Tomaatin latvominen: Helpot vinkit tomaatin kasvattamiseen

Päivitetty viimeksi:

Tomaatin ja kurkun kasvatus kasvihuoneessa – Parhaat vinkit helppoon puutarhanhoitoon

Tomaatin latvominen on helppo tapa varmistaa tomaattisadon kypsyminen kesän jälkipuoliskolla.

Mutta miten tomaatti latvotaan oikein?

Ja miksi tomaatin latvominen on ylipäätään tarpeen?

Voiko tomaatin jättää latvomatta?

Nämä ja monet muutkin kysymykset pyörivät kotitarhurin mielessä, kun tomaatti alkaa kasvaa pituutta ja kukkaterttuja kehittyy urakalla.

Siispä kasasin kaikki tomaatin latvomiseen liittyvät kysymykset ja vastaukset tähän artikkeliin!

Mitä tomaatin latvominen tarkoittaa?

Tomaatin latvominen tarkoittaa, että runkotomaatin latva yksikertaisesti katkaistaan.

Runkotomaatti on tomaattilaji, jota kasvatetaan yksirunkoisena. Runkotomaatteja kasvatetaan yleensä lämpimällä seinustalla tai kasvihuoneessa, jossa kasvutilaa on runsaasti ylöspäin.

Pensas- ja amppelitomaattilajikkeita ei tarvitse latvoa. Ne saavat kasvattaa uusia versoja ja oksia kasvukauden loppuun saakka.

Miksi tomaatti latvotaan?

Tomaatin latvominen pysäyttää runkotomaatin pituuskasvun.

Kun kasvi ei kasva enää pituutta, se voi ohjata voimansa jo muodostuneiden kukka- ja hedelmäterttujen kypsyttämiseen.

Niinpä latvomisella nopeutetaan hedelmien kypsymistä. Koska tomaatin kasvukausi on Suomessa verraten lyhyt, kasvi ei ehdi kypsyttää mielin määrin hedelmiä.

Tomaatin kypsyminen kestää melko kauan. Kukan aukeamisesta kypsään hedelmään voi vierähtää kaksikin kuukautta riippuen lajikkeesta ja kasvuoloista.

Onko tomaatin latvominen välttämätöntä?

Tomaattia ei toki ole pakko latvoa, jos kasvutila riittää.

Jos runkotomaatin jättää latvomatta, se kasvaa käytännössä katsoen loputtomasti ylöspäin, jos kasvuvoima riittää.

Latvominen on siis viimeistään silloin järkevää, kun et enää yletä latvaan saakka korjaamaan hedelmiä talteen. Myös tomaatin varkaiden poistaminen on helpompaa, kun tarhurin kädet yltävät ylimpiin lehtihankoihin.

Jos jätät tomaatin latvomatta ja kaikki hedelmät eivät ehdi kypsyä, ei hätää: voit kerätä raakileetkin talteen syksyn saapuessa. Aseta ne laakeaan astiaan viileään huoneeseen, jossa ne kypsyvät hiljalleen. Näin saat nauttia makeista, omista tomaateista pitkin syksyä.

Milloin tomaatti kannattaa latvoa?

Tomaatin latvomisessa on monta eri menettelytapaa ja koulukuntaa. Toiset latvovat tomaattinsa kovin aikaisin, kun toiset taas jättävät latvomisen kokonaan väliin.

Latvomisessa ei siis ole yhtä ja ainoaa oikeaa toimintatapaa. Kyse on pikemminkin makuasiasta ja omista kokemuksista omassa puutarhassa.

Koska latvomisen tarkoitus on auttaa tomaattia kypsyttämään muodostuneet hedelmät, latvominen kannattaa suorittaa kukkaterttujen lukumäärän perusteella.

Tee näin avomaalla:

Jos kasvatat tomaattia avomaalla (esimerkiksi seinustalla tai terassilla), runkotomaatti ehtii kypsyttää 3-5 terttua hedelmiä.

Terttujen lukumäärä riippuu niin lajikkeesta kuin kasvupaikastakin:

Pieniä kirsikkatomaatteja ehtii kypsyä useampi terttu kuin suuria pihvitomaatteja. Etelä-Suomessa suojaisalla etelä- tai länsiseinustalla kasvuolot ovat huomattavasti suotuisammat kuin vaikkapa Oulun korkeudella.

Tee näin kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella:

Kasvihuone tai lasitettu parveke pidentää kasvukautta ja tarjoaa tomaatille muutenkin varmemmat olosuhteet hedelmien muodostamiseen ja kypsyttämiseen.

Kasvihuonekasvatuksessa ja suojaisalla parvekkeella tomaatti ehtii kypsyttää 1-2 terttua enemmän kuin avomaalla – joskus jopa kolmekin.

Itse latvon runkotomaatit kasvihuoneessa, kun niihin on ilmestynyt 6 kukkaterttua.

Annan kasvin kuitenkin kasvattaa 2-3 lehteä ylimmän kukkatertun yläpuolelle. Näin kasvin yhteyttämistuotteet tekevät ylimmistäkin hedelmistä maukkaita ja makeita.

Meidän kasvihuoneessa tomaatin kasvukausi loppuu yleensä syyskuun puoleenväliin mennessä. Silloin yölämpötila laskee viiden asteen tuntumaan ja sen alle, jolloin tomaatillekin tulee kylmä.

Tällöin korjaan kaikki tomaatit talteen – sekä kypsät että raa’at. Raakileet päätyvät sisälle viileään tilaan laakealle astialle, jossa ne kypsyvät hiljalleen.

Miten tomaatti latvotaan?

Kun tiedät, montako kukkaterttua haluat jättää kypsymään hedelmiksi, on tomaatin latvominen helppoa.

Tee näin:

  1. Odota ensin, että ylimmän kypsyväksi jätettävän kukkatertun yläpuolelle muodostuu 2-3 lehteä.
  2. Älä käytä latvomiseen veistä tai saksia.
  3. Katkaise tomaatin latva puhtain käsin taittaen näiden lehtien yläpuolelta.
  4. Poista lehtihankoihin kasvavat varkaat.

Tomaatin latvominen kannattaa ajoittaa aamupäivään. Tällöin edellisyön kosteus on haihtunut ja latvomisesta aiheutuva haava ehtii umpeutua ennen seuraavaa yötä.

Etenkin loppukesästä ilmankosteus on öisin korkea ja avoin latvomishaava on oivallinen kasvualusta home- ja härmäsienille. Latvomalla tomaattisi aamupäivällä autat kasvia pysymään terveenä.

Latvomisen jälkeen tomaatti innostuu kasvattamaan kahta kauheammin varkaita lehtihankoihin. Kun latva on katkaistu, kasvi haluaa tietenkin kasvattaa uusia latvoja jokaikiseen lehtihankaan.

Muista siis väijyä varkaita erityisen tarkkaan latvomisen jälkeen. Jos tomaatti alkaa kasvattaa vaikka viittä varasta ja uutta latvaa samaan aikaan, kasvin voimat ohjautuvat niihin ja hedelmien kypsyminen hidastuu jälleen.

Yhteenveto: Näin tomaatin latvominen onnistuu helposti

Tomaatin latvominen on helppo keino auttaa kasvia kypsyttämään hedelmänsä ennen syyskylmien tuloa ja kasvukauden loppumista.

Mutta kuten niin monessa muussakin puutarha-asiassa, tomaatin latvomisessakin on monta eri toimintatapaa ja mielipidettä. Niinpä asiaan ei ole yhtä oikeaa vastausta tai ratkaisua, vaan latvominen on makuasia.

Jos tomaatin latvominen askarruttaa, suosittelen kokeilemaan sitä vaikka vain parissa kasvissa tänä kesänä. Näin voit seurata latvottujen kasvien kehittymistä latvomattomien lajitovereidensa vierellä.

Mikäli latvotut kasvit eivät ehdi kypsyttää useampaa hedelmäterttua kuin koskemattomat ystävänsä, latvominen ei välttämättä ole tarpeen kyseisellä kasvupaikalla.

Tässä vielä nopeat vinkit tomaatin latvomiseen:

  1. Latvo tomaatti avomaalla, kun siihen on ilmestynyt 3-4 kukkaterttua. Kasvihuoneessa latvominen kannattaa 5-6 tertun jälkeen.
  2. Anna tomaatin kasvattaa vielä 2-3 lehteä ylimmän kypsyväksi jätettävän kukkatertun yläpuolelle.
  3. Ajoita latvominen aamupäivään, kun kasvusto on kuivahtanut yön jäljiltä.
  4. Käytä latvomiseen puhtaita käsiä – älä leikkaa latvaa poikki veitsellä tai saksilla.
  5. Poista lehtihankoihin ilmestyvät varkaat mahdollisimman pieninä.

Näillä nikseillä tomaattisato ehtii kypsyä varmasti ja pääset nauttimaan makoisista omista tomaateista pitkin kesää ja syksyä!

Muista napata talteen kaikki tomaattivinkit kotipuutarhaan täältä: Tomaatin kasvatus – Näin onnistut helposti ja takaat runsaan sadon

Hauskaa tarhurointia!
– Mikke


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *