkeilla jo helmikuun lopulla.

Jos on liian myöhäistä ja luet tätä esimerkiksi toukokuun puolella, ei hätää! Voit ottaa oikoreitin suoraan lähimmälle taimistolle ja hankkia tomaattisi valmiina taimina.

Useat taimimyymälät kasvattavat nykyään jo hieman erikoisempiakin lajikkeita, jotka menestyvät niin avomaalla kuin kasvihuoneessakin.

Lisäksi taimiston tarhurit osaavat kertoa parhaat vinkit juuri omien lajikkeidensa kasvatukseen. Kysy rohkeasti neuvoja, vaikka kiikarissa olisi entuudestaan tuttukin lajike!

Jos siis kevät on jo ovella, voit hypätä suoraan tomaattien istutukseen. Mutta jos luet tätä kevättalvella, tässäpä helpot niksit tomaatin kylvöön ja taimetukseen:

Tomaatin siemenet ja lajikkeet

Ennen kuin pääset kylvämään, kannattaa perehtyä hieman tomaattien lajikkeisiin.

Täällä Suomessa ilmasto rajoittaa lajikevalintaa jonkin verran. Tomaatin siemenet kannattaa siis hankkia mieluiten Suomesta – tai ainakin melko läheltä. Välimerellä suositut lajikkeet eivät välttämättä ehdi tuottaa meillä kunnolla hedelmää.

Tomaatit ryhmitellään useimmiten muutamaan kategoriaan, joista jokainen asettaa omat vaatimuksensa kasvatukselle:

  • Pihvitomaatit – Suurikokoisia, vaativat paljon lämpöä ja pitkän kasvukauden.
  • Tavan tomaatit – Keskikokoisia ja mehukkaita, ”kaupan tomaatteja”.
  • Cocktailtomaatit – Pieniä, aromaattisia, terttutomaatteja.
  • Kirsikkatomaatit – Vieläkin pienempiä ja makeita.

Jos haluat varman sadon, kannattaa panostaa 2-3 helppoon, luotettavaan ja perinteiseen lajikkeeseen. Mutta muista kokeilla myös jotain uutta – tomaattilajikkeita on tuhansia ja kaikissa on oma makunsa!

Lajikevalinnassa kannattaa pitää silmällä oman puutarhan kasvupaikkoja. Jos sinulla on kasvihuone, voit kokeilla rohkeammin lämpöä vaativia lajikkeita. Ansarin suojissa kasvatan itsekin meheviä pihvitomaatteja, jotka vaativat pitkän kasvukauden ja paljon valoa.

Tässä muutamia suosittuja tomaattilajikkeita, jotka ovat melko helppoja ja varmoja viljeltäviä:

  1. Tanskan vienti (tai Bonner Beste) – Perinteinen, suosittu, punainen, satoisa, aikainen
  2. Gardener’s Delight – Maukas, makea, voimakaskasvuinen, punainen, erittäin satoisa pikkutomaatti
  3. Sungold F1 – Maailman makein (kuin karkki!), satoisa, voimakaskasvuinen, oranssinkultainen kirsikkatomaatti
  4. Moneymaker – Punainen, satoisa, maukas ”kaupan tomaatti”
  5. Marmande – Punainen, litteänpyöreä, makea, satoisa pihvitomaatti
  6. Chocolate Cherry – Maukas, melko satoisa, tummanpunaiseksi kypsyvä pikkutomaatti
  7. Yellow Pearshaped – Keltainen, päärynänmuotoinen, melko satoisa, hieman jauhoinen, mieto cocktailtomaatti
  8. Indigo Rose – Satoisa, melko hitaasti kypsyvä, hyvin tumma keskikokoinen tomaatti (painavat hedelmätertut tarvitsevat hyvän tuennan)
  9. Hundreds & Thousands – Amppeliin sopiva, erittäin satoisa, pitkään hedelmiä tuottava, pieni marjatomaatti
  10. Outdoor Girl – Avomaalle sopiva, aikainen, satoisa, rehevälehtinen, aromaattinen pensastomaatti

Lue myös: Tomaattilajikkeet ja niiden valinta: Näillä lajikkeilla varmistat helpon ja runsaan sadon

Tumbling Tom Yellow amppelitomaattilajike

Tomaatin kylvö

Ryhdy kylvötöihin maaliskuussa tai viimeistään huhtikuun alulla. Esikasvatukseen kannattaa varata noin 8-10 viikkoa.

Voit kylvää siemenet joko yksittäin tai pareissa pieneihin potteihin tai useamman siemenen riveihin matalaan kasvuastiaan.

Käytä puhtaita ruukkuja ja lannoittamatonta taimimultaa. Peitä kylvös hyvin ohuelti mullalla tai hiekalla, jotta hentoiset pikkutaimet jaksavat nousta valoa kohti.

Muista pitää kylvös kosteana – mutta ei märkänä – kunnes taimet pilkistävät esiin mullasta. Voit peittää kylvöksen vaikka rei’itetyllä kelmulla, joka tasaa kosteutta ja lämpöä.

Tomaatin idätyslämpötila

Tomaatti vaatii itääkseen melko korkean lämpötilan, noin 22–25 astetta. Mutta koska siemenet eivät tarvitse valoa itääkseen, voit laittaa kylvöksen vaikka kylpyhuoneeseen nauttimaan lattialämmityksestä.

Oma kylvökseni pääsi vaatekaapin päälle katonrajaan, jossa lämpötila on korkeampi kuin pöydällä. Samassa paikassa idätin myös papuja, krassia, pinaattia, kurkkuja, kesäkurpitsaa ja spagettikurpitsaa kevään mittaan. Oikein oivallinen idätyspaikka, vaikkakin taimitarjottimien nostelussa ylös ja alas piti olla tarkkana.

Kun siemenet ovat itäneet, siirrä pikkutaimet heti valoisaan ja viileämpään paikkaan. Sopiva lämpötila on 18-20 astetta. Liian lämpimässä tomaatti kasvaa vartta ja kasvi jää honteloksi.

Viileän lämpötilan lisäksi tomaatintaimet tarvitsevat rutkasti valoa. Luonnonvaloa on usein melko vähän tarjolla kevättalvella, joten kasvivalo saattaa olla järkevä hankinta. Turha hifistely ei kuitenkaan ole tarpeen. Riittävässä valossa taimet kasvavat tukeviksi ja tanakoiksi.

Meillä pikkutaimet löysivät valoisan, viileän paikan ruokailuhuoneen ikkunalta, jossa päivänvaloa tuli melkein joka suunnalta. Lisäksi huone on yleensä hieman muita viileämpi – täydellinen taimihuone siis.

Tomaatin taimien kastelu ja lannoitus

Kun taimissa on kaksi lehtiparia (sirkkalehdet ja ensimmäiset kasvulehdet), voit aloittaa lannoituksen miedolla kastelulannoitteella.

Parhaiten lannoitukseen sopii tietty tomaattilannoite, mutta tavallinen kastelulannoitekin on täysin OK.

Pidä multa koko ajan kosteana, muttei märkänä. Kasvualusta ei saa kuivahtaa. Pikkuruukkuja on helppo nostella ja päätellä vedentarvetta ruukun painosta. Muutamassa päivässä saat hyvän näppituntuman siihen, miten kevyitä ruukkuja kannattaa kastella.

Lue lisää: Tomaatin taimien lannoitus: Helpot ohjeet ja vinkit

Tomaatin taimien kouliminen

Kun taimiin on ilmestynyt kaksi lehtiparia (sirkkalehdet ja ensimmäiset kasvulehdet), on aika koulia taimet eli siirtää jokainen taimi yksitellen omaan ruukkuunsa.

Tässä vaiheessa riittää esim. noin 8-12 senttimetrin pikkuruukku joka taimelle. Kun ruukku käy pieneksi ja juuret ulottuvat seiniin asti, siirrä taimi jälleen hieman isompaan ruukkuun.

Ole varovainen kouliessa pikkutaimia. Tartu mieluiten lehdistä kiinni, sillä runko on herkkä katkeamaan tässä vaiheessa. Pienen lehdenpalan irtoaminen on sen sijaan pikkujuttu.

Istuta taimi hieman syvempään. Alin lehtipari saa tulla aivan mullan tasalle, ja se nypätään pois.

Tämä sama kaava toistuu seuraavillakin istutuskierroksilla: taimi upotetaan multaan hieman entistä syvemmälle. Tomaatti kasvattaa uusia juuria mullan alle jääneeseen varteen. Näin kasvi vahvistuu ja pystyy ottamaan enemmän ravinteita kasvualustasta.

Tomaatin taimien karaisu

Tomaatin taimikasvatuksessa tarvitaan kärsivällisyyttä, koska kasvuaika on niin pitkä. Taimet ovat kylmänarkoja, joten kannattaa viivytellä melko pitkään ennen kuin siirrät kasvit ulos ja istutat ne lopulliselle kasvupaikalleen.

Karaisu on välttämätön vaihe ennen istutusta. Vie taimet ulkoilemaan päivittäin noin 10-14 päivänä ennen kuin säät sallivat istuttamaan tomaatit ulos. Aloita varovasti ja ulkoiluta taimia varjossa ensimmäisenä päivänä vaikka vain 1–2 tuntia. Pidennä karaisuaikaa päivittäin ja totuta taimet hiljalleen myös suoraan auringonvaloon.

Karaisu varmistaa taimien selviytymisen, kun siirrät ne sisätilojen hellästä huomasta ulos sään armoille. Sisällä kasvaneet taimet pitää siis totuttaa tuuleen, UV-säteilyyn, lämpötilaeroihin ja ilmankosteuden vaihteluihin.

takaisin ylös ↑


Tomaattien istutus

Tomaatin kasvupaikka

Tomaatti rakastaa lämpöä ja valoa. Valitse sille siis tuulensuojainen ja aurinkoinen paikka, jossa lämpötila ei laske yölläkään turhan alas. Viileys hidastaa nimittäin kasvua ja häiritsee juuristoa.

Paras päivälämpötila tomaatin kasvatukselle on 23-25 astetta. Öisin otollisin lämpö on 15-18 astetta.

Jos siis mahdollista, kasvata tomaattia esimerkiksi talon seinustalla, joka varastoi päivällä lämpöä ja luovuttaa sitä yöllä hiljalleen.

Viileinä kesinä taimia kannattaa hemmotella kasvuharsojen avulla. Ne keräävät lämpöä ja tasaavat kasvuolosuhteita etenkin tuulisina päivinä.

Muista kuitenkin, että tomaatti ei myöskään pidä liiasta paahteesta. Tumman kiviseinän edessä taimet läkähtyvät, siitepölyn itäminen estyy ja sato jää niukaksi.

Lue lisää: Tomaatin kasvatus avomaalla – Näillä ohjeilla varmistat herkullisen sadon

Tomaatin kasvualusta

Tomaatti on aikamoinen syöppö ja se vaatiikin runsaasti ravinteita kasvukauden aikana. Helpointa on käyttää valmista, uutta puutarhamultaa tai kasvatussäkkejä. Pussimulta on lannoitettu ja kalkittu, ja sillä taimet pääsevät hyvään vauhtiin.

Jos istutat tomaattisi ”vanhaan” multaan, sitä kannattaa parantaa esimerkiksi puutarhakompostilla. Muista myös lisätä tomaateille sopivaa lannoitetta kasvualustaan, jos maa on päässyt köyhtymään.

Mainiota kasvuvoimaa antaa myös valmis bokashi-komposti. Tilavaan kasvuastiaan voi lisätä bokashia multakerroksen alle, josta juuret löytävät ravinteet taimen kasvaessa.

Tomaatin kasvuastia

Monilla meistä ei ole suurta puutarhaa, jossa tomaateille olisi oma penkki. Mutta tomaatin kasvatus onnistuu mainiosti myös ruukussa, säkissä tai ämpärissä.

Mitä voimakaskasvuisempi lajike, sitä enemmän multatilaa tomaatti tarvitsee. Pienet pensastomaatit voit laittaa kasvamaan melko vaatimattomaankin ruukkuun.

Runkotomaatti sen sijaan vaatii vähintään 10-15 litran astian tuottaakseen kunnon sadon. Isommassa ruukussa kosteus pysyy myös tasaisempana ja kasteluväli pitenee.

Voit myös kasvattaa tomaatteja esimerkiksi betonipaljuissa, joihin viihtyy pari tomaattia kämppiksinä.

Valitse joka tapauksessa kasvuastia, jonka pohjassa on reiät – tai poraa sellaiset itse. Omassa tarhassani porakone lauloi keväällä muutamaankin otteeseen, kun löysin mitä kummallisempia kasvuastioita mökkitontiltamme.

Laita astian pohjalle kerros ruukkusoraa salaojitukseksi.

Vinkki: Ruukkusoran ja mullan väliin kannattaa laittaa esimerkiksi kasvuharsosta leikattu palanen. Näin kerrokset pysyvät erillään ja syksyllä saat kipattua halutessasi multakerroksen helpommin ulos ilman, että ruukkusorakin lähtee mukaan.

Itse kasvatan tomaatteja kasvusäkeissä, joissa kaikki lajikkeet ovat viihtyneet hyvin. Ainoa haittapuoli säkeissä on niiden koko – 50 litran säkki tarvitsee sekin melko tiuhaa kastelua, kun tomaatit kasvavat kohti kasvihuoneen kattoa.

Lisäksi käytän erikokoisia ruukkuja avomaalla eli talon seinustalla ja kesäkeittiössä. Yllättävää kyllä, tomaatit kasvavat missä astiassa vain, kunhan kastelu ja lannoitus on kohdillaan.

Lue lisää: Tomaatin kasvatus ämpärissä tai ruukussa – Helpot vinkin kotipuutarhaan

Tomaatin istutus

Tomaatin voi istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen, kun yölämpötila ei laske enää 10 asteen alapuolelle.

Avomaalla tomaatit pääsevät multiin toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuoliskolla. Kasvihuoneessa ja parvekkeella voit ottaa varaslähdön kutakuinkin pari viikkoa aiemmin.

Kuten sanottu, istuta tomaatti hieman syvempään. Multaan upotettuun varteen kasvaa juuria ja tomaatti tukevoituu. Lisäksi runkotomaatti saa hieman lisää tilaa kasvaa pituutta, jos kasvatat tomaatteja kasvihuoneessa.

Kun istutat tomaatin ulos, älä ihmettele, jos kasvu näyttää tyssäävän. Kasvi huomaa uuden kasvutilan ja kurottaa uuteen multaan juuristollaan. Istutus on kasville hienoinen shokki, josta se palautuu entistä vahvempana ja valmiina voimakkaaseen kasvuun.

takaisin ylös ↑


Tomaatin hoito

Tomaatin kastelu

Tomaatin kasvatuksessa helpoin ja vaikein asia on usein kastelu.

Itse tuppaan kastelemaan joko liian harvoin tai liian usein – riippuen säästä. Kuumina päivinä en meinaa ehtiä juoksemaan kastelukannu kädessä pitkin pihamaata. Kylminä päivinä taas tuntuu siltä, että kasvit eivät haihduta lainkaan vettä.

Tässä siis muutama vinkki helppoon tomaatin kasteluun:

  • Tomaatti ei pidä kuivasta, mutta ei myöskään märästä. Tyrkkää siis reippaasti sormi multaan ja tunnustele kosteutta pintaa syvemmältä.
  • Vähemmän on enemmän. Kastele vain niin paljon, että multa ei pääse kuivumaan syvältä. Liika vesi tekee hedelmistä helposti vetisiä ja mauttomia. Kuivemmassa mullassa tomaatti kasvattaa vahvemmat juuret ja ohjaa enemmän voimaa hedelmien kypsymiseen kuin lehtien kasvuun. Tomaateista tulee aromaattisempia ja makeampia, kun niihin ei virtaa liikaa vettä.
  • Maa ei saa kuivua. Jos tomaatin lehdet roikkuvat ja nestejännitys laskee, kastele heti, mutta älä läträä.
  • Tomaatti ei pidä kylmästä vedestä. Anna kasteluveden lämmitä esimerkiksi tummassa astiassa tai kastelukannuissa aamupäivän mittaan.
  • Kastele vain kasvualustaa. Vältä veden roiskumista lehdille ja runkoon. Mullasta saattaa tällöin joutua lehdille taudinaiheuttajia ja itiöitä, jotka saattavat sairastuttaa kasvin. Etenkin perunarutto tarttuu tomaatteihin helposti ja tuhoaa koko kasvin ennen aikojaan.
  • Kastele mieluiten aamupäivisin. Kesäpäivinä tomaatti on janoinen pitkin päivää. Anna sille siis kunnon ryyppy ennen iltapäivää, jotta vettä riittää haihdutettavaksi suuresta lehtimassasta. Kuumimpina päivinä saatat joutua kastelemaan tomaattia useamminkin. Yöksi multaa ei kuitenkaan kannata jättää liian kosteaksi.

Tomaatin lannoitus

Tomaattien kasvatus onnistuu parhaiten oikealla, passelilla lannoituksella. ”Passeli” riippuu siis siitä, missä kasvatat tomaattia. Mitä enemmän tomaatti saa valoa ja lämpöä, sitä nopeammin se kasvaa ja sitä enemmän se tarvitsee ravinteita.

Helpoiten lannoitus onnistuu tomaattilannoitteella, jossa ravinteita on juuri oikeassa suhteessa kasvin tarpeisiin. Ole kuitenkin tarkka ja noudata pakkauksen annosteluohjeita.

Kuten kaikkien kasvien kohdalla: lannoita tomaattia mieluummin liian vähän kuin liian paljon!

Liika lannoitus saa kasvin kasvamaan hurjaa vauhtia, mutta kukkaterttuja ja hedelmiä ilmestyy vähemmän.

Etenkin liika typpilannoite kasvattaa vihermassaa sadon kustannuksella. Tällöin lehdet muuttuvat intensiivisen tummanvihreiksi ja saattavat käpertyä latvoja kohti.

Tomaatin kasvatus avomaalla tai seinustalla - Satoisat tomaattilajikkeet ja vinkit tomaatin kasvatukseen
Sopivasti lannoitetut tomaatit kasvavat reheviksi ja tanakoiksi, mutta tuottavat samalla runsaasti raakileita tasaiseen tahtiin. Tästä tilanteesta ei tosin ole pitkä matka typen liikasaantiin – lehdet ovat jo melko tummanvihreät.

Jos taas ravinteita on liian vähän, lehdet muuttuvat hailakan vihreiksi ja kellertäviksi. Kasvu saattaa tyssätä yhtäkkiä jopa kokonaan, tai uudet lehdet kasvavat aikaisempia pienemmiksi ja hontelommiksi.

Minulla tomaatit kasvoivat kasvihuoneessa kasvusäkeissä, joissa oli hyvät ohjeet taimien istutuksiin, lukumääriin ja lannoitukseen. Säkkien multa sisältää pitkävaikutteista lannoitetta, joten sen pitäisi riittää koko kesäksi. Tein kuitenkin jotain väärin, koska jouduin antamaan lisää kasvuvoimaa lantakasteluna pitkin kesää.

Jos tomaatin lannoitus tuntuu hankalalta, kannattaa yksinkertaisesti tarkkailla kasvia tiuhaan. Usein jo lehtien väri kertoo paljon:

  • Jos lehdet muuttuvat hailakan vihreiksi, kasvi kaipaa lisää poweria.
  • Jos lehdet ovat tummat ja syvänvihreät, älä anna lisää typpeä.

Helpointa on hankkia tomaateille oma lannoite, jolloin ei tarvitse huolehtia typen ja muiden ravinteiden suhteista.

Lue lisää: Tomaatin lannoitus – Näin onnistut helposti ja varmistat runsaan sadon

Tomaatin tukeminen

Tomaatin kasvatus ei onnistu, jos et tue kasveja huolella. Etenkin runkotomaatti kasvattaa melko hontelon varren, joka on herkkä katkeamaan.

Tue tomaatit kepeillä ja naruilla. Sido pehmeä naru löyhästi taimen tyven ympärille ja kierrä sitä ylöspäin varren ympäri. Löysä mutta napakka naru tukee tainta, muttei hierrä varteen naarmuja.

Tomaatin tukeminen - Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa
Kierrä luonnonkuituinen naru löyhästi tomaatin varren alaosan ympäri ja kieputa sitä varren ympärille. Sido naru lopuksi koukkuun, keppiin tai kasvihuoneen rakenteisiin. Jätä naruun ylimääräistä, jotta voit höllätä sitä tomaatin kasvaessa ja rungon vankistuessa.

Itse viritin melkoiset köysisolmut kasvihuoneen kattoon ja rakenteisiin. Niihin sidoin juuttinarut jokaisen taimen kohdalle ja kieputin narua runkojen ympärille. Kun tomaatit kasvoivat pituutta, jatkoin kieputtamista ja löysäsin narua tarvittaessa ylhäältäpäin.

Jos kasvatat pensastomaattia, tarkista siemenpakkauksesta tai taimimyymälästä, tarvitseeko kasvi tukemista. Usein pensastomaateille riittää tukikepit, mutta jotkut lajikkeet kasvattavat runsaan sadon, jolloin tuki on tarpeen.

Lue myös: Pensastomaatin kasvatus: Näillä lajikkeilla ja vinkeillä onnistut!

Muista myös tukea hedelmäterttuja pitkin kasvukautta. Etenkin suurten lajikkeiden – kuten pihvitomaattien – tertut kasvavat jopa kilon painoisiksi. Ne kannattaa tukea narulla omaan koukkuun tai tukikeppiin, jotta varsi ei katkea hedelmien painosta.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa - Lajikkeet ja kypsyminen
Tue tomaatin painavat hedelmätertut omilla tukinaruillaan. Tässä pieneksi jäänyt pihvitomaatti ”Marmande”, joka kärsi kuivuudesta ja suurempien lajikkeiden varjostuksesta – mutta maku oli silti mahtava!

Vinkki: Jos tomaatin varsi katkesi, älä hätäänny! Katkenneeseen varteen kasvaa pian varkaita, joista voit valita vahvimman ja jättää sen kasvamaan uudeksi latvaksi.

Kesän mittaan onnistuin itsekin katkomaan parin komean taimen latvat. Pian kasviin kuitekin tupsahteli varkaita sinne tänne, ja niille pienet missikisat pidettyäni jätin kauneimman kasvamaan.

Tomaatin pölytys

Mikäli kasvatat tomaatteja avomaalla tai talon seinustalla, pölyttäjät ovat apunasi.

Kasvihuonetomaatit kuitenkin tarvitsevat hieman apua pölytykseen. Saat suuremman sadon, kun täristät kukkaterttuja varovasti päivittäin.

Omat tomaattini pölisivät aika huolella, kun täryttelin niitä aamupäivisin pitkin kesää. Kimalaiset pöristelivät menemään ylemmissä tertuissa, joihin en ylettänyt kunnolla. Kiitos avusta!

Etenkin kuumina päivinä kannattaa muistaa, että tomaatin siitepöly ei idä, jos lämpötila nousee yli 27–28 asteen. Samaten viileinä päivinä kannattaa odottaa lämpimiä hetkiä: alle 15 asteen lämmössä siitepölyä ei muodostu.

Tomaatin varkaat

Tomaatin varkaat kannattaa poistaa runkotomaateista heti niiden ilmaannuttua. Varkaat ovat lehtihankaan eli lehden ja rungon väliin kasvavia uusia versoja, joista kasvaa uusi latva tomaattikasville.

Tomaatin varkaat ja niiden poistaminen - Parhaat vinkit tomaatin kasvatukseen
Tomaatin varkaat kasvavat lehden ja rungon haarakohtaan. Poista varkaat runkotomaateista mahdollisimman pian. Pensastomaateista varkaita ei tarvitse poistaa.

Jos kasvatat runkotomaattia, varkaiden poistaminen kannattaa ehdottomasti. Näin tomaatti ei kuluta voimiaan uusien varsien kasvattamiseen, vaan se voi keskittyä yhden rungon vahvistamiseen ja hedelmien kypsyttämiseen.

Varkaat on paras nipsaista poikki puhtain sormin. Jos siis olet juuri poistanut kasvustosta sairaita osia, pese kädet ennen varkaiden poistoa. Varo myös perunaruttoa – se tarttuu sairaista perunoiden varsista helposti tomaattiin.

Älä käytä varkaiden poistamiseen saksia tai veitsiä. Niistä jäävä leikkuukohta on altis kasvitaudeille ja homeelle etenkin myöhemmin kesällä.

Tomaatin varkaiden poistaminen - Tomaatin kasvatusvinkit kasvihuoneeseen
Tämäkin ”Indigo Rose” -runkotomaatti halusi kasvattaa useamman rungon kasvihuoneen täytteeksi.

Minulla varkaiden poistaminen ei aina mennyt ihan nappiin. Osa varkaista ehti kasvaa liian pitkiksi, ja jätin ne kasvamaan rinnakkaisrungoiksi muutamaan kasviin.

Kokeilu kannatti – nämä varkaat tuottivat yhtä paljon hedelmää kuin päärunko!

Jos varkaita ilmaantuu aikaisin kesällä ja tomaatilla on tarpeeksi kasvutilaa kasvattaa kaksi runkoa, kokeile ihmeessä tuplarunkoista kasvatustyyliä.

Muista kuitenkin, että tomaatti tarvitsee tällöin enemmän ravinteita. Parhaan tuloksen saat tietenkin, kun kasvualusta on tilava.

Tomaatin lehtien poistaminen

Tomaatin kasvaessa pituutta sen alimmat lehdet kasvavat usein suuriksi ja kääntyvät hieman maata kohti. Jos lehdet ulottuvat maahan saakka, poista alimpia lehtiä 1-2 kappaletta kerrallaan. Näin vältät taudinaiheuttajien siirtymisen mullasta kasviin.

Kasvun edistyessä voit poistaa runkotomaatista alimpia lehtiä aina alimpaan hedelmäterttuun saakka. Näin ilma pääsee kiertämään kasvustossa paremmin ja tomaatit pysyvät terveempinä.

Kypsyvien hedelmien yläpuolelta ei kannata poistaa lehtiä, koska lehdistä kasvi kuljettaa yhteyttämistuotteita alaspäin runkoa pitkin.

Se, että tomaatit tarvitsisivat suoraa auringonpaistetta kypsyäkseen, lienee urbaanilegenda. Tomaatit kypsyvät myös varjossa, kunhan lehdet saavat aurinkoa.

Etenkin avomaalla lehdet jopa suojaavat hedelmiä suoralta paahteelta. Suorassa auringossa ne saattavat nimittäin palaa. Liikaa aurinkoa saaneen hedelmän pinta muuttuu lasimaisen kiiltäväksi ja siihen ilmestyy vaaleita, pyöreitä laikkuja ja repeämiä.

Muista kuitenkin, että kasvi pitää auringosta. Terveet, runsaat lehdet tarvitsevat suoraa paistetta yhteyttämiseen ja hedelmien kypsyttämiseen.

Tomaatin taimien latvominen

Kesän edetessä etenkin runkotomaatti saattaa venähtää yli kaksimetriseksi, reheväksi puuksi. Kasviin tulee korkeutta kuin varkain, ja uusia kukkaterttuja puhkeaa kukaan aina parin lehden välein.

Vaikka tomaatti kasvaisi kattoon saakka, kasvi kannattaa latvoa hyvissä ajoin, jotta hedelmät ehtisivät kypsyä. Kun tomaatinkukka aukeaa, se tarvitsee parisen kuukautta, kunnes itse hedelmä on valmis syötäväksi.

Latvominen tarkoittaa siis yksinkertaisesti tomaatin varren katkaisemista sen yläosasta.

Näin kasvi ei turhaan kuluta voimiaan pituuskasvuun ja uusiin kukkaterttuihin, vaan se saa keskittyä jo varressa roikkuvien hedelmien kypsyttämiseen.

Tomaatin latvominen ja varkaiden poisto - Tomaatti kasvattaa uuden latvan vaikka kukkatertusta
Tomaatin latvominen ohjaa kaiken voiman kukkaterttuihin, kypsyviin hedelmiin ja tietenkin uusien versojen kasvattamiseen. Tämä innokas ”Sungold F1” päätti kasvattaa uuden varren suoraan kukkatertun päästä.

Sopiva aika latvoa tomaatti avomaalla on heinäkuun puolivälin jälkeen. Tällöin kasvissa on yleensä 3-5 terttua, joista saat mukavasti satoa.

Jos kasvatat useampaa tomaattia, voit tietty latvoa ne hieman eri aikaan. Näin voit seurata, mikä on paras aika latvomiseen juuri sinun puutarhassasi.

Parvekkeella ja kasvihuoneessa tomaatti saa nauttia hieman pidemmästä kasvukaudesta, kun syksyn viileät yöt eivät pääse puraisemaan niin aikaisin. Yleensä nämä tomaatit voi latvoa elokuun alkupuoliskolla.

Mutta kuten tomaatin kasvatuksessa yleensäkin, myös latvomisessa kannattaa muistaa kasvupaikkojen erot. Suojaisalla pihalla talon länsiseinustalla yöt saattavat olla jopa lämpimämpiä kuin pohjoiseen antavalla, lasitetulla parvekkeella.

Lue lisää: Tomaatin latvominen: Helpot vinkit tomaatin kasvattamiseen

takaisin ylös ↑


Tomaatin sato ja kypsyminen

Tomaattien halkeilu

Osa omista tomaateistani halkeilivat sekä kasvihuoneessa että avomaalla lämpimällä mökin seinustalla.

Halkeilu johtuu useimmiten epätasaisesta kastelusta ja lämpötilavaihteluista. Jos sää viilenee äkillisesti, kasvi ei haihduta lehtien kautta yhtä paljon vettä. Tällöin vesi ohjautuu hedelmiin, ne paisuvat ja alkavat halkeilla.

Toinen syy tomaattien halkeiluun saattaa olla kaliumin puute kasvualustassa. Tomaatti on aikamoinen ravinnesyöppö. Mitä vähemmän kasvutilaa juuristolla on, sitä aikaisemmin kasvualustasta loppuvat tärkeät ravinteet. Eritoten kaliumin väheneminen saattaa aiheuttaa halkeilua.

Jos sääolosuhteet ovat olleet tasaiset ja olet kastellut kasvejasi tasaisesti, kannattaa ehkä kokeilla kaliumpitoista lannoitusta.

Pidä siis silmällä lannoitepakkauksia ja valitse syksyä kohden vähätyppinen lannoite. Typpi tuppaa kasvattamaan vihermassaa sadon kustannuksella – ja tähän aikaan vuodesta kasvit ovat jo tarpeeksi suuria.

Tomaattien halkeilu ei siis ole vaarallista. Muista kuitenkin korjata halkeilleet hedelmät talteen, etteivät halkeamat ala kerätä hometta. Meillä pari haljennutta tomaattia pääsivät pilaantumaan kasvihuoneen kosteissa oloissa – tästäkin otin siis opiksi ja napsin halkeilleet hedelmät nyt suoraan talteen.

Tomaatin kypsyminen

Tomaattien kypsyminen riippuu lajikkeesta. Nyrkkisääntönä voit pitää mielessä, että kukan puhkeamisesta kestää noin 8-10 viikkoa hedelmän kypsymiseen. Tarkempi aika riippuu tietenkin kasvuolosuhteista: lämmöstä, valosta, kasvualustasta ja ravinteista.

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa - Tomaattilajikkeiden erot ja satoisuus
Tomaatit alkavat kypsyä noin 2 kuukautta kukkien avautumisen jälkeen. Kuvassa satoisa ja maukas lajike ”Gardener’s Delight”.

Usein suositellaan, että tomaatti istutettaisiin lopulliselle kasvupaikalleen, kun ensimmäiset kukat ovat aukeamaisillaan. Jos teet näin, voit korjata ensimmäiset herkkuhedelmät kahden kuukauden kuluttua istutuksesta.

Lue myös: Milloin tomaatti on kypsä?

Tomaatin satokauden loppuminen

Tomaatti ei tosiaan siedä Suomen ilmastoa pitkään syksyyn. Kun yölämpötila laskee 5 asteen tienoille, tomaatti alkaa viimeistään voimaan heikosti.

Jos osa tomaateista on vielä vihreitä, ei hätää. Voit korjata ne talteen ja kypsyttää sisätiloissa laakealla astialla huoneenlämmössä tai hieman viileämmässä.

Jälkikypsytys onnistuu parhaiten, kun korjaat raa’at tomaatit talteen terttuineen. Tällöin hedelmät eivät pilaannu niin herkästi.

Jos kasvatat tomaattia avomaalla, korjaa raa’at hedelmät talteen viimeistään ensimmäisten hallaöiden tienoilla.

Tomaatin kasvatus avomaalla - Tomaatin kypsyminen ja sadonkorjuu
Jos tomaatit eivät ehdi kypsyä ennen hallaöitä, korjaa vihreät tomaatit talteen. Ne kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä tai hieman viileämmässä, laakealla alustalla.

Tomaatin kasvatuksen syystyöt

Kun sato on korjattu, tomaattipenkki saattaa näyttää melko kärsineeltä. Mutta ennen talven tuloa kannattaa valmistella tomaattipenkki seuraavaa kesää varten. Tässäpä muutama helppo vinkki:

Tomaattia kannattaa kasvattaa seuraavanakin vuonna samalla paikalla. Älä siis mieti viljelykiertoa, vaan laita tomaatti samaan penkkiin tai pottiin ensi kesäksi.

Tomaatin kasvualustaan kannattaa lisätä jo syksyllä kompostia ja kompostoitua kananlantaa. Niistä tomaatti saa lentävän lähdön ensi kesänä.

Jos mahdollista, lisää kasvualustaan myös tomaatin omaa kariketta sisältävää kompostia. Tomaatti on melko ekologinen kasvi – se kierrättää mielellään omat lehtensä seuraavan vuoden kasvua varten.

Itse kasvatan tomaattia kasvihuoneessa kasvusäkeissä. Kumosin niiden sisällön yhdessä tomaatin varsien ja lehtien kanssa puutarhakompostin katteeksi. Siellä se saa muhia talven yli ja pääsee kasvimaalle seuraavana kesänä.

Kunhan ehdin, teen kasvihuoneeseen tomaatille uudet kasvatuslaatikot tai -altaat, joissa kasvualusta saa pysyä paikallaan vuodesta toiseen.

Isoissa ruukuissa mökin seinustalla kasvaneiden tomaattien kasvualustaa paransin nyt syksyllä rakeistetulla hevonkakkalannoitteella ja tomaatin omaa kariketta sisältävällä, puolivalmiilla kompostilla.

Pakko muuten todeta, että seinustan tomaatit olivat kaikkein mehevimmät ja makeimmat, vaikka ne saavat vain 3–5 tuntia aurinkoa päivässä!

takaisin ylös ↑


FAQ: Usein kysytyt kysymykset

Mistä tomaateista poistetaan varkaat?

Varkaat poistetaan runkotomaateista, joiden halutaan kasvattavan vain yhden varren. Jos varkaita ei poisteta, niistä kasvaa lisää varsia ja kukintoja, eikä kasvi ehdi kypsyttää kaikkia hedelmiä ennen kasvukauden loppumista. Varkaita ei siis tarvitse poistaa pensastomaateista tai amppelitomaateista.

Mikä on runkotomaatti?

Runkotomaatti kasvattaa yhden pitkän rungon, josta haarautuu pelkästään lehtiä ja kukkaterttuja. Lehtihankoihin eli lehden ja varren väliin kasvaa varkaita, jotka runkotomaatista poistetaan. Runkotomaatti sopii hienosti kasvihuoneeseen tai seinustalle. Pensastomaatti sen sijaan kasvattaa useamman varren, joiden annetaan haaroittua. Pensastomaatista ei siis poisteta varkaita, vaan niiden annetaan kasvaa pensasmaisesti. Se sopiikin parvekkeelle tai katetulle terassille.

Pitääkö kirsikkatomaatista poistaa varkaat?

Jos kirsikkatomaattisi on runkotomaatti, siitä pitää poistaa varkaat. Näin kasvi jaksaa kasvattaa yhden päävarren ja kypsyttää kaikki siihen kehittyvät hedelmät. Jos kasvatat amppeli- tai pensastyyppistä kirsikkatomaattia, varkaita ei tarvitse poistaa. Tällöin kasvi saa haaroittua tuuheaksi.

Mitä multaa tomaateille kannattaa käyttää?

Tomaatti on vaatii runsaasti ravinteita. Helpointa on käyttää kasvatussäkkejä tai valmista, uutta puutarhamultaa, joka on peruslannoitettu ja kalkittu. tai kasvatussäkkejä. Jos istutat tomaattisi ”vanhaan” multaan, paranna sitä puutarhakompostilla. Lisää maahan myös sopivaa lannoitetta noudattaen pakkauksen annosteluohjetta.

Millä tomaattia lannoitetaan?

Lisää tomaatin kasvualustaan keväällä valmista tai puolivalmista kompostia, jossa saa mielellään olla tomaatin kariketta edellisvuodelta. Kasvuvoimaa voit antaa myös lisäämällä kasvualustaan bokashikompostia. Tummanvihreät ja sykeröityvät lehdet ovat usein merkki liikalannoituksesta, kun taas hailakat, pienet lehdet kielivät lisälannoituksen tarpeesta. Tarvittaessa voit antaa tomaatille kasvukauden aikana joko luonnonmukaista puutarha- tai kasvimaalannoitetta, tai tomaattilannoitetta, joka sisältää kaikki tomaatin tarvitsemat ravinteet oikeissa suhteissa.

Voiko tomaatteja lannoittaa kanankakalla?

Kanankakka sopii tomaatin lannoitteeksi kasvukauden alkupuolella. Kanankakka sisältää verraten runsaasti typpeä, joka auttaa tomaattia kasvattamaan tukevan varren ja riittävän suuren lehtimassan. Lehtien yhteyttämistuotteet tekevät tomaateista maukkaita ja makeita. Kasvukauden jälkipuoliskolla kanankakkaa kannattaa välttää, sillä tällöin tomaatti kaipaa typen sijaan ennemmin kaliumia sadon kypsyttämiseen. Käytä kanankakan sijaan esimerkiksi luonnonmukaista tomaattilannoitetta.

Voiko tomaatista poistaa lehtiä?

Kasvukauden edetessä tomaatin alimmat lehdet vanhentuvat vähitellen eivätkä ne yhteytä kovin tehokkaasti. Voit poistaa näitä usein kellastuneita lehtiä tomaatista, kuitenkin vain 1-2 alinta lehteä kerrallaan. Poista lehdet käsin taittamalla. Älä käytä veistä tai saksia, jotta kasviin ei jää leikkuuhaavaa, johon harmaahome ja muut kasvitaudit iskevät helposti.

Milloin tomaatin latva katkaistaan?

Tomaatin latva kannattaa katkaista, kun kasvihuoneen katto tulee vastaan tai kun siihen on kehittynyt 3-6 kukka- ja hedelmäterttua. Avomaalla kasvava runkotomaatti ehtii kypsyttää vain 3-4 hedelmäterttua ja kasvihuonetomaatti 4-6 kappaletta. Tomaatin latvominen auttaa kasvia keskittämään voimansa hedelmien kypsyttämiseen pituuskasvun sijasta. Tomaatin latvomisen aika on yleensä heinäkuun lopulla tai elokuun alulla.

Kauanko tomaatin kypsyminen kestää?

Runkotomaateilla kestää noin kaksi kuukautta kukan avautumisesta hedelmän kypsymiseen. Tarkka kypsymisaika riippuu kasvuoloista ja lajikkeesta: lämpö ja suotuisat kasvuolot nopeuttavat kypsymistä ja pienihedelmäiset lajikkeet kypsyvät suuria pihvitomaatteja aiemmin. Usein kasvukausi loppuu, kun osa hedelmistä on vielä vihreitä. Kerää vihreät tomaatit talteen ja kypsytä ne laakealla astialla viileässä tai huoneenlämmössä.

takaisin ylös ↑


Yhteenveto: Tomaatin kasvatus

Huh, tähän mennessä tomaatin kasvatus on ollut aikamoinen rupeama, mutta maukas sato on palkinnut ahkeran tarhurin moneen kertaan!

Tomaatin kasvatus on yllättävän helppoa, kun muistat huolehtia muutamasta tomaatin perustarpeesta:

  1. Muista valo ja lämpö:
    Anna tomaatille puutarhan paras paikka, jossa se saa paljon auringonvaloa. Suojainen seinusta toimii mainiosti. Mitä enemmän valoa, sitä enemmän kasvi yhteyttää ja puskee aromia ja sokeria makeisiin hedelmiinsä.
  2. Panosta kasvualustaan:
    Tomaatti vaatii ravinteikkaan, hyvän mullan. Paranna maata kompostilla, luonnonlannoitteella ja vaikka bokashillakin. Anna tomaatille tarpeeksi kasvutilaa; 10-15 litran astia on ehdoton minimi.
  3. Kastele oikein:
    Käytä aina haaleaa tai auringossa lämmennyttä vettä. Pidä multa hieman kosteana, muttei märkänä. Vältä veden roiskumista lehdille, jotta kasvitaudit pysyvät aisoissa syksyn alla.
  4. Auta pölyttäjiä:
    Täristä kukkaterttuja varovasti päivittäin, jotta pölyttyminen onnistuu.
  5. Lannoita tarvittaessa:
    Noudata lannoitteen annosteluohjeita. Haaleanvihreät lehdet kielivät typpitarpeesta, kun taas lehtisuonten välien kellastuminen vanhemmissa lehdissä voi johtua kaliuminpuutteesta. Fosforinpuutteen tunnistat lehtiin ilmestyvistä violeteista laikuista.
  6. Poista varkaat:
    Nipsaise lehtihankoihin kasvavat versot pois sormilla mahdollisimman pian.
  7. Latvo tomaatti heinä-elokuussa:
    Runkotomaatin ei tarvitse antaa kasvaa pituutta enää heinäkuun loppupuolen jälkeen. Katkaise kasvista latva, jotta se saa ohjata voimiaan hedelmien kypsyttämiseen.
  8. Nauti makeasta sadosta!
    Tomaatit maistuvat parhaalta tuoreina, suoraan tertusta napsittuina. Makeat pikkutomaatit voi napostella sellaisenaan, suuremmista voi tehdä maukkaita salaatteja ja lihaisimmat lajikkeet soveltuvat mainiosti kypsennettäviksi.

Tomaattisadosta nauttiminen on ehdottomasti kesäpuutarhan kohokohta. Silloin tomaatin kasvatus ja hoivaamisen vaivannäkö palkitaan moninkertaisesti, kun runsassatoiset tomaatit kantavat kilokaupalla hedelmää.

Ja vaikka tomaatti vaatiikin säännöllistä hoitamista, se on satoisa ja kiitollinen viljeltävä.

Muistan olleeni innostunut tomaatinviljelijä jo alle 10-vuotiaana, kun äiti laittoi muutaman taimen kasvamaan talomme seinustalle. Siitä on nyt kohta 30 vuotta, mutta omien tomaattien hemmottelu ja kasvattaminen tuntuu edelleen yhtä kiehtovalta.

Kun kerran pääsee haukkaamaan mehukasta, vastakorjattua tomaattia omasta maasta, kaupan ”rapsakat” ja peltikuoriset tomaatit eivät enää tunnu missään. Tässä alkaakin jo mietityttää, mitä lajikkeita ensi kesänä kylväisi…

Siitä puheen ollen: millaisia tomaattihaaveita ja -suunnitelmia sinulla on?

Ehditkö kasvattaa tomaatteja tänä vuonna vai odotatko kärsivällisesti kevättalvea sormet syyhyten ja siemenkauppoja selaillen? Jaa omat tomaattivinkkisi kommenteissa!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia!
– Mikke

Lue seuraavaksi:

Jaa tämä artikkeli:


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *