Kurkun kasvatus: Helpot ohjeet ja parhaat lajikkeet kotipuutarhaan

Päivitetty viimeksi:

Kurkun kasvatus kasvihuoneessa ja avomaalla

Kurkun kasvatus on palkitsevaa puuhaa niin puutarhassa kuin parvekkeellakin. Itse kasvatetut, maukkaat ja makeat kurkut palkitsevat aloittelevankin tarhurin kesän mittaan, ja sadosta pääsee nauttimaan jo melko varhain.

Mutta miten kurkun kasvatus onnistuu helpoiten?

Vaikka kurkku tuottaakin runsaan sadon, sillä on muutama erikoistarve, joista kasvi ei tingi.

Tärkeintä kurkun kasvattamisessa on muistaa, että kasvi rakastaa lämpöä ja valoa. Kurkku kuuluu Cucurbitaceae-heimoon — se on trooppinen kasvi ja sukua kurpitsoille ja meloneille. Niinpä puutarhasta kannattaa varata kurkuille mahdollisimman suojaisa ja lämpöinen paikka.

Meillä kurkun kasvatus siemenestä on onnistunut joka vuosi niin avomaalla, lavassa, ruukussa kuin kasvihuoneessakin. Avomaankurkun kasvatusoppaan löydät täältä.

Ehkä joinain vuosina homma on lähtenyt vähän käsistäkin, ja vihreitä pötkylöitä on sitten säilötty koko perheen voimin.

Toki matkan varrella on sattunut yksi jos toinenkin kömmähdys, mutta satoa on silti tullut enemmän kuin tarpeeksi – myös naapureille.

Tässä artikkelissa jaan kaikki parhaat vinkit ja niksit kurkun kasvattamiseen puutarhassa ja parvekkeella. Kurkun kasvatus ei nimittäin ole vaikeaa – näillä vinkeillä onnistut helposti!

Lue myös: Kesäkurpitsan kasvatus: Näin onnistut helpostiKurkun kasvatus: Ennen kuin aloitat

Ennen kuin aloitat kurkun kasvattamisen, mieti millaiset kasvuolosuhteet pystyt tarjoamaan tälle kylmänaralle kasville.

Kurkku rakastaa lämpöä ja kuluttaa runsaasti vettä.

Kurkku on kuitenkin kaiken kaikkiaan helppo kasvatettava, mutta se tarvitsee lämpimän kasvupaikan ja päivittäistä kastelua.

Nämä kysymykset on hyvä käydä läpi, kun suunnittelet kurkkujen kasvattamista:

 1. Haluatko kasvattaa kurkkua kotipuutarhassa, mökillä vai parvekkeella?
 2. Millaiset lämpö- ja valo-olosuhteet voit tarjota kurkuille?
 3. Kurkku haihduttaa suurien lehtiensä kautta paljon vettä etenkin lämpiminä päivinä. Kuinka usein ehdit kasteluhommiin?
 4. Millainen kasvualusta sinulla on tarjota kurkuille?

Kun nämä perusasiat on mietitty, kurkun kasvatus on huomattavasti helpompaa. Jos sinulta ei esimerkiksi löydy lämmintä kasvupaikkaa, pieni kasvihuone tai -suoja saattaisi olla hyvä hankinta.

Tai jos lomailet kesällä paljon etkä ehdi kastelemaan kurkkujasi, mieti jo nyt, kuka huolehtii kastelusta puolestasi.

Kasvihuonekurkkulajike 'Tasty Green'
Kurkku rakastaa lämpöä ja valoa, ja se viihtyy parhaiten kasvihuoneen hoteissa. Valitse avomaalle kestävämpiä lajikkeita.

Kurkun kylväminen ja taimikasvatus

Kurkun kasvatus on hauskinta, kun aloitat aivan alusta ja suuntaat siemenkauppaan.

Meillä siemenestä kasvatetut kurkut ovat aina olleet terveempiä ja tukevampia, kuin taimistolta haetut kasvit. Ostotaimet ovat olleet täysin kelpoja, mutta eron itse kasvatettuihin taimiin huomaa selvästi.

Kurkun taimikasvatus on hyvä aloittaa noin 2-3 viikkoa ennen istutusta lopulliselle kasvupaikalle. Pienet taimet sopeutuvat ulkoilmaan helpommin kuin suuriksi kasvaneet.

Toki voit kylvää kurkun myös suoraan kasvupaikalle, kun säät ovat lämmenneet ja lämpötila ei laske öisin enää alle 10-12 asteen. Suojaa kylvös ja taimet joka tapauksessa kasvuharsolla, joka kerää ja varastoi lämpöä.

Satokausi kuitenkin pitenee, kun esikasvatat taimet sisällä. Suomen lyhyehkössä kesässä pari lisäviikkoa tekee jo suuren eron.

Kurkun siemenet ja lajikkeet

Kurkkujen lajikekirjo on huiman suuri, mutta Suomessa ilmasto rajoittaa lajikevalintaa melkoisesti. Kurkun siemenet kannattaakin hankkia Suomesta tai läheltä, jotta laji sopii varmasti meidän ilmastoon ja ehtii tuottaa kunnon sadon ennen syksyä.

Kurkkulajikkeet ryhmitellään yleensä kolmeen kategoriaan:

 1. Avomaankurkut menestyvät nimensä mukaan avomaalla vaikka harson alla.
 2. Kasvihuonekurkut rakastavat lämpöä ja tuottavat suuret hedelmät.
 3. Amppelikurkut tuottavat kiinteitä, pienempiä hedelmiä.

Jos haluat varmistaa kurkkusadon, valitse kasvatettaviksi 2 tai 3 helppoa ja luotettavaa lajiketta. Muista kuitenkin kokeilla rohkeasti uusiakin lajikkeita!

Valitse kurkkulajikkeet sen perusteella, missä aiot niitä kasvattaa. Kaikki kurkut haluavat lämpöön, mutta avomaankurkuissa löytyy muutama viileässäkin viihtyvä lajike.

Lue lisää: Avomaankurkun kasvatus – Helpot ohjeet ja vinkit kotipuutarhaan

Itse olen sijoitellut kurkut lajikkeiden mukaan näin:

 • Avomaankurkut kasvulavaan, kasvimaalle ja suuriin astioihin
 • Kasvihuonekurkut ansariin tai lämpimälle, suojaisalle seinustalle
 • Amppelikurkut kasvihuoneeseen ja suojaisalle, katetulle terassille
Kurkun kasvatus kasvihuoneessa
Kasvihuoneen suojissa kurkun kasvatus onnistuu helposti. Tue kurkku verkoin ja naruin, jotta versot pystyvät kiipeämään kasvihuoneen kattoon saakka.

Lisäksi tulee muistaa kurkun pölyttyminen:

 • Partenokarppiset lajikkeet muodostavat hedelmiä ilman pölytystä.
 • Hyönteispölytteiset lajikkeet muodostavat sekä hede- että emikukkia ja tarvitsevat pörriäisiä avukseen, jotta satoa muodostuisi.

Jos siis kasvatat kurkkua harson alla tai kasvihuoneessa, kannattaa valita partenokarppisia lajikkeita. Toki voit kasvattaa hyönteispölytteisiäkin lajikkeita harson alla avomaalla, kunhan muistat poistaa harsot kukinnan alettua, jotta pölyttäjät pääsevät herkuttelemaan kukkiin.

Kurkun kasvatus ja kurkkulajikkeet – Piikikkäät ja sileäpintaiset kurkut
Joillain kurkkulajikkeilla hedelmien pinnassa on nukkaa, karheita pikkupiikkejä tai isompiakin pistimiä. Karheapintaiset ja piikikkäät hedelmät kannattaa kuoria ennen syömistä tai säilömistä. Valitse napostelukurkuiksi sileäpintaisia lajikkeita.

Tässä muutamia kurkkulajikkeita, jotka ovat helppoja ja varmoja kasvatettavia:

Avomaankurkku­lajikkeita:

 1. Burpless Tasty Green F1 – Karvasaineeton, vastustuskykyinen, runsassatoinen. Rosopintaiset, pitkulaiset hedelmät. Tarvitsee runsaasti lannoitusta ja kastelua kesän mittaan.
 2. Conny F1 – Satoisa ja herkullinen, helppo kasvatettava. Vaatii kuitenkin esikasvatuksen. Itsepölyttyvä.
 3. Diamant F1 – Kauniit, tummanvihreät ja kyhmyiset hedelmät. 3-4 viikon esikasvatus pidentää satokautta. Itsepölyttyvä.
 4. Fatum – Tekee sileäpintaiset ja hyvin kookkaat, jopa 40-senttiset hedelmät. Kiinteä, vaalea hedelmäliha maistuu salaateissa ja sellaisenaan. Satoisa ja helppohoitoinen lajike.
 5. Marketer – Hauskannäköiset, kyhmyiset hedelmät. Runsassatoinen, herkullinen lajike.
 6. Moneta – Herkullinen tuoreena syötäväksi ja hyvin runsassatoinen. Pitkät, kauniin vihreät, sileät hedelmät.
 7. Profi F1 – Helpoimpia avomaankurkkulajikkeita; aikainen, itsepölyttyvä, karvasaineeton, hyvä vastustuskyky tauteja vastaan. Hedelmien pinnalla pienet piikit, jotka voi kuoria tai harjata pois ennen syömistä.
 8. Reinin Rypäle – Oma luottolajikkeeni, joka tekee valtavan sadon keskikokoisia ja maukkaita hedelmiä. Kestää kurkun laikkutautia kohtalaisen hyvin. Vaatii hyönteispölytyksen, mutta on muuten helppohoitoinen.
 9. Sonja – Sileät, kauniin tummanvihreät hedelmät, joihin ei muodostu karvasaineita. Sopii avomaalle tai kasvihuoneeseen. Korjaa hedelmät nuorina ja solakoina.
 10. Tanja – Korjaa sileäpintaiset, maukkaat hedelmät noin 30-senttisinä ja syö sellaisenaan salaateissa tai vaikkapa leivän päällä. Yksi omista lempilajikkeistani!
Avomaankurkun kasvatus – Avomaankurkun kukinta lajikkeella Reinin Rypäle
Avomaankurkku ’Reinin Rypäle’ on satoisa ja voimakaskasvuinen. Avomaankurkku kasvattaa pitkät, rennot versot ja kasvi luikertelee ennen pitkää pitkin poikin puutarhassa.

Kasvihuone­kurkku­lajikkeita:

 1. Bella F1 – Tekee runsaan sadon ohutkuorisia ja rapeita hedelmiä. Helppohoitoinen ja kiitollinen kurkkulajike.
 2. Delistar F1 – Erikoiset, kauniin vaaleanvihreät hedelmät. Makea, rapea ja ohutkuorinen lajike, josta saat runsaan sadon kasvihuoneessa tai suojaisalla parvekkeella.
 3. Futura F1 – Vastustuskykyinen hometta vastaan. Kauniin vihreät, rapeat ja herkulliset hedelmät.
 4. Iznik F1 – Hauska minikurkkulajike kasvihuoneeseen. Korjaa hedelmät noin 10-senttisinä ja napostele sellaisenaan. Itsepölyttyvä ja satoisa lajike.
 5. Kiinalainen käärme – Tekee nimensä mukaisesti pitkiä, jopa 50-senttisiä hedelmiä. Saattaa menestyä myös avomaalla, mutta meillä sato oli paras kasvihuoneen suojissa. Ei muodosta karvasaineita, vaikka kastelu unohtuisikin.
 6. Louisa F1 – Helpoimpia kasvihuonekurkkuja! Kestää hyvin härmää ja pölyttyy itsestään.
 7. Saladin F1 – Omia lempilajikkeitani; vastustuskykyinen useimpia tauteja vastaan, runsassatoinen, karvasaineeton, herkullinen. Tekee paljon isoja sileäpintaisia hedelmiä, joten kasvi tarvitsee tukea huolellisesti.

Lue lisää: Kasvihuonekurkun kasvatus – Helpot ohjeet ja parhaat lajikkeet kotipuutarhaan

Kurkun kasvatus kasvihuoneessa – Kasvihuonekurkut ja amppelikurkut
Kasvihuoneessa viihtyvät pienet amppelikurkut (kuvassa lajike ’Hopeline F1’) ja kasvihuonekurkut (kuvassa lajike ’Tasty Green’).

Amppeli- ja erikois­kurkku­lajikkeita:

 1. Hopeline F1 – Reheväkasvuinen ja uskomattoman runsassatoinen amppelikurkku. Tekee pienet, kiinteät hedelmät, jotka ovat parhaimmillaan noin 10-senttisinä. Itsepölyttyvä ja vastustuskykyinen homeelle. Täydellinen napostelukurkku niin isoille kuin pienillekin puutarhureille. Oma ehdoton suosikkini!
 2. Lemon – Sitruunakurkku on hauska lajike kasvihuoneeseen. Korjaa hedelmät keltaisina ja nauti tuoreena tai säilö ne talven varalle.

Kurkun kylvö

Taimikasvatus kannattaa aloittaa 2-3 viikkoa ennen istutusta lopulliselle kasvupaikalle.

Itse aloitan taimikasvatuksen toukokuun puolivälissä. Näin kurkun taimet ovat valmiita istutettaviksi avomaalle ja kasvihuoneeseen kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla.

Jos kylvät suoraan kasvulavaan tai kasvimaalle, kasvualustan on oltava lämmennyt vähintään 12-15 -asteiseksi. Suorakylvö onnistuu parhaiten Etelä-Suomessa.

Itse suosittelen kuitenkin taimikasvatusta, etenkin Suomen arvaamattomien alkukesän säiden vuoksi. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, jos säät jäävät kesäkuun alulla viileiksi.

Taimikasvatus antaa yksinkertaisesti enemmän pelivaraa, ja voit kylvää pari uutta siementä muutaman päivän välein, jos haluat kasvattaa enemmänkin taimia. Kun porrastat kurkun kylvötyöt, sinulla on aina sopivan kokoisia taimia valmiina, kun on aika istuttaa kurkku lopulliselle kasvupaikalleen.

Taimikasvatusta varten kylvä kurkun siemenet yksitellen omiin taimiruukkuihinsa. Koska kurkun juuristo ei ulotu syvälle, voit käyttää melko mataliakin ruukkuja.

Paina siemen parin sentin syvyyteen kosteaan taimimultaan. Peitä kylvös hyvin ohuelti mullalla tai hiekalla, jotta hentoiset pikkutaimet jaksavat nousta valoa kohti.

Pidä kylvös kosteana — mutta ei märkänä — kunnes taimet pilkistävät esiin mullasta. Voit peittää kylvöksen vaikka rei’itetyllä kelmulla, joka tasaa kosteutta ja lämpöä.

Kurkun idätyslämpötila

Kurkku itää parhaiten noin 22-25 asteessa. Idätys onnistuu huoneenlämmössä tai lämmitetyssä kasvihuoneessa.

Jos kylvät avomaankurkun siemenet suoraan kasvupaikalleen, kasvualustan tulee olla vähintään 12-15 -asteinen. Peitä kylvös kasvuharsolla, joka kerää ja tasaa lämpöä ja nopeuttaa taimettumista.

Kurkun idätys ja esikasvatus
Kurkku itää kosteassa mullassa lämpimällä kasvupaikalla muutamassa päivässä.

Kurkun kouliminen

Kurkun kasvatus siemenestä on siinä mielessä helppoa, että kurkun taimia ei tarvitse koulia.

Taimet saavat kasvaa yksitellen omissa ruukuissaan ja voit istuttaa ne säiden lämmettyä suoraan lopulliselle kasvupaikalleen.

Kurkun taimien kastelu ja lannoitus

Kastele kurkkua vain lämpimällä tai haalealla vedellä. Anna kasteluveden lämmetä huoneenlämmössä ennen kuin annat sitä taimille.

Pidä multa kosteana koko taimikasvatuksen ajan. Varo kuitenkin kastelemasta liikaa, jotta kurkun herkkä juuristo ei ala mädäntyä.

Jos käytät taimimultaa, pikkukasveja ei tarvitse lannoittaa taimikasvatuksen aikana. Taimimulta sisältää tarpeeksi ravinteita pienille taimille.

Viileinä alkukesinä taimikasvatus saattaa venyä ennakoitua pidemmäksi. Kurkku ei pidä viileästä, joten ne kannattaa istuttaa lopulliselle kasvupaikalle vasta säiden salliessa.

Jos taimet ehtivät kasvattaa kolmannen lehtiparin taimiruukuissaan (sirkkalehdet ja kaksi seuraavaa lehtiparia), voit antaa niille laimeaa kastelulannoitetta. Tarkista lannoitepakkauksen annosteluohje ja puolita suositeltu lannoitemäärä.

Kurkun taimikasvatus ja istuttaminen kasvupaikalle
Kun sirkkalehtien yläpuolelle on muodostunut ensimmäinen kunnon lehtipari, voi kurkun istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen sään salliessa.

Kurkun taimien tukeminen

Kun taimettuminen pääsee vauhtiin, kurkun taimet kasvavat hurjaa vauhtia.

Kun taimet eivät enää tahdo pysyä pystyssä, voit tukea ne tarvittaessa.

Avomaankurkkuja ei tarvitse tukea. Ne saavat kiemurrella lavassa tai avomaalla pitkin puutarhaa.

Kasvihuonekurkut voit tukea pitkin tukikepein, joihin kurkku tarttuu kärhöillään.

Amppelikurkuille voi tarjota niin ikään tukikepit, jos haluat kasvattaa kasvia ylöspäin. Jos haluat ripustaa amppelikurkun kattokoukkuun terassilla tai parvekkeella, voit antaa rentojen varsien roikkua alaspäin.

Kurkun taimien karaisu

Kun säät lämpenevät ja yölämpötila ei laske enää alle 10-12 asteen, voit istuttaa kurkun lopulliselle kasvupaikalleen.

Karaisu on välttämätön vaihe ennen istutusta. Vie taimet ulkoilemaan päivittäin noin 5-10 päivänä ennen kuin säät sallivat istuttamaan kurkut ulos. Aloita varovasti ja ulkoiluta taimia varjossa ensimmäisenä päivänä vaikka vain 1–2 tuntia. Pidennä karaisuaikaa päivittäin ja totuta taimet hiljalleen myös suoraan auringonvaloon.

Karaisu varmistaa taimien selviytymisen, kun siirrät ne sisätilojen hellästä huomasta ulos sään armoille. Sisällä kasvaneet taimet pitää siis totuttaa tuuleen, UV-säteilyyn, lämpötilaeroihin ja ilmankosteuden vaihteluihin. Mitä suuremmiksi taimet kasvavat, sitä herkemmin ne kärsivät istutuksesta.

Meillä taimet ovat kasvaneet 2-3 viikkoa, joskus jopa neljäkin, mutta kaikki ovat selvinneet istutuksesta lopulliselle kasvupaikalleen. Suuriksi venähtäneet taimet vain kaipaavat erityistä hoivaa ja hellyyttä istutuksen yhteydessä.


Kurkun istutus

Kurkun kasvupaikka

Kurkku rakastaa lämpöä ja valoa. Valitse sille siis tuulensuojainen ja aurinkoinen paikka, jossa lämpötila ei laske yölläkään turhan alas. Viileys hidastaa kasvua ja häiritsee juuristoa. Tuulensuojaksi voit kasvattaa kurkun vieressä vaikkapa härkäpapua.

Lue lisää: Papujen kasvatus ja hoito – Näillä vinkeillä onnistut helposti!

Parhaiten kurkku viihtyy lämpimässä kasvulavassa tai kasvihuoneessa. Avomaankurkuista löytyy nykyään useita lajikkeita, jotka kestävät myös hieman viileämpiä olosuhteita.

Meillä avomaankurkku viihtyy parhaiten kasvulavassa. Koholla oleva kasvualusta lämpenee nopeasti keväisin ja kasteluvesi löytää tiensä alaspäin helpommin kuin avomaalla.

Avomaankurkun kasvatus kasvulavassa
Kohopenkissä ja kasvulavassa viihtyvä avomaankurkku ’Reinin Rypäle’ kasvattaa nopeasti pitkät versot, joihin muodostuu runsaasti keltaisia kukkia.

Paras päivälämpötila kurkun kasvatukselle on 23-25 astetta. Öisin otollisin lämpö on 15-18 astetta.

Jos mahdollista, kasvata kurkkua esimerkiksi talon seinustalla, joka varastoi päivällä lämpöä ja luovuttaa sitä yöllä hiljalleen.

Viileinä kesinä taimia kannattaa hemmotella kasvuharsojen avulla. Ne keräävät lämpöä ja tasaavat kasvuolosuhteita etenkin tuulisina päivinä.

Muista kasvupaikkaa valitessa, että kurkku kasvattaa pitkän varren ja versot. Etsi siis sellainen kasvupaikka, jossa versot saavat luikertaa vähintään 1-2 metriä maassa, kasvulavan reunalla tai tukia pitkin ylöspäin.

Kurkun kasvualusta

Kurkku on melkoinen syöppö ja se vaatiikin runsaasti ravinteita kasvukauden aikana. Helpointa on käyttää valmista, uutta puutarhamultaa tai kasvatussäkkejä. Pussimulta on lannoitettu ja kalkittu, ja sillä taimet pääsevät hyvään vauhtiin.

Taimia ei kannata istuttaa ”vanhaan” multaan, koska kurkut ovat herkkiä kasvitaudeille. Muista noudattaa viljelykiertoa, jos kasvatat kurkkua avomaalla.

Kasvihuoneessa kurkulle tehdään joka vuosi uusi, puhdas multapeti. Helpointa ja nopeinta on käyttää valmiita kasvusäkkejä, joita löydät puutarhamyymälästä. Yhteen säkkiin voit istuttaa 1-2 tainta.

Sekoita kasvualustaan luonnonlannoitetta ennen istuttamista. Lannoiterakeet on helppo annostella. Noudata aina pakkauksen annosteluohjeita.

Mainiota kasvuvoimaa kurkuille antaa myös valmis bokashi-komposti. Tilavaan kasvuastiaan voi lisätä bokashia multakerroksen alle, josta juuret löytävät ravinteet taimen kasvaessa.

Kurkun kasvuastia

Kurkkua voi kasvattaa kookkaassa ruukussa, ämpärissä, laastipaljussa tai amppelissakin.

Koska kurkku kuluttaa paljon vettä, valitse mahdollisimman tilava kasvuastia. Juuret eivät yllä syvälle, joten leveät ja laakeat astiat toimivat hyvin.

Varmista, että kasvuastian pohjassa on reiät tai poraa sellaiset itse.

Laita astian pohjalle noin viiden sentin kerros ruukkusoraa salaojitukseksi.

Vinkki: Ruukkusoran ja mullan väliin kannattaa laittaa esimerkiksi kasvuharsosta leikattu palanen. Näin kerrokset pysyvät erillään ja syksyllä saat kipattua halutessasi multakerroksen helpommin ulos ilman, että ruukkusorakin lähtee mukaan.

Vinkki: Jos amppelikurkun kasvuastian reuna on terävä, sen yli roikkuva kurkun varsi saattaa nirhautua jopa kokonaan poikki, kun varteen kasvavat raakileet tulevat painaviksi kesän kuluessa. Voit suojata herkkää vartta pehmustamalla reunuksen vaikkapa vaahtomuovilla tai huovalla.

Kurkun istuttaminen kasvupaikalle

Kurkku on hyvin kylmänarka, joten istuta se kasvupaikalleen vasta, kun yölämpötila ei enää laske alle 12 asteen.

Kasvihuoneeseen kurkut voi yleensä istuttaa toukokuun lopulla. Avomaalle, lavaan ja terassille kurkun voi istuttaa kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla.

Sopiva taimiväli on noin 50 cm. Riviväliksi kannattaa jättää noin 100 cm, koska kurkun pitkät versot tarvitsevat runsaasti tilaa.

Poista taimet varovasti taimiruukuista ja varo rikkomasta multapaakkua.

Kastele istutuskuoppa ja anna veden imeytyä maahan hetki.

Istuta taimi samaan syvyyteen kuin taimiruukussa. Jos vartta jää mullan alle, se mätänee helposti.

Tiivistä multapaakun ympäristö varovasti, jotta paakusta kasvavat juuret löytävät tiensä kasvualustaan.

Kastele istutuksen jälkeen vielä multapaakkuakin. Vältä kuitenkin kastelemasta kasvin lehtiä ja vartta.

Jos sää on viileä, voit helliä kurkkuja peittämällä ne kasvuharsolla, joka kerää lämpöä. Harso toimii parhaiten, kun virität sen hieman koholle vaikka tukikaarien tai -keppien varaan. Näin harso ei loju taimien päällä ja kosteus pääsee haihtumaan kasveista ja mullasta.

Kosteuden tasaamiseksi voit kattaa kasvualustan ruohosilpulla tai muulla eloperäisellä katteella. Kateviljely harventaa kasteluväliä, ruokkii kasvualustan eliöstöä ja luovuttaa ravinteita kurkun käyttöön kasvukauden aikana.

Jos käytät katteita, älä levitä niitä aivan kurkun tyvelle.

Kurkun tukeminen

Kurkku kasvattaa vähintään 1-2 metrin pituiset versot, joten kasvi tarvitsee reilusti kasvutilaa.

Avomaalla kasvutilaa yleensä riittää, mutta kasvihuoneessa, terassilla ja parvekkeella kurkku on hyvä ohjata kasvamaan ylöspäin.

Tue kasvihuonekurkut kasvamaan verkkoja, naruja ja keppejä vasten. Löysin puutarhamyymälästä juuttinarusta punotun tukiverkon, jonka viritin kasvihuoneeseen kurkkujen tueksi – toimii hienosti!

Kurkku tarttuu kärhöillään verkkoihin ja naruihin helpoimmin kuin sileisiin keppeihin. Varmista kuitenkin, että narut ja verkot kestävät painavien hedelmien painon.

Amppelikurkku Hopeline F1 kasvihuoneessa
Voimakaskasvuinen ja satoisa amppelikurkkulajike ’Hopeline F1’ kasvaa nopeasti pitkin kasvihuoneen kattoa tukiverkkojen ja -narujen varassa.

Kurkun hoito

Kurkun kastelu

Kurkku kasvattaa suuren lehtimassan, joten se tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita kasvukauden aikana.

Jos kastelu unohtuu ja multa pääsee kuivumaan, kurkut jäävät pieniksi ja niihin muodostuu karvas maku. Nykyään monet lajikkeet ovat karvasaineettomia, joten hedelmistä ei tule karvaita, vaikka multa pääsisikin kuivahtamaan.

Itse tuppaan kastelemaan joko liian harvoin tai liian usein. Kuumina päivinä en meinaa ehtiä juoksemaan kastelukannu kädessä pitkin pihamaata. Kylminä päivinä taas tuntuu siltä, että kasvit eivät haihduta lainkaan vettä.

Tässä siis muutama vinkki helppoon kurkun kasteluun:

 • Kurkku ei pidä kuivasta, mutta ei myöskään märästä. Tyrkkää siis reippaasti sormi multaan ja tunnustele kosteutta pintaa syvemmältä.
 • Vähemmän on enemmän. Älä kastele multaa läpimäräksi, etenkään avomaalla. Kastele vain sen verran, että kasvualusta ei pääse kuivumaan.
 • Maa ei saa kuivua. Jos kurkun lehdet roikkuvat ja nestejännitys laskee, kastele heti, mutta älä läträä.
 • Kurkku ei pidä kylmästä vedestä. Anna kasteluveden lämmitä esimerkiksi tummassa astiassa tai kastelukannuissa ennen kastelukierrosta. Älä käytä kasteluun kylmää kaivo- tai järvivettä.
 • Kastele vain kasvualustaa. Vältä veden roiskumista lehdille ja varsille.
 • Varo kastelemasta kurkun tyveä. Kurkun tyvelle mullan pintaan on hyvä levittää ohut kerros hiekkaa, joka läpäisee vettä. Näin tyvi pysyy melko kuivana eikä ala mädäntyä.
 • Kastele mieluiten aamupäivisin. Kesäpäivinä kurkku on janoinen pitkin päivää. Anna sille siis kunnon ryyppy ennen iltapäivää, jotta vettä riittää haihdutettavaksi suuresta lehtimassasta. Kuumimpina päivinä saatat joutua kastelemaan kurkkua useamminkin. Yöksi multaa ei kuitenkaan kannata jättää liian kosteaksi.
 • Tuuleta kasvihuoneessa ja parvekkeella. Aamuisin tuuletus poistaa liikaa kosteutta ja aurinkoisina päivinä tuulettaminen on välttämätöntä, jotta kurkut eivät läkähdy kuumuuteen.
Kurkun kasvatusohjeet kotipuutarhaan

Kurkun lannoitus

Kurkku on melkoinen ravinnesyöppö ja se kuluttaa rutkasti ravinteita kasvukauden aikana. Mitä enemmän kurkku saa valoa ja lämpöä, sitä nopeammin se kasvaa ja sitä enemmän se tarvitsee ravinteita.

Varmista kasvualustan ravinteikkuus jo istutusvaiheessa. Kun kasvuvoimaa on tarpeeksi jo alkukesästä, taimet kasvavat nopeasti ja alkavat kukkia pian. Varo kuitenkin lannoittamasta pikkutaimia liikaa, jotta niiden herkkä juuristo ei vahingoitu väkevässä maassa.

Alkukesästä kasvualustan omat ravinteet riittävät vähintään 3-4 viikoksi.

Istutuksen yhteydessä voit antaa kurkuille varastolannoituksen. Kaiva taimien väliin tai kasvuastian kylkeen noin 20 sentin syvyinen kuoppa ja täytä se luonnonlannoiterakeilla. Annostus riippuu lannoitteesta, joten tarkista pakkauksen ohjeet. Yleensä 0,5 litraa lannoiterakeita on sopiva määrä yhdelle taimelle.

Seuraa taimien kehitystä. Jos lehdet muuttuvat haaleiksi ja kellertäviksi ja uusien lehtien kehittyminen hidastuu tai ne jäävät pieniksi, kurkku kaipaa lisää typpeä.

Vältä kuitenkin liiallista typpilannoitusta, jotta kurkku ei kasvata pelkkää lehtimassaa sadon kustannuksella. Hedelmien muodostumisen kannalta tärkeimmät ravinteet ovat fosfori (P) ja kalium (K).

Meillä kurkku saa kasvuvoimaa hevonkakkarakeista, puutarhakompostista ja ruohokatteesta. Kasvukauden aikana hoidan lisälannoituksen lantavesikastelun avulla, noin 2-3 kertaa kesässä.

Kurkun lannoitus saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta saat nopeasti näppituntuman siihen, mitä kasvi kulloinkin tarvitsee.

Helpoimmalla pääset, kun käytät kasvusäkkejä. Kasvusäkki sisältää usein ravinteet koko kasvukaudelle ja kasteluun käytetään pelkkää vettä koko kesän ajan. Tosin meillä kurkut tarvitsevat kasvusäkeissäkin lisälannoitusta noin 4-6 viikon kuluttua istutuksesta.

Kurkun pölytys

Kurkun pölytys ja sen onnistuminen riippuu lajikkeesta:

 • Partenokarppiset lajikkeet muodostavat hedelmiä ilman pölytystä. Niihin muodostuu pelkkiä emikukkia.
 • Hyönteispölytteiset lajikkeet muodostavat sekä hede- että emikukkia ja tarvitsevat pörriäisiä avukseen, jotta satoa muodostuisi.

Helpointa on valita partenokarppisia lajikkeita, jolloin pölytyksestä ei tarvitse huolehtia sen kummemmin.

Jos kasvatat hyönteispölytteisiä kurkkuja avomaalla tai talon seinustalla, pölyttäjät ovat apunasi. Muista poistaa kasvuharsot kukinnan alkaessa, jotta pölyttäjät pääsevät kukkiin.

Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella pääset helpoimmalla, kun kasvatat partenokarppisia, itsepölyttyviä lajikkeita.

Avomaankurkun kasvatus kasvulavassa – Kukinta ja pölytys
Avomaalla hyönteiset hoitavat kurkun pölytyksen. Partenokarppiset lajikkeet pölyttyvät itsestään. Jos kasvatat hyönteispölytteisiä lajikkeita, poista kasvuharsot viimeistään kukinnan alkaessa.

Kurkun latvominen ja sivuhaarojen leikkaaminen

Kurkun latvominen ja sivuhaarojen leikkaaminen on makuasia. Jotkut noudattavat tiettyjä latvomissääntöjä, kun toiset antavat kurkun kasvaa valtoimenaan sadonkorjuun päättymiseen saakka.

Miten kurkku kannattaa latvoa? Ja tarvitseeko sivuhaaroja leikata?

Yleisesti ottaen kurkku ei pidä leikkaamisesta tai latvomisesta. Leikkuuhaavat ovat otollisia kohtia erilaisille kasvi- ja sienitaudeille. Jos kasvutilaa riittää, suosittelen välttämään kurkun leikkaamista.

Jos kasvatat kurkku kasvihuoneessa, leikkaaminen ja latvominen on melkeinpä pakollista, koska kasvutila loppuu kesän kuluessa todennäköisesti kesken.

Voit latvoa kurkun (eli leikata latvan poikki), kun kasvi yltää kasvihuoneen kattoon. Kurkku alkaa tällöin kasvattaa sivuversoja, joiden voit antaa kasvaa ja tuottaa hedelmää. Kun sivuversot kasvavat liian pitkiksi tai painaviksi, voit typistää niitäkin.

Käytä kurkun latvomiseen ja leikkaamiseen aina teräviä, puhtaita työvälineitä. Muista pestä kädet huolellisesti ennen leikkuutöitä. Jos olet vaikkapa kerännyt lakastuneita tai härmäisiä lehtiä muista kasveista aiemmin, käsienpesu on ehdottoman tärkeää.

Kurkun kasvitaudit ja tuholaiset

Kasvukauden mittaan kurkkua saattavat vaivata erinäiset taudit ja tuholaiset. Avomaankurkut pysyvät usein terveempinä kuin herkät kasvihuonekurkut.

Kurkun yleisimpiä riesoja ovat harmaahome, härmä, kurkun laikkutauti ja taimipolte. Lisäksi kurkkuihin saattaa iskeä vihannespunkki ja ansarijauhiainen.

Harmaahome ja härmä muodostavat valkeita täpliä ja laikkuja lehdille kosteissa oloissa. Tuuleta etenkin kasvihuonetta reippaasti. Tarvittaessa voit harventaa kasvustoa poistamalla lehtiä sieltä täältä.

Kurkun laikkutauti aiheuttaa rusehtavia laikkuja sekä lehtiin että hedelmiin. Hävitä sairaat kasvinosat heti, kun laikkuja ilmaantuu. Jos tauti iskee avomaalla tai lavassa, älä kasvata kurkkua enää samalla paikalla. Laikkutautiin ei ole parannusta, mutta nykyään on tarjolla vastustuskykyisiä lajikkeita. Kysy rohkeasti taimimyymälässä tai siemeniä ostaessa, mitkä lajikkeet kestävät parhaiten laikkutautia.

Taimipolte iskee pikkutaimiin ja näivettää ne. Helpoin keino välttää taimipolte on käyttää aina puhdasta multaa kurkun kasvatukseen. Noudata avomaalla viljelykiertoa eli vuoroviljelyä ja tee kasvihuoneessa kurkulle joka kesä uusi kasvupeti.

Vihannespunkki elää kurkun lehtien alapinnoilla. Se on pikkuruinen, noin puolen millimetrin pituinen, väriltään vihertävä tuholainen, jolla on tummat kyljet. Vihannespunkki imee lehdistä nestettä, jolloin niihin muodostuu hiljalleen vaaleita pisteitä. Lehdet alkavat näivettyä ja kellastua, ja lopulta ne kuolevat kokonaan. Vihannespunkin torjuntaan sopii joko biologinen tai kemiallinen torjunta.

Ansarijauhiainen on viheliäinen kasvihuoneen asukki, joka tuhoaa kurkkujen lisäksi mielellään myös tomaatteja, munakoisoja ja paprikoita. Itse jauhiainen ei vahingoita kasveja niinkään, mutta munat ja toukat erittävät tahmeaa nestettä, joka on otollinen kasvualusta sieni- ja hometaudeille. 1-2 millimetrin pituiset, vaaleat ansarijauhiaiset lähtevät lentoon, kun ravistat kurkkua hellästi. Paras keino ansarijauhiaisten hävittämiseen on pyretriinikäsittely, mutta luomutarhuri turvautuu pyydystarroihin ja petopunkkeihin.


Kurkun sato ja kypsyminen

Kurkun sadonkorjuu

Kurkut ovat parhaimmillaan, kun hedelmät eivät ole kasvaneet täyteen mittaansa. Tällöin hedelmä ei ole vielä kypsynyt ja sen on pinnaltaan hieman uurteinen ja voimakkaan vihreä.

Jos kurkun päästää kypsymään, hedelmän pinta siliää, se alkaa kellertää ja siemenet sen sisällä kasvavat koviksi ja suuriksi. Kellertynyt kurkku maistuu usein puisevalta ja kitkerältä.

Korjaa satoa usein, jopa päivittäin. Kun hedelmiä alkaa muodostua, ne kasvavat hurjaa vauhtia. Ensimmäiset hedelmät voit korjata hieman pieninä, niin kasvi innostuu tuottamaan satoa nopeammin.

Muista myös kurkkia lehtien lomaan, kun satoa alkaa muodostua. Kurkun suurten lehtien kätköissä saattaa piileksiä isojakin pötkylöitä, jotka verottavat uusien hedelmien kasvua.

Korjaa kurkkusato aina kaksin käsin. Pidä yhdellä kädellä kiinni varresta ja kierrä toisella kurkku varovasti irti.

Kurkun juuristo on aina maan pinnassa, joten turhan reteästi suoritettu sadonkorjuu saattaa riuhtaista koko kasvin irti maasta. Lisäksi kurkun varret ovat usein melko honteloita, joten sadonkorjuu kannattaa tehdä varoen.

Kurkun kasvatus kasvihuoneessa – Sadonkorjuu ja satokausi
Kurkun satokausi jatkuu kasvihuoneessa pitkälle loppukesään ja alkusyksyyn saakka. Korjaa satoa säännöllisesti ja lannoita kurkkuja tarvittaessa, jotta kasvit jaksavat jatkaa kukintaa.

Jos mahdollista, napostele kurkku saman päivän aikana parempiin suihin. Kurkut ovat rapsakoita ja maukkaimmillaan, kun syöt ne heti. Jos satoa muodostuu paljon, voit säilyttää kurkkuja jääkaapin vihanneslokerossa päivän tai pari. Tämän jälkeen kurkut alkavat vetistyä ja maku kärsii.

Meillä kurkkusato päätyy suoraan naposteltavaksi, kurkkusalaatteihin ja säilöntään. Vanhat kunnon mummonkurkut toimii aina! Maustekurkkusäilykkeetkin tekee kauppansa ja niitä toivovat niin ystävät kuin sukulaisetkin jo pitkin kesää.

Kurkun satokauden loppu

Kurkun satokausi loppuu yleensä alkusyksystä, kun yölämpötila laskee alle 5 asteen. Tällöin kukinta ja hedelmien muodostuminen hidastuu ja pysähtyy kokonaan.

Korjaa kurkkusato avomaalta viimeistään ennen ensimmäisiä hallaöitä.

Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella satokausi jatkuu hieman pidempään.


FAQ: Usein kysytyt kysymykset

Milloin kurkun siemenet kylvetään?

Kurkun siemenet kylvetään toukokuun alusta alkaen 2–3 viikkoa ennen taimien istuttamista lopulliselle kasvupaikalleen. Kasvihuoneeseen kurkut voi yleensä istuttaa toukokuun jälkipuoliskolla ja avomaalle puolestaan kesäkuun alkupuoliskolla. Esikasvatus nopeuttaa satoa ja pidentää satokautta. Kurkku on kylmänarka, joten alkukesän arvaamattomat säät saattavat palelluttaa liian aikaisin suoraan avomaalle kylvetyt taimet.

Mihin kurkku kannattaa istuttaa?

Kurkku rakastaa valoa ja lämpöä. Istuta kurkku aurinkoiselle ja tuulensuojaisalle paikelle. Voit kasvattaa kurkkua kasvihuoneessa, avomaankurkkua kohopenkissä tai lavassa, ruukussa tai jopa tilavassa amppelissa. Vältä varjoisia, viileitä ja tuulisia paikkoja, jotta kurkku viihtyy ja tuottaa runsaan sadon.

Miten kurkku kasvaa?

Kurkku kasvattaa pitkät, rennot varret, jotka luikertelevat joko maata pitkin avomaalla tai tuettuina ylöspäin kasvihuoneessa, terassilla tai suojaisalla seinustalla. Kurkku kasvaa parhaiten lämpimässä, suojaisassa ja aurinkoisessa paikassa. Kasvata kylmänherkkiä lajikkeita puutarhasi suojaisimmassa paikassa kuten kasvihuoneessa ja avomaalla viihtyviä lajikkeita kasvimaalla tai kasvulavassa.

Miten kurkku tuetaan?

Kurkut tuetaan kasvamaan ylöspäin narujen, verkkojen tai keppien varassa. Kurkku tarraa kiinni tukeen kärhöillään ja varret kiipeävät kesän mittaan jopa 2–3 metrin korkeuteen, jos tila sen sallii. Tue kurkut huolellisesti ja varmista riittävän kestävä tuenta, jotta varret eivät katkea hedelmien painosta. Juuttinarusta tehty tukiverkko toimii hyvin niin kasvihuoneessa kuin seinustallakin, koska kurkun kärhöt tarttuvat karheaan naruun hyvin.

Pitääkö kurkun lehtiä poistaa?

Voit poistaa kurkun lehtiä alhaalta päin kypsymässä olevaan hedelmään asti, muttei mielellään sen yläpuolelta. Lehdet kuljettavat tärkeitä yhteyttämistuotteita kypsyviin kurkkuihin. Poista kurkun lehdet aina puhtain käsin ja välinein, jotta leikkuukohtiin ei pääse taudinaiheuttajia. Poista lehdet mieluiten aamupäivällä yön kosteuden haihduttua, jotta haavat ehtivät umpeutua ennen yön saapumista.

Voiko kurkusta ottaa siemeniä?

Jos haluat ottaa kurkusta siemeniä talteen, anna hedelmän kypsyä keltaiseksi asti. Tällöin hedelmä on kypsä ja siemenet ovat itämiskykyisiä. Itsestään pölyttyvät partenokarppiset lajikkeet eivät muodosta siemeniä, eivätkä mahdollisesti muodostuneet siemenet useinkaan ole itämiskykyisiä.

Millainen kasvualusta sopii kurkuille parhaiten?

Kurkut menestyvät parhaiten ravinteikkaassa ja kuohkeassa mullassa. Voit käyttää valmista puutarhamultaa, johon lisäät riittävästi lannoitetta kasvukautta varten noudattaen lannoitepakkauksen annosteluohjeita. Helpoin tapa varmistaa oikeanlainen kasvualusta kurkuille on käyttää valmiita kasvusäkkejä.

Kuinka usein kurkut tulisi kastella?

Kurkut haihduttavat paljon vettä suurella lehtimassallaan ja ne tarvitsevat päivittäistä kastelua etenkin myöhemmin kesällä. Kastele kurkut perusteellisesti aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Käytä kasteluun haaleaa tai auringossa lämmennyttä vettä. Älä kastele kurkkuja kylmällä kaivo- tai järvivedellä. Kastele vain kasvualustaa ja vältä veden roiskumista lehdille ja kurkun tyvelle. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, mutta varo seisovaa vettä, joka johtaa helposti juurten mätänemiseen.

Pitääkö kurkkuja leikata?

Kurkut eivät yleensä vaadi leikkaamista, mutta voit poistaa kuolleet tai sairaat lehdet tarvittaessa. Leikkaa lehdet varovasti puhtain käsin ja työvälinein korkeintaan 1–2 lehteä kerrallaan.


Yhteenveto: Kurkun kasvatus kotipuutarhassa

Kurkun kasvatus on yllättävän helppoa, kun muistat huolehtia muutamasta kurkun perustarpeesta:

 1. Muista valo ja lämpö:
  Anna kurkulle puutarhan lämpimin ja suojaisin paikka, jossa se saa paljon auringonvaloa. Avomaankurkun kasvatus onnistuu mainiosti vaikkapa suojaisalla seinustalla. Mitä enemmän valoa, sitä enemmän kasvi yhteyttää ja puskee aromia hedelmiinsä. Kasvihuonekurkun kasvatus onnistuu helposti ja lajikevalikoima on huiman suuri.
 2. Panosta kasvualustaan:
  Kurkku vaatii puhtaan, ravinteikkaan, hyvän mullan. Istuta kurkku kasvihuoneessa joka vuosi uuteen kasvualustaan – käytä esimerkiksi kasvusäkkejä. Paranna kasvalustaa avomaalla kompostilla, luonnonlannoitteella ja vaikka bokashillakin. Anna kurkulle tarpeeksi kasvutilaa; 10-15 litran astia on ehdoton minimi.
 3. Kastele oikein:
  Käytä aina haaleaa tai auringossa lämmennyttä vettä. Pidä multa hieman kosteana, muttei märkänä. Pidä kurkun tyvi kuivana ja vältä veden roiskumista lehdille ja versoille, jotta kasvitaudit pysyvät aisoissa.
 4. Auta pölyttäjiä:
  Huolehdi hyönteispölytteisten lajikkeiden pölyttymisestä poistamalla kasvuharsot kukinnan alkaessa. Partenokarppiset lajikkeet pölyttyvät itsestään.
 5. Lannoita tarvittaessa:
  Kurkku on nopeakasvuinen ja tarvitsee runsaasti ravinteita. Noudata lannoitepakkauksen annosteluohjeita.
 6. Latvo kurkku kasvihuoneessa:
  Katkaise kurkun latva, kun se yltää kasvihuoneen kattoon. Avomaalla kurkun versot saavat kasvaa vapaasti.
 7. Nauti makeasta sadosta!
  Kurkut maistuvat parhaalta tuoreina, suoraan puutarhasta napsittuina. Makeat pikkukurkut voi napostella sellaisenaan, suuremmista voit tehdä kurkkusalaattia, ja yli jäävät kurkut voit säilöä mauste- tai etikkakurkuiksi.
Kurkun kasvatus kasvihuoneessa ja puutarhassa

Kurkkusadosta nauttiminen on ehdottomasti kesäpuutarhan kohokohtia. Silloin kurkun kasvatus ja kaikki vaivannäkö palkitaan moninkertaisesti, kun runsassatoiset avomaan- ja kasvihuonekurkut kantavat kilokaupalla hedelmää.

Millaisia suunnitelmia sinulla on seuraavalle kasvukaudelle kurkkujen suhteen? Millaisia lajikkeita aiot kasvattaa? Mitkä kasvupaikat ovat toimineen parhaiten omassa puutarhassasi?

Jaa omat kurkkuvinkkisi ja kysymyksesi kommenteissa!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia!
– Mikke

Lue seuraavaksi:

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *