Tomaatin kasvatus ja lämpötila: Missä lämpötilassa tomaatti pärjää?

Päivitetty viimeksi:

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa - Lajikkeet ja kypsyminen

Kysymys: Mikä on oikea tomaatin kasvatuslämpötila? Missä lämpötilassa tomaatti viihtyy ja tomaatin kasvatus onnistuu parhaiten?

Kasvatan tomaattia sekä avomaalla suojaisalla seinustalla että kasvihuoneessa. Missä lämpötilassa tomaatti pärjää? Koska sen voi istuttaa kasvupaikalleen?

Kesällä kuumimpina päivinä kasvihuoneessa saattaa tulla tukalan kuuma. Kuinka kuumaa lämpötilaa tomaatti kestää?

Vastaus:

Tomaatti on melko herkkä lämpötilan vaihteluille. Suuret vaihtelut lämpötilassa ilmenevät käpristyvinä latvoina, nuupahtaneina lehtinä, halkeilevina hedelminä ja kasvun tyrehtymisenä.

Tomaatit voi istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen, kun yöhallat ovat ohi. Tomaatti kärsii kuitenkin jo 5 asteen tienoilla ja sen kasvu häiriintyy. Suojaa herkät tomaatintaimet kaksinkertaisella kasvuharsolla, niin kasvit kotiutuvat kasvupaikalleen helpommin.

Tomaatti kannattaakin istuttaa avomaalle vasta, kun yölämpötila on alimmillaan 10 asteen tuntumassa.

Lue lisää: Tomaatin kasvatus avomaalla – Näillä ohjeilla varmistat herkullisen sadon

Optimaalinen päivälämpötila tomaatille on 20-25 °C. Kukinnan alkaessa siitepölyä muodostuu parhaiten 20-22 °C:ssa. Kasvukauden aikana päivälämpötila ei saisi nousta liioin yli 25 °C:een.

Viime kesinä tosin Suomessakin on ollut kuumia hellejaksoja. Kun päivälämpötila nousee yli 25 asteen, etenkin kasvihuoneessa on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta. Umpinaisessa kasvihuoneessa lämpötila saattaa helposti nousta lähemmäs 50 astetta, jolloin kasvit kärventyvät ja hedelmät suorastaan paistuvat.

Automaattiset kasvihuoneen ikkunanavaajat pitävät lämpötilan tasaisena myös lämpiminä päivinä ja helpottavat puutarhurin elämää.

Lisäksi kasvihuonetta kannattaa varjostaa esimerkiksi verkoilla tai varjostuskankaalla kesän kuumimpina päivinä. Etenkin lasinen kasvihuone kaipaa varjostusta.

Vaikka tomaatti onkin tarkka tasaisista kasvuoloista, kasvi kestää myös lämpimiä hellejaksoja. Huolehdi kuitenkin riittävästä kastelusta ja varjosta kasveja tarvittaessa.

Viileissä oloissa tomaatti kasvaa hitaammin ja sato saattaa jäädä pieneksi. Oikein viileinä kesinä hedelmät voi joutua korjaamaan talteen raakoina. Tällöin ne voi asettaa kuistille tai huoneenlämpöön laakeaan astiaan kypsymään.

Lue myös: Tomaatin kasvatusopas: Näillä vinkeillä onnistut varmasti ja takaat herkullisen sadon

, ,

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *