Kasvihuonekurkun kasvatus: Helpot ohjeet ja parhaat lajikkeet

Amppelikurkku Hopeline F1 kasvihuoneessa

Kasvihuonekurkun kasvatus onnistuu helposti, kun huolehdit säännöllisestä hoidosta ja tarjoat kurkuille runsaasti valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita.

Nopeakasvuinen kasvihuonekurkku on kiitollinen ja satoisa hyötykasvi, josta saat satoa aina syyskylmien tuloon saakka. Kasvihuoneen suojissa kurkku kukoistaa ja loihtii samalla viidakkomaista, trooppista tunnelmaa Suomen kesään.

Kun kevät koittaa, on aika valmistella kasvihuone uutta kesää varten. Jos haluat kasvattaa tänä vuonna kurkkua kasvihuoneessa, tämä opas auttaa pääsemään alkuun. Vaikka kurkun kasvatus ei olisi tuttu juttu, näillä ohjeilla onnistut varmasti!

Näin kasvihuonekurkun kasvatus onnistuu

Kasvihuonekurkun kasvatus

Kasvihuonekurkulle sopiva kasvupaikka

Kasvihuonekurkku tarvitsee runsaasti valoa ja lämpöä, mutta lehdet saattavat palaa suorassa paahteessa.

Kasvihuoneessa melkeinpä joka nurkka on tarpeeksi suojaisa ja kasvihuonekurkun kasvatus onnistuu siellä helposti. Jos kasvihuoneessa on lasiseinät, muista varjostaa kasveja aurinkoisimpina päivinä.

Kasvihuonekurkku: Parhaat lajikkeet

  • Bella F1 – Tekee runsaan sadon ohutkuorisia ja rapeita hedelmiä. Helppohoitoinen ja kiitollinen kurkkulajike.
  • Delistar F1 – Erikoiset, kauniin vaaleanvihreät hedelmät. Makea, rapea ja ohutkuorinen lajike, josta saat runsaan sadon kasvihuoneessa tai suojaisalla parvekkeella.
  • Futura F1 – Vastustuskykyinen hometta vastaan. Kauniin vihreät, rapeat ja herkulliset hedelmät.
  • Hopeline F1 – Ehdoton suosikkini! Pienet, kiinteät ja rapeat hedelmät, joita muodostuu uskomattoman nopeaan tahtiin. Viihtyy kasvihuoneessa erinomaisen hyvin.
  • Iznik F1 – Hauska minikurkkulajike kasvihuoneeseen. Korjaa hedelmät noin 10-senttisinä ja napostele sellaisenaan. Itsepölyttyvä ja satoisa lajike.
  • Kiinalainen käärme – Tekee nimensä mukaisesti pitkiä, jopa 50-senttisiä hedelmiä. Saattaa menestyä myös avomaalla, mutta meillä sato oli paras kasvihuoneen suojissa. Ei muodosta karvasaineita, vaikka kastelu unohtuisikin.
  • Lemon — Hauska ja erikoinen ”sitruunakurkku”, joka tekee pyöreät, keltaiset hedelmät. Sopii kasvihuoneen lisäksi avomaallekin. Maultaan mieto eikä missään nimessä kärkikastia, mutta hauska kasvatettava jo hedelmien ulkonäön vuoksi. Korjaa hedelmät pieninä, jotta kuori ei muutu puisevan kovaksi ja paksuksi.
  • Louisa F1 – Helpoimpia kasvihuonekurkkuja! Kestää hyvin härmää ja pölyttyy itsestään.
  • Saladin F1 – Omia lempilajikkeitani; vastustuskykyinen useimpia tauteja vastaan, runsassatoinen, karvasaineeton, herkullinen. Tekee paljon isoja sileäpintaisia hedelmiä, joten kasvi tarvitsee tukea huolellisesti.
  • Tasty Green F1 – Perinteinen ja varma kasvihuonekurkku. Tekee melko sileät, pitkät, hauskanmuotoiset hedelmät, jotka sopivat leivälle, salaattiin ja naposteluun.
"Lemon" on erikoinen ja hauska kurkkulajike kasvihuoneeseen. Se tekee pyöreät, keltaiset hedelmät, jotka sopivat sellaisenaan salaatteihin ja leivälle.
”Lemon” on erikoinen ja hauska kurkkulajike kasvihuoneeseen. Se tekee pyöreät, keltaiset hedelmät, jotka sopivat sellaisenaan salaatteihin ja leivälle.

Kasvihuonekurkun kylvö

Jos omistat lämmitetyn kasvihuoneen, voit kylvää kasvihuonekurkun suoraan kasvupaikalle heti kun aloitat säännöllisen lämmityksen ja kasvihuoneessa on tasaisen mukavat kasvuolot.

Meillä kasvihuoneessa ei ole lämmitystä. Niinpä esikasvatan kasvihuonekurkun taimet noin 3 viikon verran ennen niiden istuttamista ansarin suojiin.

Kasvihuonekurkun siemenet kylvetään yksittäin pieniin taimiruukkuihin. Käytä puhdasta taimimultaa, jotta taimet eivät kärsi taimipoltteesta ja lakastu ennen aikojaan.

Sopiva kylvösyvyys on 2-3 senttiä. Peitä siemenet kevyesti mullalla.

Pidä multa tasaisen kosteana, mutta varo kastelemasta liikaa. Mullan on pysyttävä ilmavana. Kasvihuonekurkun siemenet mätänevät helposti märässä maassa.

Siemenet itävät nopeimmin 22-25 asteen lämpötilassa. Itse idätän siemenet vaatekaapin päällä. Katonrajassa lämpötila on sopivan korkea ja tasainen.

Kasvihuonekurkun taimikasvatus

Kurkun taimikasvatus ja istuttaminen kasvupaikalle

Kun idut pilkistävät esiin mullasta, siirrä taimet mahdollisimman valoisaan ja hieman viileämpään paikkaan. Näin taimet kasvavat mahdollisimman tanakoiksi. Kasvihuonekurkun taimet viihtyvät hyvin huoneenlämmössä.

Pidä multa tasaisen kosteana. Varo kuitenkin edelleen kastelemasta liikaa, jotta kurkun herkät juuret eivät mätäne.

Kastele taimia haalealla vedellä. Anna kasteluveden lämmetä huoneenlämmössä.

Kasvihuonekurkun istutus kasvupaikalle

Kun taimiin on ilmestynyt yksi lehtipari sirkkalehtien yläpuolelle, on aika istuttaa ne kasvihuoneeseen lopulliselle kasvupaikalle. Yleensä taimikasvatus kestää 2-3 viikkoa.

Koska kasvihuonekurkku on hyvin kylmänarka, yölämpötila ei saa laskea alle 10-12 asteen.

Myös kasvualustan lämpötila on tärkeä. Mullan tulee olla vähintään 15-asteista ennen kuin istutat taimet kasvihuoneeseen.

Kasvihuonekurkun kasvualusta

Kasvihuonekurkku kuluttaa runsaasti ravinteita kesän mittaan. Vahva, ravinteikas multa on ehdottoman tärkeä, jotta kasvihuonekurkun kasvatus onnistuu ja sato on runsas.

Jos kasvihuoneessasi on valmiit penkit, lisää kasvualustaan riittävästi lannoitetta kasvukauden alussa. Noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita.

Itse parannan kasvualustaa valmiilla ja puolivalmiilla puutarhakompostilla jo syksyisin, kun teen puutarhan syystöitä.

Helpolla pääset, jos kasvatat kasvihuonekurkkua kasvusäkeissä. Yhteen säkkiin mahtuu 2-3 tainta riippuen säkin koosta. Kasvusäkki sisältää reippaasti ravinteita, mutta reheväkasvuiset kasvihuonekurkkulajikkeet tarvitsevat lisälannoitusta kasvukauden aikana.

Kasvihuonekurkun kasvatus onnistuu varmimmin, kun multa on läpäisevää ja pH-arvoltaan neutraalia. Valmiissa puutarhamullassa ja kasvusäkissä pH-arvo on sopiva kasvihuonekurkulle. Jos kasvatat kurkkua ”vanhassa” mullassa, pH-arvon voi selvittää nopeasti rautakaupasta saatavalla pH-mittarilla tai pH-liuskoilla.

Kasvihuonekurkun tukeminen

Kasvihuonekurkku kasvattaa pitkän, rennon varren, joka tarvitsee napakan mutta hellän tuennan. Kurkun varsi katkeaa helposti eikä kestä hiertävää, tiukalle sidottua tukinarua.

Huolehdi riittävästä tukemisesta jo istutusvaiheessa. Helpoin keino on virittää tukinarut tai luonnonkuituinen tukiverkko kasvihuoneen lattiasta katonrajaan saakka.

Kasvihuonekurkun kasvatus ja tukeminen

Kun taimet kasvavat pituutta, ne on helppo ohjata kasvamaan tukinarun ja -verkon varaan.

Käytä riittävän vahvoja tukinaruja, jotta ne jaksavat kannatella kurkkujen painon kesän mittaan.

Itse käytän kasvihuonekurkun tukemiseen juuttinarusta tehtyä verkkoa, joka riittää noin 1,5 metrin levyiseen kurkkupenkkiin. Verkkoon mahtuu tukeutumaan 4 vierekkäin kasvavaa kurkun tainta. Luonnonkuituinen verkko ei myöskään hierrä tai hankaa kasveja.

Kun taimet kasvavat pidemmiksi, ohjaan ne katon harjaa kohden virittämällä lisää tukinaruja kasvihuoneen kattoon. Kesän mittaa kasvihuoneesta tuleekin melkoinen viidakko, kun katonrajaa hipovat niin kurkut kuin tomaatitkin.

Kasvihuonekurkun hoito

Kastelu:

Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, muttei märkänä. Käytä kasteluun haaleaa vettä.

Jos multa pääsee kuivumaan, kukinta pysähtyy, sato kärsii ja kurkuista saattaa tulla kitkeriä.

Lannoitus:

Kasvihuonekurkku tarvitsee 1-2 lisälannoitusta kasvukauden aikana. Voit liuottaa luonnonlannoiterakeet kasteluveteen ja antaa lisäravinteet lantakasteluna.

Helpolla pääset, kun teet jo istutusvaiheessa varastolannoituksen. Kaiva noin 20 sentin päähän taimesta syvä kolo multaan. Laita koloon noin 5 dl luonnonlannoiterakeita, kuten kanankanna- tai hevonkakkarakeita. Peitä varastolannoitus mullalla. Juuret löytävät tiensä lannoitteen luo ja ottavat siitä tarvittavat ravinteet sopivassa tahdissa.

Kurkun kasvatus kasvihuoneessa – Sadonkorjuu ja satokausi

Kasvitaudit ja tuholaiset:

Tarkkaile kasvihuonekurkun taimia päivittäin kastelun yhteydessä. Yleisin riesa ovat erilaiset härmä- ja homesienitaudit. Helpoin tapa välttää ne on kasvattaa vastustuskykyisiä lajikkeita.

Jos härmä pääsee iskemään, poista tartunnan saaneet lehdet pikaisesti, jotta taudin leviäminen hidastuu. Valitettavasti härmää ei saa hävitettyä ilman torjunta-aineita, mutta taudin leviämistä voi hidastaa. Tartunnan saaneet kasvit ehtivät kuitenkin yleensä tuottaa satoa satokauden loppuun saakka.

Myös vihannespunkit voivat iskeä kasvihuonekurkkuihin. Korkeintaan 1 mm:n pituiset punkit ovat hyvin pieniä otuksia, jotka erottaa vain pienenä pisteenä kurkun lehdillä ja niiden alapinnoilla. Helpoiten sen tunnistaa vaaleasta, ohuesta seitistä, jota se tekee kasvien lehdille ja lehtihankoihin.

Vihannespunkista pääsee eroon torjunta-aineella, mutta itse pyrin turvautumaan luonnollisempiin torjuntakeinoihin. Punkit eivät viihdy kosteissa oloissa, joten ilmankosteutta nostamalla niiden temmellys hidastuu ja ne saattavat hävitä kokonaan. Luonnonmukaiseen torjuntaan sopivat myös petopunkit, joita saa ostettua verkosta. Petopunkit levitetään kasvustoon ja kasvualustaan. Pian ne alkavat herkutella vihannespunkeilla, jolloin kasvihuonekurkku saa jälleen kasvaa ja kukoistaa rauhassa.

Jos mikään muu ei toimi, käytän myrkytöntä torjunta-ainetta, joka viimeistään koituu vihannespunkkien kohtaloksi.

Kasvihuonekurkun latvominen

Kasvihuonekurkun latvominen on makuasia. Kun latva katkaistaan, kurkku alkaa haarottua ja tehdä hedelmiä ”vaakatasossa”.

Yleensä kasvihuonekurkku latvotaan, kun se alkaa hipoa kasvihuoneen katonrajaa.

Jos latvot kasvihuonekurkun, tee se puhtaalla veitsellä, jotta haavaan ei päädy esimerkiksi kutsumattomia kasvitauteja.

Tee latvominen aamupäivällä, jotta haava ehtii umpeutua päivän mittaan. Öisin korkea ilmankosteus tekee haavasta otollisen kohdan kasvitaudeille.

Itse en latvo kasvihuonekurkkua, ennen kuin kasvi kiipeää katonharjaan saakka. Istutan taimet sen verran lähekkäin, että pituuskasvu on parempi idea kuin sivuversojen kasvatus vaakatasossa.

Jos et ole varma latvomisesta, latvo osa taimista ja jätä osa latvomatta. Seuraile kasveja ja niiden satoisuutta latvomisen jälkeen. Jos latvotut taimet säilyvät terveinä ja tuottavat enemmän satoa kuin latvomattomat, voit ensi kesänä latvoa kaikki kurkut.

Kasvihuonekurkun sadonkorjuu

Kasvihuonekurkkulajike 'Tasty Green'

Kun kasvihuonekurkun kukinta alkaa, satoa alkaa muodostua hengästyttävää vauhtia. Lajikkeesta riippuen hedelmä muodostuu 3-7 päivässä kukan lakastuttua.

Tarkista siemenpakkauksesta paras sadonkorjuukoko. Monet kasvihuonekurkkulajikkeet ovat parhaimmillaan 15-20 sentin mittaisina.

Oma lempilajikkeeni ”Hopeline F1” on amppelikurkku joka tekee pieniä, rapsakoita hedelmiä kasvihuoneessa. Ne korjataan jo noin 10 sentin mittaisina ja satoa tulee joka vuosi käsittämättömän paljon.

Täysimittaisia kurkkuja ei kannata jättää kasvustoon, koska ne verottavat kasvin voimia turhaan ja keskenkasvuisten kurkkujen kypsyminen hidastuu.

Tarkista siis kasvusto päivittäin tai parin päivän välein ja napsi kurkkuja ruokapöytään sitä mukaa kun satoa muodostuu.

Kurkun kasvatus kasvihuoneessa ja avomaalla

Yhteenveto: Kasvihuonekurkun kasvatus

Näillä vinkeillä kasvihuonekurkun kasvatus onnistuu helposti ja varmasti.

Mitä lajikkeita aiot kasvattaa tänä vuonna?

Mikä on oma paras vinkkisi kurkun kasvattamiseen kasvihuoneen suojissa?

Jaa ajatuksesi kommenteissa!

Ja jos kasvihuone on jo täynnä, ei hätää. Runsas kurkkusato on helppo varmistaa myös avomaalla. Täältä löydät ohjeet avomaankurkun kasvatukseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top