Kesäkurpitsan kasvatus: Helpot ohjeet ja vinkit puutarhaan

Päivitetty viimeksi:

Kesäkurpitsan kasvatus – Helpot vinkit kotipuutarhaan ja parvekkeelle

Kesäkurpitsan kasvatus on helppoa ja palkitsevaa puuhaa kesän mittaan niin kotipuutarhassa, mökillä kuin vaikkapa parvekkeellakin. Kesäkurpitsa on kiitollinen kasvatettava ja tuottaa runsaan sadon melko vaatimattomissakin olosuhteissa.

Mutta miten kesäkurpitsan kasvatus onnistuu helpoiten?

Vaikka kesäkurpitsa onkin muihin kurpitsa- ja kurkkukasveihin verrattuna helppo viljellä, sen kasvatuksessa tulee huomioida muutama perusasia, joista kasvi ei tingi.

Tärkeintä on muistaa, että kesäkurpitsa rakastaa lämpöä ja valoa, vaikka se tuleekin hyvin toimeen Suomen viileässä ja lyhyessä kesässä. Kesäkurpitsa kuuluu Cucurbitaceae-heimoon, jonka kasvit ovat kotoisin lämpimiltä, jopa trooppisilta seuduilta. Niinpä puutarhasta kannattaa varata kesäkurpitsalle mahdollisimman suojaisa ja lämpöinen paikka.

Meillä kesäkurpitsan kasvatus on onnistunut joka vuosi niin avomaalla, kasvulavassa, ämpärissä kuin kasvihuoneessakin. Ehkä joinain vuosina homma on lähtenyt vähän käsistäkin, ja kookkaita kurpitsanpötköjä on sitten jaettu naapureille, ystäville ja sukulaisille pitkin kesää.

Tässä artikkelissa jaan kaikki parhaat vinkit ja niksit kesäkurpitsan kasvattamiseen. Kesäkurpitsan viljely ei nimittäin ole vaikeaa – näillä vinkeillä onnistut helposti!

Kesäkurpitsalajike De Nice a Fruit Rond – Kesäkurpitsan kasvatus ja viljely kotipuutarhassa

Kesäkurpitsan kasvatus: Ennen kuin aloitat

Kuten kaikkien hyötykasvien kohdalla, viljely kannattaa suunnitella hyvin ennen kuin suuntaan taimistolle tai kylvät siemenet itämään.

Mieti ensiksi, millaiset kasvuolosuhteet ja -puitteet pystyt tarjoamaan tälle kylmänaralle kasville.

Kesäkurpitsa tarvitsee runsaasti ravinteita, rakastaa lämpöä ja kuluttaa runsaasti vettä suurien lehtiensä ansiosta.

Kesäkurpitsa on kuitenkin kaiken kaikkiaan helppo kasvatettava, kunhan huolehdit riittävästä lannoituksesta ja päivittäisestä kastelusta etenkin lämpiminä kesäpäivinä.

Nämä kysymykset on hyvä käydä läpi, kun suunnittelet kesäkurpitsan kasvattamista:

  1. Haluatko kasvattaa kesäkurpitsaa kotipuutarhassa, mökillä vai parvekkeella?
  2. Millaiset lämpö- ja valo-olosuhteet voit tarjota kasveille?
  3. Kesäkurpitsa haihduttaa suurien lehtiensä kautta paljon vettä etenkin lämpiminä päivinä. Kuinka usein ehdit kasteluhommiin?
  4. Millainen kasvualusta sinulla on tarjota kesäkurpitsalle?

Jos siis haluat päästä mahdollisimman vähällä kesäkurpitsan hoitamisessa, kasvata sitä kasville sopivalla kasvupaikalla ja tarpeeksi ravinteikkaassa kasvualustassa.

Viileä, varjoisa, tuulinen kasvupaikka, jossa maa on köyhää, ei yksinkertaisesti ole sopiva kesäkurpitsalle. Tällaisella kasvupaikalla kasvi kituuttaa selvitäkseen hengissä ja joudut tekemään tuplasti enemmän töitä, jotta saat edes vähän satoa.

Jos sinulta ei esimerkiksi löydy lämmintä kasvupaikkaa, voit miettiä, josko pieni kasvihuone tai -suoja olisi hyvä hankinta.

Tai jos lomailet kesällä paljon etkä ehdi kastelemaan kesäkurpitsaa päivittäin, mieti jo nyt, kuka huolehtii kastelusta puolestasi.

Kesäkurpitsan kasvatus ruukussa tai ämpärissä – Kesäkurpitsan kasvatusopas

Kesäkurpitsan kylväminen ja taimikasvatus

Kesäkurpitsan kasvatus on hauskinta, kun aloitat aivan alusta ja suuntaat siemenkauppaan. Siemenet itävät muutamassa päivässä ja nopeakasvuisten taimien kehitystä on mukava seurata vaikka lasten kanssa.

Meillä siemenestä kasvatetut taimet ovat aina olleet terveempiä ja tukevampia kuin ostetut taimet. Puutarhamyymälänkin kasvit ovat toki olleet täysin kelpoja, mutta eron itse kasvatettuihin huomaa selvästi.

Kesäkurpitsan taimikasvatus on hyvä aloittaa noin 2-3 viikkoa ennen istutusta lopulliselle kasvupaikalle. Pienet taimet sopeutuvat ulkoilmaan helpommin kuin suuriksi kasvaneet.

Kesäkurpitsa ei ole niin kylmänarka kuin esimerkiksi kurkku, joten voit kylvää kesäkurpitsan myös suoraan kasvupaikalle, kun säät ovat lämmenneet. Siemenet itävät nopeammin ja kasvi viihtyy paremmin, kun suojaat kylvöksen ja taimet kasvuharsolla.

Satokausi kuitenkin pitenee, kun esikasvatat taimet sisällä. Suomen lyhyehkössä kesässä parikin lisäviikkoa tekee suuren eron sadon määrässä.

Kesäkurpitsan siemenet ja lajikkeet

Kesäkurpitsan lajikekirjo on nykyään huiman suuri ja kotipuutarhurikin voi valita vaikka joka vuosi uusia lajikkeita kasvatettaviksi.

Täällä Suomessa ilmasto rajoittaa lajikevalintaa melkoisesti. Kesäkurpitsan siemenet kannattaakin hankkia Suomesta tai ainakin melko läheltä, jotta laji sopii varmasti meidän ilmastoon ja ehtii tuottaa kunnon sadon ennen syksyä. Välimereltä tuodut kesäkurpitsalajikkeet eivät välttämättä ehdi tuottaa kunnon satoa ja kasvit saattavat kärsiä viileästä ilmastosta.

Jos haluat varmistaa runsaan ja helpon sadon, valitse 1–2 helppoa ja luotettavaa kesäkurpitsalajiketta kasvatettaviksi. Kokeile kuitenkin rohkeasti uusia lajikkeita!

Kaikki lajikkeet viihtyvät suunnilleen samantapaisissa kasvuoloissa. Niinpä voit kasvattaa mitä vain lajiketta kesäkurpitsalle sopivalla paikalla.

Muista kuitenkin, että kesäkurpitsa tarvitsee pölyttymisen, jotta sato onnistuu. Pörriäiset pölyttävät kesäkurpitsan kukat ulkona. Kasvihuoneessa ja parvekkeella ikkunoita kannattaa pitää reippaasti auki viimeistään kukinnan alettua, jotta pölyttäjät löytävät perille.

Tässä muutamia kesäkurpitsalajikkeita, jotka ovat helppoja ja varmoja kasvatettavia:

  • ’Ambassador’: Aikainen, helppohoitoinen lajike, joka muodostaa pitkulaisia ”kaupan” kesäkurpitsoja. Satoa muodostuu jo noin 50 vuorokauden kuluttua kylvöstä.
  • ’Atena Polka F1’: Hieno, keltainen lajike, joka tuottaa runsaan sadon. Hedelmät ovat maukkaimmillaan pieninä, noin 20-senttisinä.
  • ’Black Beauty’: Perinteinen vihreähedelmäinen lajike. Helppohoitoinen ja varma.
  • ’Bush Baby’: Pienikasvuinen lajike, joka sopii hyvin ruukkuun tai ämpäriin vaikkapa parvekkeelle tai terassille. Kauniit, tummanvihreät hedelmät, joissa vaaleampia pitkittäisiä raitoja.
  • ’Coucourzelle’: Vaalearaitainen, vihreä lajike.
  • ’Custard White’: Hauskan muotoiset, aaltoilevan lieriömäiset hedelmät, jotka muuttuvat kypsyessään vihreistä valkoisiksi.
  • ’De Nice à Fruit Rond’: Muodostaa pyöreät, vaaleahkon vihreät hedelmät, jotka kannattaa korjata noin 10-senttisinä. Suosittu lajike Ranskassa, mutta melko eksoottinen Suomessa. Menestyy kuitenkin Suomen ilmastossa erinomaisesti.
  • ’Eight Ball F1’: Pyöreät, tummanvihreät hedelmät. Satoisa ja helppo kasvatettava. Pyöreät hedelmät sopivat hyvin vaikkapa täytettäviksi.
  • ’Emperol’: Kaunis, vaaleanvihreä lajike. Hedelmät parhaimmillaan 15–20-senttisinä.
  • ’Latino F1’: Kauniit vihreät hedelmät, joissa pitkittäisiä, koholla olevia, vaaleampia raitoja. Sopii salaatteihin, patoihin ja wokkeihin.
  • ’Ola Escaladora’: Köynnöstävä lajike, josta saa hienon näkösuojan säleikköön tai parvekkeelle. Tue hyvin, jotta hedelmien paino ei katkaise varsia.
  • ’Patio Star F1’: Tiiviskasvuinen ja pienehkö lajike, joka sopii hyvin parvekkeelle tai terassille. Muodostaa kuitenkin suuren sadon tummanvihreitä hedelmiä.
  • ’Pic n Pic’: Todella kauniit, keltaiset hedelmät, jotka paksunevat kärkeä kohti. Sopii pieneen tilaan vaikkapa parvekkeelle.

Kesäkurpitsan kylvö

Taimikasvatus kannattaa aloittaa 2-3 viikkoa ennen istutusta lopulliselle kasvupaikalle.

Itse aloitan taimikasvatuksen toukokuun puolivälissä. Näin kurkun taimet ovat valmiita istutettaviksi kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla.

Jos kylvät suoraan kasvulavaan tai kasvimaalle, kasvualustan on oltava lämmennyt vähintään 12-asteiseksi. Suorakylvö onnistuu parhaiten Etelä-Suomessa.

Itse suosittelen kuitenkin taimikasvatusta, etenkin Suomen arvaamattomien alkukesän säiden vuoksi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, jos säät jäävät kesäkuun alulla viileiksi.

Taimikasvatus antaa yksinkertaisesti enemmän pelivaraa, ja voit kylvää pari uutta siementä muutaman päivän välein, jos haluat kasvattaa enemmänkin taimia. Kun porrastat kesäkurpitsan kylvötyöt, sinulla on aina sopivan kokoisia taimia valmiina, kun on aika istuttaa kesäkurpitsa lopulliselle kasvupaikalleen.

Taimikasvatusta varten kylvä kesäkurpitsan siemenet yksitellen omiin taimiruukkuihinsa.

Paina siemen parin sentin syvyyteen kosteaan taimimultaan. Peitä kylvös hyvin ohuelti mullalla tai hiekalla, jotta hentoiset pikkutaimet jaksavat nousta valoa kohti.

Muista pitää kylvös kosteana – mutta ei märkänä – kunnes taimet pilkistävät esiin mullasta. Voit peittää kylvöksen vaikka rei’itetyllä kelmulla, joka tasaa kosteutta ja lämpöä.

Kesäkurpitsan idätyslämpötila

Kesäkurpitsa itää parhaiten noin 18–20 asteessa. Idätys onnistuu helpoiten huoneenlämmössä.

Jos kylvät kesäkurpitsan siemenet suoraan kasvupaikalleen, kasvualustan tulee olla vähintään noin 12-asteinen. Alle 10 asteessa kasvu pysähtyy ja siemenet saattavat mädäntyä.

Peitä kylvös kasvuharsolla, joka kerää ja tasaa lämpöä ja nopeuttaa taimettumista.

Kesäkurpitsan idätys ja esikasvatus
Kesäkurpitsa itää kosteassa mullassa lämpimällä kasvupaikalla muutamassa päivässä.

Kesäkurpitsan kouliminen

Kesäkurpitsan kasvatus on siitä helppoa, että taimia ei tarvitse koulia. Kun taimet kasvavat yksitellen omissa ruukuissaan, voit istuttaa ne säiden lämmettyä suoraan lopulliselle kasvupaikalleen.

Kesäkurpitsan taimien kastelu ja lannoitus

Pidä pikkutaimien multa kosteana koko taimikasvatuksen ajan. Varo kuitenkin kastelemasta liikaa, jotta juuristo ei ala mädäntyä.

Kastele kesäkurpitsaa mieluiten haalealla vedellä. Anna kasteluveden lämmetä huoneenlämmössä ennen kuin annat sitä taimille.

Jos käytät taimimultaa, pikkukasveja ei tarvitse lannoittaa taimikasvatuksen aikana. Taimimulta sisältää tarpeeksi ravinteita pienille taimille.

Viileinä alkukesinä taimikasvatus saattaa venyä ennakoitua pidemmäksi. Kesäkurpitsa kestää jonkin verran viileyttä, mutta ei missään nimessä pidä liian kylmästä säästä. Kannattaa pitää taimet omissa ruukuissaan ja istuttaa ne lopulliselle kasvupaikalle vasta säiden salliessa.

Jos taimet ehtivät kasvattaa kolmannen lehtiparin taimiruukuissaan (sirkkalehdet ja kaksi seuraavaa lehtiparia), voit antaa niille laimeaa kastelulannoitetta. Tarkista lannoitepakkauksen annosteluohje ja puolita suositeltu lannoitemäärä.

Kesäkurpitsan taimikasvatus ja istuttaminen kasvupaikalle
Kun sirkkalehtien yläpuolelle on muodostunut ensimmäinen kunnon lehtipari, voi kesäkurpitsan istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen sään salliessa.

Kesäkurpitsan taimien karaisu

Kun säät lämpenevät ja yölämpötila ei laske enää alle 10 asteen, voit istuttaa kesäkurpitsan lopulliselle kasvupaikalleen.

Karaisu on välttämätön vaihe ennen istutusta. Vie taimet ulkoilemaan päivittäin noin 5-10 päivänä ennen kuin säät sallivat istuttamaan ne ulos. Aloita varovasti ja ulkoiluta taimia varjossa ensimmäisenä päivänä vaikka vain 1–2 tuntia. Pidennä karaisuaikaa päivittäin ja totuta taimet hiljalleen myös suoraan auringonvaloon.

Karaisu varmistaa taimien selviytymisen, kun siirrät ne sisätilojen hellästä huomasta ulos sään armoille. Sisällä kasvaneet taimet pitää siis totuttaa tuuleen, UV-säteilyyn, lämpötilaeroihin ja ilmankosteuden vaihteluihin. Mitä suuremmiksi taimet kasvavat, sitä herkemmin ne kärsivät istutuksesta.

Meillä taimet ovat kasvaneet 2-3 viikkoa, joskus jopa neljäkin, mutta kaikki ovat selvinneet istutuksesta lopulliselle kasvupaikalleen. Suuriksi venähtäneet taimet vain kaipaavat erityistä hoivaa ja hellyyttä istutuksen yhteydessä.

Kesäkurpitsan kylväminen ja taimikasvatus

Kesäkurpitsan istutus

Kesäkurpitsan kasvupaikka

Kesäkurpitsa rakastaa muiden kurkkukasvien tapaan lämpöä ja valoa. Valitse sille siis tuulensuojainen ja aurinkoinen paikka. Liika viileys hidastaa kasvua, mutta kasvi ei ole kuitenkaan yhtä kylmänarka kuin esimerkiksi kurkku. Tuulensuojaksi voit kasvattaa kesäkurpitsan vieressä vaikkapa härkäpapua.

Lue lisää: Papujen kasvatus ja hoito – Näillä vinkeillä onnistut helposti!

Parhaiten kesäkurpitsa viihtyy nopeasti lämpenevässä kasvulavassa tai yksinkertaisesti avomaalla.

Kesäkurpitsalajike Atena Polka F1
Kesäkurpitsan kasvatus onnistuu mainiosti kasvulavassa, josta kasvi saa roikkua rennosti maata kohti. Tässä kaunis keltahedelmäinen lajike ’Atena Polka F1’.

Toki voit kasvattaa kesäkurpitsaa myös kasvihuoneessa, jos tilaa riittää. Itse kuitenkin säästän kasvihuoneen rajallisen kasvutilan aremmille kasveille, kuten tomaateille ja kurkuille. Kesäkurpitsa kestää hieman ankarampiakin olosuhteita ja tuottaa aina vähän liikaakin satoa ainakin meillä.

Paras päivälämpötila kurkun kasvatukselle on 20-25 astetta. Öisin otollisin lämpö on 13-18 astetta.

Jos mahdollista, kasvata kesäkurpitsaa esimerkiksi talon seinustalla, joka varastoi päivällä lämpöä ja luovuttaa sitä yöllä hiljalleen.

Viileinä kesinä taimia kannattaa hemmotella kasvuharsojen avulla. Ne keräävät lämpöä ja tasaavat kasvuolosuhteita etenkin tuulisina päivinä.

Muista kasvupaikkaa valitessa, että kesäkurpitsa kasvaa hyvin kookkaaksi ja tarvitsee runsaasti tilaa. Suuret lehdet varjostavat ja peittävät alleen vieressä kasvavat pienemmät kasvit. Kasvutilaa kannattaa varata hieman liian paljon kuin liian vähän.

Itse kasvata kesäkurpitsaa usein kasvulavassa, josta varsi ja lehdet saavat roikkua maata kohti. Näin lavaan jää tilaa muillekin kasveille ja kesäkurpitsa saa reilusti kasvutilaa alaspäin ja maata pitkin kesän mittaan.

Kesäkurpitsan kasvualusta

Kesäkurpitsa kasvaa ällistyttävän suureksi ja se vaatiikin runsaasti ravinteita kasvukauden aikana. Helpointa on käyttää valmista, uutta puutarhamultaa tai kasvatussäkkejä. Pussimulta on lannoitettu ja kalkittu, ja sillä taimet pääsevät hyvään vauhtiin.

Sekoita kasvualustaan luonnonlannoitetta ennen istuttamista. Lannoiterakeet on helppo annostella. Noudata aina pakkauksen annosteluohjeita.

Mainiota kasvuvoimaa kesäkurpitsoille antaa myös valmis bokashi-komposti. Tilavaan kasvuastiaan voi lisätä bokashia multakerroksen alle, josta juuret löytävät ravinteet taimen kasvaessa.

Kesäkurpitsan kasvuastia

Kesäkurpitsaa voit kasvattaa kookkaassa ruukussa, ämpärissä, laastipaljussa tai amppelissakin. Valitse astiakasvatukseen pienikasvuisia lajikkeita.

Koska kesäkurpitsa kuluttaa paljon vettä, valitse sille aina mahdollisimman tilava kasvuastia.

Astian pohjassa täytyy olla reiät – tai voit porata sellaiset itse. Omassa tarhassani porakone lauloi keväällä muutamaankin otteeseen, kun löysin mitä kummallisempia kasvuastioita mökkitontiltamme.

Laita astian pohjalle kerros ruukkusoraa salaojitukseksi.

Vinkki: Ruukkusoran ja mullan väliin kannattaa laittaa esimerkiksi kasvuharsosta leikattu palanen. Näin kerrokset pysyvät erillään ja syksyllä saat kipattua halutessasi multakerroksen helpommin ulos ilman, että ruukkusorakin lähtee mukaan.

Kesäkurpitsan istuttaminen kasvupaikalle

Kesäkurpitsa on hienoisen kylmänarka, joten istuttaminen lopulliselle kasvupaikalle on hyvä tehdä vasta, kun yölämpötila ei laske alle 8–10 asteen. Kesäkurpitsa ei kuitenkaan hätkähdä aivan helposti, vaikka lämpötila laskisi 5 asteen tuntumaan, mutta kasvi ei kuitenkaan pidä liiasta viileydestä.

Kasvihuoneeseen kesäkurpitsan voi yleensä istuttaa toukokuun jälkimmäisellä puoliskolla. Avomaalle, lavaan ja terassille kesäkurpitsan voi istuttaa kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla.

Jätä taimien väliin noin 70–80 cm tilaa. Riviväliksi kannattaa jättää noin 100 cm, koska kesäkurpitsa kasvaa huomattavan kookkaaksi kesän aikana.

Poista taimet varovasti taimiruukuista ja varo rikkomasta multapaakkua.

Kastele istutuskuoppa ja anna veden imeytyä maahan hetki.

Istuta taimi samaan syvyyteen kuin taimiruukussa. Jos vartta jää mullan alle, se mätänee helposti.

Tiivistä multapaakun ympäristö varovasti, jotta paakusta kasvavat juuret löytävät tiensä kasvualustaan.

Kastele istutuksen jälkeen vielä multapaakkuakin. Vältä kuitenkin kastelemasta kasvin lehtiä ja vartta.

Jos sää on viileä, voit helliä taimia peittämällä ne kasvuharsolla, joka kerää lämpöä. Harso toimii parhaiten, kun virität sen hieman koholle vaikka tukikaarien tai -keppien varaan. Näin harso ei loju taimien päällä ja kosteus pääsee haihtumaan kasveista ja mullasta.

Kosteuden tasaamiseksi voit kattaa kasvualustan ruohosilpulla, ojille tai muulla eloperäisellä katteella. Kateviljely harventaa kasteluväliä, ruokkii kasvualustan eliöstöä ja luovuttaa ravinteita kesäkurpitsan käyttöön kasvukauden aikana.

Jos käytät katteita, älä levitä niitä aivan kesäkurpitsan varren tyvelle.

Kesäkurpitsan kasvatus ja hoito-ohjeet kotipuutarhaan

Kesäkurpitsan hoito

Kesäkurpitsan kastelu

Kesäkurpitsa kasvattaa hurjan suuren lehtimassan, joten se tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita kasvukauden aikana.

Jos kastelu unohtuu ja multa pääsee kuivumaan, kukinta saattaa jäädä olemattomaksi, kukat saattavat lakastua ja raakileet kuivua ja tipahtaa ennen aikojaan.

Itse tuppaan kastelemaan joko liian harvoin tai liian usein – riippuen säästä. Kuumina päivinä en meinaa ehtiä juoksemaan kastelukannu kädessä pitkin pihamaata. Kylminä päivinä taas tuntuu siltä, että kasvit eivät haihduta lainkaan vettä.

Tässä siis muutama vinkki helppoon kesäkurpitsan kasteluun:

  • Kesäkurpitsa rakastaa tasaista kosteutta. Tyrkkää siis reippaasti sormi multaan ja tunnustele kosteutta pintaa syvemmältä.
  • Kastele reippaasti. Kookkaalle kesäkurpitsalle voit antaa jopa 10 litraa vettä kerrallaan.
  • Maa ei saa kuivua. Jos kesäkurpitsan lehdet roikkuvat ja nestejännitys laskee, kastele heti, mutta älä läträä.
  • Kesäkurpitsa ei pidä jääkylmästä vedestä. Anna kasteluveden lämmitä esimerkiksi tummassa astiassa tai kastelukannuissa ennen kastelukierrosta. Älä käytä kasteluun kylmää kaivovettä.
  • Kastele vain kasvualustaa. Vältä veden roiskumista lehdille ja varsille.
  • Kastele mieluiten aamupäivisin. Kesäpäivinä kesäkurpitsa on janoinen pitkin päivää. Anna sille siis kunnon ryyppy ennen iltapäivää, jotta vettä riittää haihdutettavaksi suuresta lehtimassasta. Kuumimpina päivinä saatat joutua kastelemaan kesäkurpitsaa pariinkin otteeseen
  • Tuuleta kasvihuoneessa ja parvekkeella. Aamuisin tuuletus poistaa liikaa kosteutta ja aurinkoisina päivinä tuulettaminen on välttämätöntä, jotta kesäkurpitsa ei läkähdy kuumuuteen.
Kesäkurpitsan kukinta ja pölytys
Kesäkurpitsan kukkiminen ja kasvatusvinkit puutarhassa

Kesäkurpitsan lannoitus

Kesäkurpitsa on todellinen ravinnesyöppö – se kuluttaa todella paljon ravinteita kasvukauden aikana. Mitä enemmän kesäkurpitsa saa valoa ja lämpöä, sitä nopeammin se kasvaa ja sitä enemmän se tarvitsee ravinteita.

Varmista siis kasvualustan ravinteikkuus jo ennen istutusta. Kun kasvuvoimaa on tarpeeksi jo alkukesästä, taimet kasvavat nopeasti ja alkavat kukkia pian. Varo kuitenkin lannoittamasta pikkutaimia liikaa, jotta niiden herkkä juuristo ei vahingoitu väkevässä maassa.

Alkukesästä kasvualustan omat ravinteet riittävät vähintään 3-4 viikoksi.

Istutuksen yhteydessä voit antaa kesäkurpitsalle varastolannoituksen. Tee taimien väliin tai kasvuastian kylkeen kuoppa ja täytä se luonnonlannoiterakeilla. Annostus riippuu lannoitteesta, joten tarkista pakkauksen ohjeet. Yleensä 0,5 litraa lannoiterakeita on sopiva määrä yhdelle taimelle.

Seuraa taimien kehitystä. Jos lehdet muuttuvat haaleiksi ja kellertäviksi ja uusien lehtien kehittyminen hidastuu tai ne jäävät pieniksi, kesäkurpitsa kaipaa lisää typpeä.

Vältä kuitenkin liiallista typpilannoitusta, jotta kesäkurpitsa ei kasvata pelkkää lehtimassaa sadon kustannuksella. Hedelmien muodostumisen kannalta tärkeimmät ravinteet ovat fosfori (P) ja kalium (K).

Meillä kesäkurpitsa saa kasvuvoimaa hevonkakkarakeista, puutarhakompostista ja ruohokatteesta. Kasvukauden aikana hoidan lisälannoituksen lantavesikastelun avulla, noin 2-3 kertaa kesässä.

Kesäkurpitsan lannoitus saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta saat nopeasti näppituntuman siihen, mitä kasvi kulloinkin tarvitsee.

Helpoimmalla pääset, kun käytät kasvusäkkejä. Kasvusäkkiin kannattaa istuttaa vain yksi taimi. Se sisältää usein ravinteet koko kasvukaudelle ja kasteluun käytetään pelkkää vettä koko kesän ajan. Tosin meillä kesäkurpitsat tarvitsevat kasvusäkeissäkin lisälannoitusta noin 4-6 viikon kuluttua istutuksesta.

Kesäkurpitsan pölytys

Useimmat lajikkeet tarvitsevat pölytyksen, jotta hedelmiä alkaa muodostua. Nykyään on tosin saatavilla myös itsepölyttyviä lajikkeita.

Poikakukat eli hedekukinnot ovat ohuen, pitkulaisen varren päässä, kun taas tyttökukat eli emikukinnot ovat kiinni kasvin varressa ja niissä näkyy pieni hedelmän alku.

Kesäkurpitsan hede- ja emikukinnot
Kesäkurpitsan hedekukat muodostuvat pitkulaisten kukkavarsien päihin (kuvassa ylempänä), kun taas emikukat ovat lähempänä kasvin vartta, pienten raakileiden kärjissä (alempana kuvassa).

Pölytys onnistuu parhaiten ristipölytyksenä, kun kasvatat 2–3 kasvia lähekkäin. Jos kasvatat useita eri lajikkeita toisten kurkkukasvien lähellä, kurpitsojen hedelmistä saattaa joskus tulla erinäköisiä kuin siemenpakkauksen kuvissa.

Omassa puutarhassani kesäkurpitsa on risteytynyt joskus spagettikurpitsan kanssa, jolloin spagettikurpitsaan muodostuikin yhtäkkiä tummanvihreitä, verkkokuvioisia hedelmiä.

Kesäkurpitsan kasvatus - Hedekukinnot ja kesäkurpitsan pölytys
Kesäkurpitsan hedekukat muodostuvat kukkavarsien päihin.

Mikäli kasvatat kesäkurpitsaa avomaalla tai talon seinustalla, pölyttäjät ovat apunasi ja huolehtivat sadon onnistumisesta. Muista poistaa kasvuharsot kukinnan alkaessa, jotta pörriäiset pääsevät kukkiin.

Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella kannattaa availla ovia ja ikkunoita kukinnan alettua. Helpoimmalla pääset, kun kasvatat itsepölyttyviä lajikkeita.

Kesäkurpitsan kukkiminen ja raakileet – Kesäkurpitsan kasvatus ruukussa tai astiassa

Kesäkurpitsan kasvitaudit ja tuholaiset

Kasvukauden mittaan kesäkurpitsaa saattavat vaivata erinäiset taudit ja tuholaiset. Kaiken kaikkiaan kesäkurpitsa on kuitenkin helppo kasvatettava ja se pysyy terveenä pitkään.

Kurkun yleisimpiä riesoja ovat harmaahome ja härmä.

Harmaahome ja härmä muodostavat valkeita täpliä ja laikkuja lehdille kosteissa oloissa. Tuuleta etenkin kasvihuonetta reippaasti. Tarvittaessa voit harventaa kasvustoa poistamalla lehtiä sieltä täältä.

Kesäkurpitsan harmaahome ja härmä – Kesäkurpitsan kasvitaudit ja tuholaiset
Härmä muodostaa kesäkurpitsan lehtien pinnoille valkoisia, jauhomaisia pilkkuja. Pilkut laajenevat nopeasti ja leviävät kasvista toiseen. Tartunnan alettua härmän pysäyttäminen on hankalaa.

Homeen ja härmän iskettyä niiden leviämistä on vaikea tai jopa mahdoton pysäyttää. Voimakaskasvuinen kesäkurpitsa muodostaa kuitenkin jatkuvasti uusia lehtiä sairastuneiden tilalle, joten satoa saa vielä pitkään tartunnan alettua.

Taimipolte iskee toisinaan pikkutaimiin ja näivettää ne. Helpoin keino välttää taimipolte on käyttää aina puhdasta multaa kesäkurpitsan kasvatukseen. Noudata avomaalla viljelykiertoa eli vuoroviljelyä.


Kesäkurpitsan sato ja kypsyminen

Kesäkurpitsalajike Black Beauty – Kesäkurpitsan sadonkorjuu ja sato
Lajike ’Black Beauty’.

Kesäkurpitsan sadonkorjuu

Kesäkurpitsa on yksi puutarhan aikaisimmista hyötykasveista. Satoa pääsee korjaamaan jo heinäkuun alkupuoliskolla tai jopa aikaisemmin lämpiminä kesinä.

Kesäkurpitsan hedelmät ovat parhaimmillaan, kun ne eivät ole kasvaneet täyteen mittaansa. Tällöin hedelmä ei ole vielä kypsynyt, sen malto on pehmeää ja siemenet sen sisällä ovat pieniä.

Kesäkurpitsan lehdet ja varret ovat piikikkäitä. Satoa korjatessa voit käyttää apuna puutarhakäsineitä. Pitkähihainen paita säästää käsivarsia naarmuilta.

Kesäkurpitsan kasvatus – Atena Polka
Toisinaan kesäkurpitsan hedelmät ovat kuin kaksoset. Tässä lajike ’Atena Polka F1’.

Korjaa satoa usein, jopa päivittäin. Kun hedelmiä alkaa muodostua, ne kasvavat hurjaa vauhtia. Ensimmäiset hedelmät voit korjata hieman pieninä, niin kasvi innostuu tuottamaan satoa nopeammin.

Muista myös kurkkia lehtien alle, kun satoa alkaa muodostua. Kesäkurpitsan suurten lehtien kätköissä saattaa piileksiä isojakin pötkylöitä, jotka verottavat uusien hedelmien kasvua.

Korjaa satoa aina kaksin käsin. Pidä yhdellä kädellä kiinni varresta ja kierrä toisella hedelmä varovasti irti.

Kesäkurpitsan juuristo kasvaa kurkun tapaan maan pinnassa, joten turhan reteästi suoritettu sadonkorjuu saattaa riuhtaista koko kasvin irti maasta.

Jos mahdollista, käytä kesäkurpitsa saman päivän aikana. Jos satoa muodostuu paljon, voit säilyttää kesäkurpitsoja jääkaapin vihanneslokerossa tai viileässä kellarissa muutamia päiviä. Vaikka kesäkurpitsa ei nahistu ja pehmene yhtä nopeasti kuin vaikkapa kurkku, se on silti aina parhaimmillaan tuoreena.

Kesäkurpitsalajike De Nice a Fruit Rond – Kesäkurpitsan kasvatus puutarhassa

Kesäkurpitsan satokauden loppu

Kesäkurpitsan satokausi loppuu yleensä alkusyksystä, kun yölämpötila laskee alle 5 asteen. Tällöin kukinta ja hedelmien muodostuminen hidastuu ja pysähtyy kokonaan.

Usein satokausi päättyy myös harmaahomeen tai härmän ansiosta jo aiemmin, kun kasvitauti leviää ja tuhoaa lehdet ja varret yksi kerrallaan. Tähän mennessä satoa on kuitenkin ehtinyt muodostua runsaasti.

Korjaa kesäkurpitsasato avomaalta viimeistään ennen ensimmäisiä hallaöitä.

Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella satokausi jatkuu hieman pidempään.


Loppusilaus: Kesäkurpitsan kasvatus

Kesäkurpitsa on helppo kasvatettava ja saat jo parista taimesta runsaan sadon, kun muistat huolehtia muutamasta perusasiasta:

  1. Muista valo ja lämpö:
    Kesäkurpitsa kestää viileää paremmin kuin muut kurkku- ja kurpitsakasvit. Anna sille kuitenkin lämmin ja suojaisa paikka, jossa se saa paljon auringonvaloa. Suojainen seinusta toimii mainiosti.
  2. Panosta kasvualustaan:
    Kesäkurpitsa vaatii erittäin ravinteikkaan, kuohkean ja läpäisevän kasvualustan. Paranna kasvalustaa avomaalla kompostilla, luonnonlannoitteella ja vaikka bokashilla. Kesäkurpitsa vie paljon tilaa, joten istuta taimet harvaan. Kasteluväli pitenee, kun käytät mahdollisimman suuria kasvuastioita; 15 litran astia on ehdoton minimi.
  3. Kastele reippaasti:
    Kesäkurpitsa tarvitsee runsaasti kastelua. Käytä mieluiten haaleaa vettä.
  4. Auta pölyttäjiä:
    Huolehdi pölyttymisestä poistamalla kasvuharsot kukinnan alkaessa. Kasvata useampaa kasvia lähekkäin, niin pölytys onnistuu paremmin.
  5. Lannoita tarvittaessa:
    Kesäkurpitsa on voimakas- ja nopeakasvuinen, ja se tarvitsee runsaasti ravinteita. Lisälannoitus on yleensä tarpeen heinäkuussa. Noudata lannoitepakkauksen annosteluohjeita.
  6. Poista sairastuneet lehdet heti:
    Jos harmaahome tai härmä pääsevät iskemään, poista sairastuneet lehdet varsineen 1–2 kappaletta kerrallaan.
  7. Korjaa hedelmät sopivan kokoisina:
    Tarkista siemenpakkauksesta otollisin koko sadonkorjuuta varten.

Kesäkurpitsa tuottaa satoa hengästyttävällä tahdilla, kun se kasvaa sopivalla kasvupaikalla ja saa tarpeeksi vettä ja ravinteita.

Käytä sato tuoreena ja valmista kesäkurpitsoista makoisia herkkuja pannulla, uunissa tai grillissä. Pehmeämaltoiset, pienet hedelmät sopivat sellaisinaan salaatteihinkin.

Millaisia suunnitelmia sinulla on kesäkurpitsojen suhteen? Millaisia lajikkeita aiot kasvattaa? Mitkä kasvupaikat ovat toimineen parhaiten omassa puutarhassasi?

Jaa omat vinkkisi kommenteissa! Ja jos joku asia kesäkurpitsan kasvatuksesta jäi askarruttamaan, kysy ihmeessä!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia!
– Mikke

Lue seuraavaksi:


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *