Tervetuloa Helppoon Puutarhaan!


Mikä ihmeen Helppo Puutarha?

Hei vaan, Mikke täällä!

Helppo Puutarha on oma pikku tuotokseni, jossa jaan omat kokemukseni hyötypuutarhan hoitamisesta rennolla otteella.

Tältä sivustolta löydät kattavia oppaita eri hyötykasvien hoitamiseen ja hyötypuutarhan perustamiseen. Kaikki kasvatusoppaat ovat mahdollisimman yksityiskohtaisia, mutta samalla helppoja seurata.

Kun innostuin hyötypuutarhan hoidosta muutama vuosi takaperin, löysin suomenkielisiä kasvatusoppaita, mutta ne olivat ”ihan OK”. Niistä puuttui kuitenkin aina jotain – joko perustiedot kasveista jäivät uupumaan tai kasvatusoppaasta puuttui oleellisia tietoja siitä, miten kevään ja kesän mittaan kannattaa menetellä, jotta voi varmistaa mahdollisimman runsaan sadon mahdollisimman vähällä vaivalla.

Niinpä päätin luoda oman sivuston, jossa kaikkien oppaiden keskipisteenä on tietty perusteellisuus ja yksityiskohtaisuus. Näiden oppaiden avulla aloittelevakin puutarhuri saa mahdollisimman kattavan kuvan eri hyötykasvien ominaisuuksista ja siitä, miten kasvatus onnistuu omassa puutarhassa askel askeleelta.

Mitä kasvatan omassa puutarhassani?

Omassa puutarhassani arvostan nimenomaan helppoutta. Kaikki lähtee siitä, millaiset kasvuolosuhteet pystyn puutarhassa kasveille tarjoamaan.

Valitsen sinne sopivia ja siellä todennäköisesti menestyviä hyöty- ja koristekasveja, jotta niiden hoitaminen on mahdollisimman helppoa. Näin selviän itse vähemmällä ja satokin on runsaampi ja maukkaampi.

Helppo puutarha tarkoittaa myös rentoa otetta siihen, miltä siellä näyttää. Suosin sekaviljelyä, jossa keskenään viihtyvät ja toisiaan tukevat ”hyvät naapurit” saavat kasvaa lomittain ja harkitusti sikin sokin.

Luonnon helmassa olevalle metsätontille sopiikin tämä luonnolliselta näyttävä viljelytapa, jossa kylvötöitä ei todellakaan hoideta luotilangan ja viivaimen avulla.

Kaikki kasvit saavat kukoistaa, kukkia ja tuottaa satoa yhdessä, jolloin puutarhan hoitaminenkin helpottuu ja tarhurille jää enemmän aikaa ihastella vehreyttä ja tutkia kasvun ihmeitä kesäviikkojen kuluessa.

En ole koulutettu hortonomi, maisemasuunnittelija tai puutarhaguru, vaan jaan täällä yksinkertaisesti kaikki ne jokapäiväiset vinkit ja kokemukseni, jotka ovat osoittautuneet toimiviksi ja ennen kaikkea helpoiksi. Jos huomaat jotain puuttuvan, jätä ihmeessä kommentti artikkelin alle, niin täydennän oppaita aina tarvittaessa!

Hyötykasvien kasvatusoppaat löydät täältä:

Täältä löydät suosituimmat artikkelit hyötykasvien kasvattamiseen:

Lisää oppaita on työn alla – tallenna tämä sivu kirjanmerkkeihin ja poikkea sivustolla pian uudestaan!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia toivotellen,

Mikke