Tomaatin istutus: Oikea ajoitus, kasvupaikka ja helpot vinkit

Päivitetty viimeksi:

Jaa artikkeli:

Tomaatin istutus ja kasvatus kasvusäkissä

Tomaatin istutus on helppo ja nopea juttu hyötypuutarhassa, kun muutama perusasia on hallussa. Tomaatin kasvatus onnistuu näillä vinkeillä niin vasta-alkajalta kuin kokeneeltakin tarhurilta.

Tomaatti kuuluu meillä jokavuotisiin hyötykasveihin ja se kasvaa niin kasvihuoneessa, suojaisalla seinustalla kuin lasitetulla terassillakin.

Jotta tomaatin kasvatus onnistuisi ja saisit mahdollisimman suuren ja herkullisen sadon helposti, oikea istutusajankohta ja kasvupaikka ovat tomaatille tärkeitä.

Tässä artikkelissa käyn läpi muutaman perusvinkin tomaatin istutukseen, jotta pääset helpommalla ja saat herkutella mehukkailla oman maan tomaateilla.

Milloin tomaatti istutetaan?

Tomaatti on yksivuotinen ja lämpöä rakastava hyötykasvi, joka ei kestä hallaa. Tomaatin istutus avomaalle kannattaakin hoitaa vasta hallanvaaran väistyttyä. Suomen etelä- ja keskiosissa nyrkkisääntönä voi pitää kesäkuun 10. päivää.

Muista kuitenkin, että jos yölämpötila laskee 9 asteen alapuolelle, tomaatin kasvu pysähtyy. Niinpä yölämpötilan tulisi pysytellä 10 asteen yläpuolella ennen tomaatin istutusta lopulliselle kasvupaikalleen.

Jotta tomaatti muodostaisi kukkia ja hedelmiä, kasvualustan tulee olla vähintään 15-asteinen. Parhaiten tomaatti viihtyy 18–25-asteisessa kasvualustassa.

Niinpä tomaatin kasvatus onnistuu meillä Suomessa vain lämpiminä kesäkuukausina. Avomaalla tätä herkkukasvia voi kasvattaa suunnilleen kesäkuun alulta elokuun lopulle — Pohjois-Suomessa kasvukausi on tätäkin lyhyempi.

Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella tai terassille kasvukausi on pidempi. Itse kasvatan tomaatteja lämmittämättömässä kasvihuoneessa suunnilleen toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka.

Miten tomaatin kylvö sitten ajoitetaan oikein, jotta taimet ovat oikean kokoisia oikeaan aikaan?

Tomaatin istutus on ajankohtaista, kun taimet ovat 2-3 kuukauden ikäisiä. Niinpä taimikasvatus kannattaa aloittaa maaliskuun puolivälin ja huhtikuun alun välillä. Tomaatti tarvitsee pitkän kasvukauden, joten taimikasvatus on välttämätöntä.

Kun tomaatintaimet ovat noin 30–40-senttisiä ja niissä on useampi lehtipari ja ehkä jo ensimmäinen kukkaterttukin, ne ovat valmiita istutettaviksi lopulliselle kasvupaikalleen.

Tomaatin kasvatus ja istuttaminen - Runkotomaatin ja pensastomaatin kasvatus ja lajikkeet

Millainen kasvupaikka sopii tomaateille?

Tomaatille sopii parhaiten aurinkoinen, suojaisa ja lämmin kasvupaikka. Tomaatti rakastaa lämpöä, valoa ja aurinkoa. Parhaan sadon saat, kun kasvit saavat vähintään 6–7 tuntia aurinkoa päivittäin.

Kasvualustan tulee olla läpäisevä ja ravinteikas, koska tomaatti ei kestä märkää maata ja tarvitsee runsaasti ravinteita sadon muodostamiseen.

Tomaatti on alunperin kotoisin kuumasta ja kuivasta ilmastosta, joten sen riesana ovat usein erilaiset sieni- ja hometaudit Suomen kosteassa myöhäiskesässä. Niinpä kasvupaikka kannattaa valita niin, että ilma kiertää kunnolla kasvien ympärillä.

Kasvualustan pH-arvon tulisi olla välillä 5,5 – 7, eli hieman happaman puolella. Niinpä kasvualustaksi sopii esimerkiksi valmis puutarhamulta tai vaikkapa kätevä kasvusäkki.

Tomaatin istutus ja kasvatus kasvusäkissä
Tomaatin istutus onnistuu helposti ja nopeasti kasvusäkkiin. En ole vieläkään saanut rakennettua kasvihuoneeseen kiinteitä penkkejä ja kasvusäkkien multa päätyy syksyisin maanparannukseksi kasvimaalle.

Miten tomaatti istutetaan?

Kun tomaatintaimet ovat tarpeeksi kookkaita ja ne on karaistu kestämään lopullisen kasvupaikan olosuhteet, on aika istuttaa taimet.

Jotta kasvit säilyvät terveinä, taimiväli kannattaa jättää mieluummin hieman liian suureksi kuin liian pieneksi. Ahtaasti istutetut tomaatit altistuvat herkästi home- ja sienitaudeille, kun ilmankosteus nousee loppukesää kohden.

Sopiva taimiväli runkotomaateille on noin 50–80 senttiä ja riviväli noin 80–100 senttiä.

Korkeiksi kasvavat runktomaatit tarvitsevat hyvän tuennan esimerkiksi tukinaruin, -kepein tai -verkoin. Kypsyvät hedelmätertut ovat yllättävän painavia ja tarvitsevat joskus jopa omat tukinarunsa, jotta runko ei katkea painon alla.

Tuet kannattaakin virittää paikoilleen jo istutuksen yhteydessä. Tässä muutama vinkki omasta puutarhastani:

  • Tukinaruksi sopii pehmeä ja luonnonkuituinen juuttinaru. Muovinarut eivät jousta ja hankaavat helposti runkoon nirhaumia, kun tomaatin varsi paksuuntuu. Tukinaru sidotaan kasvihuoneen kattoon tai seinustan räystääseen niin, että sitä pystytään löyhäämään kesän mittaan, kun tomaatin varsi tulee paksummaksi.
  • Tukikepeiksi sopivat tukevat bambukepit tai metalliset tukikepit, kuten vaikkapa harjateräs. Kun tomaatti venyy kesän mittaan, se sidotaan löyhästi useasta kohdasta keppiin kiinni.
Tomaatin tukeminen - Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa

Itse suosin tukinaruja, koska niitä on helppo kieputtaa tomaatin rungon ympärille kesän mittaan. Tukikepit toimivat hyvin lyhytkasvuisille pensastomaateilla.

Tomaatin istutus avomaalle

Suomen arvaamaton ja verrattain lyhyt kesä tuo omat haasteensa avomaakasvatukseen, mutta suojaisalla ja aurinkoisella kasvupaikalla sato onnistuu melko varmasti.

Jos haluat kasvattaa tomaattia avomaalla, valitse kasvatettaviksi vastustuskykyisiä ja aikaisia tomaattilajikkeita.

Etenkin kosteina kesinä tomaatit altistuvat sienitaudeille, kuten tomaattirutolle. Tämä vihulainen kasvitauti on myös tuttu perunaruttona ja se tarttuu herkästi perunan ja tomaatin välillä. Niinpä tomaattiviljelmät kannattaakin pitää mahdollisimman etäällä perunamaasta.

Rutolle täysin immuuneja tomaattilajikkeita ei vielä valitettavasti ole kehitetty, mutta muutama lajike sietää tautia paremmin kuin muut. Vaikka kasvi saisikin tartunnan, tauti etenee hitaammin ja ehdit korjata satoa mukavasti.

Avomaakasvatukseen sopivat tomaattirutolle vastustuskykyiset lajikkeet, kuten:

  • ’Fandango F1’ — aikainen, satoisa, tekee melko suuret hedelmät
  • ’Golden Currant’ — erittäin satoisa viinimarjatomaatti, jonka hedelmät ovat keltaiset ja herkulliset
  • ’Harzfeuer F1’ — roteva ja voimakaskasvuinen luottolajikkeeni
  • ’Matina’ — suosittu perinnelajike, joka tekee keskisuuret maukkaat hedelmät
  • ’Monterrey F1’ — runsassatoinen ja herkullinen kirsikkatomaatti
  • ’Paoline F1’ — satoisa, hyvä taudinkestävyys useille tomaatin kasvitaudeille
  • ’Primabella’ — satoisa ja herkullinen pikkutomaatti
  • ’Shirley F1’ — herkulliset, keskikokoiset hedelmät, hyvä härmänkestävyys
  • ’Super Roma VF’ — erittäin satoisa luumutomaatti, vastustuskykyinen maaperässä mahdollisesti oleville kasvitaudeille
  • ’Sweet Million F1’ — makea ja todella satoisa, yksi omista luottolajikkeistani!
  • ’Tropical Red F1’ — helppohoitoinen ja maukas, tekee melko suurikokoiset hedelmät

Lue myös: Tomaattilajikkeet: 27 helppoa lajiketta kotipuutarhaan

Tomaatin istutussyvyys: Miten syvään tomaatti istutetaan?

Tomaatin istutus ja kasvatus ruukussa tai ämpärissä
Istuta tomaatti syvempään kuin se oli taimiruukussa. Napsaise alimmat, mullan alle jäävät lehdet varovasti irti ja laita ne istutuskuopan pohjalle. Tämnä taimen istutan niin, että siinä oleva alin lehti jää juuri ja juuri multapinnan yläpuolelle.

Koska tomaatti on kotoisin kuivasta ilmastosta, se kasvattaa vahvan ja suuren juuriston. Juuristo ylettyy syvälle kasvualustaan ja täyttää melko lailla koko penkin tai astian kesän mittaan.

Usein taimikasvatuksen aikana tomaatti venyy pituutta. Niinpä tomaatin istutus kannattaakin hoitaa niin, että taimesta jää näkyviin vain puolet tai jopa kolmannes sen pituudesta. Mullan alle jäävään varren osaan kasvaa juuria ja taimi vahvistuu entisestään.

Varren hautaaminen multaan on myös helppo tapa saada enemmän satoa tomaatista. Varsinkin kasvihuoneissa kasvutila on rajattu, joten syvälle istutettu taimi saa enemmän tilaa kasvaa pystysuunnassa ja varteen ehtii kehittyä useampi kukka- ja hedelmäterttu ennenkuin tomaatti hipoo ansarin kattoa.

Kun istutat taimet syvempään kuin ne olivat taimiruukussa, nipistä varovasti mullan alle jäävät lehdet irti varresta. Voit laittaa lehdet istutuskuopan pohjalle.

Tomaatin istutus ruukkuun tai astiaan

Tomaatin kasvatus onnistuu myös ruukussa! Kasvuastian tulisi olla vähintään 10-litrainen tai suurempikin, jotta juuristolla on riittävästi tilaa ja kasteluväli pitenee kuumina kesäpäivinä.

Ruukun pohjassa tulee ehdottomasti olla reiät ja astian pohjalle kannattaa laittaa noin 5 sentin kerros ruukkusoraa tai ruukunsirpaleita salaojitukseksi.

Myös ruukkukasvatuksessa tomaatti kannattaa istuttaa syvempään kuin se oli taimiruukussa. Jätä taimesta noin puolet tai yksi kolmasosa näkyviin ja poista mullan alle jäävät lehdet.

Yhteenveto: 10 vinkkiä tomaatin istutukseen

Tässä nopeat vinkit tomaatin istuttamista varten:

  1. Aloita taimikasvatus maalis-huhtikuun vaihteessa
  2. Valitse avomaakasvatukseen taudinkestäviä, aikaisia lajikkeita
  3. Karaise taimet ennen istuttamista, jotta ne tottuvat kasvupaikan olosuhteisiin
  4. Istuta tomaatit kasvupaikalle, kun yölämpötila ei laske alle 10 asteen — kesäkuun 10. päivän jälkeen hallanvaara on ohi, mikä on melko hyvä nyrkkisääntö tomaatin istutukseen
  5. Valitse tomaateille aurinkoinen, suojaisa ja lämmin kasvupaikka
  6. Paranna kasvualustaa kompostimullalla ja tarvittaessa luonnonmukaisella, pitkävaikutteisella lannoitteella
  7. Jätä taimiväliksi noin 50–80 senttiä ja riviväliksi noin 80–100 senttiä
  8. Istuta tomaatit syvempään kuin ne olivat taimiruukussa ja poista alimmat lehdet jotka jäisivät mullan alle
  9. Kastele istutuskuoppa ennen istuttamista ja anna tomaatille vettä myös istuttamisen jälkeen, kun olet varovasti tiivistänyt mullan taimen ympärillä
  10. Tue taimet tukinaruilla, -kepeillä tai -verkolla

Tomaatin istutuksen jälkeen taimen kasvu saattaa näyttää hidastuvan ja pysähtyvän. Tämä kuuluu asiaan! Istuttaminen on kasville hienoinen shokki ja se vahvistaa itseään kasvattamalla ensin juuristoa laajemmaksi. Noin viikon kuluessa taimi aloittaa kasvupyrähdyksen ja alkaa kasvattaa niin vartta, lehtimassaa kuin kukintojakin.

Kun istutus on hoidettu, nappaa täältä talteen vinkit tomaatin lannoitukseen kasvukauden aikana!

Miten tomaatin istutushommat ovat sujuneet? Jaa ajatuksesi kommenteissa!

Lue seuraavaksi:

Jaa artikkeli:

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *