Aromikkaat tomaatit omasta maasta ovat ehdottomasti yksi kesän suurimmista kohokohdista hyötypuutarhassa. Jotta tomaattien kasvatus onnistuu helposti, tomaatin taimien lannoitus on tärkeä osa sadon onnistumisessa.
Miten tomaattien taimia lannoitetaan? Millainen lannoite sopii parhaiten pienille taimille? Ja kuinka voit välttää liikalannoitusta, joka saattaa tuhota taimet ennen aikojaan?
Nämä kysymykset pyörivät usein mielessä, kun tomaatin taimikasvatus lähtee kunnolla käyntiin. Suomen arvaamaton alkukesä saattaa olla hyvinkin viileä, jolloin taimikasvatus venyy suunniteltua pidemmäksi. Etenkin tällöin on tärkeä tietää, miten huolehdit tomaatin taimista oikein ja lannoitat niitä juuri sopivasti.
Tässä oppaassa vastaan yleisimpiin kysymyksiin tomaatin taimien lannoituksesta ja jaan omat helpot vinkkini siihen, kuinka saat taimet kasvamaan tukeviksi ja terveiksi.
Tomaatin lannoituksen perusasiat: Kuinka tomaattia lannoitetaan?
Tomaatti on yksi puutarhan nälkäisimmistä kasveista. Se vaatii runsaasti ravinteita pitkän kasvukautensa aikana, jotta sato on runsas ja maukas.
Tomaatin lannoituksessa terveen kasvun ja sadon muodostumisen kannalta kolme tärkeintä ravinnetta ovat:
- Typpi (N) auttaa tomaattia kasvattamaan vartta ja lehtimassaa. Typpi saa lehdet ja varret kasvamaan reheviksi ja vihreiksi, jotta kasvi pystyy yhteyttämään kunnolla.
- Fosfori (P) auttaa tomaattia muodostaa kukkaterttuja, hedelmiä ja siemeniä.
- Kalium (K) auttaa tomaattia muodostamaan terveitä, meheviä ja maukkaita hedelmiä.
Jotta taimikasvatus ja sato onnistuvat, tomaatti tarvitsee kaikkia näitä ravinteita oikeassa suhteessa.
Mutta miten voit varmistaa, että kaikki tarvittavat ravinteet löytyvät kasvualustasta? Käydään seuraavaksi läpi muutama helppo vinkki tomaatin taimien lannoitukseen:
Tomaatin taimien lannoitus: 7 helppoa vinkkiä
Tomaatin kasvukausi on pitkä ja taimikasvatukseen kannattaa varata noin 8 viikkoa eli kaksi kuukautta.
Tomaatit voi istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen, kun yölämpötila ei enää laske 10 asteen alapuolelle. Yleensä istutus ajoittuu kesäkuun alkupuoliskolle tai puoliväliin Etelä- ja Keski-Suomessa.
Viileinä alkukesinä taimikasvatus saattaa venyä pidemmällekin. Tällöin tomaattien taimet vaativat erityistä hoivaa, jotta niiden juuristo kasvaa vahvaksi ja taimet varttuvat tanakoiksi.
Mitä pidemmäksi taimikasvatus venyy, sitä tärkeämpää tomaatin taimien lannoitus on. Kun taimiruukut käyvät ahtaiksi, juuristo käyttää kasvualustasta löytyvät ravinteet nopeasti loppuun.
Tässä 7 helppoa vinkkiä, joiden avulla hoidat tomaatin taimien lannoituksen oikein ennen istutusta lopulliselle kasvupaikalle:
1: Käytä kylvöön oikeanlaista taimimultaa
Kun kasvatat tomaatintaimet itse siemenestä, kylvä siemenet niukkaravinteiseen kylvömultaan. Se on kevyttä ja läpäisevää, ja hennot idut jaksavat puskea sen läpi valoa kohti.
Taimimulta sisältää niukasti ravinteita, jolloin taimipoltteen riski on pienempi kuin käytettäessä esimerkiksi tavallista kukkamultaa, joka sisältää rutkasti ravinteita. Pikkutaimien juuret ovat herkkiä ja liian ravinteikas multa saattaa näännyttää taimet heti itämisen jälkeen. Väkevässä mullassa taimet näivettyvät, lehdet muuttuvat keltaisiksi, ja koko kasvi lakastuu ja kuolee.
Kylvövaiheessa tomaatin kasvualustaan ei siis tule lisätä lannoitetta.
Siemenet itävät noin 5–10 päivässä riippuen lajikkeesta ja olosuhteista.
2: Kouli tomaatit ravinteikkaaseen multaan
Kun pikkutaimiin ilmestyy ensimmäinen kasvulehtipari (ensimmäiset lehdet sirkkalehtien jälkeen), kouli kukin tomaatintaimi omaan ruukkuunsa.
Tässä vaiheessa uusi taimiruukku saa olla halkaisijaltaan noin 12 cm.
Nyt kun taimet lähtevät kasvuun, ne tarvitsevat ravinteita. Voit istuttaa ja koulia pikkutaimet tavalliseen puutarhamultaan, joka on valmiiksi lannoitettu ja kalkittu sopivaksi useimmille hyöty- ja koristekasveille.
Jos haluat tarjota taimille optimaaliset kasvuolot, voit koulia ne toki erityiseen tomaattimultaan, jota löydät puutarhamyymälöistä. Tomaattimulta sisältää juuri sopivan määrän perusravinteita oikeassa suhteessa.
Itse en jaksa hifistellä liikaa tässä vaiheessa, vaan käytän aivan tavallista puutarhamultaa taimikasvatuksessa.
Voit istuttaa taimet hieman syvempään niin, että sirkkalehdet jäävät mullan alle ja ensimmäinen varsinainen kasvulehtipari jää juuri ja juuri mullan yläpuolelle. Kastele taimet, mutta vältä veden joutumista lehdille.
Koulimisen yhteydessä kasvin juuret vahingoittuvat aina hieman, ja pikkutaimet ovatkin herkkiä 2–3 päivää koulimisen jälkeen. Älä aseta koulittuja taimia suoraan auringonpaahteeseen ikkunalaudalle, vaan sijoita ne suojaisempaan paikkaan kolmen päivän ajaksi. Kuumassa kasvupaikassa lehdet alkavat haihduttaa enemmän vettä, kuin juuret pystyvät imemään mullasta, jolloin taimet nuupahtavat ja lakastuvat herkästi.
3: Kastele pikkutaimia pelkällä vedellä 2 viikkoa
Tomaatin taimia ei tarvitse lannoittaa noin 2 viikkoon koulimisen jälkeen. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta varo kastelemasta taimia liikaa. Niiden herkät juuret alkavat mädäntyä helposti, jos multa on märkää.
Koulimisen jälkeen tomaatin taimien kasvu saattaa vaikuttaa hidastuvan. Tämä kuuluu kuitenkin asiaan, joten ei huolta. Tässä vaiheessa juuristo vahvistuu ja kurottaa uuteen, ravinteikkaaseen multaan.
Kun koulimisesta on kulunut noin viikko, taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun. Tällöin juuret ovat toipuneet koulimisesta ja alkavat käyttää uuden kasvualustan ravinteita.
Pidä taimet mahdollisimman valoisassa paikassa hieman viileässä, jotta ne varttuvat tanakoiksi. Jos valoa on liian vähän ja lämpöä liikaa, ne venyvät nopeasti turhan pitkiksi ja varret jäävät honteloiksi.
4: Aloita lannoitus laimealla lannoiteliuoksella
Kaksi viikkoa koulimisen jälkeen taimiin pitäisi olla muodostunut 1–2 uutta lehtiparia. Tällöin on sopiva aika aloittaa lannoitus laimealla annostuksella.
Voit käyttää lannoitukseen tavallista kastelulannoitetta tai erityistä taimilannoitetta. Noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita.
Annostele lannoitetta noin 2 grammaa 1 litraan vettä. Tavallisen kastelulannoitteen mittalusikallinen painaa noin 10 grammaa. Tomaatti- ja taimilannoitteen mittalusikallinen painaa noin 1 gramman. Tarkista määrät lannoitepakkauksesta.
Anna taimille tätä laimeaa lannoiteliuosta jokaisella kastelukerralla.
Jos käytät luomuviljelyyn sopivaa tomaatti- ja vihanneslannoitetta rakeisessa muodossa, anna lannoite varastolannoitteena. Tomaatin taimien lannoitus hoituu tällöin seuraavasti:
Kun koulit taimet omiin ruukkuihinsa, jätä ruukun reunaan tyhjää tilaa, johon lisäät 0,25 dl lannoiterakeita. Peitä lannoite mullalla. Tarkka annostus riippuu käyttämästäsi lannoitteesta. Tarkista siis annostusohjeet lannoitepakkauksesta.
Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia taimien ravinteiden saannista koko taimikasvatuksen ajan. Tomaatin juuristo löytää lannoitteen ja ottaa siitä tarvitsemansa ravinteet hiljalleen.
5: Siirrä taimet suurempaan taimiruukkuun tarvittaessa
Noin 30 päivää koulimisesta tomaatin taimet alkavat muodostaa ensimmäisiä kukkaterttuja. Tällöin on sopiva aika istuttaa taimet lopulliselle kasvupaikalleen.
Jos yöt ovat vielä kylmiä, pidä taimet sisällä ja istuta ne tarvittaessa suurempiin taimiruukkuihin. Jos juuret ovat vallanneet koko multatilan ja kurottavat pohjassa olevista rei’istä läpi, kasvi tarvitsee suuremman ruukun.
Istuta taimi samanlaiseen multaan kuin mitä käytit koulimisen yhteydessä. Hoida tomaatin taimien lannoitus noudattaen samaa lannoitusohjetta kuin yllä.
6: Istuta taimet lopulliselle kasvupaikalle säiden lämmettyä
Kun yölämpötila ei enää laske alle 10 asteen, voit istuttaa tomaatit lopulliselle kasvupaikalleen. Karaise taimet ennen istutusta, jotta ne tottuvat vähitellen uusiin kasvuoloihin.
Jos haluat kasvattaa tomaattia ämpärissä ja säät ovat vielä viileitä, voit istuttaa taimet jo varsinaiseen kasvuastiaan ja tuoda ämpärit yöksi sisälle lämpimään tilan salliessa.
Hoida tomaatin taimien karaisu näin:
Vie taimet ulkoilemaan päivittäin noin 10-14 päivänä ennen kuin säät sallivat istuttamaan tomaatit ulos. Aloita varovasti ja ulkoiluta taimia varjossa ensimmäisenä päivänä vaikka vain 1–2 tuntia. Pidennä karaisuaikaa päivittäin ja totuta taimet hiljalleen myös suoraan auringonvaloon.
Karaisu varmistaa taimien selviytymisen, kun siirrät ne sisätilojen hellästä huomasta ulos sään armoille. Sisällä kasvaneet taimet pitää siis totuttaa tuuleen, UV-säteilyyn, lämpötilaeroihin ja ilmankosteuden vaihteluihin.
Lue lisää: Tomaatin kasvatus avomaalla – Näillä ohjeilla onnistut varmasti
7: Lannoita tomaatteja kasvukauden aikana
Kun olet istuttanut taimet lopulliselle kasvupaikalleen, oikea lannoitus riippuu monesta tekijästä.
Lannoitustarpeeseen vaikuttavat:
- Kasvupaikka – aurinkoinen, suojaisa paikka saa tomaatin kasvamaan nopeasti, jolloin ravinteiden tarve on suurempi.
- Kasvualusta – puutarhamulta on peruslannoitettu, valmiit kasvusäkit sisältävät pitkävaikutteista lannoitetta koko kasvukaudelle ja ”vanha” edellisvuoden multa saattaa olla kovinkin köyhää.
- Kasvuolosuhteet – viileinä, sateisina kesinä kasvu on hidasta, kun taas poutainen ja lämmin sää saa tomaatit kasvamaan nopeasti.
Niinpä tomaatteja kannattaa tarkkailla melkeinpä päivittäin kesän kuluessa. Kasvit ”ilmoittavat” nopeasti ulkomuodollaan, jos lannoitus ei ole kohdallaan.
Helpoiten hoidat asian seuraamalla ohjeita erillisessä oppaassani: Tomaatin lannoitus – Näin onnistut helposti.
Yhteenveto: Tomaatin taimien lannoitus
Tomaatin taimien lannoitus vaatii hieman harjoittelua, mutta näillä perusvinkeillä suoriudut taimikasvatuksesta helposti.
Muista kuitenkin, että lannoituksessa vähemmän on enemmän. Lannoitteiden annostelun kanssa tulee olla tarkkana. Älä siis lannoita tomaatin taimia tai muitakaan hyötykasveja vain ”varmuuden vuoksi” enemmän, kuin lannoitepakkauksessa ohjeistetaan.
Kun lannoitat tomaatin taimia varovasti, liikalannoituksen riski on olematon ja juuristo kurottaa koko kasvuastian läpi löytääkseen ravinteita. Nämä vahvat juuret auttavat taimet hyvään kasvuun ja varmistavat nopean kehityksen myös sitten, kun on aika istuttaa taimet lopulliselle kasvupaikalleen.
Millaisia suunnitelmia sinulla on tomaattien suhteen tälle kesälle? Mitä lajikkeita aiot kasvattaa? Millaisella paikalla kasvatat tomaatteja? Jaa ajatuksesi kommenteissa!
Jos tomaattien viljely askarruttaa, nappaa talteen kaikki vinkit täältä: Tomaatin kasvatus ja hoito: Helpot ohjeet kotipuutarhaan
Hauskaa tarhurointia!
– Mikke