Avomaankurkun kasvatus: Helpot vinkit ja ohjeet

Päivitetty viimeksi:

Avomaankurkun kasvatus kasvulavassa

Avomaankurkun kasvatus onnistuu varmasti, kun kasvi saa tarpeeksi lämpöä, valoa, ravinteita ja vettä. Avomaankurkku onkin melkoinen syöppö ja juoppo – se haihduttaa rutkasti vettä suurella lehtimassallaan ja tarvitsee reippaasti ravinteita, jotta se jaksaa muodostaa suuren sadon.

Jo muutama taimi riittää koko perheen tarpeisiin kesäksi, ja kurkkuja jää ehkä annettaviksi naapureille ja ystävillekin. Rapsakat avomaankurkut sopivat niin salaatteihin, sellaisenaan nautittaviksi tai säilöntäänkin, jos satoa tulee yli tarpeen. Säilötyt kurkut voit maustaa muilla puutarhan antimilla, kuten kruunutillillä, mustaherukan lehdillä ja valkosipulilla.

Mutta miten avomaankurkun kasvatus hoituu helpoiten? Mitä kannattaa huomioida, kun suunnittelet viljeleväsi avomaankurkkua tai kun taimimyymälästä on tarttunut mukaan muutama kurkuntaimi?

Tässä helpossa oppaassa käyn läpi kaikki niksit ja vinkit avomaankurkun kasvatukseen kotipuutarhassa, mökillä tai vaikkapa parvekkeella. Näillä vinkeillä onnistut varmasti ja saat nauttia runsaasta, herkullisesta kurkkusadosta tänä kesänä!


Kylvö

Suosittelen esikasvattamaan avomaankurkun taimet sisällä, jotta saat pidennettyä kasvukautta ja aikaistettua sadon muodostumista.

Avomaankurkun taimikasvatukseen kannattaa varata 2-3 viikkoa.

Etelä-Suomessa avomaankurkun voi suorakylvää kaksinkertaisen kasvuharson alle, kun maa on lämmennyt vähintään 12-15 -asteiseksi. Itse suosittelen kuitenkin kasvattamaan ainakin muutaman taimen kaiken varalta.

Käytä puhdasta kylvömultaa ja kylvä siemenet yksitellen omiin, 8-10 sentin ruukkuihinsa. Paina siemen noin 2 sentin syvyyteen ja pidä kylvös tasaisen kosteana.

Sijoita kylvös lämpimään – avomaankurkku itää parhaiten noin 22-25 asteessa.

Tässä muutama herkullinen avomaankurkkulajike, joita kannattaa kokeilla:

  • ’Conny F1’ – suosittu, partenokarppinen, satoisa, helppohoitoinen, sileät hedelmät
  • ’Corentine’ – satoisa, melko aikainen ja taudinkestävä lajike, josta saat makean maistuvia, sileitä hedelmiä
  • ’Marketer’ – kestävä lajike, joka tekee runsaan sadon tummanvihreitä, myhkyisiä hedelmiä
  • ’Moneta’ – satovarma, karvasaineeton lajike, joka tekee noin 25-senttisiä hedelmiä
  • ’Profi F1’ – partenokarppinen, karvasaineeton, vastustuskykyinen taudeille
  • ’Reinin rypäle’ – aikainen ja kestävä lajike, joka tekee ällistyttävän runsaan sadon noin 12-15 -senttisiä, hieman piikikkäitä hedelmiä
  • ’Sonja’ – aikainen, satoisa ja karvasaineeton lajike, jonka satokausi jatkuu syksyyn saakka
  • ’Tanja’ – tekee pitkät, noin 30-senttiset ja sileät hedelmät, jotka sopivat tuoreina salaatteihin ja sellaisenaan naposteltaviksi – oma luottolajikkeeni!
Avomaankurkun kasvatus – Avomaankurkun kukinta lajikkeella Reinin Rypäle
’Reinin rypäle’ on helppohoitoinen, satoisa ja herkullinen avomaankurkkulajike kotipuutarhaan.

Taimikasvatus

Kun siemenet itävät, sijoita taimiruukut valoisaan ja viileämpään paikkaan. Huoneenlämpö toimii mainiosti, joten valoisa ikkunalauta on oivallinen paikka taimille tässä vaiheessa.

Pidä multa tasaisen kosteana, mutta varo kastelemasta taimia liikaa. Avomaankurkun herkkä juuristo kärsii helposti liiasta kosteudesta.

Kurkun taimikasvatus ja istuttaminen kasvupaikalle

Karaisu

Ennen kuin istutat avomaankurkun taimet ulos, muista totuttaa ne ulkoilmaan karaisemalla niitä noin 3-7 päivän ajan.

Vie pikkutaimet ulos suojaisalle, lämpimälle, puolivarjoiselle paikalle. Ulkoiluta niitä ensimmäisenä päivänä 1-2 tuntia ja pidennä ulkoiluaikaa päivittäin.

Karaisu totuttaa taimet UV-säteilyyn, tuuleen ja lämpötilan vaihteluihin. Näin taimet vahvistuvat eivätkä joudu shokkitilaan, kun istutat ne kasvupaikalleen.


Istutus kasvupaikalle

Kun ilmat ovat lämmenneet pysyvästi ja maa on vähintään 15-18-asteista, voit istuttaa avomaankurkut ulos kasvuharson alle.

Valitse avomaankurkulle puutarhasi suojaisin, lämpimin ja aurinkoisin kasvupaikka. Tuulinen, varjoisa ja viileä paikka ei sovi tälle herkkähipiäiselle hyötykasville.

Avomaankurkku viihtyy parhaiten kohopenkissä, harjussa tai kasvulavassa, joissa maa lämpenee nopeammin ja liika kasteluvesi valuu helpommin alaspäin.

Kasvualustan tulee olle hyvin lannoitettu ja runsasmultainen. Liian köyhässä mullassa avomaankurkku ei jaksa tuottaa satoa, vaan lehdet jäävät hailakoiksi ja raakileet kuihtuvat pois ennen aikojaan.

Istuta taimi samaan syvyyteen kuin taimiruukussa. Avomaankurkun juurenniska on herkkä kosteudelle, joten voit jättää sen hieman koholle. Näin kasteluvesi ei jää seisomaan taimen tyvelle.

Tarkasta taimiväli ja riviväli siemenpakkauksesta tai kysy taimimyymälästä. Yleensä avomaankurkun taimet istutetaan noin 30 sentin välein ja riviväliksi jätetään 100-150 cm. Näin maata pitkin luikertavilla versoilla on tarpeeksi kasvutilaa.

Voit kattaa maan ruohosilpulla tai muulla eloperäisellä katteella. Näin rikkaruohot pysyvät kurissa ja kosteus pysyy tasaisempana. Voit lisätä katetta 1-2 kertaa kesän mittaan. Varsinkin tuore ruohosilppu ”hupenee” nopeasti.


Avomaankurkun kasvatus: Hoito-ohjeet

Avomaankurkun kasvatus onnistuu helposti näillä hoitovinkeillä:

  • Helli kurkkuja kasvuharsoilla:
    Viileä alkukesä voi koitua avomaankurkun kohtaloksi. Kaksinkertainen kasvuharso kerää ja varastoi lämpöä.
  • Muista lannoitus:
    Avomaankurkku on melkoinen ravinnesyöppö! Paranna maata jo vaikka syksyllä palaneella karjanlannalla, kompostilla tai luonnonlannoitteilla. Kasvukauden aikanakin lisälannoitus on yleensä tarpeen. Noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita. Kastelulannoite tai kanankakkarakeet toimivat mainiosti.
  • Kastele lämpimällä vedellä:
    Kurkun herkkä juuristo karsastaa kylmää vettä. Anna veden lämmetä tynnyrissä tai kastelukannuissa, ennen kuin lorautat sitä avomaankurkuille. Kastele avomaankurkkua mieluiten lämpimällä säällä. Vältä veden roiskumista lehdille ja varsille.
  • Pidä kosteus tasaisena:
    Kurkku pitää tasaisesta kosteudesta, joka on toki usein helpommin sanottu kuin tehty. Kuivuessaan kurkuista tulee usein kitkeriä ja karvaan makuisia. Tarkkaile kasveja ja maaperää kuivumisen varalta, mutta varo samalla liikakastelua.
  • Huolehdi pölytyksestä:
    Itsepölyttyvät eli partenokarppiset lajikkeet eivät tarvitse pörriäisiä hedelmien muodostusta varten. Muut lajikkeet tarvitsevat pölyttäjien apua, joten muista poistaa kasvuharsot, kun kukinta alkaa.
  • Tue taimet tarvittaessa:
    Avomaankurkku kasvattaa hurjan pitkät versot, jotka saavat luikertaa pitkin kasvimaata ja puutarhaa. Voit säästää tilaa ja tukea kasvit kasvamaan ylöspäin tukiristikoihin, säleikköön, verkkoon tai tikkaisiin. Näin kurkut pysyvät puhtaina ja kasvuharsojen käyttö helpottuu. Kurkku tarttuu kärhöillään parhaiten karheisiin, epätasaisiin tukiin.

Avomaankurkun kasvatus kasvulavassa – Kukinta ja pölytys

Sadonkorjuu

Kun avomaankurkku alkaa muodostaa satoa, hedelmiä kypsyy hengästyttävää vauhtia.

Tarkista lajikkeelle sopiva korjuukoko siemenpakkauksesta tai kysy taimimyymälästä. Jotkut avomaankurkut ovat maukkaimmillaan jo 10-senttisinä, kun taas pitkähedelmäiset lajikkeet saavat kasvaa jopa 40-senttisiksi.

Korjaa kurkut aina kaksin käsin kiretämällä. Avomaankurkun juuristo ei ulotu syvälle multaan, joten liian innokas riuhtaisu saattaa repäistä koko kasvin juurineen maasta.

Kun raakileita alkaa muodostua, ensimmäiset kurkut kannattaa korjata talteen hieman alimittaisina. Tämä kiihdyttää sadon muodostumista ja kurkku alkaa puskea entistä enemmän kukkia ja raakileita kasvustoonsa.

Sopivasti kypsä avomaankurkku on vihreä ja hieman uurteinen. Jos kurkku pääsee kasvamaan ja kypsymään liikaa, se muuttuu kellertäväksi. Tällöin hedelmä on ylikypsä, siemenet ovat suuria ja kovia, ja maku on usein karvas ja liian voimakas syötäväksi.

Tarkista kasvusto vähintään 2-3 kertaa viikossa kypsien hedelmien varalta.


Yhteenveto: Avomaankurkun kasvatus

Avomaankurkun kasvatus on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa, kun nopeakasvuiset taimet alkavat muodostaa satoa ja valtaavat suurella lehtimassallaan aina vain isomman alan puutarhassa.

Kun valitset kurkulle sopivan suojaisan ja lämpimän kasvupaikan, satoa muodostuu kuin itsestään ja satokausi jatkuu yllättävän pitkään loppukesään saakka.

Muista huolehtia riittävästä lannoituksesta, tasaisesta kastelusta ja säännöllisestä sadonkorjuusta, jotta kurkut eivät pääse paisumaan suuriksi pötkylöiksi.

Millaisia lajikkeita aiot kasvattaa tänä kesänä? Miten avomaankurkun kasvatus on onnistunut? Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi kommenttikentässä!

Täältä voit lukea lisää: Kurkun kasvatus – Helpot ohjeet ja vinkit kotipuutarhaan


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *