Tomaatin kasvatus avomaalla: Helpot hoito-ohjeet ja vinkit

Päivitetty viimeksi:

Jaa artikkeli:

Tomaatin kasvatus avomaalla

Tomaatin kasvatus avomaalla onnistuu aloittelijaltakin, kun muistat huolehtia muutamasta tomaatin perustarpeesta. Ja kesän kääntyessä loppua kohti saat ihastella upeaa satoa ja nauttia herkullisista, makeista oman maan tomaateista.

Avomaa ei ole otollisin kasvatuspaikka lämpöä ja tasaisia kasvuolosuhteita rakastavalle tomaatille, mutta avomaaltakin voi saada runsaan ja varman sadon.

Miten tomaatin kasvatus avomaalla onnistuu helpoiten? Miten varmistat tomaatin viihtymisen, jotta sato onnistuu?

Tässä artikkelissa käyn läpi omat kokemukseni ja helpot vinkit tomaatin kasvattamiseen avomaalla. Vaikka tomaatti viihtyykin parhaiten kasvihuoneessa tai suojaisalla parvekkeella, avomaaviljely on joskus ainut vaihtoehto.

Kerro omista kokemuksistasi kommenttikentässä artikkelin alla. Jos joku asia jää mietityttämään, kysy ihmeessä!


Sisällys: Tomaatin kasvatus avomaalla


Tomaatin kasvatus avomaalla seinustalla
Tomaatin avomaakasvatus onnistuu suojaisalla seinustalla, jossa tomaatti saa reippaasti aurinkoa ja lämpöä ja on suojassa sateelta.

Mitä avomaakasvatus tarkoittaa?

Tomaatin kasvatus avomaalla tarkoittaa, että tomaatin taimet istutetaan kasvihuoneen tai parvekkeen sijasta talon seinustalle tai vaikkapa terassille.

Niinpä avomaalla tomaatti on ulkoilmassa vailla kasvihuoneen tai parvekelasituksen tarjoamaa suojaa. Avomaalla kasvit altistuvat Suomen vaihteleville sääolosuhteille, jotka saattavat olla melko arvaamattomia kesän mittaan.

takaisin ylös ↑


Tomaatin avomaakasvatuksen haasteet

Koska sääolosuhteet vaihtelevat Suomen kesässä, tomaatin kasvatus avomaalla ei ole yhtä varma tapa saada omaa tomaattisatoa kuin vaikkapa kasvihuoneessa.

Tomaatti rakastaa lämpöä ja tasaisia kasvuoloja, joten avomaakasvatuksessa tarhurin on huolehdittava tomaatin tarpeista olojen vaihdellessa.

Käydään pikaisesti läpi yleisimmät haasteet, jotka kannattaa pitää mielessä, kun haluat kasvattaa tomaattia avomaalla:

1: Lämpötila

Otollisin lämpötila tomaatin kasvatukseen on päivisin 20-24 astetta ja öisin 16-18 astetta.

Tomaatit kannattaa istuttaa avomaalle vasta, kun yölämpötila ei enää laske 8-10 asteen alapuolelle.

Auta taimia sopeutumaan ulkoilmaan kasvuharsojen avulla. Itse peitän avomaalla kasvavat tomaatit öisin kaksinkertaiseen harsoon 1-2 viikon ajan istutuksen jälkeen. Näin tomaatit eivät kärsi alkukesän viileistä öistä, ja voin istuttaa ne ulos hieman aikaisemmin.

2: Vesisateet

Tomaatti viihtyy kasvupaikalla, jossa se ei saa sadetta niskaansa. Kastuneet, kosteat lehdet ovat otollinen kasvupaikka etenkin perunaruton itiöille. Perunarutto koituu harmillisen usein avomaalla kasvavien tomaattien turmioksi kesän mittaan, jos ne kastuvat toistuvasti.

Niinpä tomaatin lehtien ja varsien pitäisi säilyä kuivina koko kesän, jotta kasvit säilyvät terveinä.

Tomaatin kasvatus avomaalla onnistuu vaikkapa seinustalla räystään alla, jossa tomaatit ovat suojassa sateelta.

Toki voit kasvattaa tomaatteja kasvimaallakin, kunhan muistat nikkaroida kasveille jonkinlaisen sateensuojan. Myös katettu terassi on oivallinen paikka avomaakasvatukseen.

Lisäksi kannattaa valita avomaalle lajikkeita, jotka ovat vastustuskykyisiä yleisimmille kasvitaudeille.

Tomaatin kasvatus ulkona seinustalla

3: Kasvukauden pituus

Tomaatti vaatii pitkän kasvukauden, jotta kukkatertuista ehtii kehittyä kypsiä hedelmiä.

Kukan aukeamisesta kuluu noin 8-10 viikkoa hedelmän kypsymiseen riippuen lajikkeesta. Pienihedelmäiset kirsikka- ja cocktailtomaatit kypsyvät nopeammin kuin suuret pihvitomaatit.

Avomaalla kasvukausi on lyhyempi kuin kasvihuoneessa, koska loppukesän viilenevät yöt iskevät avomaalla aiemmin kuin kasvihuoneen suojissa.

Säiden viiletessä voit jälleen helliä avomaan tomaatteja suojaamalla ne öisin kasvuharsolla.

Tomaatti ei ehdi kypsyttää yhtä paljon hedelmiä avomaalla kuin kasvihuoneessa. Niinpä tomaatit kannattaa latvoa avomaalla, kun niihin on ilmaantunut 3-5 kukkaterttua.

Tomaatin latvominen tarkoittaa yksinkertaisesti latvan katkaisemista, mikä pysäyttää runkotomaatin pituuskasvun. Kun kasvi ei kasva enää pituutta, se voi ohjata voimansa jo muodostuneiden kukka- ja hedelmäterttujen kypsyttämiseen.

takaisin ylös ↑

Tomaatin kasvatus avomaalla - Tomaattien kypsyminen ja sadonkorjuu

Tomaatin kasvatus avomaalla: Näin onnistut

1: Lajikkeet

Avomaakasvatus onnistuu varmimmin, kun valitset kasvatettaviksi tomaattilajikkeita, jotka kestävät verrattain viileää säätä.

Varhaiset ja keskivarhaiset lajikkeet ehtivät kypsyttää hedelmiä, ennen kuin loppukesän viileys ja kosteiden säiden tuomat kasvitaudit koituvat kasvien kohtaloksi.

Kokeile 2-3 lajiketta avomaalla, jotta löydät omassa puutarhassa parhaiten viihtyvät sortit.

Tässä muutama avomaalle sopiva tomaattilajike:

  • ’Betalux’ tekee makeat ja herkulliset hedelmät, ja se sopii hyvin avomaalle.
  • ’Black Cherry’ (tai ’Chocolate Cherry’) on erittäin satoisa ja varma runkotomaatti niin avomaalle kuin kasvihuoneeseenkin. Tummat, makeat hedelmät. Suojaa tämä lajike hyvin sateelta.
  • ’Black Russian’ on satoisa ja melko kylmänkestävä runkotomaatti, joka tekee kauniit, tummat, keskikokoiset hedelmät. Melko hyvä taudinkestävyys.
  • ’Gardener’s Delight’ on helppo ja hyvin satoisa runkotomaatti avomaalle ja kasvihuoneeseen. Makeat, herkulliset, punaiset hedelmät.
  • ’Goldene Königin’ on hieno, keltainen runkotomaatti, jonka hedelmät ovat herkkullisen tomaattisia ja aromikkaita.
  • ’Green Grape’ on kirsikkatomaattilajike, joka tekee vihertävän keltaiset hedelmät. Hyvä taudinkestävyys.
  • ’Outdoor Girl’ on varhainen lajike, joka tekee keskikokoiset, punaiset ja maukkaat hedelmät.
  • ’Polar’ on venäläinen pensastomaattilajike, joka ehtii tehdä satoa avomaallakin.
  • ’Savitaipale’ on erittäin aikainen, suomalainen maatiaislajike. Mieto maku, punaiset hedelmät.
  • ’Tamina’ on satoisa ja varma, ja se kestää jonkin verran kylmää. Punaiset, cocktailkokoiset, makeat hedelmät.
  • ’Tanskan vienti’ on ehkä Suomen suosituin, perinteinen tomaattilajike, joka sopii hyvin suojaisalle, aurinkoiselle seinustalle. Tekee runsaan sadon punaiset ”kaupan tomaatteja”.
  • ’White Currant’ on satoisa ja aikainen lajike, joka kestää melko hyvin viileää säätä. Tekee runsaasti makeita, pieniä, keltaisia tomaatteja. Pensastava kasvutapa, mutta kannattaa kasvattaa yksirunkoisena avomaalla.

Lisäksi avomaalle sopivat melkeinpä kaikki pienihedelmäiset pensas- ja amppelitomaatit. ’Balkonwunder’, ’Tiny Tim’, ’Totem’, ’Tumbler’ ja ’Tumbling Tom Red’ toimivat mainiosti avomaalla.

Tumbling Tom Yellow amppelitomaattilajike
Amppelitomaattilajike ’Tumbling Tom Yellow’ menestyy hyvin avomaalla ja tuottaa runsaan sadon makeita, keltaisia tomaatteja.

2: Kylvö

Tomaatin taimikasvatukseen kannattaa varata noin 8-10 viikkoa. Yleensä taimet voi istuttaa avomaalle kesäkuun alkupuoliskolla, joten kylvö kannattaa ajoittaa maaliskuun lopulle tai huhtikuun alulle.

Käytä pestyjä kylvöastioita ja puhdasta kylvömultaa.

Paina siemenet noin 1 sentin syvyyteen ja peitä kevyesti mullalla. Kastele kylvös kevyesti, mutta varo kastelemasta liikaa.

Siirrä kylvös lämpimään paikkaan itämään. Lattialämmitetty kylpyhuone on otollinen paikka, koska siemenet itävät myös pimeässä.

Pidä multa kosteana muttei märkänä, kunnet siemenet itävät.

Kun siemenet itävät ja pikkutaimet puskevat pintamullan läpi, siirrä kylvös lämpimään ja hieman viileämpään paikkaan. Noin 18-20 astetta on sopiva lämpötila taimikasvatukselle.

3: Kouliminen

Kun taimiin ilmestyy sirkkalehtien yläpuolelle ensimmäinen ”oikea” sahalaitainen lehtipari, kouli pikkutaimet omiin ruukkuihinsa.

Istuta taimet yksitellen omiin ruukkuihinsa niin syvälle, että vain ensimmäinen kasvulehtipari jää näkyviin. Taimi kasvattaa mullan peittoon jäävään varteen juuria ja kasvi vahvistuu entisestään.

Kun koulit taimia, pidä pikkutaimia kiinni lehdistä. Niiden varsi on nimittäin herkkä katkeamaan. Lehden vioittuminen tai katkeaminen koulimisen yhteydessä ei koidu kasvin kohtaloksi, vaan taimi kasvattaa nopeasti uusia tilalle. Jos taas varsi katkeaa, taimi ei selviä hengissä.

Mitä enemmän taimet saavat valoa, sen tanakoimmiksi ne kasvavat. Pimeässä ja liian lämpimässä taimista kasvaa honteloita ja ne venyvät vain pituutta.

Tue taimet hellästi tukikepein ja löyhin naruin, kun ne alkavat kasvaa pituutta.

4: Taimien lannoitus

Kun koulimisesta on kulunut parisen viikkoa, aloita tomaatin taimien lannoitus.

Voit käyttää lannoitukseen tavallista kastelulannoitetta tai erityistä taimilannoitetta. Noudata aina lannoitepakkauksen annosteluohjeita.

Annostele lannoitetta noin 2 grammaa 1 litraan vettä. Tavallisen kastelulannoitteen mittalusikallinen painaa noin 10 grammaa. Tomaatti- ja taimilannoitteen mittalusikallinen painaa noin 1 gramman. Tarkista määrät lannoitepakkauksesta.

Anna taimille tätä laimeaa lannoiteliuosta jokaisella kastelukerralla.

Jos käytät luomuviljelyyn sopivaa tomaatti- ja vihanneslannoitetta rakeisessa muodossa, anna lannoite varastolannoitteena. Tomaatin taimien lannoitus hoituu tällöin seuraavasti:

Kun koulit taimet omiin ruukkuihinsa, jätä ruukun reunaan tyhjää tilaa, johon lisäät 0,25 dl lannoiterakeita. Peitä lannoite mullalla. Tarkka annostus riippuu käyttämästäsi lannoitteesta. Tarkista siis annostusohjeet lannoitepakkauksesta.

Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia taimien ravinteiden saannista koko taimikasvatuksen ajan. Tomaatin juuristo löytää lannoitteen ja ottaa siitä tarvitsemansa ravinteet hiljalleen.

5: Karaiseminen

Kun säät lämpenevät ja hallanvaara on ohi, on aika karaista taimet ennen ulos istuttamista.

Tomaatin taimien karaisu tarkoittaa niiden totuttamista ulkoilmaan. Sisällä kasvaneet taimet eivät ole altistuneet tuulelle, UV-säteilylle tai sään ja lämpötilan vaihteluille. Jos istutat ne suoraan sisätiloista kasvupaikalleen, taimet saattavat näivettyä ja kuolla ennen aikojaan.

Ulkoiluta tomaatintaimia suojaisalla, puolivarjoisella paikalla vähintään viikon ajan ennen kuin istutat ne lopulliselle kasvupaikalleen.

Ensimmäisenä päivänä voit viedä taimet ulos vaikkapa vain tunniksi. Lisää ulkoilutusaikaa päivittäin esimerkiksi tunnin verran. Tuo taimet kuitenkin sisälle yöksi.

6: Istutus avomaalle

Kun ensimmäiset kukkatertut aukeavat, tomaatit on yleensä aika istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen. Tässä vaiheessa kasvit tarvitsevat enemmän kasvutilaa ja ravinteita, jotta kukkaterttuihin muodostuisi mahdollisimman paljon terveitä raakileita.

Aukeavat kukat tarvitsevat niin ikään pölytyksen, jotta raakileet kehittyisivät. Jos säät ovat viileät ja taimikasvatus venähtää pitkäksi, tärytä kukkaterttuja varovasti päivittäin pölytyksen varmistamiseksi.

Kun hallanvaara on varmasti ohi ja yölämpötila ei laske alle 8-10 asteen, voit istuttaa taimet avomaalle.

Jos taimet ovat kovin suuria ja kukkaterttuja aukeaa hyvään tahtiin, voit aikaistaa ulos istuttamista hieman ja suojata herkät kasvit vaikkapa kaksinkertaisella kasvuharsolla etenkin öisin.

Istuta taimet jälleen hieman syvempään niin, että vartta jää mullan alle. Tämä vahvistaa ja kasvattaa tomaatin juuristoa entisestään.

Kasvupaikaksi sopii kookas ämpäri tai ruukku, kasvusäkki, kasvulava tai avomaan kasvipenkki. Kasvuastian tulisi olla tilavuudeltaan vähintään 10-15 litraa. Mitä suurempi astia, sitä paremmin tomaatti viihtyy.

Tue taimet hyvin joko tukikepein tai -naruin. Kieputa pehmeä tukinaru löyhästi varren ympärille ja jätä reippaasti kasvunvaraa, koska varsi paksunee kesän mittaan.

Tomaatin istutus ja kasvatus avomaalla suojaisalla terassilla
Tomaatin kasvatus onnistuu avomaalla vaikkapa suojaisalla terassilla. Meillä tomaatit kasvavat katetussa kesäkeittiössä tilavissa astioissa.

7: Hoito avomaalla

Tomaatin kasvatus avomaalla vaatii säännöllistä hoitoa ja huolehtimista kasvin tarpeista. Kesän mittaa tomaatin lehtimassa kasvaa suureksi ja kuumina kesäpäivinä kasvit haihduttavat hämmästyttävän paljon vettä.

Tässä helpot hoito-ohjeet tomaatin kasvatukseen avomaalla:

  1. Huolehdi kastelusta: Pidä kasvualusta tasaisen kosteana, mutta varo kastelemasta liikaa.
  2. Kastele haalealla vedellä: Tomaatin juuristo ei pidä kylmästä vedestä. Anna kasteluveden lämmetä tynnyrissä tai kastelukannuissa.
  3. Poista varkaat runkotomaateista: Runkotomaatin kannattaa antaa kasvattaa vain yksi varsi avomaalla, jotta hedelmät ehtivät kypsyä. Poista lehtihankoihin eli lehden ja varren väliin ilmaantuvat varkaat pari-kolme kertaa viikossa.
  4. Lannoita riittävästi: Helpoiten lannoitus hoituu käyttämällä kasvusäkkejä tai varastolannoitusta. Kasvusäkit sisältävät tarpeeksi ravinteita koko kesäksi. Varastolannoitus puolestaan auttaa tomaatteja ottamaan tarvittavan määrän ravinteita kasvualustasta kesän mittaan, jolloin viikottaista lannoitusta ei tarvitse muistaa.
  5. Muista pölytys: Avomaalla pörriäiset pitävät useimmiten huolen tomaattien pölytyksestä. Voit kuitenkin auttaa tomaatteja täryttämällä kukkaterttuja varovasti päivittäin.

Tomaatit kukoistavat avomaalla, kun pidät huolen näistä perustarpeista. Tarkkaile kasvejasi päivittäin jos mahdollista. Kiinnitä huomiota kasvuun, lehtien väriin ja kukkaterttujen ja raakileiden muodostumiseen.

Toisinaan tomaatit eivät kasva avomaalla muitta mutkitta, vaan kesän mittaan kasveihin ilmaantuu yhtä jos toistakin ongelmaa.

Tässä muutama opas yleisimpien ongelmien ratkaisuun:

8: Latvominen

Tomaatin latvominen on helppo tapa varmistaa tomaattisadon kypsyminen kesän jälkipuoliskolla.

Tomaatin latvominen tarkoittaa, että runkotomaatin latva yksikertaisesti katkaistaan. Näin runkotomaatin pituuskasvu pysähtyy, ja kasvi ohjaa voimansa jo muodostuneiden raakileiden kypsyttämiseen.

Latvominen ei ole välttämätöntä, mutta avomaalla se helpottaa sadon kypsymistä. Jos et latvo runkotomaattia, se jatkaa kasvuaan melkeinpä loputtomiin, kunnes syyskylmät koituvat sen kohtaloksi.

Jos päätät olla latvomatta tomaattejasi, kerää raakileet talteen syksyn saapuessa. Aseta ne laakeaan astiaan viileään huoneeseen, jossa ne kypsyvät hiljalleen.

Kun kasvatat tomaattia avomaalla, anna sen muodostaa 3-5 kukkaterttua ennen latvomista. Mitä pohjoisemmassa asut, sitä lyhyempi kesän kasvukausi on ja sitä vähemmän hedelmiä kasvi ehtii kypsyttää ennen syksyn saapumista.

Meillä tomaatit kasvavat avomaalla Keski-Suomessa. Latvon avomaan tomaatit yleensä 5. kukkatertun yläpuolelta. Näin saamme runsaasti hedelmiä ja jonkin verran raakileitakin jää kypsytettäviksi sisätiloissa syksyä varten.

Anna tomaatin kasvattaa vähintään 2-3 lehteä ylimmän kukkatertun yläpuolelle ennen latvomista. Tomaatti kuljettaa yhteyttämistuotteita alaspäin varttaan pitkin. Näin ylimmät lehdet huolehtivat siitä, että myös ylin kukkaterttu muodostaa maukkaita, herkullisia hedelmiä.

Katkaise latva puhtain käsin. Älä käytä veistä tai saksia.

Poista latvomisen jälkeen kaikki lehtihankoihin muodostuvat varkaat.

9: Sadonkorjuu

Kun ensimmäisten kukkaterttujen aukeamisesta on kulunut noin 8-10 viikkoa, ensimmäiset hedelmät alkavat kypsyä.

Mitä pienemmät hedelmät valitsemasi tomaattilajike tekee, sitä nopeammin ne kypsyvät. Suuret pihvitomaatit vaativat pidemmän kasvukauden kuin pienet kirsikkatomaatit.

Tomaatti on kypsä, kun se on saanut lajikkeelle ominaisen värin ja hedelmä irtoaa tertusta kevyesti.

Kypsää hedelmää ei tarvitse vetäistä irti, vaan se melkeinpä jää käteen, kun otat siitä kiinni. Jos tomaatti ei halua vielä irrota tertusta, jätä se kypsymään.

Kun sato alkaa kypsyä, voit korjata sitä talteen melkeinpä päivittäin. Tällöin kaikki tomaattien kasvatukseen käytetty työ alkaa maksaa itsensä takaisin ja pääset nauttimaan herkullisista, makeista tomaateista omasta maasta!

takaisin ylös ↑

Tomaattilajikkeet ja tomaatin sadonkorjuu

Yhteenveto: Tomaatin kasvatus avomaalla

Tomaatin kasvatus avomaalla asettaa omia haasteitaan puutarhurille, mutta sato onnistuu melko varmasti, kun huolehdit tomaatin perustarpeista.

Helpoiten tomaatin kasvatus avomaalla hoituu lämpimällä, aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Käytä tarvittaessa kasvuharsoja, jotka keräävät ja varastoivat lämpöä.

Muista huolehtia riittävästä kastelusta. Käytä kasteluun vain haaleaa tai auringossa lämmennyttä vettä.

Tomaatti on varsinainen syöppö ja se tarvitsee rutkasti ravinteita kasvukauden aikana. Helpoimmalla pääset, kun käytät valmiita kasvusäkkejä, joissa on riittävästi ravinteita koko kesäksi. Toinen helppo tapa on tehdä varastolannoitus, josta tomaatti saa itse otettua tarvitsemansa ravinteet kesän mittaan.

Kun sato alkaa kypsyä, pääset nautiskelemaan makeista, upeista hedelmistä!

Millaisia suunnitelmia sinulla on avomaan tomaattien suhteen? Oletko kokeillut kasvattaa tomaatteja avomaalla? Miten homma onnistui? Millaisia haasteita tuli eteen? Jaa ajatuksesi ja omat vinkkisi kommenteissa!

Jos tomaattien viljely askarruttaa, nappaa talteen kaikki vinkit täältä: Tomaatin kasvatus ja hoito: Helpot ohjeet kotipuutarhaan

Hauskaa tarhurointia!
– Mikke

Jaa artikkeli:

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *