Pensastomaatti: Parhaat lajikkeet ja kasvatus kotipuutarhassa

Pensastomaatti – Kasvatus ja lajikkeet parvekkeelle ja kasvihuoneeseen

Jaa tämä artikkeli:

Pensastomaatti palkitsee tarhurin runsaalla ja makealla sadolla, kun muutama perusasia on hallussa.

Pensastomaatin kasvatus onnistuu myös vasta-alkajaltakin ja matalamman kasvutavan ansiosta nämä puutarhan väripilkut soveltuvat mainiosti myös parvekkeelle tai suojaisalle terassille.

Eri pensastomaatin lajikkeet tarjoavat myös upean kirjon erikokoisia ja -värisiä, herkullisia hedelmiä, jotka kypsyvät hieman nopeammin kuin perinteiset runkotomaatit.

Miten pensastomaatin kasvatus sitten onnistuu helpoiten? Entä mitkä pensastomaatin lajikkeet sopivat parhaiten kotipuutarhaan?

Itse kasvatan pensastomaattia suojaisalla seinustalla, ruukuissa lasitetulla terassilla ja kasvihuoneessa mökkipuutarhamme suojissa. Tässä artikkelissa jaan parhaat, helpot vinkkini pensastomaatin kasvatukseen ja hoitoon, jotta pääset nauttimaan makeista, mehukkaista, oman maan tomaateista jo tänä kesänä!

Tomaatin kasvatus avomaalla - Tomaatin kypsyminen ja sadonkorjuu

Pensastomaatti – mikä se on?

Pensastomaatti on nimensä mukaisesti pensastava, matalakasvuinen tomaatti.

Se kasvattaa melko tukevia ja tanakoita varsia ja oksia, jotka haarautuvat voimakkaasti.

Niinpä pensastomaatti eroaa perinteisemmästä runkotomaatista juuri kasvutapansa suhteen:

Runkotomaatin annetaan kasvattaa yksi suora runko, johon kukka- ja hedelmätertut muodostuvat.

Jotta päärunko kasvaisi vahvaksi, runkotomaatista poistetaan ”varkaat” eli lehtihankoihin kasvavat varret. Näin runkotomaatti ohjaa voimansa päävarteen eikä ala kasvattamaan sivuvarsia. Niihin muodostuvat kukkatertut eivät jaksaisi tai edes ehtisi tuottaa makoisia hedelmiä Suomen verrattain lyhyen kasvukauden aikana.

Pensastomaatti haarottuu runkotomaattia voimakkaammin, eikä sivuversoja ja -varsia poisteta, vaan pensastomaatin annetaan kasvaa tuuheana.

Useimmat pensastomaatin lajikkeet kasvavat vain noin 40-120 cm korkeiksi. Ne soveltuvat siis erinomaisesti ruukkuviljelyyn ja pienikasvuiset lajikkeet mahtuvat hyvin parvekkeellekin.


Pensastomaatin lajikevalinta: Näin löydät oikeat lajikkeet omaan puutarhaan

Pensatomaatin lajikkeita on tarjolla laaja kirjo – jokaiselle tarhurille löytyy siis varmasti mieluisa, tarjolla oleviin kasvuoloihin sopiva lajike.

Lajikkeiden valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

  1. Kasvupaikka ja -olot:
    Jotta pensastomaatti menestyy, valitse juuri omaan puutarhaan sopiva lajike. Parvekeviljelyyn sopivat matalakasvuiset lajikkeet. Terassille puolestaan mahtuu hieman kookkaampikin pensastomaatti. Kasvihuoneessa viihtyvät krantummatkin pensatomaatit, jotka pitävät tasaisesta lämmöstä ja kavahtavat viileitä öitä.
  2. Omat mieltymykset:
    Sanomattakin on selvää, että kasvatukseen kannattaa valita tomaatteja, joista itse pidät! Jos tykkäät napostella pikkutomaatteja suoraan parempiin suihin, valitse makea ja pieniä hedelmiä tuottava lajike. Jos taas teet tomaateista mieluummin vaikkapa salaattia, kasvata hieman suurempihedelmäisiä lajikkeita.
  3. Helppohoitoisuus:
    Etenkin pienimuotoiseen viljelyyn kannattaa ehdottomasti valita varmoja, satoisia ja helppohoitoisia lajikkeita. Kiinnitä huomiota etenkin kylmänkestävyyteen ja tautien vastustuskykyyn. Näin selviät ilman ihmeellisempiä kikkailuja kesän mittaan ja pensastomaatti viihtyy ja jaksaa tuottaa kunnollisen sadon.

Pensastomaattilajike kannattaa siis valita ennen kaikkea sen mukaan, miten paljon vaivaa jaksaa nähdä kasvukauden aikana kasvien hoivaamisen eteen.

Helppohoitoisia, kestäviä ja satoisia lajikkeita on tarjolla pilvin pimein – etenkin jos kasvatat pensastomaattisi siemenestä.

Maun suhteen on vaikea antaa täsmällistä arviota siitä, mikä lajike maistuu kellekin. Minä saatan maistaa yhdessä lajikkeessa enemmän makeutta ja jonkun toisen mielestä sama lajike on kovinkin hapokas tai jopa tympeä.

Muista siis, että mitä tahansa lajiketta kasvatatkin, omat tomaatit maistuvat kutakuinkin aina paremmalta kuin kaupasta ostetut.

Valitse siis vaikkapa 1-2 peruslajiketta, joilla varmistat hyvän sadon. Niiden lisäksi suosittelen kokeilemaan rohkeasti uusiakin, hieman jännittävämpiä lajikkeita, jos tilaa riittää.

Useimmiten uudet lempilajikkeet löytyvät juurikin näin – rohkeasti kokeilemalla – ja niiden sato saattaa onnistua jopa paremmin kuin varmojen peruslajikkeiden.


Pensastomaatin lajikkeet: Nämä sopivat kotipuutarhaan

Tässä muutamia suosittuja ja satoisia pensastomaattilajikkeita:

  • Ace 55:
    Voimakaskasvuinen pensastomaattilajike, jossa suurehkot, punaiset, pyöreät ja hieman poimuiset hedelmät. Satoisa, kestävä ja varma lajike parvekkeelle, seinustalle tai kasvihuoneeseen. Korkeus noin 100 cm.
  • Bačka:
    Punaiset, keskikokoiset, pyöreät hedelmät, joissa paljon hedelmälihaa. Korkeus noin 60-70 cm.
  • Balkonzauber:
    Hyvin suosittu, tiiviskasvuinen, matala ja erittäin satoisa pensastomaattilajike – nimensä mukaisesti todellinen parvekkeen taika! Keskikokoiset, makeat hedelmät. Noin 40-60 cm korkea.
  • Bitonto F1:
    Runsassatoinen, kompakti ja matala kirsikkatomaattilajike. Noin 40-60 cm korkea. Punaiset, maukkaat hedelmät.
  • Boney M:
    Punaiset, pyöreät ja kiinteäkuoriset hedelmät. Hyvä tautiresistenssi ja kylmänkestävyys. Aikainen pensastomaattilajike. Korkeus n. 90-120 cm.
  • Ida Gold:
    Oranssit, kauniit, makeat ja erittäin mehukkaat hedelmät. Tiivis ja voimakkaasti haaroittuva kasvutapa. Runsassatoinen. Lämpimälle ja suojaisalle kasvupaikalle. Korkeus noin 80 cm.
  • Outdoor Girl:
    Punainen, maukas, runsassatoinen pensastomaattilajike. Kasvaa noin 100-120 cm korkeaksi. Keskikokoiset hedelmät. Ei erityisen kylmänarka – sopii seinustalle ja parvekkeelle.
  • Siberia:
    Punaiset, keskikokoiset hedelmät. Aikainen ja kylmänkestävä pensastomaattilajike. Noin 50-60 cm korkea.
  • Silbertanne (tai Silvery Fir Tree):
    Nimensä mukaiset, hopeanhohtoiset ja hienoliuskaiset lehdet. Satoisa pensatomaatti, jossa keskikokoiset, litteanpyöreät ja maukkaat hedelmät. Korkeus n. 70-90 cm.
  • Tarzan:
    Keskikokoiset, punaiset, maukkaat hedelmät. Sato alkaa kypsyä aikaisin ja satokausi jatkuu pitkälle syksyyn. Korkeus noin 40-60 cm.
  • Taxi:
    Keltaiset, keskikokoiset, miedonmakuiset hedelmät. Melko aikainen, ei erityisen kylmänarka. Korkeus: 60-90 cm.
  • Tigerette Cherry:
    Keltaisen oranssit, raidalliset, makeat ja pienet hedelmät. Noin 40-60 cm korkea, sopii erinomaisesti ruukkuviljelyyn. Lehdet vaaleat, hieman limenväriset.
  • Tiny Tim:
    Syvänpunaiset, makean hapokkaat, pienet cocktailtomaatin kokoiset hedelmät. Kokoonsa nähden hyvin satoisa pensastomaattilajike. Hyvä vastustuskyky tauteja vastaan. Korkeus noin 40-50 cm.
  • Totem:
    Erittäin runsassatoinen ja tiiviskasvuinen pensastomaatti, joka tuottaa jopa enemmän hedelmiä kuin lehtiä – tarvitsee siis hyvän tuennan. Pienet, punaiset, hyvin makeat, pyöreät hedelmät. Korkeus noin 40-70 cm.

Lue myös: Parhaat tomaattilajikkeet kotipuutarhaan: Näillä lajikkeilla onnistut ja takaat maukkaan sadon


Pensastomaatin kasvatus

Pensastomaatteja voit kasvattaa joko siemenestä tai hankkimalla valmiit taimet alkukesällä, jotka voit istuttaa suoraan lopulliselle kasvupaikalleen.

Jos haluat kasvattaa pensastomaattisi siemenestä, selviät huomattavasti edullisemmilla kustannuksilla kuin taimia ostamalla.

Siemenestä kasvattaminen tarjoaa myös hurjan paljon suuremman valikoiman hienoja lajikkeita, kuin vierailu taimimyymälään myöhemmin keväällä tai kesällä.

Kylvötyöt ja taimien kasvatus vie kuitenkin jonkin verran aikaa. Pikkutaimet tarvitsevat myös paljon huolenpitoa päivittäin.

Jos pensastomaatin kasvatus siemenestä tuntuu työläältä, voit toki turvautua taimimyymälöiden valikoimaan. Näin pääset suoraan istutuspuuhiin!

Kylväminen

Pensastomaatti vaatii melko pitkän kasvukauden, joten kylvötyöt kannattaa ajoittaa maaliskuun puolivälin tienoille. Maalis-huhtikuun vaihteessakin ehdit vielä kylvämään.

Kylvä pensatomaatin siemenet uuteen, puhtaaseen kylvömultaan. Se sisältää vähemmän ravinteita kuin tavallinen kukka- tai puutarhamulta.

Voit myös valmistaa oman kylvömultasi sekoittamalla puutarhamultaan puhdasta hiekkaa. Hiekka keventää mullan rakennetta ja läpäisevyyttä. Näin ollen siemenet eivät pääse mätänemään liian kosteassa mullassa ja pikkutaimien versot jaksavat puskea pintamullan läpi valoa kohti.

Tarkista sopiva kylvöväli siemenpakkauksesta.

Kastele kylvös kevyesti ja peitä läpinäkyvällä, rei’itetyllä muovilla. Tämä luo kylvökselle kasvihuonemaiset olot, jossa ilmankosteus pysyy tasaisena.

Varo kastelemasta kylvöstä liikaa, jotta siemenet eivät mätäne märkään multaan.

Pensastomaatin siemenet itävät parhaiten lämpimässä, noin 23-25 asteessa. Lattialämmityksellä varustettu kylpyhuone on esimerkiksi oiva paikka kylvökselle.

Taimikasvatus

Pensastomaatin siemenet itävät noin 3–7 päivässä.

Siirrä kylvös ja taimet heti valoisaan ja viileämpään paikkaan, kun näet taimien pilkottavan mullasta. Sopiva lämpötila on 18-20 astetta. Liian lämpimässä tomaatti kasvattaa vain vartta ja kasvi jää honteloksi.

Viileän lämpötilan lisäksi tomaatintaimet tarvitsevat rutkasti valoa. Luonnonvaloa on usein melko vähän tarjolla kevättalvella, joten kasvivalo saattaa olla järkevä hankinta. Turha hifistely ei kuitenkaan ole tarpeen. Riittävässä valossa taimet kasvavat tukeviksi ja tanakoiksi.

Meillä pikkutaimet löysivät valoisan, viileän paikan ruokailuhuoneen ikkunalta, jossa päivänvaloa tuli melkein joka suunnalta. Lisäksi huone on yleensä hieman muita viileämpi – täydellinen taimihuone siis.

Kun pikkutaimiin ilmestyvät ensimmäiset kasvulehdet (siis ensimmäinen lehtipari sirkkalehtien jälkeen), voit koulia ne omiin taimiruukkuihinsa. Käytä edelleen niukkaravinteista kylvö- ja taimimultaa.

Istuta taimi hieman syvempään. Alin lehtipari saa tulla aivan mullan tasalle, ja se nypätään pois.

Tässä vaiheessa riittää esim. noin 8-12 senttimetrin pikkuruukku joka taimelle. Kun ruukku käy pieneksi ja juuret ulottuvat seiniin asti, siirrä taimi jälleen hieman isompaan ruukkuun.

Ole varovainen kouliessasi pikkutaimia. Tartu mieluiten lehdistä kiinni, sillä runko on herkkä katkeamaan tässä vaiheessa. Pienen lehdenpalan irtoaminen on sen sijaan pikkujuttu.

Kun taimiin ilmestyy seuraava lehtipari, voit aloittaa miedon kastelulannoituksen. Parhaiten lannoitukseen sopii taimi- tai tomaattilannoite, mutta tavallinen kastelulannoitekin on täysin OK.

Pidä multa koko ajan kosteana, muttei märkänä. Kasvualusta ei saa kuivahtaa. Pikkuruukkuja on helppo nostella ja päätellä vedentarvetta ruukun painosta. Muutamassa päivässä saat hyvän näppituntuman siihen, miten kevyitä ruukkuja kannattaa kastella.

Karaisu

Kun kesä lähenee ja hallanvaara on ohi, on aika karaista pensastomaatin taimet ennen istuttamista lopulliselle kasvupaikalleen.

Karaisemalla taimet totutat ne uusiin kasvuolohin ja varmistat pensastomaattien jouhevan siirtymisen lopulliselle kasvupaikalleen.

Karaisu on siis välttämätön vaihe ennen istutusta.

Vie taimet ulkoilemaan päivittäin noin 7-10 päivänä ennen kuin säät sallivat istuttamaan pensastomaatit ulos.

Aloita varovasti ja ulkoiluta taimia varjossa ensimmäisenä päivänä vaikka vain 1–2 tuntia. Pidennä karaisuaikaa päivittäin ja totuta taimet hiljalleen myös suoraan auringonvaloon, jos kasvupaikka sitä tarjoaa.

Karaisu varmistaa taimien selviytymisen, kun siirrät ne sisätilojen hellästä huomasta ulos sään armoille. Sisällä kasvaneet taimet pitää siis totuttaa tuuleen, UV-säteilyyn, lämpötilaeroihin ja ilmankosteuden vaihteluihin.

Tomaatin kasvatus ja istuttaminen - Runkotomaatin ja pensastomaatin kasvatus ja lajikkeet
Karaise pensastomaatin taimia ulkoiluttamalla niitä päivittäin noin viikon ajan. Näin taimet tottuvat uusiin kasvuoloihin lopullisella kasvupaikallaan.

Istuttaminen

Pensastomaatit viihtyvät suojaisalla ja aurinkoisella kasvupaikalla. Parhaan sadon saat, kun istutat pensastomaatin kasvihuoneeseen, tuulensuojaiselle seinustalle tai parvekkeelle.

Istuta pensastomaatin taimi lopulliselle kasvupaikalleen, kun ensimmäinen kukkaterttu on kehittynyt.

Tässä muutama vinkki pensastomaattien istuttamiseen:

1: Kasvupaikka

Kasvi tarvitsee paljon aurinkoa ja lämpöä, mutta kovin paahteisella paikalla pensastomaatti ei viihdy.

Optimaalinen lämpötila kasvukaudella on noin 20-25 astetta. Viileämmässä kasvu on hidasta ja hedelmien maku saattaa jäädä vaisuksi. Lämpimämmässä pensastomaatti saattaa nuupahtaa nopeasti, kun lehdet haihduttavat enemmän vettä kuin juuristo ehtii imeä kasvualustasta.

Etelään antavalla parvekkeella lämpötila saattaa kohota aurinkoisina päivinä yli 40 asteen. Huolehdi siis varsinkin parvekkeella riittävästä tuuletuksesta ja kastelusta.

2: Istutusajankohta

Voit istuttaa pensastomaatin lopulliselle kasvupaikalleen, kun yölämpötila ei laske alle 10 asteen.

Moni pensastomaattilajike selviää noin 5 asteen lämpötiloistakin, mutta kylminä öinä taimet kannattaa suojata vaikkapa kasvu- tai hallaharsolla.

3: Kasvuastia

Pensastomaatti viihtyy suurehkossa ruukussa tai vaikkapa sinkkiämpärissä.

Kasvuastian tilavuus on hyvä olla vähintään 10 litraa. Mikäli kasvatat matalaa lajiketta, joka jää korkeudeltaan alle 50 cm, voit käyttää hieman pienempääkin ruukkua.

Mitä suurempi kasvuastia, sitä vahvemman juuriston pensastomaatti kasvattaa. Suurempi multatila harventaa myös kasteluväliä ja helpottaa näin pensastomaatin hoitamista.

Meillä pensastomaatit kasvavat juurikin 10 litran sinkkiämpäreissä ja kasvihuoneessa kasvusäkeissä.

Tarpeen tullen ämpäreitä voi siirrellä melko helposti. Ystäväni ottaa omat ämpäritomaattinsa kesäloman ajaksi mökille mukaan.

Salaojita kasvuastia esimerkiksi ruukkusoralla. Lisää ruukkusoraa muutaman senttimetrin paksuinen kerros kasvuastian pohjalle.

Käytä kasvuastioita, joiden pohjassa on reiät liian kasteluveden varalta. Useimpiin astioihin kannattaa porata tai nakutella lisäreikiä, jotta salaojitus toimii kunnolla. Kyllä, upouudet sinkkiämpäritkin kannattaa rei’ittää hajalle esimerkiksi paksulla naulalla.

Lue lisää: Tomaatin kasvatus ämpärissä tai ruukussa: Näin onnistut varmasti

4: Multa ja kasvualusta

Istuta pensastomaatti ravinteikkaaseen, kuohkeaan, humuspitoiseen kasvualustaan.

Voit käyttää joko tuoretta ”kaupan multaa” tai parantaa edellisvuoden kasvualustaa puutarhakompostilla tai bokashi-massalla.

Pensastomaatti viihtyy siis kasvualustassa, jossa on kasvatettu tomaattia myös edellisvuonna. Näin ollen pensastomaatti ei sovellu kiertoviljelyyn, vaan sitä kannattaa kasvattaa vuodesta toiseen samalla paikalla.

Puutarhamulta sopii mainiosti pensastomaatin kasvatukseen, kunhan huolehdit riittävästä lannoituksesta.

Toki saatavilla on myös erityisesti tomaatin kasvatukseen kehitettyjä multia, mutta itse en jaksa lähteä niiden kanssa kikkailemaan. Tähän mennessä kaikki hyötypuutarhamme kasvit ja kukat ovat viihtyneet ja tuottaneet maukkaan ja runsaan sadon aivan tavallisessa puutarhamullassa.

5: Lannoitus

Mikäli käytät uutta puutarhamultaa, se on yleensä peruslannoitettu ja kalkittu. Niinpä voit istuttaa pensastomaattisi siihen suoraan.

Jos käytät kasvusäkkejä, niissäkin on mukana peruslannoitus, joka riittää noin 3-5 viikoksi 2-3 pensastomaatille. Pienikasvuisemmat lajikkeet käyttävät toki vähemmän ravinteita kuin korkeat ja tuuheat pensastomaatit.

Pensastomaatti on kuitenkin melkoinen syöppö kasvukauden aikana, joten lisälannoitus on melkein aina tarpeen.

Pensastomaatin lannoitus hoituu helposti ns. varastolannoituksella.

Kaiva kasvatusastian laitaan syvä kuoppa joka jää erilleen taimen juuripaakusta. Täytä kuoppa luonnonlannoitteella – noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita. Peitä kuoppa lopuksi mullalla ja voilà, valmista tuli!

Tomaatin varastolannoitus luonnonlannoitteella - Tomaatin kasvatus ja istuttaminen
Meillä pensas- ja runkotomaatit saavat kesää varten varastolannoitteeksi hevonkakkaa, joka on helppo annostella pakkauksen ohjeiden mukaan rakeistetussa muodossa. Näin tomaatteja ei tarvitse lannoittaa erikseen kasvukauden aikana, vaan kasvi ottaa tarvitsemansa ravinteet varastolannoituksesta sopivassa tahdissa.

Pensastomaatin juuristo osaa ottaa varastolannoituksesta tarvittavan määrän ravinteita kasvukauden aikana. Sinun tarvitsee siis enää huolehtia pelkästä kastelusta – helppoa!

Itse olen käyttänyt varastolannoitukseen sekä Biolanin luonnonlannoitetta, joka sisältää kanankakkaa ja merilevää, että Biolanin hevonkakkalannoitetta. Molemmat sopivat luonnonmukaiseen viljelyyn ja luovuttavat ravinteita hitaasti pitkin kasvukautta.

Voit hoitaa pensastomaatin lannoituksen myös kasvukauden aikana annettavalla kastelulannoitteella.

Tähänkin tarkoitukseen suosittelen luomulannoitetta, jonka voit annostella lantavesikasteluna. Noudata jälleen lannoitepakkauksen annosteluohjetta. Sekoita sopiva määrä lannoitetta kasteluveteen ja anna liota yön yli. Sekoita lantavesi vielä aamulla ja käytä kasteluun normaaliin tapaan.

Lue lisää: Tomaatin lannoitus: Näin onnistut helposti ja varmistat runsaan sadon

Hoitaminen

Pensastomaatin hoitaminen on usein huomattavasti helpompaa kuin perinteisen runkotomaatin kohdalla.

Pensastomaatista ei tarvitse poistaa varkaita. Anna kasvin siis haaroittua runsaasti – jokaiseen oksaan muodostuu uusia kukkaterttuja ja hedelmiä.

Kastele pensastomaattia runsaasti etenkin lämpiminä päivinä. Suuri lehtimassa haihduttaa paljon vettä, joten voit joutua kastelemaan useammankin kerran päivässä.

Käytä kasteluun lämmintä tai haaleaa vettä. Pensastomaatti ei pidä kylmästä kasteluvedestä. Veden onkin hyvä antaa lämmetä esimerkiksi yön tai päivän yli kastelukannussa tai tynnyrissä.

Pensastomaatti pitää tasaisista kasvuoloista, mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Suomen kesä on arvaamaton ja niinpä tomaattikin joutuu selviämään milloin mistäkin oloista.

Älä siis hätäänny, jos esimerkiksi hedelmät halkeilevat. Tämä on merkki runsaasta kastelusta ja lämpötilan viilenemisestä. Kuuman sään aikana kasvi haihduttaa paljon vettä. Kun lämpötila viilenee, juuristo imee edelleen runsaasti vettä, mutta lehdet eivät enää haihduta sitä yhtä paljon. Niinpä neste kasaantuu hedelmiin, jotka paisuvat ja saattavat jopa halkeilla.

Halkeilevat hedelmät ovat kuitenkin syömäkelpoisia. Ne kannattaakin napostella pois heti, jottei halkeamiin pääse iskemään home tai jokin muu kasvitauti.

Lannoita pensastomaatti tarpeen mukaan. Jos käytät varastolannoitusta, ei kasvi tarvitse lisälannoitusta kasvukauden aikana.

Jos pensastomaatin latva sykeröityy, lehdet rullautuvat ja muuttuvat tummanvihreiksi, vähennä lannoitusta. Mikäli latva on ohut ja lehdet vaaleita ja jopa kellertäviä, pensastomaatti kaipaa lisälannoitusta.

Tue pensastomaatti 1-2 tukikepillä, joihin sidot varren. Tee varren ympärille hyvin löyhä lenkki, jotta kasvukauden aikana paksuuntuva varsi ei hankaudu rikki.

Runsassatoiset lajikkeet muodostavat niin paljon hedelmiä, että tertut saattavat tarvita erillistä lisätukea. Tarkkaile kasvia siis päivittäin ja tue painavimmat hedelmätertut erikseen.

Ravistele ja tärytä kukkaterttuja päivittäin, jotta pölytys onnistuu varmasti. Näin saat suuremman sadon. Varovainen, pieni tärytysliike riittää.

Tomaatin kukkatertun täryttäminen ja pölytyksen varmistaminen
Etenkin parvekkeella ja kasvihuoneessa varmistat kukkien pölyttymisen, kun tärytät niitä varovasti päivittäin.

Poista tai typistä alimpia lehtiä, jotka koskettavat multaa. Kasvualustasta saattaa siirtyä taudinaiheuttajia lehtiin etenkin kastelun yhteydessä, kun multa on kosteaa.

Karsi liikoja lehtiä kasvukauden aikana varren alaosasta. Älä kuitenkaan poista lehtiä alimpien kukkaterttujen yläpuolelta, koska lehdistä virtaa sokereita ja aromiaineita vartta pitkin alaspäin kohti hedelmäterttuja. Poista korkeintaan 1-2 lehteä kerrallaan, jotta kasvi ei ota nokkiinsa. Alimmat lehdet joutuvat yleensä ylempien lehtien varjoon, joten niitä ei enää kasvukauden lopulla tarvita kasvin yhteyttämistä varten.

Sadonkorjuu

Oman maan tomaatit ovat kuin karkkia! Kun kasvit saavat paljon aurinkoa, hedelmistäkin tulee makeita ja aromikkaita.

Pensastomaattien sato alkaa kypsyä vähitellen heinäkuun alusta lähtien. Tarkka satoaika vaihtelee kuitenkin jopa useammalla viikolla riippuen kylvöajankohdasta, kesän arvaamattomista sääoloista ja kasvupaikasta.

Koska hedelmät ovat yleensä pieniä ja kukinta runsasta, sato on kuitenkin aikaisempi kuin kookkaammilla runkotomaateilla.

Pensastomaattien makeat hedelmät ovat parhaimmillaan juuri poimittuina. Käytä niitä tuoreina salaateissa – kypsennettäessä hedelmien maku saattaa kärsiä.

Tomaattilajikkeet ja tomaatin sadonkorjuu

Itse napostelen pikkutomaatteja pitkin päivää sieltä täältä puutarhan eri kolkista. Illan tullen meillä valmistetaan myös helppoa tomaattisalaattia, jonka hapokkuus ja makeus sopii täydellisesti yhteen vaikkapa grilliruokien kanssa.

Salaattiin sekoitan kunkin päivän tomaattisaaliin, pieneksi hakattua puna- tai kevätsipulia maun mukaan, runsaskätinen loraus balsamiviinietikkaa, tilkka hyvää oliiviöljyä sekä pieni ripaus sokeria ja suolaa. Salaattikulho tyhjenee joka kerta!


Pensastomaatin lajikkeet ja kasvatus: Yhteenveto

Pensastomaatin kasvatus onnistuu aloittelijaltakin, kun perusasiat ovat hallussa.

Kasvatuksessa ei tarvitse turvautua turhaan hifistelyyn tai kikkailuun, vaan lajikkeet kannattaa valita sen mukaan, millaiset kasvuolot ja hoidon niille pystyy tarjoamaan.

Tässä lyhyt yhteenveto pensastomaatin kasvatusta varten:

  1. Valitse oikeat lajikkeet:
    Avomaalle, seinustalle ja terassille sopivat viileämmässä viihtyvät lajikkeet. Kasvihuoneen suojissa satoisia ovat puolestaan lämpimästä pitävät pensastomaatit. Valitsemalla kasvuoloihin sopivat lajikkeet helpotat hoitamista ja takaat runsaamman sadon.
  2. Huolehdi sopivasta kastelusta:
    Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, muttei liian märkänä. Kastele pensastomaatteja aina haalealla tai lämpimällä vedellä.
  3. Tuuleta tarvittaessa:
    Huolehdi mahdollisimman tasaisesta lämpötilasta. Etenkin lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa hellepäivät käyvät tukaliksi. Tuuleta ahkerasti ja asenna kasvihuoneeseen esimerkiksi automaattiset ikkunanavaajat.
  4. Lannoita tarpeen mukaan:
    Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia koko kasvukauden ravinnetarpeesta. Noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita. Tummanvihreät lehdet ja käpristyvät latvat kielivät liiasta typensaannista. Hontelot, vaaleat latvat kertovat puolestaan siitä, että pensastomaatti tarvitsee lisälannoitusta.
  5. Tue pensastomaatit hyvin:
    Pensastomaatille riittää yleensä 1-2 tukevaa keppiä tueksi. Tarkista lajikkeen korkeus siemenpakkauksesta tai taimimyymälästä. Kierrä tukilanka löyhästi varren ympärille, jottei se hankaudu rikki kasvaessaan paksummaksi kesän aikana. Tue lisäksi painavat hedelmätertut erikseen.
  6. Tärytä kukkaterttuja varovasti pölyttymisen varmistamiseksi:
    Kevyt, varovainen täryttäminen riittää. Etenkin parvekkeella ja kasvihuoneessa kannattaa huolehtia pölyttämisestä käsipelillä.

Pensastomaatin kasvattaminen parvekkeella tai kotipuutarhassa palkitsee muutenkin kuin vain sadon puolesta. Kasvien seuraaminen ja hedelmien kehittymisen tarkkailu on palkitsevaa puuhaa ja monille myös rentouttava harrastus.

Itse kasvatan pensastomaatteja joka kesä sekä siemenestä että ostotaimista. Sopivia kasvupaikkoja löytyy mökkitontillamme sekä seinustoilta että kasvihuoneesta ja lasitetulta terassilta.

Sato vaihtelee vuosittain jonkin verran, mutta kaiken kaikkiaan pensastomaatti on verrattain helppo kasvatettava. Toki kasveja tarvitsee hoitaa ja kastella päivittäin, mutta valoisina kesäiltoina puutarhahommat tuntuvat mukavan rentouttavilta. Usein meitä kotitarhureita hääriikin useampi pitkin metsätontin puutarhan nurkkia.

Kaikki helpot vinkit tomaatin kasvatukseen kotipuutarhassa löydät täältä.

Millaisia suunnitelmia sinulla on pensastomaatin kasvattamiseen tänä vuonna? Oletko kaavailemassa lajikevalikoimaa vai mietityttääkö pensastomaattien oikeanlainen hoitaminen kasvukauden aikana?

Jäikö joku asia vielä askarruttamaan lajikkeiden tai hoitamisen suhteen? Kysy ihmeessä kommenteissa, niin autan parhaani mukaan!

Helppoa ja hauskaa tarhurointia!
– Mikke

Jaa tämä artikkeli:


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *