Tervetuloa Helppoon Puutarhaan!

Mikä ihmeen Helppo Puutarha?

Hei vaan, Mikke täällä!

Helppo Puutarha on oma pikku tuotokseni, jossa jaan omat kokemukseni hyötypuutarhan hoitamisesta rennolla otteella.

Tältä sivustolta löydät kattavia oppaita eri hyötykasvien hoitamiseen ja hyötypuutarhan perustamiseen. Kaikki kasvatusoppaat ovat mahdollisimman yksityiskohtaisia, mutta samalla helppoja seurata.

Hyötypuutarhan perustaminen

Miten kiinnostuin puutarhanhoidosta?

Muistan jo pienenä poikana ihastelleeni äidin tomaatintaimia kotitalomme seinustalla. Tomaateista lähti huumaava tuoksu ja rakastin niiden hoitamista yhdessä äidin kanssa.

Pienelle lapselle suurin ihme oli kasvin kasvaminen pienestä taimesta suureksi runkotomaatiksi. Muistan, miten ihmeellistä oli seurata raakileiden kasvua ja hedelmien punertumista kesän mittaan.

Viinimarjapensaiden lomassa kasvanut kriikunapuu oli jokavuotinen ilo. Joinain vuosina kirvat tärvelivät puun ja sato jäi pieneksi, mutta usein puun oksat notkuivat mehukkaita, herkullisia luumuja, joita napsin parempiin suihin kuljeskellessani nurmikolla paljain jaloin.

Kasvimaalla äiti kasvatti perunaa, porkkanaa ja sipuleita. Kurkkuyrtti oli piikikäs mutta kauniisti kukkiva ja tuoksuva, rehevä pensas kasvimaan laidalla.

Kun isä laittoi lämpimänä kesäiltana grillin kuumenemaan, haimme yhdessä salaattipenkistä tuoreita kasviksia grilliruoan kaveriksi.

Pitkän tauon jälkeen innostuin hyötypuutarhan hoidosta muutama vuosi takaperin. Ja vaikka lapsuuden kesistä on kolmisenkymmentä vuotta, ihastelen puutarhan ihmeitä ja kesän eri vaiheita edelleen aivan samalla lailla kuin pienenä lapsena.

Niinpä päätin raivata mökkitontillemme ”pienen” hyötypuutarhan kokeilumielessä. Jos hyötykasvien viljely menisi aivan pieleen, kasvimaan ja lavakaulukset voisi täyttää seuraavana vuonna perennoilla.

Miten Helppo Puutarha sai alkunsa?

Kun aloin hahmottelemaan mökkitontillemme puutarhaa, suurin haaste oli tietää, mistä aloittaisin.

Miten suuri kasvimaan tulisi olla, jotta sinne mahtuisi tarpeeksi hyötykasveja pienen perheen tarpeisiin?

Viihtyisivätkö tomaatit lämpimällä seinustalla? Vai tarvitsisinko kasvihuoneen? Millainen kasvihuone olisi sopiva hinta-laatusuhteeltaan?

Koska olisi oikea aika kylvää eri hyötykasvien siemenet? Milloin ne voisi istuttaa ulos? Kuinka taimet tulisi karaista?

Kysymyksiä oli paljon, joten kaivoin esiin pienen muistivihkon, johon aloin kirjoittaa muistiinpanoja eri hyötykasveista, lajikkeista ja niiden kasvatusvinkeistä.

Löysin paljon suomenkielisiä kasvatusoppaita, mutta niistä puuttui aina jotain. Joko perustiedot kasveista jäivät uupumaan tai kasvatusoppaasta puuttui oleellisia tietoja siitä, miten kevään ja kesän mittaan voi varmistaa mahdollisimman runsaan sadon mahdollisimman vähällä vaivalla.

Niinpä päätin luoda oman sivuston, johon kasaisin kaikki tekemäni muistiinpanot mahdollisimman yksityiskohtaisiin kasvatusoppaisiin.

Helppo Puutarha on kokoelma perusteellisia ja helposti seurattavia oppaita. Niiden avulla aloittelevakin puutarhuri saa mahdollisimman kattavan kuvan eri hyötykasvien ominaisuuksista ja siitä, miten kasvatus onnistuu omassa puutarhassa askel askeleelta.

Kaikki artikkelit löydät täältä.

Missä oma puutarhani sijaitsee?

Olen kerännyt kaikki kokemukset artikkeleja ja oppaita varten Keski-Suomen sydämessä kasvuvyöhykkeellä III.

Hyötykasvien kasvatusta varten puutarhasta löytyy:

  • n. 10 kasvulavaa (80 x 120 cm)
  • n. 11 neliön suuruinen alumiinirunkoinen kasvihuone kennolevyillä
  • 30-40 neliömetriä kasvimaa-alueita
  • n. 30 kasvatusastiaa, kooltaan 10-50 litraa

Puutarhan eri osat antavat etelään ja länteen. Aurinkotunteja kertyy riittävästi kaikenlaisille hyötykasveille ja pihamaalta löytyy varjoisampiakin paikkoja.

Koko puutarha on syntynyt tyhjästä omin käsin kaivamalla ja raivaamalla. Vielä muutama vuosi sitten pihamaalta löytyi varvikkoa, kivikkoa, juurakkoja eli perinteistä kivikkometsää.

Hyötypuutarhan perustaminen
Tästä lähdin liikkeelle hyötypuutarhan perustamisessa.

Rinnetontin epätasainen maasto ja kivikkoinen, niukkamultainen maaperä ovat tämän tontin haasteina. Aivan helpoimmasta päästä tämä pihamaa ei ole, mutta rautakangen ja lapion kanssa heiluminen on palkitsevaa ja tyydyttävää puuhaa tieto työn vastapainona, viimeistään kun sadonkorjuun aika koittaa.

Hyötypuutarhan perustaminen - Helppo puutarha
Muutaman viikon päästä kivikot ja juurakot pursuilivat jo reheviä hyöty- ja koristekasveja!

Varjostavat puut auttavat viilentämään puutarhaa kuumimpina kesäpäivinä, mutta ne vievät valoa kasveilta etenkin syksyä kohden, kun aurinko ei enää nouse yhtä korkealle kuin kesällä. Muutamia suurempia puita on päätynyt polttopuiksi puutarhan lomasta ja tämäkin projekti etenee vuosi vuodelta hiljalleen.

Mitä kasvatan omassa puutarhassani?

Omassa puutarhassani arvostan nimenomaan helppoutta. Kaikki lähtee siitä, millaiset kasvuolosuhteet pystyn puutarhassa kasveille tarjoamaan.

Sopivalla kasvupaikalla kasvit menestyvät, niiden hoito on helpompaa ja tuholaiset eivät iske niihin helposti. Kun hyötykasvit kasvavat niille otollisilla paikoilla, satokin on runsaampi ja maukkaampi.

Ja toki valitsen hyötykasveja, joita meidän perheessä tykätään kokkailla ja syödä. Suurimmat suosikkini ovat:

  • Tomaatit (ehdoton ykkönen!)
  • Pensas- ja salkopavut
  • Kurkut
  • Parsa- ja lehtikaalit
  • Perunat

Lisäksi erilaiset yrtit, juurekset ja vihannekset löytävät myös tiensä ruokapöytään kesän mittaan.

Papujen kasvatus ja sadonkorjuu – Pensaspavut ja salkopavut kotipuutarhassa

Satoa tulee aina reippaasti yli omien tarpeiden, kun samana vuonna puutarhassa saattaa kasvaa yli 100 eri hyötykasviljiketta. Naapurit, ystävät, sukulaiset ja vieraat lähtevät mukanaan nyssäkkä rapsakoita salaatteja, mehukkaita tomaatteja tai pulleita kurkkuja.

Helppo puutarha tarkoittaa myös rentoa otetta siihen, miltä siellä näyttää. Suosin sekaviljelyä, jossa keskenään viihtyvät ja toisiaan tukevat ”hyvät naapurit” saavat kasvaa lomittain ja harkitusti sikin sokin. Voimakkaasti tuoksuvat yrtit ja kukat karkottavat tuholaisia kaaleista ja muista herkistä hyötykasveista.

Luonnon helmassa olevalla metsätontilla sekaviljely näyttää sopivan luonnolliselta. Luotilankaa ja mittanauhaa en kylvötöissä siis tarvitse.

Kaikki kasvit saavat kukoistaa, kukkia ja tuottaa satoa yhdessä. Näin puutarhan hoitaminen helpottuu ja minulle jää enemmän aikaa ihastella ja tutkia kasvun ihmeitä kesäviikkojen kuluessa.

En ole koulutettu hortonomi, maisemasuunnittelija tai puutarhaguru, vaan jaan täällä yksinkertaisesti kaikki ne jokapäiväiset vinkit ja kokemukseni, jotka ovat osoittautuneet toimiviksi ja ennen kaikkea helpoiksi.

Jos huomaat jotain puuttuvan artikkeleita lukiessasi, jätä ihmeessä kommentti artikkelin alle! Täydennän oppaita sitä mukaa kun uusia kokemuksia kertyy.

Hyötypuutarhan perustaminen ja hyötykasvien viljely
Tarhurin seurana häärii kesäisin kaksi aurinkoa rakastavaa, uteliasta, pientä apuria.

Hyötykasvien kasvatusoppaat löydät täältä:

Täältä löydät suosituimmat artikkelit hyötykasvien kasvattamiseen:

Lisää oppaita on työn alla – tallenna tämä sivu kirjanmerkkeihin ja poikkea pian uudestaan!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia toivotellen,

Mikke

Scroll to Top