Salkopavun kasvatus on palkitsevaa puuhaa ja se onnistuu aloittelevaltakin tarhurilta, kun muistaa muutaman perusasian.
Salkopapu kuuluu tarhapapuihin ja se kasvattaa pitkän, köynnöstävän varren, johon kukinnot ja papujen palot muodostuvat myöhemmin kesällä.
Salkopavusta saat koristeellisen ja rehevän näkösuojan terassille tai parvekkeelle, viherkaton pihakeinuun tai seipäiden varaan tuettuna hienon keskipisteen hyötypuutarhaan.
Itse kasvatan salkopapu niin kasvimaalla, kasvulavassa kuin suurissa ämpäreissäkin. Vaikka kasvi rakastaakin lämpöä ja aurinkoa, satoa on tullut yli omien tarpeiden viileinäkin kesinä.
Olen kerännyt kaikki vuosien varrella opitut niksit ja vinkit tähän oppaaseen. Jos haluat kasvattaa salkopapua tänä vuonna omassa puutarhassa, nappaa täältä talteen helpot vinkit!
Lue myös: Helpot hyötykasvit: 12 varmaa lajia puutarhaan
1: Varaa salkopavulle suojainen ja aurinkoinen kasvupaikka
Salkopapu on kylmänarka kasvi, joka menestyy parhaiten aurinkoisella, suojaisalla paikalla puutarhassa.
Salkopapujen varret kasvavat 2-5 metriä pitkiksi. Varaa niille tarpeeksi tilaa ylöspäin ja muista, että varret tarvitsevat tuen, jonka ympärille ne voivat kiertyä.
2: Valitse sinulle mieluisa salkopapulajike
Salkopapujen lajikekirjo on melko suuri ja Suomen vaihtelevaan kesäsäähän sopivia lajikkeita löytyy reipas valikoima.
Kaikki salkopapulajikkeet viihtyvät samanlaisissa kasvuolosuhteissa, joten voit valita minkä lajikkeen tahansa, kunhan kasvupaikalla riittää lämpöä ja aurinkoa.
Tässä muutama salkopapulajike, joita olen itse kasvattanut:
- ’Blaue Hilde’ (tai Blauhilde) kasvattaa rehevän lehtimassan, jonka kauniista kukinnoista muodostuu violetteja, pitkiä ja rapsakoita palkoja. Keitettäessä palot muuttuvat vihreiksi.
- ’Blue Lake’ on erittäin satoisa ja helppohoitoinen salkopapulajike, josta saat roppakaupalla meheviä, rapeita vihreitä palkoja.
- ’Brunhilde’ tekee Blauhilden tapaan violetit, pitkät palot, jotka muuttuvat kypsennettäessä vihreiksi. Hyvin satoisa, helppo ja varma lajike.
- ’Carminat’ tekee koristeellisen kauniit, violetit kukinnot. Myös palot ovat violetit, mutta muuttuvat keitettäessä vihreiksi.
- ’Cobra’ tekee nimensä mukaisesti hieman kiermutelevat, vihreät ja pitkät palot. Korjaa ne talteen kun pavut tuntuvat pieninä kohoumina palon sisällä.
- ’Markant’ on varma ja satoisa salkopapu, jonka vihreät palot ovat säikeettömät ja hurjan makoisat.
- ’Neckargold’ tekee keltaiset, todella maukkaat palot. Sadosta tulee runsas jo pieneltäkin alalta.
- ’Neckarkönigin’ tekee säikeettömät, kauniin tummanvihreät palot, joita muodostuu runsaasti viileinäkin kesinä.
3: Jouduta satoa lyhyellä esikasvatuksella
Salkopavun sato aikaistuu, kun kasvatat taimet siemenestä ja istutat ne lopulliselle kasvupaikalleen säiden lämmettyä.
Jos haluat päästä helpommalla, voit kylvää siemenet suoraan avomaalle harson alle, kun säät ovat lämmenneet eikä hallanvaaraa enää ole.
Näin esikasvatus onnistuu:
- Liota salkopavun siemeniä noin 2 tuntia, jotta niiden kuori pehmenee ja itäminen nopeutuu.
- Täytä taimiruukut puhtaalla kylvö- ja taimimullalla.
- Kylvä 1-3 siementä kuhunkin taimiruukkuun. Paina siemenet 3-4 sentin syvyyteen kyljelleen ja peitä kevyesti mullalla.
- Kastele multa kosteaksi muttei märäksi.
- Peitä kylvökset löyhästi vaikkapa auki leikatulla muovipussilla.
- Siirrä kylvökset lämpimään paikkaan itämään. Salkopapu itää parhaiten 20-25 asteessa. Kylpyhuoneen lattia on sopiva paikka, jos lattialämmitys on päällä. Itse idätän pavut katonrajassa vaatekaapin päällä, jossa ilman on sopivan lämmintä.
- Pidä multa tasaisen kosteana, mutta varo kastelemasta sitä märäksi. Salkopavun siemenet mätänevät helposti märässä maassa. Jos ruukku tuntuu kädessä painavalta, multa on tarpeeksi kosteaa. Jos taimiastia on kevyt, voit kastella kylvöstä kevyesti.
- Siirrä kylvös mahdollisimman valoisalle ja hieman viileämmälle paikalle, kun idut pilkistävät mullasta esiin. Huoneenlämmössä tai vähän viileämmässä valoisalla ikkunalla taimet kasvavat tanakoiksi.
- Tue taimet tukikepein. Kaikki pavut kiertyvät tuen ympärille vastapäivään ylhäältäpäin katsottuna.
4: Jatka taimikasvatusta kunnes sää on lämmennyt pysyvästi
Viivytä istuttamista siihen saakka, kunnes hallanvaara on ohi ja lämpötila ei laske öisinkään kovin paljon alle 10 asteen.
Viileinä alkukesinä taimikasvatusta saattaa joutua jatkamaan hieman pidempään. Meillä ikkunalaudat ja pöydät notkuvat pavuntaimia, kun kesäkuun alku on kylmä.
Karaise taimet ennen ulos istuttamista. Karaisu auttaa niitä totuttelemaan ulkoilmaan, kasvupaikan oloihin ja auringon suoraan UV-säteilyyn. Ulkoiluta taimia 3-7 päivänä. Vie ne ensin varjoon pariksi tunniksi ja tuo takaisin sisälle. Pidennä karaisuaikaa päivittäin ja totuta taimet hiljalleen myös suoraan auringonpaisteeseen.
5: Istuta salkopavut lopulliselle kasvupaikalleen
Noin 2-3 viikossa taimet ovat kasvaneet riittävän suuriksi, jotta voit istuttaa ne lopulliselle kasvupaikalleen.
Salkopapu tarvitsee aina tuen, jonka ympärille sen varret kiertyvät vastapäivään. Varret kasvavat 2-5 metriä pitkiksi kesän mittaan.
Huolehdi riittävästä tuennasta jo ennen istutusta. Tueksi sopivat erilaiset säleiköt, vanhat puutikkaat seinustaa vasten, juuttinaruverkot, heinäseipäät tai vaikkapa harjaterästangoista tehty kotamainen tuki.
Tuen tulee olla jämäkkä ja tukeva, jotta se kestää koko köynnöksen ja palkojen painon.
Kasvualustaksi sopii runsasmultainen, kuohkea ja vettä läpäisevä maa. Mullan tulee pidättää jonkin verran kosteutta, mutta se ei saa olla liian savinen, jotta se ei jäisi märäksi sateen jäljiltä.
Salkopapu tarvitsee jonkin verran ravinteita, mutta maaperää ei kannata lannoittaa liikaa. Muiden papukasvien tapaan salkopavutkin sitovat typpeä ilmasta ja lannoittavat itse itseään kesän mittaan.
Köyhtyneeseen maahan voit lisätä valmista tai puolivalmista puutarhakompostia, bokashia tai valmista huussikompostia. Myös rakeiset luonnonlannoitteet sopivat salkopavulle, kunhan puolitat annostuksen.
Istuta taimet 10-15 sentin välien. Yhden tukiseipään juurelle voit istuttaa 4-5 tainta.
Kastele kasvualusta istutuksen jälkeen, jotta salkopavun vahva juuristo lähtee hyvään kasvuun.
Suojaa taimet tarvittaessa kasvuharsolla. Kylminä öinä taimet saattavat säikähtää ja taimet alkavat juroa. Suojaamisesta ei ole haittaa, joten se kannattaa tehdä jopa ihan varmuuden vuoksi.
6: Hoida salkopapua kasvukauden aikana
Salkopapu on kiitollinen hyötykasvi, joka ei tarvitse paljoakaan hoitamista kesän mittaan.
Kasvukauden alussa rikkakasvien kitkeminen kannattaa tehdä perusteellisesti, jotta kasvualustan ravinteet eivät päädy rikkojen käyttöön.
Salkopapu kasvattaa runsaan lehtimassan, joten sen kuluttaa etenkin kuumina päivinä reippaasti vettä. Viimeistään, kun papujen lehdet nuupahtavat ja roikkuvat, kastelulla on kiire.
Kun kukinta alkaa, maaperä ei saa kuivua, jotta kukat eivät lakastu ja tipu pois.
Jos mahdollista, anna kasteluveden lämmetä haaleaksi. Kylmä kaivovesi häiritsee juuriston toimintaa ja hidastaa kasvua.
Itse annan kasteluveden lämmetä tynnyrissä ja kastelukannuissa yön yli. Aamulla vesi on sopivan haaleaa ja pavut saavat riittävän vesimäärän uutta päivää varten. Kastelun jälkeen täytän astiat uudelleen ja vesi saa lämmetä seuraavaa kastelukierrosta varten.
7: Lannoita salkopapua maltilla vain tarvittaessa
Jos maaperässä on riittävästi ravinteita jo istutusvaiheessa, salkopapua ei välttämättä tarvitse lannoittaa kasvukauden aikana.
Itse olen kuitenkin saanut suuremman ja terveemmän sadon maltillisella lisälannoituksella. Koska lehtimassasta muodostuu hurjan suuri, salkopapu ei välttämättä saa kasvualustasta tarpeeksi ravinteita.
Salkopavulle voi antaa lisää ravinteita ja kasvuvoimaa muutamalla eri tavalla:
- Käytä katteita kasvualustan päällä. Vihreä kate, kuten ruohosilppu, lannoittaa maaperään hiljalleen, kun kate hajoaa vähitellen lierojen ja muiden apureiden toimesta. Katteen käyttö ehkäisee myös rikkakasveja ja vähentää kastelun tarvetta.
- Sekoita pintamultaan puolivalmista kompostia, joka hajotessaan luovuttaa ravinteita papujen käyttöön ja rikastuttaa maan pieneliötoimintaa.
- Anna pavuille luonnonlannoiterakeita, jos maaperä on päässyt köyhtymään. Puolita pakkauksessa kerrottu annostus, jotta et lannoita papuja liikaa. Itse käytän hevonkakka- tai kanankakkarakeita. Sekoitan ne kevyesti pintamultaan, jolloin ne alkavat liueta maaperään nopeammin.
8: Korjaa satoa ja nauti!
Kun kukinta alkaa ja pölyttäjät alkavat pörrätä salkopapujen kukissa, satoa alkaa muodostua nopeasti.
Tarkista kasvattamasi papulajikkeen paras korjuukoko siemenpakkauksesta.
Salkopavun satokausi jatkuu pitkälle myöhäiskesään. Kun sää kylmenee syksyn saapuessa, ensimmäiset hallayöt lakastuttavat salkopavut ja satokausi loppuu.
Salkopapujen palot korjataan, kun siemenet ovat vielä litteitä ja tuntuvat paloissa pieninä kohoumina. Tällöin sekä palko että siemenet ovat mureita ja maukkaita.
Muista, että salkopavut tulee aina kypsentää ennen syömistä.
Jos haluat kerätä siemeniä talteen seuraavaa kesää varten, anna muutaman palon pullistua. Kun palko tuleentuu, se muuttuu ruskeaksi ja kuivaksi. Tällöin siemenet sen sisällä ovat kovia ja pulleita. Nämä tuleentuneet siemenet ovat itämiskykyisiä. Kuivaa siemenet huoneenlämmössä kuivassa paikassa ja säilö esimerkiksi suodatinpusseihin seuraavaa kevättä varten.
Kerro kommenteissa omat kokemuksesi salkopapujen kasvatuksesta!
Mitä lajikkeita olet kasvattanut? Onko oma lempilajike jo löytynyt?
Täältä löydät lisää vinkkejä papujen kasvatukseen:
- Papujen kasvatus ja hoito: Helpot ohjeet kotipuutarhaan
- Pensaspavun kasvatus: Näillä vinkeillä onnistut
- Ruusupavun kasvatus ja hoito: Näin onnistut
Hauskaa ja helppoa tarhurointia!
— Mikke