Tomaatin kasvatus ämpärissä ja ruukussa: Näin onnistut helposti

Päivitetty viimeksi:

Tomaatin kasvatus ämpärissä tai ruukussa – Vinkit kotipuutarhaan, parvekkeelle ja mökille

Tomaatin kasvatus ämpärissä on helppo tapa saada omaa, maukasta tomaattisatoa pitkin kesää, kun käytössä ei ole kokonaista pihoineen ja kasvihuoneineen.

Ja toki tomaattia voi kasvattaa ämpärissä isommassakin puutarhassa. Ämpäreissä kasvavia tomaatteja on helppo siirrellä paikasta toiseen. Alkukesästä, kun kasvit ovat vielä melko pieniä, voit vaikka ottaa ämpäreissä kasvavat tomaatit mukaan mökille kesälomaa viettämään.

Mutta kuinka tomaatin kasvatus ämpärissä onnistuu?

Tässä artikkelissa jaan omat onnistumiset ja mokailut oman matkani varrelta. Meillä tomaatit kasvavat pitkin poikin mökkipuutarhaa niin ämpäreissä kuin kasvihuoneessa, ruukuissa, säkeissä ja lavoissakin.

Tallenna tämä artikkeli kirjanmerkkeihin, niin löydät koko oppaan kesän mittaan helposti!

Tomaatin kasvatus ämpärissä: Pikavinkit

  1. Käytä mahdollisimman tilavia ämpäreitä – vähintään 10-15 litraa. Näin pidennät kasteluväliä ja saat suuremman sadon, kun tomaatin juuristo kasvaa laajemmaksi ja saa enemmän ravinteita.
  2. Poraa reiät ämpärin pohjaan, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan ulos ja tomaatin herkät juuret eivät kärsi ja mätäne.
  3. Huolehdi salaojituksesta laittamalla ämpärin pohjalle vähintään 5 cm:n kerros ruukkusoraa tai ruukunpalasia.
  4. Käytä laadukasta multaa, koska tomaatti rakastaa ja tarvitsee runsaasti ravinteita.
  5. Kastele oikein – käytä haaleaa tai auringossa lämmennyttä vettä. Pidä multa kosteana, muttei märkänä. Vältä veden roiskumista lehdille.
  6. Lannoita tarvittaessa ja noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita.
Tomaatin ja kurkun kasvatus kasvihuoneessa – Parhaat vinkit helppoon puutarhanhoitoon
Tomaatin kasvatus ämpärissä onnistuu vaikkapa kasvihuoneen suojissa. Omassa kasvihuoneessani tomaatit ja kurkun kukoistavat ämpäreissä ja kasvusäkeissä.

Tomaatin kasvatus ämpärissä: Ennen kuin aloitat

Ennen kuin aloitat tomaatin kasvatuksen ylipäätään, mieti minkälaiset kasvuolot ja -puitteet sinulla on tarjota tomaattikasveille.

Tomaatin kasvatus ämpärissä onnistuu melko helposti, mutta muutama perusasia on hyvä selvittää jo etukäteen, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä kasvukauden aikana.

Tässä muutama kysymys, joita kannattaa miettiä etukäteen:

  • Haluatko kasvattaa tomaattia kotona vai mökillä?
  • Tuleeko ämpäritomaattisi parvekkeelle, avomaalle, terassille vai kasvihuoneeseen?
  • Millaiset valo-olosuhteet kasvupaikalla on?
  • Kuinka usein ehdit kastella ämpäritomaattejasi?

Jos esimerkiksi tiedät, että kasvupaikaksi tulee aurinkoinen ja kuuma parveke, etkä ehdi kastella tomaatteja päivittäin, tarvitset tilavan kasvuastian. Tomaatti on melkoinen juoppo lämpiminä kesäpäivinä, ja suureen ämpäriin mahtuu enemmän multaa ja vettä.

Toisaalta jos tiedät, että olet kotona koko kesän ja ehdit hoitaa tomaatteja päivittäin, voit valita ämpärikasvatukseen melko kookkaitakin tomaattilajikkeita.

Jos reissaat paljon mökin ja kodin välillä kesän mittaan, pienikokoinen ja satoisa ruukkutomaatti on helppo ottaa mukaan takapenkille.

Parhaat tomaattilajikkeet ämpärikasvatukseen

Tomaatin kasvatus ämpärissä onnistuu parhaiten, kun valitset kasvatettaviksi sopivia, pienikasvuisia tomaattilajikkeita.

Toki kookkaampi runkotomaattikin soveltuu ämpärikasvatukseen. Mutta mitä suurempi kasvi, sitä suurempi lehtimassa ja vedentarve. Jos ehdit kastella tomaatteja kuumina kesäpäivinä aamuin illoin (ja joskus päivän mittaankin), kokeile ihmeessä runkotomaattia ämpärissä.

Kannattaa panostaa 2-3 helppoon ja luotettavaan, runsassatoiseen tomaattilajikkeeseen. Useampi lajike tuo joustavuutta viljelyyn, kun koko sato ei ole kiinni yhden ainoan lajikkeen menestymisestä.

Muista myös kokeilla uusia lajikkeita! Tomaattilajikkeita on satoja ja tuhansia, ja kaikissa on omanlaisensa maku.

Lue myös: Tomaattilajikkeet ja niiden valinta: Näillä lajikkeilla varmistat helpon ja runsaan sadon

1: Pensastomaattilajikkeet ämpäriin

Pensastomaatit ovat nimensä mukaisesti pensastavia ja tuuheita. Pensastomaatti ei kasvata yhtä pitkää runkoa, vaan se jää huomattavasti matalammaksi kuin perinteiset runkotomaatit. Kasvukorkeus on yleensä noin 50-130 cm.

Pensastavan kasvutavan vuoksi näistä tomaattilajikkeista ei tarvitse poistaa varkaita. Pensastomaatista saat usein myös aikaisemman sadon – etenkin jos valitset pienihedelmäisen lajikkeen.

Pensastomaatti sopii mainiosti ämpärikasvatukseen vaikkapa terassille, kesäkeittiöön tai parvekkeelle.

Useimmat pensastomaatit selviävät ilman tuentaa, mutta muista tarkkailla tilannetta. Jos kasviin muodostuu painavia terttuja, käytä tukemiseen keppejä ja narua.

Lue myös: Pensastomaatin kasvatus: Näillä lajikkeilla ja vinkeillä onnistut!

Tässä muutama lempilajikkeeni pensastomaateista:

  • Balkonzauber:
    Matala- ja tiiviskasvuinen lajike. Keskikokoiset, punaiset, maukkaat hedelmät. Kasvatus kasvihuoneessa, seinustalla, parvekkeella tai terassilla.
  • Tarzan:
    Tanakka, noin 50 cm korkea. Runsas sato punaisia kirsikkatomaatteja. Sato alkaa kypsyä aikaisin ja satokausi jatkuu pitkälle syksyyn.
  • Tiny Tim:
    Tukeva, noin 50 cm korkea. tuottaa runsaasti punaisia kirsikkatomaatteja.
  • Totem:
    Erittäin runsassatoinen ja tiiviskasvuinen pensastomaatti, joka tuottaa jopa enemmän hedelmiä kuin lehtiä – tarvitsee siis hyvän tuennan. Pienet, punaiset, hyvin makeat, pyöreät hedelmät. Korkeus noin 40-70 cm.

2: Amppelitomaattilajikkeet ämpäriin

Amppelitomaatti kasvattaa runsaasti rentoja varsia, joihin muodostuu jopa sadoittain pieniä, makeita hedelmiä kesän saatossa.

Amppelitomaattilajikkeet lienevät helppohoitoisimpia tomaatteja kotipuutarhaan. Varkaita ei tarvitse poistaa, kasveja voi siirrellä helposti ja ne voi ottaa jopa mökille mukaan viikonlopuksi.

Mikäli ostat amppelitomaatin puutarhaliikkeestä valmiina taimena, se on hyvä istuttaa suurempaan astiaan kesää varten. Näin tomaatin juuristo saa enemmän tilaa ja kasteluväli pitenee.

Tässä muutama lempilajikkeeni amppelitomaateista:

  • Brasil Red:
    Hyvin satoisa, aikainen, punainen amppelitomaattilajike. Sopii amppelin lisäksi korkeaan ämpäriin tai parvekelaatikkoon. Kukinta ja sato jatkuu syksyyn saakka.
  • Brasil Yellow:
    Keltainen versio ylläolevasta Brasil-lajikkeesta.
  • Tumbler F1:
    Runsassatoinen, makea, punainen kirsikkatomaatti. Satokausi alkaa aikaisin ja kestää syksyyn. Täydellinen kasvatettava parvekkeelle.
  • Tumbling Tom:
    Rentoversoinen ja runsassatoinen. Punaiset, pienet kirsikkatomaatit maistuvat parhailta sellaisenaan naposteltuna tai vaikkapa salaatissa.
  • Tumbling Tom Yellow:
    Keltainen versio Tumbling Tomista – maukkaat ja loistavankeltaiset hedelmät.
Tumbling Tom Yellow amppelitomaattilajike
Amppelitomaattilajike ”Tumbling Tom Yellow” tuottaa runsaan sadon hurjan aromikkaita ja makeita kirsikkatomaatteja.

3: Runkotomaattilajikkeet ämpäriin

Jos haluat kasvattaa ämpärissä runkotomaattilajikkeita, valitse pienihedelmäisiä lajikkeita. Mitä suurempia hedelmät ovat, sitä pidemmän kasvukauden ne tarvitsevat kypsyäkseen.

Tässä muutama lempilajikkeeni pienihedelmäisistä runkotomaateista:

  • Apero:
    Punainen, makea, miniluumutomaatti kasvihuoneeseen, seinustalle tai lämpimälle terassille. Vastustuskykyinen ja terve lajike, joita eivät taudit pääse useinkaan vaivaamaan. Runsas sato, runsaasti haarautuvat tertut.
  • Black Cherry:
    Satoisa, tummahedelmäinen kirsikkatomaatti, joka sopii parvekkeelle tai suojaisalle seinustalle.
  • Chocolate Cherry:
    Makea kirsikkatomaatti. Hedelmät ovat kypsinä tummanpunaiset ja hieman ruskeat. Lämpimälle, suojaisalle seinustalle tai kasvihuoneeseen.
  • Favorita:
    Yksi makeimmista ja satoisimmista punaisista kirsikkatomaattilajikkeista. Kasvihuoneeseen, parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle. Voimakaskasvuinen ja pitkäterttuinen.
  • Gardener’s Delight:
    Satoisa, suosittu, helppohoitoinen peruslajike kasvihuoneeseen, parvekkelle tai lämpimälle seinustalle. Tuottaa runsaasti punaisia ja maukkaita kirsikkatomaatteja pitkiin terttuihin.
  • Sungold F1:
    Oranssi, yksi maailman makeimmista kirsikkatomaateista. Monen puutarhurin kestosuosikki. Mehevin, maukkain sato kasvihuoneessa, mutta menestyy myös lämpimällä seinustalla tai vaikkapa tuulensuojaisassa kesäkeittiössä.
  • Sweet Million:
    Todella satoisa, punainen kirsikkatomaatti suojaisalle kasvupaikalle. Yhdessä tertussa jopa 50 hedelmää, joten tue kasvi ja yksittäiset tertut hyvin.
Runkotomaatti Gardeners Delight kasvihuoneessa
Runkotomaatti ”Gardener’s Delight” tuottaa erittäin runsaan ja maukkaan sadon. Sitä voit kasvattaa vaikkapa ämpärissä, ruukussa tai kasvusäkissä.

Tomaatin kylvö ja taimikasvatus

Jos olet kunnon viherpeukalo ja haluat omistautua tomaatin kasvattamiselle täysillä, kasvatat kasvisi tietenkin siemenestä.

Oman kokemukseni mukaan siemenestä kasvatetut taimet ovat tanakampia, terveempiä ja satoisampia, kuin puutarhamyymälästä hankitut. Ei taimimyymälän kasveissa tietenkään ole mitään vikaa, mutta eron huomaa.

Ennen kuin alat kylvötöihin, katso kalenteriin. Tomaatti vaatii pitkän kasvukauden tuottaakseen satoa. Siemenet pitää kylvää jo maalis-huhtikuussa – joillain lajikkeilla jo helmikuun lopulla.

Jos siis luet tätä toukokuun puolella, jätä taimikasvatus sikseen ja hanki taimimyymälästä valmiit taimet istutettaviksi ämpäreihin.

Jos aikaa ja tarmoa on riittävästi, katso ohjeet tomaatin kylvöön ja taimikasvatukseen täältä.

Kasvupaikka, -astia ja -alusta

Jotta tomaatin kasvatus ämpärissä onnistuu mahdollisimman helposti, valitse kasveille oikeanlainen kasvupaikka, kasvuastia ja kasvualusta:

1: Kasvupaikka

Tomaatit rakastavat lämpöä ja valoa. Valitse niille siis aina tuulensuojainen ja valoisa paikka, jossa lämpötila pysyy yölläkin leutona. Viileys häiritsee juuriston ja lehtimassan toimintaa ja hidastaa kasvua.

Paras päivälämpötila tomaatin kasvatukselle on 23-25 astetta. Öisin otollisin lämpö on 15-18 astetta.

Jos siis mahdollista, kasvata tomaattia ämpärissä esimerkiksi talon seinustalla, joka varastoi päivällä lämpöä ja luovuttaa sitä yöllä hiljalleen. Sama periaate toimii lasitetulla parvekkeellakin.

Lue lisää: Tomaatin kasvatus avomaalla – Helpot ohjeet kotipuutarhaan

Viileinä kesinä taimia kannattaa hemmotella kasvuharsojen avulla. Ne keräävät lämpöä ja tasaavat kasvuolosuhteita etenkin tuulisina päivinä, jos käytössäsi ei ole lasitettua parveketta tai kasvihuonetta.

Muista kuitenkin, että tomaatti ei myöskään pidä liiasta paahteesta. Kasvihuoneen tuulettaminen on ehdottoman tärkeää aurinkoisina päivinä. Tumman kiviseinänkin edessä avomaalla taimet läkähtyvät helposti, jolloin siitepölyn itäminen estyy ja sato jää niukaksi.

Tomaatin kasvatus kotipuutarhassa – Tomaattien tukeminen ja sadonkorjuu
Suojaisa ja lämmin kasvihuone on otollinen kasvupaikka tomaatille, kasvatitpa sitä sitten ämpärissä, ruukussa tai kasvusäkissä.

2: Kasvuastia

Mitä voimakaskasvuisempi lajike, sitä enemmän multatilaa tomaatti tarvitsee. Pienet amppeli- ja pensastomaatit voit laittaa kasvamaan melko vaatimattomankin kokoiseen ämpäriin.

Runkotomaatti vaatii vähintään 10-15 litran astian tuottaakseen kunnon sadon. Isommassa ruukussa kosteus pysyy myös tasaisempana ja kasteluväli pitenee.

Itse suosin 20-40 litran kokoisia laastisankoja ja -paljuja. Niitä löydät esimerkiksi rautakaupoista. Syksyn tullen ämpärit on helppo pinota odottamaan seuraavaa kesää.

Ämpärin sijaan voit kasvattaa tomaattia myös esimerkiksi suorakaiteen muotoisissa laastipaljuissa, joihin voit istuttaa kaksikin tainta.

Tomaatin kasvatus avomaalla tai seinustalla - Satoisat tomaattilajikkeet ja vinkit tomaatin kasvatukseen
Runkotomaatti viihtyy tilavassa kasvuastiassa lämpimällä seinustalla. Nämä pienihedelmäiset lajikkeet viihtyivät pareittain suurissa muoviruukuissa, joiden halkaisija oli noin 55 cm.

Pidä mielessä myös ämpärin materiaali:

  • Tumma ämpäri lämpenee auringossa, jolloin tomaatin juuristo kärsii.
  • Muovi- ja metalliämpärit pidättävät kosteutta mullassa, kun taas saviruukut imevät ja haihduttavat vettä.
  • Kevyt muoviämpäri on helpompi siirreltävä kuin painavampi kasvuastia.

Muista porata kasvuastian pohjaan runsaasti reikiä.

Laita astian pohjalle kerros ruukkusoraa salaojitukseksi.

Vinkki: Ruukkusoran ja mullan väliin kannattaa laittaa esimerkiksi kasvuharsosta leikattu palanen. Näin kerrokset pysyvät erillään ja syksyllä saat kipattua halutessasi multakerroksen helpommin ulos ilman, että ruukkusorakin lähtee mukaan.

Lisäksi käytän erikokoisia ruukkuja avomaalla eli talon seinustalla ja kesäkeittiössä. Yllättävää kyllä, tomaatit kasvavat missä astiassa vain, kunhan kastelu ja lannoitus on kohdillaan.

3: Kasvualusta

Tomaatti on aikamoinen syöppö ja se vaatiikin runsaasti ravinteita kasvukauden aikana.

Helpointa on käyttää valmista, uutta puutarhamultaa. Pussimulta on lannoitettu ja kalkittu, ja sillä taimet pääsevät hyvään vauhtiin.

Toki voit ostaa myös erityistä tomaattimultaa, jos haluat tarjota kasveille täydellisen optimoidun kasvualustan.

Jos istutat tomaattisi ”vanhaan” multaan, sitä kannattaa parantaa esimerkiksi puutarhakompostilla. Muista myös lisätä tomaateille sopivaa lannoitetta kasvualustaan, jos maa on päässyt köyhtymään.

Mainiota kasvuvoimaa antaa myös valmis bokashi-komposti. Tilavaan kasvuastiaan voi lisätä bokashia multakerroksen alle, josta juuret löytävät ravinteet taimen kasvaessa.

Tomaatin kasvatus ämpärissä ja istuttaminen ruukkuun
Valitse runkotomaateille mahdollisimman tilava kasvuastia, jotta juuristolla on tarpeeksi tilaa levittäytyä ja etsiä ravinteita. Kasvualustaksi käy valmiiksi peruslannoitettu ja kalkittu puutarhamulta, mutta voit tietysti käyttää erityistä tomaattimultaakin.

Tomaatin istutus ämpäriin

Tomaatin voi istuttaa ämpäriin ja sijoittaa lopulliselle kasvupaikalleen, kun yölämpötila ei laske enää 10 asteen alapuolelle.

Avomaalle tomaatit voi yleensä viedä toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuoliskolla. Kasvihuoneessa ja parvekkeella voit ottaa varaslähdön kutakuinkin pari viikkoa aiemmin.

Istuta tomaatti hieman syvempään kuin taimiruukussa. Multaan upotettuun varteen kasvaa juuria ja tomaatti tukevoituu.

Kun istutat tomaatin ämpäriin ja sijoitat ämpärin lopulliselle kasvupaikalle, älä ihmettele, jos kasvu näyttää tyssäävän. Kasvi huomaa uuden kasvutilan ja kurottaa uuteen multaan juuristollaan. Istutus on kasville hienoinen shokki, josta se palautuu entistä vahvempana ja valmiina voimakkaaseen kasvuun.

Tomaatin kasvatus ämpärissä ja istuttaminen ruukkuun
Tomaatin kasvatus ämpärissä tai ruukussa onnistuu helposti, kun annat taimelle varastolannoituksen istuttamisen yhteydessä.

Tomaatin hoito ämpäreissä

Tomaatin kastelu

Tomaatin ämpärikasvatuksessa helpoin ja vaikein asia on usein kastelu.

Itse tuppaan kastelemaan joko liian harvoin tai liian usein – riippuen säästä. Kuumina päivinä en meinaa ehtiä juoksemaan kastelukannu kädessä pitkin pihamaata. Kylminä päivinä taas tuntuu siltä, että kasvit eivät haihduta lainkaan vettä.

Tässä muutama vinkki helppoon tomaatin kasteluun:

  • Tomaatti ei pidä kuivasta, mutta ei myöskään märästä. Tyrkkää siis reippaasti sormi multaan ja tunnustele kosteutta pintaa syvemmältä.
  • Vähemmän on enemmän. Kastele vain niin paljon, että kasvi multa ei pääse kuivumaan syvältä. Liika vesi tekee hedelmistä helposti vetisiä ja mauttomia. Kuivemmassa mullassa tomaatti kasvattaa vahvemmat juuret ja ohjaa enemmän voimaa hedelmien kypsymiseen kuin lehtien kasvuun. Tomaateista tulee aromaattisempia ja makeampia, kun niihin ei virtaa liikaa vettä.
  • Maa ei saa kuivua. Jos tomaatin lehdet roikkuvat ja nestejännitys laskee, kastele heti, mutta älä läträä.
  • Tomaatti ei pidä kylmästä vedestä. Anna kasteluveden lämmitä esimerkiksi tummassa astiassa tai kastelukannuissa aamupäivän mittaan.
  • Kastele vain kasvualustaa. Vältä veden roiskumista lehdille ja runkoon. Mullasta saattaa tällöin joutua lehdille taudinaiheuttajia ja itiöitä, jotka saattavat sairastuttaa kasvin. Etenkin perunarutto tarttuu tomaatteihin helposti ja tuhoaa koko kasvin ennen aikojaan.
  • Kastele mieluiten aamupäivisin. Kesäpäivinä tomaatti on janoinen pitkin päivää. Anna sille siis kunnon ryyppy ennen iltapäivää, jotta vettä riittää haihdutettavaksi suuresta lehtimassasta. Kuumimpina päivinä saatat joutua kastelemaan tomaattia useamminkin. Yöksi multaa ei kuitenkaan kannata jättää liian kosteaksi.

Tomaatin lannoitus

Tomaattien kasvatus ämpärissä onnistuu parhaiten oikealla, passelilla lannoituksella. ”Passeli” riippuu siis siitä, missä kasvatat tomaattia. Mitä enemmän tomaatti saa valoa ja lämpöä, sitä nopeammin se kasvaa ja sitä enemmän se tarvitsee ravinteita.

Helpoiten lannoitus onnistuu tomaattilannoitteella, jossa ravinteita on juuri oikeassa suhteessa kasvin tarpeisiin. Ole kuitenkin tarkka ja noudata pakkauksen annosteluohjeita.

Kuten kaikkien kasvien kohdalla: lannoita tomaattia mieluummin liian vähän kuin liian paljon.

Liika lannoitus saa kasvin kasvamaan hurjaa vauhtia, mutta kukkaterttuja ja hedelmiä ilmestyy vähemmän.

Etenkin liika typpilannoite kasvattaa vihermassaa sadon kustannuksella. Tällöin lehdet muuttuvat intensiivisen tummanvihreiksi ja saattavat käpertyä latvoja kohti.

Jos taas ravinteita on liian vähän, lehdet muuttuvat hailakan vihreiksi ja kellertäviksi. Kasvu saattaa tyssätä yhtäkkiä jopa kokonaan, tai uudet lehdet kasvavat aikaisempia pienemmiksi ja hontelommiksi.

Jos tomaatin lannoitus tuntuu hankalalta, kannattaa yksinkertaisesti tarkkailla kasvia. Usein jo lehtien väri kertoo paljon:

  • Jos lehdet muuttuvat hailakan vihreiksi, kasvi kaipaa lisää poweria.
  • Jos lehdet ovat tummat ja syvänvihreät, älä anna lisää typpeä.

Helpointa on hankkia tomaateille oma lannoite, jolloin ei tarvitse huolehtia typen ja muiden ravinteiden suhteista.

Lue lisää: Tomaatin lannoitus – Näin onnistut helposti ja varmistat runsaan sadon

Tomaatin tukeminen

Tomaatin kasvatus ämpärissä ei onnistu, jos et tue kasveja huolella. Etenkin runkotomaatti kasvattaa melko hontelon varren, joka on herkkä katkeamaan.

Pensastomaatti puolestaan muodostaa usein runsaita, painavia hedelmäterttuja. Niiden paino saattaa katkaista koko varren, jos tuenta ei ole kunnossa.

Tue ämpäreissä kasvavat tomaatit kepeillä ja naruilla. Sido pehmeä naru löyhästi taimen tyven ympärille ja kierrä sitä ylöspäin varren ympäri. Löysä mutta napakka naru tukee tainta, muttei hierrä varteen naarmuja.

Tomaatin tukeminen - Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa
Runkotomaatin kasvatus ämpärissä onnistuu, kun tuet taimet huolellisesti. Sido pehmeä naru löyhästi taimen tyven tuntumaan ja kierrä sitä ylöspäin varren ympäri. Napakka mutta löysä naru tukee kasvia, mutta ei hierrä vartta naarmuille.

Vinkki: Jos tomaatin varsi katkesi, älä hätäänny! Katkenneeseen varteen kasvaa pian varkaita, joista voit valita vahvimman ja jättää sen kasvamaan uudeksi latvaksi.

Tomaatin pölytys

Mikäli kasvatat ämpäritomaatteja avomaalla tai talon seinustalla, pölyttäjät ovat apunasi.

Kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella tomaatit tarvitsevat hieman apua pölytykseen. Saat suuremman sadon, kun täristät kukkaterttuja varovasti päivittäin.

Etenkin kuumina päivinä kannattaa muistaa, että tomaatin siitepöly ei idä, jos lämpötila nousee yli 27–28 asteen. Samaten viileinä päivinä kannattaa odottaa lämpimiä hetkiä: alle 15 asteen lämmössä siitepölyä ei muodostu. Niinpä pölytyksestä kannattaa huolehtia aamupäivällä tai illalla.

Omat tomaattini pölisivät aika huolella, kun täryttelin niitä aamupäivisin pitkin kesää. Kimalaiset pöristelivät menemään ylemmissä tertuissa, joihin en ylettänyt kunnolla. Kiitos avusta!

Tomaatin varkaat

Tomaatin varkaat kannattaa poistaa runkotomaateista heti niiden ilmaannuttua. Varkaat ovat lehtihankaan eli lehden ja rungon väliin kasvavia uusia versoja, joista kasvaisi uusi latva tomaattikasville.

Jos kasvatat ämpärissä runkotomaattia, varkaiden poistaminen kannattaa ehdottomasti. Näin tomaatti ei kuluta voimiaan uusien varsien kasvattamiseen, vaan se voi keskittyä yhden rungon vahvistamiseen ja hedelmien kypsyttämiseen. Ämpärikasvatuksessa kasvutila ei yksinkertaisesti riitä useammalle varrelle.

Tomaatin varkaiden poistaminen
Tomaatin varkaat kasvavat lehtihankaan, varren ja lehden väliin. Nipsaise varkaat poikki puhtain sormin.

Varkaat on paras nipsaista poikki puhtain sormin. Jos siis olet juuri poistanut kasvustosta sairaita osia, pese kädet ennen varkaiden poistoa. Varo myös perunaruttoa – se tarttuu sairaista perunoiden varsista helposti tomaattiin.

Älä käytä varkaiden poistamiseen saksia tai veitsiä. Niistä jäävä leikkuukohta on altis kasvitaudeille ja homeelle etenkin myöhemmin kesällä.

Ämpäritomaatin sato ja kypsyminen

Tomaattien kypsyminen riippuu lajikkeesta. Pienikokoiset hedelmät kypsyvät suurempia nopeammin.

Nyrkkisääntönä voit pitää mielessä, että kukan puhkeamisesta kestää noin 8-10 viikkoa hedelmän kypsymiseen.

Tarkempi aika riippuu tietenkin kasvuolosuhteista: lämmöstä, valosta, kasvualustasta ja ravinteista.

Usein suositellaan, että tomaatti istutettaisiin lopulliselle kasvupaikalleen, kun ensimmäiset kukat ovat aukeamaisillaan. Jos teet näin, voit korjata ensimmäiset herkkuhedelmät kahden kuukauden kuluttua istutuksesta.

Lue myös: Milloin tomaatti on kypsä?

Tomaatin satokauden loppuminen

Tomaatti ei siedä Suomen ilmastoa pitkään syksyyn. Viimeistään, kun yölämpötila laskee 5 asteen tienoille, tomaatti alkaa voimaan heikosti.

Jos osa tomaateista on vielä vihreitä, ei hätää. Voit korjata ne talteen ja kypsyttää sisätiloissa laakealla astialla huoneenlämmössä tai hieman viileämmässä.

Jälkikypsytys onnistuu parhaiten, kun korjaat raa’at tomaatit talteen terttuineen. Tällöin hedelmät eivät pilaannu niin herkästi.

Tomaatin sadonkorjuu ja raakojen tomaattien kypsyttäminen
Kun säät viilenevät, korjaa raakileen talteen terttuineen ja vie ne viileään tilaan kypsymään. Meiltä raakileita lähtee kasapäin marjalaatikoissa ystäville ja sukulaisille asti.

Jos kasvatat tomaattia ämpärissä avomaalla, korjaa raa’at hedelmät talteen viimeistään ensimmäisten hallaöiden tienoilla.

Yhteenveto: Tomaatin kasvatus ämpärissä

Tomaatin kasvatus ämpärissä on helppoa ja palkitsevaa puuhaa. Vaikka tomaatti tarvitseekin päivittäistä hoitoa ja kastelua, oman maan maukkaan hedelmät ovat kaiken vaivan väärti!

Ämpäri- ja ruukkutomaatit ovat helppoja siirrellä tai ottaa vaikka mukaan mökille, kunhan kasvi ei ole venähtänyt liian kookkaakksi. Varmin valinta viikonloppuisille mökkireissuille onkin amppelitomaatti, joka kasvattaa rennot varret runsaine hedelmäterttuineen.

Millaisia tomaattisuunnitelmia sinulla on tälle vuodelle?

Ehditkö kasvattaa tomaatteja tänä kesänä vai odotatko jo kärsivällisesti kevättalvea sormet syyhyten ja siemenkauppoja selaillen?

Jaa omat tomaattivinkkisi kommenteissa! Ja jos joku asia tomaatin kasvatuksesta ämpäreissä jäi askarruttamaan, kysy ihmeessä!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia!
– Mikke


Lue seuraavaksi:


2 vastausta artikkeliin “Tomaatin kasvatus ämpärissä ja ruukussa: Näin onnistut helposti”

  1. Kiitos taas hyvästä ja kattavasta kirjoituksesta.
    Minä sain viime kesänä tuttavalta amppelitomaatin taimen, jota hoivasin koko kesän. Ruukussa se matkasi mukana kodin ja mökin väliä. Satoa se tuotti kiitettävästi. Syksyn saapuessa en raaskinut luopua tästä ystävästä, vaan otin sen sisään kasvilampun huomaan. Pikku hiljaa se alkoi harventua ja muuttui melkoisen ränsistyneeksi. Jouluksi se kuitenkin pukkasi minulle pienen karpalon kokoisen tomaatin. Kevään tullen aioin jo luopua siitä, mutta pääsiäisen tienoilla huomasin jälleen kypsyvän raakileen. En ollut edes huomannut kukkaa! Tämäkin marja oli pieni, mutta sitäkin kiitollisempana söin sen ja otin siemeniäkin talteen.
    Pian tämän jälkeen keksin ottaa uusista vihreistä latvaversoista pistokkaita. Tökkäsin neljä pistokasta multaan ja nyt nuo neljä reipasta uutta tainta kukkivat ahkerasti ja ensimmäiset raakileet ovat kypsymässä. Nekin reissaavat kodin ja mökin väliä muistuttaen minua emotaimen kanssa muodostamastani erityisestä suhteesta.
    Pistokkaiden oton jälkeen jouduin emotaimesta luopumaan, sillä tarvitsin tilaa muidenkin taimien esikasvatukseen. Se elää silti noissa neljässä jälkeläisessä. Ehkäpä talvetan jälleen niistä tomerimman ja otan uudet pistokkaat ensi kesänä. Siemeniä aion ainakin ottaa talteen.

    • Miten mahtava tomaatintaimi onkin osunut kohdalle! Saman kasvin pistokkaat jaksavat kukkia ja tehdä satoa vaikka vuodesta toiseen, kun huolenpito on noin kohdallaan. Ensi kesänä voikin puhua jo vuosikertatomaateista 🙂

      Hauskaa tomaatinkasvatusta ja peukut pystyyn, että sadosta tulee maukas ja kasvit säilyvät terveinä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *