Tomaatin varsi katkesi – miten pelastan taimen?

Päivitetty viimeksi:

Jaa artikkeli:

Tomaatin varsi katkesi - Tomaatin varkaat ja niiden poistaminen

Kysymys: Mitä teen, kun tomaatin varsi katkesi?

Kieputin tukinarua tomaatin varren ympärille ja tomaatin varsi katkesi. Mitä teen? Nyt on vasta kesäkuun loppu, ja kasvukautta on vielä hyvin jäljellä. Jääkö tämä taimi nysäksi, vai onko jotain tehtävissä?

Vastaus:

Tämä on tuttu juttu! Omassa kasvihuoneessa ei välillä mahdu kääntymään, kun tomaatteja ja kurkkuja kasvaa ristiin rastiin. Vahinkoja sattuu!

Ei hätää. Jos katkennut latva on tanakka, voit laittaa sen veteen. Varteen kasvaa juuria noin 5-10 päivässä. Saat latvasta siis kokonaan uuden taimen.

Voit myös pelastaa vahingossa latvotun taimen antamalla sen kasvattaa varkaan, josta tulee uusi latvus.

Tomaatin varsi katkesi - Tomaatin varkaat ja niiden poistaminen
Tämä raukka joutui kovakouraisen tarhurin käsittelyyn ja tomaatin varsi katkesi. Tanakka taimi kasvattaa kuitenkin nopeasti varkaan sekä ylemmästä että alemmasta lehtihangasta, josta saa kasville uuden, tukevan latvan.

Itse jätän usein tomaatteihin varkaat paikoilleen ylimpiin lehtihankoihin juuri tästä syystä.

Välillä tumpelosormeni yksinkertaisesti eivät tottele, ja komeasta tomaatista napsahtaa latva poikki. Tällöin ylimmät varkaat tulevat tarpeeseen. Valitsen vahvimman varkaan mahdollisimman korkealta ja annan sen kasvaa uudeksi latvaksi.

Jos tomaatin varsi katkeaa, tee siis näin:

  1. Kasvukauden alkuvaiheessa:
    Ennen heinäkuun puoliväliä voit antaa tomaatin kasvattaa uuden latvan ylimmästä varkaasta. Pidä siis varkaita poistaessasi huoli, että taimessa on aina yksi varas jäljellä – ylimmässä lehtihangassa. Toki alempanakin kasvava varas kelpaa uudeksi latvaksi. Jos ollaan kesäkuun puolella, toit juurruttaa katkenneen latvan vedessä ja saat näin kokonaan uuden taimen. Se ei yleensä ehdi kypsyttää kuin 2-3 hedelmäterttua, mutta saat silti hieman lisää satoa!
  2. Kasvukauden keskivaiheilla:
    Heinäkuun puolivälin kieppeillä monet kotipuutarhurit latvovat tomaattinsa, jotta kasvi keskittäisi voimansa jo ilmaantuneiden raakileiden kypsyttämiseen. Jos raakileterttuja on jo 4-5, voit jättää tomaatin niille sijoilleen ilman uutta latvaa. Uuteen latvaan ilmestyvät kukkatertut eivät nimittäin ehtisi enää kypsiksi hedelmiksi.
  3. Kasvukauden lopulla:
    Elokuun puolella tomaatti ei tarvitse enää uutta latvaa katkenneen tilalle. Voit siis jättää kasvin rauhaan ja antaa sen ohjata voimansa hedelmien kypsyttämiseen.

Lue myös: Parhaat vinkit tomaatin kasvatukseen – Näin onnistut helposti!

Jaa artikkeli:

, ,

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *