Tomaatin lannoitus: Näin varmistat runsaan sadon

Päivitetty viimeksi:

Jaa artikkeli:

Tomaatin lannoitus luonnonlannoitteella – Tomaatin kasvatus ja istuttaminen

Tomaatin lannoitus saattaa vaikuttaa hankalalta, kun asiaa alkaa tutkimaan tarkemmin.

Koska tomaatti on melkoinen syöppö, lannoitus on yksi tärkeimmistä asioista, jotta sato onnistuu ja on runsas ja maukas.

Vasta-alkajalle eri lannoitteiden vertailu ja omaan puutarhaan sopivien lannoitteiden valinta voi kuitenkin tuottaa päänvaivaa.

  • Miten tomaatteja kuuluu lannoittaa?
  • Mitkä lannoitteet soveltuvat tomaatin kasvatukseen parhaiten?
  • Riittääkö puutarhamullan peruslannoitus tomaatin kasvatukseen?
  • Mistä tiedät, mikä tomaattia vaivaa, kun kasvi alkaa oireilla kesken kasvukauden?

Nämä kysymykset pyörivät itselläni päässä, kun kasvatin tomaatteja ensimmäistä kertaa. Sen takia kasasin kaikki lannoitusniksini omasta puutarhasta tähän artikkeliin.

Kun muutama perusasia on hallussa, oikean lannoitteen löytäminen ja sopiva annostelu käy helposti.

Tärkeintä on muistaa, että tomaatin lannoituksessa vähemmän on aina enemmän. Lannoitetta ja ravinteita on aina helpompi antaa lisää kuin yrittää poistaa kasvualustasta.

Tämän artikkelin vinkeillä tomaatin lannoitus onnistuu helposti niin aloittelijalta kuin kokeneemmaltakin konkarilta!


Tomaatin lannoitus: Perusasiat

Tomaatin lannoitus onnistuu ilman sen suurempia hifistelyjä ja kikkailuja, kun tiedät muutaman perusasian lannoitteista ja tomaatin tarpeista.

Mitä ravinteita tomaatti tarvitsee?

Menemättä sen syvemmälle alkuaineiden kiehtovaan maailmaan, tomaatit ja hyötypuutarhan muutkin kasvit tarvitsevat kolmea alkuainetta kasvaakseen ja tuottaakseen kelpo sadon.

Nämä kolme tärkeintä alkuainetta ovat typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Niiden pitoisuudet on kerrottu jokaisen lannoitteen pakkauksessa ns. NPK-lukuna.

Lannoitepakkauksessa saattaa lukea esimerkiksi N-P-K: 5-1-7. Tällöin se sisältää 5% typpeä, 1% fosforia ja 7% kaliumia.

Mihin tomaatti sitten tarvitsee näitä alkuaineita?

Katsotaan lyhykäisesti, mitä tehtäviä typpi, fosfori ja kalium hoitavat tomaatin kasvun suhteen:

1: Typpi – ”N”

Mihin typpeä tarvitaan?

Typen avulla tomaatti kasvattaa vartta ja lehtimassaa. Typpi auttaa tomaattia siis kasvin vihreiden osien muodostumisessa.

Miten typen liikasaanti ilmenee?

Liiallinen typpilannoitus kasvattaa vartta ja lehtimassaa sadon kustannuksella. Typen liikasaanti ilmenee tummanvihreinä lehtinä. Tomaatin ylimmät lehdet saattavat jopa käpertyä liian nopean kasvuvauhdin takia.

Tomaatin kasvatus avomaalla tai seinustalla - Satoisat tomaattilajikkeet ja vinkit tomaatin kasvatukseen
Nämä tomaatit saivat melkein liikaa typpeä ja ne kasvattivat hyvinkin rehevän, tummanvihreän lehtimassan. Sato oli kuitenkin runsas, joten typpeä ei kuitenkaan tullut aivan liikaa.

Miten typen puute ilmenee?

Liian vähäinen typensaanti ilmenee hontelona, heikkona kasvuna. Tomaatin lehdet muuttuvat vaaleanvihreiksi, hennoiksi ja kellertäviksi.

2: Fosfori – ”P”

Mihin fosforia tarvitaan?

Fosforin avulla tomaatti muodostaa kukkaterttuja, hedelmiä ja siemeniä.

Fosfori auttaa tomaattia myös kasvattamaan vahvan juuriston, jolloin kasvi saa otettua enemmän tarvitsemiaan ravinteita ja vettä kasvualustasta.

Miten fosforin puute ilmenee?

Fosforin puute näkyy muun muassa punertavista tai violeteista varsista, oksista ja lehtiruodeista.

Miksi tomaatin lehdissä on tummia laikkuja – Fosforinpuute tomaatissa
Kun tomaatti ei saa tarpeeksi fosforia, lehtiruotien väliset alueet värjäytyvät tummanvioleteiksi.

Koska tomaatti käyttää fosforia myös kukkaterttujen kasvattamiseen, fosforin puutoksen yksi oire on myös kukinnan loppuminen ja raakileiden vähäinen muodostuminen.

3: Kalium – ”K”

Mihin kaliumia tarvitaan?

Kalium auttaa tomaattia muodostamaan terveitä, meheviä ja maukkaita hedelmiä.

Miten kaliumin puute ilmenee?

Kaliumin vähäinen saanti häiritsee tomaatin vedenottokykyä.

Riittävästä kastelusta huolimatta tomaatti ei tällöin pysty nostamaan tarpeeksi vettä juuristollaan. Niinpä kukkatertut tai koko kasvi saattaa kuivua ja lakastua kokonaan.

Miten voit ehkäistä ravinteiden puutosta tai liikasaantia?

Nyt kun pääravinteet on tiedossa, kysymys kuuluukin:

Kuinka onnistut antamaan tomaateille juuri oikean määrän näitä aineita kasvukauden aikana?

Tomaatin lannoitus on siitä helppoa puuhaa, että mahdollisia virheitä on aina vain kaksi: ravinteita on joko liikaa tai liian vähän.

Lisäksi tomaatti on siitä kiitollinen kasvatettava, että se kertoo aina ulkomuodollaan, jos jokin on vialla. Tästä lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Kerrataan tähän väliin muutama nyrkkisääntö, joista kannattaa lähteä liikkeelle:

Näin ehkäiset ravinteiden puutosta:

Helpoin tapa varmistaa tomaatin riittävä lannoitus on miettiä, millaisen kasvualustan tarjoat tomaateillesi.

Kukin kasvualusta tarjoaa jonkin verran ravinteita tomaatille, mutta lisälannoitus on aina tarpeen kasvukauden kuluessa.

Kun käytät uutta multaa tai kasvusäkkejä, niihin ei tarvitse lisätä lannoitetta heti. Pussimulta sisältää peruslannoituksen, joka riittää tomaatin tarpeisiin muutamaksi viikoksi.

Jos taasen kasvatat tomaatteja samassa kasvualustassa kuin viime vuonna, lisälannoitus on tarpeen. Noudata kuitenkin aina pakkauksen annosteluohjeita.

Näin ehkäiset ravinteiden liikasaantia:

Kun kasvualusta on selvillä, on helppo miettiä sopiva tomaatin lannoitus melkeinpä koko kasvukaudelle.

Tomaatin kuten kaikkien muidenkin hyöty- ja koristekasvien viljelyssä pätee helppo nyrkkisääntö:

Mitä tulee lannoitukseen, vähemmän on enemmän.

Lannoitteiden kanssa ei siis missään nimessä kannata lotrata tai annostella niitä liikaa ”varmuuden vuoksi”.

Annostele kaikkia lannoitteita mieluummin hieman liian vähän kuin hieman liian paljon. Voit aina antaa tomaatille lisää lannoitetta myöhemmin, mikäli se sitä tarvitsee, mutta liikaa annettua lannoitetta on vaikea poistaa kasvualustasta.


Tomaatin lannoitus taimikasvatuksessa

Nyt kun tomaatin lannoittamisen nyrkkisäännöt ovat hallussa, jatketaan täsmällisemmillä vinkeillä kasvukauden eri vaiheita varten.

Mikäli kasvatat tomaatintaimet itse siemenestä, aivan ensiksi kannattaakin miettiä tomaatin lannoittamista taimikasvatusvaiheessa.

Kylvötöissä kannattaa käyttää niukkaravinteista kylvömultaa. Se on sopivan kevyttä ja läpäisevää. Kun multa ei ole märkää ja paakkuista, hennot idut jaksavat puskea sen läpi valoa kohti.

Kylvövaiheessa tomaatin kasvualustaan ei tule lisätä lannoitetta.

Kun pikkutaimiin ilmestyy ensimmäinen kasvulehtipari (ensimmäiset lehdet sirkkalehtien jälkeen), kouli kukin taimi omaan ruukkuunsa.

Koulimisen yhteydessä voit lisätä ruukkuun varastolannoitteen. Tähän soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi taimilannoitejauhe tai -rakeet. Noudata aina pakkauksen annosteluohjeita.

Varastolannoituksesta riittää ravinteita koko taimikasvatuksen ajaksi. Niinpä voit kastella tomaatintaimia pelkällä vedellä, kunnes istutat ne lopulliselle kasvupaikalleen.

Lue lisää: Tomaatin taimien lannoitus: Helpot ohjeet ja vinkit


Tomaatin lannoitus istuttamisen yhteydessä

Kun hallayöt ovat ohi ja yölämpötila kasvupaikalla pysyttelee vähintään 10 asteen hujakoilla, voit istuttaa tomaatintaimet lopulliselle kasvupaikalleen.

Muista karaista taimia ennen istuttamista. Vie ne päivittäin ulkoilemaan noin viikon ajan, jotta taimet tottuvat uusiin kasvuoloihin. Ensimmäisenä päivänä riittää 1-2 tunnin ulkoilu. Pidennä aikaa päivittäin ja tuo taimet aina yöksi sisälle.

Kun on aika istuttaa tomaatti kasvupaikalleen, annettava lannoitus riippuu siitä, millaisen kasvualustan valitset.

  • Kun käytät uutta multaa, se sisältää peruslannoitteen muutamaksi viikoksi.
  • Jos istutat tomaatit samalle paikalle kuin edellisvuonna ja käytät ”vanhaa” multaa, siihen kannattaa lisätä lannoitetta jo istutusvaiheessa.

Lue lisää: Tomaatin kasvatus ämpärissä tai ruukussa: Näin onnistut varmasti

Näin lannoitat valitsemasi kasvualustan:

Tässä muutama kätevä lannoitusvinkki eri kasvualustoille:

  1. Kasvusäkki:
    Valmiit kasvusäkit ovat helppo ja nopea kasvualusta tomaateille. Kasvusäkki sisältää peruslannoituksen, joka riittää tomaateille noin 3-5 viikoksi. Ennen tätä lisälannoitus ei siis ole tarpeen.
  2. Puutarhamulta:
    Valmis puutarhamulta on peruslannoitettu ja kalkittu. Se sopii mainiosti tomaatin kasvattamiseen – itsekin suosin aivan tavallista puutarhamultaa tomaattien viljelyyn. Peruslannoitus riittää noin kuukaudeksi, jonka jälkeen on syytä aloittaa lisälannoitus.
  3. Tomaattimulta:
    Erityisesti tomaattien viljelyyn tarkoitettu tomaattimulta sopii mainiosti parveke- ja ruukkuviljelyyn. Multaan lisätty sammal pidentää kasteluväliä ja humusyhdiste nopeuttaa juurtumista. Tomaattimulta sisältää tarpeeksi ravinteita noin 3-6 viikoksi.
  4. Edellisvuoden multa ja kasvualusta:
    Tomaatti rakastaa kasvaa samalla paikalla vuodesta toiseen. Paranna edellisvuoden kasvualustaa valmiilla kompostilla, bokashi-massalla tai luonnonlannoitteella pakkauksen annosteluohjeiden mukaan. Erityisesti tomaatti pitää puutarhakompostista, joka sisältää edellisvuosien tomaattien kariketta.

Näin valitset sopivan lannoitteen tomaatille:

Puutarhamyymälöiden hyllyt notkuvat jos jonkinmoista tärpättiä, sosetta ja jauhoa.

Millaisia lannoitteita tomaatille kannattaa sitten käyttää?

Suosittelen ehdottomasti käyttämään luonnonlannoitteita, kuten kanankakka-merilevälannoitetta tai hevonkakkaa. Molemmat ovat rakeistettuja ja helppoja annostella.

Luonnonlannoitteista löytyy myös usein luomumerkintä, joten ne soveltuvat luonnonmukaiseen viljelyyn.

Luonnonlannoitteet ovat myös ekologisesti kestävämpi vaihtoehto kuin tymäkät synteettiset lannoitteet. Ne on valmistettu siitä itsestään ja ovat siten suurilta osin luonnollista alkuperää. Ne ovat myös hellempiä itse maaperälle, kasveille ja juuristolle, koska luonnonlannoitteiden ravinteet vapautuvat hitaasti.

Lisäksi luonnonlannoitteet parantavat maaperää ja tarjoavat ravintoa pieneliöille.

Loppujen lopuksi hyötypuutarhan sato on yhtä hyvä kuin maaperä, jossa hyötykasvit kasvavat. Jos maaperä on köyhää ja niukkaravinteista, synteettinen lannoite toimii kuin energiajuoma: kasvu on räjähdysmäistä yhden kesän, mutta maaperä jää entistä köyhemmksi.

Luonnonlannoitteet sen sijaan parantavat maata pitkävaikutteisesti, vuosiksi eteenpäin.

Voit toki käyttää myös erikseen tomaateille kehitettyjä lannoitteita. Itse en kuitenkaan jaksa alkaa kikkailemaan eri lannoitteiden kanssa. Tähän mennessä kaikille puutarhani hyöty- ja koristekasveille on riittänyt yksi ja sama lannoite.

Näin annostelet lannoitteen tomaatin kasvualustaan:

Annostele lannoite joko varastolannoituksena tai sekoita se kasvualustaan.

  1. Varastolannoitus hoituu kaivamalla kasvuastian laitaan syvä kuoppa, johon taimen juuripaakku ei yllä. Annostele kuoppaan lannoitepakkauksen ohjeen mukainen määrä lannoitetta ja peitä kuoppa mullalla. Tomaatin juuristo löytää tämän herkkuapajan ja ottaa siitä tarvitsemansa määrän ravinteita kasvukauden aikana. Varastolannoitus kestää koko kasvukauden, joten voit kastella tomaatteja pelkällä vedellä.
  2. Jos sekoitat lannoitteen kasvualustaan, noudata jälleen huolellisesti pakkauksen annosteluohjeita. Kasvualustaan ei voi sekoittaa yhtä paljon lannoitetta kuin varastolannoitus sallii. Muuten multa muuttuisi liian väkeväksi ja juuristo kärsisi. Niinpä lisälannoitus on tarpeen kasvukauden aikana.

Kun olet istuttanut tomaatit lopulliselle kasvupaikalleen, on aika hengähtää lannoituksen suhteen.

Istuttamisen jälkeen tomaatti tarvitsee ainakin viikon juurtuakseen paikalleen. Tänä aikana kasvu saattaa tuntua tyssäävän, mutta ei hätää – pian uusi ja upea juuristo alkaa puskea ravinteita varteen ja taimi alkaa kasvaa myös pituutta.

Huolehdi siis istuttamisen jälkeen riittävästä kastelusta. Tarkkaile myös lämpötiloja: huolehdi kuumina päivinä tuuletuksesta ja suojaa kasveja tarvittaessa kylminä öinä halla- tai kasvuharsoilla.

Katsotaan seuraavaksi, miten tomaatin lannoitus onnistuu kasvukauden aikana.


Tomaatin lannoittaminen kasvukauden aikana

Kasvukauden aikana tomaatti on siitä helppo kasvatettava, että sen ulkomuodosta näkee, jos jokin on vialla.

Myös tomaatin lannoitus on helppoa, kun osaa havainnoida ja tulkita muutoksia kasvin varressa, lehdissä, kukinnoissa ja hedelmissä.

Jälleen on hyvä muistaa lannoittamisen nyrkkisääntö: vähemmän on enemmän.

Jos noudatit lannoitepakkauksen annosteluohjeita istutusvaiheessa, tomaattien tulisi kasvaa terveinä ja tanakoina monta viikkoa. Varastolannoituksen kanssa lisälannoitus ei edes ole tarpeen kesän aikana.

Niinpä lannoitetta ei tule koskaan antaa lisää, jos et ole aivan varma, että tomaatti oireilee ravinteiden puutoksen takia.

Mistä siis tietää, mikä tomaattia vaivaa, jos jokin on vialla?

Tarkkaile tomaatteja päivittäin. Seuraa niiden kasvua, uusien lehtien kehittymistä ja lehtien väriä. Jos kaikki lehdet näyttävät suunnilleen samanlaisilta ja -värisiltä, tomaatti voi hyvin.

Vahtaa myös kukkaterttujen kehitystä ja raakileiden muodostumista. Jos tärytät kukkia varovasti päivittäin, miltei jokaiseen kukkaan pitäisi kehittyä raakile.

Jos tomaatti alkaa oireilla kesken kesää, vika on usein epätasaisissa kasvuoloissa tai ravinteiden saannissa.

Tässä muutama ongelma ja ratkaisu, jos tomaatin lannoitus tuntuu menneen pieleen:

1: Miksi tomaatin lehdet kellastuvat?

Jos tomaatin lehdet kellastuvat, kyse on usein joko typenpuutteesta tai epätasaisesta kastelusta.

Keltaiset lehdet latvuksessa kielivät siitä, ettei tomaatti saa tarpeeksi ravinteita kasvua varten. Lehtivihreä jää muodostumatta ja latvus jää hailakaksi.

Typen puutos näkyy siis hontelona, heikkona kasvuna etenkin latvaa kohti. Uudet lehdet ovat hentoja ja pienilehtisiä.

Epätasainen kastelu puolestaan kellastuttaa lehtiä koko kasvin pituudelta. Yleensä kyse on liikakastelusta, jolloin multa on liian märkää. Tällöin juuret tukehtuvat eivätkä saa otettua tarvittavia ravinteita kasvualustasta.

Helppo tapa selvittää mullan kosteus on tökätä sormi syvälle multaan. Pintamulta saattaa tuntua kuivalta, mutta jos syvemmällä tuntuu märältä, vähennä kastelua.

Näin ratkaiset ongelman:

Kasvukauden alussa tomaatti kuluttaa melko paljon typpeä. Voit siis antaa lisälannoitetta esimerkiksi lantakasteluna pakkauksen ohjeiden mukaan. Liota lantarakeita yön yli kastelukannussa ja kastele normaalisti aamulla.

Myöhemmin kasvukaudella, kun tomaatin voimat tulisi ohjautua hedelmien muodostumiseen ja kypsyttämiseen, typpeä ei kannata antaa lisää. Jos hedelmät vaikuttavat kypsyvän normaalisti ja tertuissa ei näy mitään kummallista, lisätyppi ei ole tarpeen.

Jos lehtien kellastumisessa on kyse liikakastelusta, huolehdi salaojituksesta ja kastele tomaatteja vain silloin, kun multa tuntuu syvemmältäkin kuivalta.

2: Miksi tomaatin lehdet ovat tummat ja kasvu rehevää?

Tomaatin lehdet muuttuvat tummanvihreiksi, kun kasvi saa runsaasti typpeä – ehkä liikaakin. Typpi kasvattaa siis vartta ja lehtimassaa valitettavasti sadon kustannuksella.

Jos lehtiä tuntuu pukkaavan hurjaa vauhtia, mutta kukkaterttuja näkyy vain harvakseltaan, olet todennäköisesti lannoittanut tomaattia turhan avokätisesti.

Näin ratkaiset ongelman:

Valitettavasti liiallista lannoitetta ei saa kasvualustasta pois. On siis annettava tomaatin kasvaa ja kuluttaa ravinteita mullasta omaan tahtiin – muuta ratkaisua tähän ongelmaan ei juuri ole tarjolla.

Tarkkaile kuitenkin kasvin kehitystä kasvukauden aikana. Kun kesä etenee, tomaatti tarvitsee etenkin kaliumia hedelmien kypsyttämiseen. Mikäli lisälannoitus on tuolloin tarpeen, käytä hyvin vähätyppistä lannoitetta.

3: Miksi tomaatin hedelmän kärjessä on ruskea laikku?

Tomaatin hedelmien kärjessä oleva ruskea tai hyvin tumma laikku kielii joko tomaattirutosta tai tomaatin latvamädästä.

Tomaattirutto on kasvitauti, joka leviää helposti tuulen mukana koisokasveista toisiin. Se tarttuu siis herkästi esimerkiksi perunan, tomaatin, munakoison, ananaskirsikan välillä.

Tomaatin latvamätä puolestaan johtuu yleensä kalsiumin puutteesta ja epätasaisesta kastelusta.

Latvamädästä johtuva laikku muuttuu hyvin tummaksi, jopa mustaksi, kun taas ruton aiheuttama laikku pysyy ruskeana.

Tomaatin latvamätä - Ruskeat laikut hedelmien kärkiosassa
Tomaatin latvamätä ilmenee tummina, ruskeina laikkuina hedelmien kärkiosassa. Laikut kasvavat siitä kohdasta, jossa tomaatin kukka alunperin oli.

Näin ratkaiset ongelman:

Jos kyse on tomaattirutosta, saastuneet kasvit on hävitettävä kokonaan. Näin vältät itiöiden leviämisen muihin kasveihin ja mahdollisesti viereisiinkin puutarhoihin.

Ruton runtelemat kasvit on hävitettävä sekajätteen mukana. Älä laita niitä kompostiin tai biojätteeseen.

Tomaatin latvamätä puolestaan on melko helppo hoitaa. Poista ensin vioittuneet hedelmät, jotta vaurioituneisiin kohtiin ei pääse iskemään home tai muu kasvitauti.

Anna tomaatille sopivaa lannoitetta, mieluiten lantavesikasteluna.

Jos latvamätä ilmaantuu kasvukauden alkupuolella, voit käyttää esimerkiksi hevonkakkarakeita tai kanankakka-merilevälannoitetta.

Jos latvamätä ilmaantuu kasvukauden loppupuoliskolla eikä tomaatin tarvitse enää kasvattaa vartta tai lehtimassaa, käytä mieluiten vähätyppistä lannoitetta.

Huolehdi myös tasaisesta kastelusta koko kasvukauden aikana, niin helpotat kasvin ravinteidenottoa kasvualustasta.

Lue lisää: Tomaatin latvamätä: Näin pelastat tomaatin helposti

4: Miksi tomaatin lehdet ovat violetit?

Tomaatin lehdet muuttuvat violeteiksi, kun kasvi kärsii fosforinpuutteesta. Tällöin lehtiin ilmaantuu aluksi pieniä tummanvioletteja laikkuja, jotka saattavat kasvaa suuremmiksi.

Tomaatin lehdet voivat muuttua violeteiksi myös suurten lämpötilavaihteluiden seurauksena. Etenkin viileinä kesinä, kun yölämpötila laskee 10 asteen tuntumaan ja sen alapuolelle, lehtiin saattaa ilmaantua violetteja pisteitä ja laikkuja.

Miksi tomaatin lehdissä on tummia laikkuja – Fosforinpuute tomaatissa

Näin ratkaiset ongelman:

Kun huomaat, että tomaatin lehdet ovat violetit, varmista ensin, mistä tämä johtuu.

Jos edelliset yöt ovat olleet viileitä ja kasvualustassa on tarpeeksi kasvuvoimaa, anna kasvin toipua omassa rauhassaan. Lehtien violetit laikut ovat tällöin vaarattomia.

Jos lämpötila on pysytellyt leutona öisinkin, kasvi saattaa hyötyä fosforipitoisesta lannoitteesta. Noudata lannoitepakkauksen annostusohjeita tarkasti – lannoita mieluummin liian vähän kuin liian paljon.

Lue myös: Tomaatin lehdissä on violetteja laikkuja – mikä on vialla?

5: Miksi tomaatin lehdet ja latvat käpristyvät?

Etenkin tomaatin latvuksessa lehdet saattavat käpristyä ja sykeröityä – ja syitä tähän on useampia.

Varmista aivan ensin, onko tomaatissa kirvoja. Tarkista huolellisesti etenkin lehtien alapinnat, jossa lehtikirvat yleensä viettävät herkkuhetkiään.

Lehtien käpristyminen voi johtua myös liiallisesta lannoituksesta. Etenkin liiallinen typensaanti kasvattaa latvukseen paljon uusia lehtiä. Kun juuristo ei pysy kasvussa mukana, lehtien kasvu jarruuntuu ja ne sykeröityvät.

Lehdet saattavat käpristyä myös kuivuudesta tai epätasaisesta kastelusta.

Näin ratkaiset ongelman:

Kirvojen iskiessä ne kannattaa kerätä käsin pois mahdollisimman tarkasti. Voimakas vesisuihku auttaa huuhtomaan ötökät pois lehdiltä.

Käytä kirvojen torjuntaan luonnonmukaisia litkuja. Helppo kirvasumute valmistuu raparperinlehdistä: lisää noin 500 g raparperinlehtiä 5 litraan vettä ja keitä teräskattilassa noin 30 minuuttia. Jäähdytä, siivilöi ja suihkuta kirvojen vaivaamille kasvin osille sellaisenaan.

Mäntysuopa ei tätä nykyä ole enää niin luonnollista kuin muinoin, joten käytä mieluummin pyretriinipohjaista torjuntaliuosta. Muista kuitenkin, että kaikki torjunta-aineet ovat haitallisia hyönteisille.

Kirvat ovat leppäkerttujen herkkua. Jos löydät puutarhastasti näitä värikkäitä pirkkoja, voit varovasti koittaa siirtää niitä kirva-apajille napostelemaan.

Jos kyse on liikalannoituksesta, ei asialle ole tehtävissä juurikaan mitään. Ravinteita ei saa poistettua kasvualustasta juurikaan millään keinolla. Tomaatit saattavat kasvaa hurjasti pituutta ja muodostaa hyvin rehevän lehtimassan.

Selvitä myös mullan kosteus. Pintamulta saattaa näyttää ja tuntua rutikuivalta, mutta syvemmällä multa saattaa olla jopa märkää. Tuikkaa siis sormi syvälle multaan ja tarkista mullan kosteus. Multa ei syvältäkään saisi koskaan olla märkää. Kostea on täysin OK.


Tomaatin lannoitus: Näin onnistut helposti

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa - Helpot vinkit kotipuutarhurille

Tomaatin lannoitus on helppoa puuhaa, kun siitä ei tee liian vaikeaa itselleen.

Lannoitevalikoimia tutkiessa ja vertaillessa pää menee helposti solmuun ja koko homma alkaa tuntua rakettitieteeltä.

Jos siis haluat päästä helpolla tomaattien lannoituksessa, tässä muutama tärkeä nyrkkisääntö:

  1. Lannoita mieluummin liian vähän kuin liikaa:
    Lannoitetta on aina helpompi antaa lisää kuin ottaa sitä pois kasvualustasta.
  2. Vältä turhaa kikkailua:
    Jos haluat päästä helpolla, ei tomaatin lannoituksessa tarvitse lähteä hifistelemään liikoja. Voit mainiosti käyttää samaa lannoitetta kuin muillekin hyötykasveille. Itse suosin rakeistettuja luonnonlannoitteita, kuten hevonkakkaa ja kanankakka-merilevälannoitetta.
  3. Käytä varastolannoitusta:
    Helpota tarhurointia annostelemalla sopiva määrä luonnonlannoiterakeita kasvuastian, ruukun tai kasvusäkin laitaan.
  4. Noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita:
    Jokainen lannoite annostellaan hieman eri tavalla. Tutustu siis huolellisesti annosteluohjeisiin, vaikka käyttäisit tuttuakin lannoitetta. Vähemmän on enemmän.
  5. Tarkkaile tomaatteja kasvukauden aikana:
    Tomaatin ulkomuodosta voi useimmiten päätellä nopeasti, mikä kasvia vaivaa. Kun noudatat lannoitteiden annosteluohjeita, kyse on yleensä ravinteiden puutteesta.
  6. Vältä typpilannoitusta kasvukauden loppupuoliskolla:
    Viimeistään heinäkuun lopulla tomaatti on kasvattanut tarpeeksi kukka- ja hedelmäterttuja raakileineen. Tällöin typpilannoitus ei ole tarpeen, koska se kasvattaa ainoastaan lisää vartta ja lehtimassaa. Anna tomaatille siis tarvittaessa vähätyppistä lisälannoitetta loppukesästä.

Ei muuta kuin tomaatteja hoitelemaan!

Täältä löydät kaikki vinkit tomaatin kasvatukseen, joilla varmistat upean sadon.

Millaisia suunnitelmia sinulla on tälle vuodelle tomaattien suhteen? Miten aiot hoitaa lannoituksen?

Jaa ihmeessä omat vinkkisi kommenteissa meidän kaikkien kanssa!

Jos joku asia jäi askarruttamaan tomaatin lannoittamisen suhteen, kysy ihmeessä niin autan parhaani mukaan!

Helppoa ja hauskaa tarhurointia!
– Mikke

Jaa artikkeli:

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *