Miksi tomaatin lehdet roikkuvat? Näin pelastat tomaatin helposti

Päivitetty viimeksi:

Jaa artikkeli:


Kysymys: Miksi tomaatin lehdet roikkuvat?

Kasvatan tomaattia ruukuissa ja kasvihuoneessa. Joidenkin tomaattien lehdet roikkuvat velttoina alaspäin ja kasvit näyttävät nuutuneilta.

Olen mielestäni kastellut taimia tarpeeksi, joten kuivuudesta ei liene kyse. En siis halua antaa lisää vettä summamutikassa – ehkä se vain pahentaa asiaa.

Miksi tomaatin lehdet siis roikkuvat ja mitä voin tehdä, jotta kasvi virkoaa?

Vastaus:

Jos tomaatin lehdet roikkuvat velttoina alaspäin, kasvi kärsii todennäköisesti epätasaisesta kastelusta tai lämpötilan vaihtelusta.

Tomaatin roikkuvat lehdet ovat siis merkki jonkinlaisesta shokista tai muutoksesta kasvuolosuhteissa.

Jotta osaat antaa tomaatille oikeanlaista hoitoa, käydään läpi muutama syy roikkuviin lehtiin ja niihin sopivat ratkaisut:

1: Tomaatti on saanut liian vähän vettä

Jos tomaatin lehdet roikkuvat ja multa tuntuu kuivalta myös syvemmällä kasvuastiassa, kasvilla on todennäköisesti jano.

Etenkin kuumina päivinä suurikokoinen runkotomaatti haihduttaa lehdillään jopa 3-5 litraa vettä, joten kastelun kanssa kannattaa olla hellepäivinä tarkkana.

Näin ratkaiset ongelman:

Varmista mullan kuivuus tuikkaamalla sormi syvälle kasvualustaan.

Jos multa tuntuu syvemmältäkin kuivalta, anna tomaatille haaleaa tai lämmintä vettä. Älä kastele tomaattia kylmällä vedellä, jottei juuristo ota nokkiinsa.

Vältä liikakastelua, jottei multa jää liian märäksi.

Kuivuudessa nuupahtaneet tomaatin lehdet virkoavat kastelun jälkeen tunnin tai parin sisällä, kun nestejännitys palautuu.

Tomaatin kastelun suhteen on mahdotonta sanoa, kuinka paljon vettä kasvi tarvitsee päivittäin. Kuumana, aurinkoisena päivänä joudun kastelemaan isoja runkotomaatteja 2-3 kertaa, kun taas viileinä jaksoina yksi kastelukerta riittää jopa 3 päiväksi.

Tarkkaile säätilaa ja tomaattejasi päivittäin. Samalla kierroksella on helppo tarkistaa veden tarve, poistaa mahdolliset varkaat runkotomaateista ja täryttää kukkaterttuja varovasti pölytyksen varmistamiseksi.

2: Tomaatti on saanut liikaa vettä

Tomaatin lehdet saattavat roikkua myös, jos olet antanut sille liikaa vettä. Tomaatin liikakastelu tukehduttaa juuriston ja tomaatin juuret alkavat helposti mädäntyä märässä mullassa.

Näin ratkaiset ongelman:

Avuksi tulee jälleen helppo sormitesti: Tuikkaa etusormi niin syvälle multaan kuin yletät. Vaikka pintamulta olisikin rutikuivaa, syvemmällä se saattaa olla likomärkää.

Mitä enemmän kasvilla on lehtimassaa ja mitä lämpimämpi päivä on, sitä nopeammin multa kuivuu jälleen.

Voit nopeuttaa mullan kuivumista tekemällä siihen varovasti reikiä koko kasvualustan alueelle esimerkiksi varrastikulla tai kukkatukikepillä. Huolehdi myös riittävästä ilmanvaihdosta, jotta tomaatti pystyy haihduttamaan vettä lehtiensä kautta.

Jos mahdollista, voit nostaa juuripaakun varovasti ylös ja imeyttää ylimääräisen veden esimerkiksi huussikuivikkeeseen tai talouspaperiin.

3: Lämpötila on liian korkea

Hennot, nuoret tomaatintaimet reagoivat herkästi lämpötilan vaihteluun.

Kun istutat tomaatin lopulliselle kasvupaikalleen, juuristo tarvitsee aikaa kasvaakseen läpi koko kasvuastian.

Liian kuumassa ja paahteisessa paikassa kasvin lehdet haihduttavat paljon vettä. Jos tomaatin juuristo ei vielä ole kovin laaja, kasvi ei välttämättä saa imettyä tarpeeksi nestettä mullasta korvaamaan lehtien kautta haihdutetun veden.

Ajan myötä juuristo laajenee ja tomaatti kestää kasvuolosuhteiden vaihteluja paremmin kuin nuori taimi.

Näin ratkaiset ongelman:

Jos kasvatat tomaattia ruukuissa tai muissa siirreltävissä astioissa, siirrä ne mahdollisuuksien mukaan varjoisampaan paikkaan.

Jos tomaattisi kasvavat lavassa, tai seinustalla, varjosta niitä päivän kuumimpaan aikaan. Tähän puuhaan sopivat erilaiset varjostusverkot tai -harsot. Muistathan jättää varjostusverkon ja tomaatin väliin reilusti tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään eikä tomaatti läkähdy hupun alla.

Kasvihuoneessa kuumuuteen auttaa tuuletus. Pidä kuumana päivänä kasvihuoneen ovea auki läpi vuorokauden. Muista myös avata kattoikkunat jo aikaisin aamulla, kun sääennuste lupailee aurinkoa. Vaikka ulkona ilman lämpötila ei kohoaisikaan kovin korkeaksi, kasvihuoneessa voi olla tukalan kuuma.

Kasvihuonetta hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota kattoikkunoiden riittävään määrään. Lisäksi kattoikkunoihin kannattaa hankkia automaattiset avaajat, jotta lämpötila sisällä pysyisi mahdollisimman tasaisena päivän mittaan.

4: Lämpötila on liian matala

Jos lämpötila laskee alle 10 asteen, tomaatille tulee helposti kylmä.

Kaikki tomaatit – ennen kaikkea runkotomaatit – rakastavat lämpöä ja tuulensuojaisia kasvupaikkoja.

Näin ratkaiset ongelman:

Alkukesästä tomaatin voi istuttaa ulos, kun yölämpötila pysyttelee vähintään 10 asteen tienoilla.

Joskus kuitenkin vielä kesäkuun puolivälissäkin saattaa olla kylmiä öitä. Suojaa tällöin herkkää tomaattia kylminä öinä esimerkiksi halla- tai kasvuharsoin.

Nuoret tomaatintaimet ovat erityisen herkkiä kasvuolosuhteiden muutoksiin. Kun lämpötila vaihtelee liikaa, tomaatin juuristo ei pysty nostamaan tarpeeksi vettä lehtimassaan. Tällöin nestejännitys katoaa kasvista ja lehdet nuupahtavat.

Lue lisää: Tomaatin kasvatus – Näillä helpoilla ohjeilla onnistut varmasti ja saat runsaan sadon!

Jaa artikkeli:

, ,

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *