Tomaatin lehdet ovat violetit – mikä on vialla?

Päivitetty viimeksi:

Tomaatin lehdet ovat violetit – Fosforinpuute tomaatissa

Kysymys: Tomaatin lehdet ovat violetit. Mikä kasvia vaivaa?

Siirsin tomaatintaimet pari viikkoa sitten kasvusäkkeihin lopulliselle kasvupaikalleen kasvihuoneeseen. Nyt lehtiin on ilmaantunut violetteja pisteitä ja laikkuja.

Miksi tomaatin lehdet ovat violetit? Mikä kasvia vaivaa ja mitä voin tehdä asialle?

Vastaus:

Tomaatin lehdet muuttuvat violeteiksi, kun kasvi kärsii fosforinpuutteesta. Tällöin lehtiin ilmaantuu aluksi pieniä tummanvioletteja laikkuja, jotka saattavat kasvaa suuremmiksi.

Miksi tomaatin lehdissä on tummia laikkuja – Fosforinpuute tomaatissa

Tomaatin lehdet voivat muuttua violeteiksi myös suurten lämpötilavaihteluiden seurauksena.

Etenkin viileinä kesinä, kun yölämpötila laskee 10 asteen tuntumaan ja sen alapuolelle, lehtiin saattaa ilmaantua violetteja pisteitä ja laikkuja.

Nämä kylmästä johtuvat violetit lehdet aiheutuvat myös fosforinpuutoksesta. Kylmässä tomaatin aineenvaihdunta ja juuriston toiminta häiriintyvät, eikä kasvi pysty käyttämään kasvualustan fosforivarastoja tavalliseen tapaan.

Kun siis huomaat, että tomaatin lehdet ovat violetit, varmista, mistä tämä johtuu. Jos edelliset yöt ovat olleet viileitä ja kasvualustassa on tarpeeksi kasvuvoimaa, anna kasvin toipua omassa rauhassaan. Lehtien violetit laikut ovat tällöin vaarattomia.

Jos lämpötila on pysytellyt leutona öisinkin, kasvi saattaa hyötyä fosforipitoisesta lannoitteesta. Noudata lannoitepakkauksen annostusohjeita tarkasti – lannoita mieluummin liian vähän kuin liian paljon.

Lue lisää: Tomaatin lannoitus: Näin onnistut helposti ja varmistat runsaan sadon

Lue lisää: Helpot vinkit tomaatin kasvatukseen: Näin onnistut ja takaat herkullisen sadon

, ,

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *