Tomaattilajikkeet: 27 helppoa lajiketta kotipuutarhaan

Päivitetty viimeksi:

Jaa artikkeli:

Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa - Tomaattilajikkeiden erot ja satoisuus

Tomaatin kasvatus onnistuu helpoiten, kun valitset juuri omaan puutarhaasi sopivat tomaattilajikkeet.

Lajikkeet eroavat kasvutavan, hedelmien koon ja toki ulkonäönkin suhteen.

Jokainen lajike vaatii omanlaisensa kasvuolosuhteet menestyäkseen ja voidakseen hyvin, joten kannattaa tutustua eri tomaattilajikkeisiin hyvissä ajoin ennen kylvötöitä tai taimiostoksia.

Kun lajike sopii kasvupaikalleen, kasvi voi paremmin, sen hoitaminen käy helpommin ja sadosta tulee runsas ja maukas.

Tässä artikkelissa käyn läpi omia kokemuksiani erilaisista tomaattilajikkeista kotipuutarhassa, niiden kasvutavoista, satoisuudesta ja helppohoitoisuudesta.

Aloitetaanpa tomaattilajikkeista kasvutavan mukaan:

Tomaattilajikkeet kasvutavan mukaan

Viljelytomaatit jaotellaan usein lajikeryhmiin kasvutavan mukaan. Eri tomaattilajikkeet kasvavat hieman eri tavalla ja vaativat tietynlaisen kasvuympäristön, jotta ne jaksaisivat tuottaa runsaan ja maukkaan sadon.

Tässä ovat yleisimmät tomaattityypit kasvutavan mukaan:

1: Runkotomaatti

Runkotomaattilajikkeet tuottavat parhaan sadon, kun annat niiden kasvattaa yhden, pitkän varren. Runkotomaatit sopivat siis parhaiten kasvupaikalle, jossa niillä on tarpeeksi tilaa kasvaa pystysuunnassa.

Useimmat runkotomaattilajikkeet kasvavat noin 130-200 cm korkeiksi mullan pinnasta, joten kasvutilaa tarvitaan melko runsaasti. Runkotomaatit tarvitsevat aina tuennan.

Tomaattilajikkeet ja tomaatin kasvatus – Runkotomaatit kasvihuoneessa
Runkotomaatteja voi kasvattaa vaikka kasvusäkeissä kasvihuoneen suojissa. Viileinäkin kesinä tomaatit kasvavat jopa parimetrisiksi ja kiipeilevät meillä kasvihuoneen kattoa myöten.

Runkotomaattien kasvatuksessa tärkeintä on poistaa lehtihankoihin kasvavat varkaat, joista tomaatti kasvattaisi sivuhaaran ja lisärungon kukintoineen ja hedelmineen. Suomen verrattain lyhyessä kesässä runkotomaattilajikkeet eivät ehdi kypsyttää hedelmiä useassa haarassa. Varkaiden poistaminen on helppo tapa varmistaa sadon kypsyminen ennen syyskylmien tuloa.

Poista varkaat mahdollisimman pieninä, jotta kasvi ohjaa voimansa päärungon kasvattamiseen ja siihen muodostuvien hedelmien kypsyttämiseen.

Kukan aukeamisesta hedelmän kypsymiseen kestää noin 8 viikkoa. Niinpä voit katkaista runkotomaatin latvan heinäkuun puolenvälin tienoilla, jotta kasvi ohjaa voimansa jo muodostuneiden raakileiden kypsyttämiseen eikä uusien kukkaterttujen kasvattamiseen.

Itse kasvatan runkotomaatteja kasvihuoneessa, lämpimällä seinustalla ja lasitetulla terassilla, jossa kasvit saavat runsaasti valoa ja lämpöä. Kasvihuoneessa ohjailen pisimpiä runkoja kasvamaan pitkin katonrajaa — kasvutilaa tarvitaan siis runsaasti.

2: Pensastomaatti

Pensastomaattilajikkeet ovat nimensä mukaan pensastavia ja tuuheampia kuin runkotomaatit.

Niinpä pensastomaatti ei kasvata yhtä pitkää runkoa, vaan se jää huomattavasti lyhyemmäksi. Pensastomaattien kasvukorkeus on useimmiten noin 50-130 cm.

Pensasmaisen kasvutavan vuoksi näistä tomaattilajikkeista ei tarvitse poistaa varkaita. Pensastomaatista saat usein myös aikaisemman sadon etenkin jos valitset pienihedelmäisen lajikkeen.

Muistathan jättää pensastomaatille tarpeeksi kasvutilaa sivusuunnassa. Istutusvälin on hyvä olla vähintään 50 cm.

Pensastomaatti sopii mainiosti ämpäriin tai ruukkukasvatukseen vaikkapa terassille, kesäkeittiöön tai parvekkeelle.

Useimmat pensastomaatit selviävät ilman tuentaa, mutta muista tarkkailla tilannetta. Jos kasviin muodostuu painavia terttuja, käytä tukemiseen keppejä ja pehmeää narua.

Lue myös: Pensastomaatin kasvatus: Näillä lajikkeilla ja vinkeillä onnistut!

3: Amppelitomaatti

Amppelitomaatti kasvattaa runsaasti rentoja varsia, joihin muodostuu jopa sadoittain pieniä, makeita hedelmiä kesän saatossa.

Amppelitomaattilajikkeet lienevät helppohoitoisimpia tomaatteja kotipuutarhaan. Varkaita ei tarvitse poistaa, kasveja voi siirrellä helposti ja ne voi ottaa jopa mökille mukaan viikonlopuksi.

Mikäli ostat amppelitomaatin puutarhaliikkeestä valmiina taimena, se on hyvä istuttaa suurempaan astiaan kesää varten. Näin tomaatin juuristo saa enemmän tilaa ja kasteluväli pitenee.

Tomaattilajikkeet hedelmän koon mukaan

Toinen tapa ryhmitellä tomaattilajikkeita on jakaa ne hedelmän koon mukaan:

  1. Marjatomaatit (hedelmät alle 15 g):
    Muodostavat pitkiä terttuja, joissa voi kasvaa jopa 50 hedelmää. Marjatomaatit ovat usein hyvin makeita ja aromikkaita, etenkin jos kasvatat niitä aurinkoisella paikalla.
  2. Kirsikkatomaatit (alle 20 g):
    Hedelmät ovat makeita ja joko pyöreitä, soikeita tai pitkulaisia. Lajikkeista löydät useampia värejä: punaisia, oransseja, keltaisia, tummanvioletteja ja jopa melkein mustia.
  3. Cocktailtomaatit (20-60 g):
    Niiden hedelmät ovat niin ikään aromikkaita ja makeita. Cocktailtomaatit tuottavat usein runsaasti hedelmiä.
  4. Salaattitomaatit (60-100 g):
    Ne ovat mehukkaita ja meille kaikille tuttuja ”kaupan tomaatteja”. Vaikka kaupan tomaatti kuulostaakin tylsältä, ei hätää: kun valitset oikean tomaattilajikkeen, pääset nauttimaan paljon maukkaammista tomaateista, kuin kaupasta ikinä voi saada.
  5. Pihvitomaatit (100-1.000 g):
    Suuret hedelmät vaativat aina lisätuennan, jotta terttu ei katkea tai vahingoitu. Pihvitomaatit ovat melko vaativia kasvatettavia, sillä ne tarvitsevat kaikkein pisimmän kasvukauden hedelmän kypsyttämistä varten. Niinpä pihvitomaatit sopivat parhaiten kasvihuoneeseen, jossa kasvukausi on pidempi kuin terassilla tai avomaalla.
Tomaattilajikkeet ja tomaatin sadonkorjuu
Tomaattilajikkeet tarjoavat huikean kirjon värien, koon, muodon ja maun suhteen. Valitse kotipuutarhaan useampi lajike ja kokeile uusia lajikkeita mahdollisuuksien mukaan.

Näin valitset oikeat tomaattilajikkeet omaan puutarhaasi

Tomaattilajikkeita on satoja, jopa tuhansia. Miten siis valita paras tomaattilajike omaan puutarhaan?

Tärkein kriteeri lajikkeiden valintaan on juurikin oman puutarhan tarjoamat kasvuolosuhteet.

Ennen kuin aloitat tomaatin taimikasvatuksen tai suuntaat taimiostoksille, mieti seuraavia kysymyksiä:

1: Millaisista tomaateista itse pidät eniten?

Tärkeintä tomaattien kasvatuksessa on valita lajikkeita, joista itse pidät. Näin tomaattien hoitaminen tuntuu palkitsevammalta, kun satokauden alkaessa pääset napostelemaan lempitomaattejasi suoraan omasta puutarhasta.

Hyvä nyrkkisääntö on: mitä pienempi hedelmä, sitä makeampi se on.

Cocktail- ja kirsikkatomaatit sopivat salaatteihin ja naposteluun puutarhanhoidon lomassa. Varma ja satoisa ’Gardener’s Delight’ on tituleerattu maailman suosituimmaksi tomaattilajikkeeksi. Se menestyy kasvihuoneessa, seinustalla tai katetulla terassilla.

Runkotomaatti Gardener's Delight kasvihuoneessa
”Gardener’s Delight” on ehdoton kestosuosikki tomaattilajikkeiden joukossa. Se tuottaa erittäin suuren sadon makeita, maukkaita kirsikkatomaatteja. Lajike viihtyy parhaiten kasvihuoneessa, mutta voit kasvattaa sitä myös suojaisalla seinustalla tai terassilla.

Eri tomaattilajikkeista löytyy nykyään myös erityisen makeiksi jalostettuja lajikkeita, kuten vaikkapa kirsikkatomaatti ’Sungold F1’. Sen hedelmät ovat kuin karamellejä ja ne maistuvat myös lapsille.

Jos tykkäät syödä tomaatteja siivuina leivän päällä, valitse hieman kookkaampi tomaattilajike. Tuttu ja turvallinen ’Tanskan vienti’ eli ’Bonner Beste’ on helppo ja satoisa kasvatettava. Satoisa ’Moneymaker’ on niin ikään suosittu ja maukas ”kaupan tomaatti”.

Pihvitomaatti vaatii pitkän kasvukauden ja sopii parhaiten kasvihuoneeseen. Suosittuja ja makoisia lajikkeita ovat esimerkiksi ’Marmande’, ’Brandywine’ ja ’Country Taste F1’.

Itse suosittelen kasvattamaan lempilajikkeiden lisäksi 1-2 uutta tomaattilajiketta vuosittain. Näin kasvien hoito ei vaikeudu liikaa, mutta pääset maistelemaan uusia lajikkeita kesän mittaan. Usein näistä kokeiluista löytyykin se uusi lempilajike tuleville vuosille.

2: Missä aiot kasvattaa tomaatteja?

Eri tomaattilajikkeet pitävät eri kasvupaikoista. Jotta tomaattien hoitaminen ei käy hankalaksi ja kasvi jaksaa tuottaa runsaan sadon, valitse lajikkeet sen mukaan, millaiset kasvuolosuhteet pystyt niille tarjoamaan.

Jos kasvatat tomaatteja avomaalla, valitse aikaisia lajikkeita, jotta sato ehtii valmistua ennen säiden viilenemistä loppukesällä.

Tässä lyhyt yhteenveto eri kasvupaikoista ja niihin sopivista tomaattilajikkeista:

  • Kasvihuoneessa voit kasvattaa melkein mitä tomaattilajiketta tahansa. Runkotomaatit sopivat kasvihuoneeseen erityisen hyvin pitkän ja pystysuuntaisen kasvutapansa ansiosta.
  • Parvekkeelle sopivat parhaiten pensastomaatit ja amppelitomaatit. Runkotomaateillekin saattaa olla kasvutilaa, mutta etenkin kuumalla parvekkeella runkotomaatti nuupahtaa helposti. Kasvi saattaa kärsiä kuumuudesta ja kuivuudesta jo yhden työpäivän aikana. Amppelitomaatti on kätevä napata mukaan viikonlopuksi, jos lähdet vaikkapa mökille.
  • Terassilla voit kasvattaa vaikkapa pensastomaatteja kauniissa ruukuissa ja astioissa. Mikä terassi on suojaisa ja aurinkoinen, voit kasvattaa myös runkotomaattia seinustaan tai säleikköön tuettuna. Älä kuitenkaan sijoita tomaattia taivasalle, jotta kasvi ei joudu sateeseen.
  • Lämpimällä seinustalla viihtyvät parhaiten runkotomaatit ja jopa pihvitomaatitkin. Länteen tai lounaaseen antava seinusta varaa päivän ja illan aikana lämpöä ja luovuttaa sitä hiljalleen yön aikana. Näin tomaattien ei tarvitse palella ja kasvukausi pitenee. Muista kuitenkin, että esimerkiksi tumma tiili- tai kiviseinusta etelän puolella saattaa kuumentua aurinkoisina päivinä liikaakin.
Tomaatin kasvatus kasvihuoneessa - Helpot vinkit kotipuutarhurille
Tomaatin kasvatus on helpointa kasvihuoneessa, jossa kasvit saavat nauttia pitkästä kasvukaudesta ja tasaisesta lämmöstä.

Kun kasvupaikka on tiedossa, on aika miettiä käytettävissä olevaa aikaa ja hoitointoa.

3: Miten paljon aikaa voit omistaa tomaattien hoitamiselle?

Tomaatti vaatii pitkän kasvukauden, joten se tarvitsee säännöllistä, päivittäistä hoitoa melkein koko kesän läpi.

Jos kotona on aina joku huolehtimassa kastelusta ja varkaiden poistamisesta, voit valita minkä tahansa tomaattilajikkeen kasvatettavaksi.

Itse kasvatan kaikenlaisia tomaatteja mökillä, koska siellä oleillaan kesän mittaa koko ajan ja aina on joku hoitamassa kastelurumbaa kuumimpinakin päivinä.

Runkotomaateista saa usein runsaimman sadon. Niitä kasvatan kasvihuoneessa, lämpimällä seinustalla ja kesäkeittiössä, josta tomaateilla on komeat näkymät järvelle.

Pihvitomaatteja olen kasvattanut vain kasvihuoneessa, jotta kasvit jaksavat muodostaa ja kypsyttää suuret, maukkaat hedelmänsä ennen viileitä syysöitä.

Pensastomaatit olen sijoittanut niin ikään kasvihuoneeseen ja kesäkeittiöön. Tänä vuonna pensastomaatit komistavat kasvihuoneessa käytävänpuoleista rivistöä ja niiden takana runkotomaatit saavat kivuta kattoon saakka.

Amppelitomaatteja kasvaa meillä melkein missä vain: terassilla, kesäkeittiössä, kasvihuoneessa ja milloin missäkin. Niitä on helppo siirrellä paikasta toiseen ja viedä vaikkapa tuliaisina tutuille ja sukulaisille kesän mittaan.

Jos olet poissa kotoa ja käyt viikonloppuisin vaikka mökillä, amppelitomaatti on helpoin kasvatettava.

Amppelitomaatin voit napata matkaan mukaan ja nauttia makeista hedelmistä pitkin kesää.

Toinen vaihtoehto on valita matalakasvuinen pensastomaatti ja istuttaa se vaikkapa sinkkiämpäriin. Senkin voit ottaa takapenkille matkaseuraksi, kun suuntaat mökille viikonlopuksi tai lomille.

Summa summarum: tomaatti on palkitseva kasvatettava, mutta sitä ei voi jättää ilman hoitoa 1-2 päivää pidemmäksi aikaa. Kuumat kesäpäivät voivat koitua tomaatin kohtaloksi jo yhden mökkiviikonlopun aikana.

Toki tähänkin on ratkaisunsa: voit pidentää tomaattien kasteluväliä esimerkiksi altakasteluruukuilla, automaattisella kastelujärjestelmällä, naapurin tai ystävän kasteluavulla tai vaikkapa parvekkeelle mahtuvalla kasvualtaalla, jonka voit täyttää vedellä.

Kasteluvälin pidentämisessä auttaa niin ikään suuri kasvuastia ja multaan lisättävä biohiili tai vermikuliitti. Biohiili varastoi vettä ja luovuttaa sitä kasvin juuriston käytettäväksi hiljalleen.

Tomaattilajikkeet helppoon puutarhaan: Näillä 27 lajikkeella onnistut

Nyt kun tiedät omat toiveesi, kasvupaikan ja käytettävissä olevan ajan tomaattien hoitamiseen, on aika valita sopivat tomaattilajikkeet omaan puutarhaan.

Alla käyn läpi omat lempilajikkeeni ja parhaat kestosuosikit kotipuutarhureille. Olen järjestänyt lajikkeet kasvutavan mukaan. Klikkaamalla tomaattityyppiä pääset selaamaan parhaita lajikkeita helposti:

  1. Runkotomaatit
  2. Pensastomaatit
  3. Amppelitomaatit

1: Runkotomaatit

Runkotomaatit ovat ylivoimaisesti suosituin lajiketyyppi kotipuutarhaan. Ne ovat satoisia, varmoja tomaatteja, joista löydät suuren valikoiman erityyppisiä lajikkeita.

Valitse runkotomaattilajike omien mieltymystesi mukaan. Pienet hedelmät ovat usein makeimpia, mutta suuremmista hedelmistä saat helposti runsaamman sadon.

Tässä tulevat omat suosikkini aakkosjärjestyksessä:

  • ’Apero’: Punainen, makea miniluumutomaatti kasvihuoneeseen, seinustalle tai lämpimälle terassille. Vastustuskykyinen ja terve lajike, joita eivät taudit iske helposti. Runsas sato, voimakkaasti haarautuvat tertut.
  • ’Black Cherry’: Satoisa, tummahedelmäinen kirsikkatomaatti kasvihuoneeseen tai suojaisalle seinustalle.
  • ’Charmant F1’: Tukeva, tiiviskasvuinen runkotomaattilajike. Voit korjata sadon terttuina, koska hedelmät kypsyvät niissä tasaisesti. Itse kasvatan tätä kasvihuoneessa ja lämpimällä seinustalla räystään alla. Satoisa.
  • ’Chocolate Cherry’: Makea kirsikkatomaatti. Hedelmät ovat kypsinä tummanpunaiset ja hieman ruskeat. Lämpimälle, suojaisalle seinustalle tai kasvihuoneeseen.
  • ’Favorita’: Yksi makeimmista ja satoisimmista punaisista kirsikkatomaattilajikkeista, joita olen kokeillut. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle seinustalle. Voimakaskasvuinen ja pitkäterttuinen.
  • ’Gardener’s Delight’: Oma luottolajikkeeni! Satoisa, suosittu, helppohoitoinen peruslajike kasvihuoneeseen tai lämpimälle seinustalle. Tuottaa runsaasti punaisia ja maukkaita kirsikkatomaatteja pitkiin terttuihin.
  • ’Indigo Rose’: Hyvin tummanvioletit, melkein mustat hedelmät, jotka ovat tavallisen tomaatin kokoiset. Näyttävä tomaattilajike, mutta hedelmät eivät ole erityisen maukkaita tai aromikkaita.
  • ’Marmande’: Suurikokoinen pihvitomaatti, kasvaa noin 150 cm korkeaksi. Punaiset hedelmät vaativat kypsyäkseen pitkän kasvukauden, joten tätä kannattaa kasvattaa kasvihuoneessa.
  • ’Red Cherry’: Tekee tasaisesti kypsyviä, kauniita tomaattiterttuja, joissa makeat ja punaiset pikkuhedelmät. Keskiaikainen lajike. Varmista, että tuenta kestää terttujen painon.
  • ’Sungold F1’: Oranssi, yksi maailman makeimmista kirsikkatomaateista. Monen puutarhurin kestosuosikki ja kuuluu meidänkin valikoimaan joka kesä. Mehevin, maukkain sato kasvihuoneessa, mutta menestyy myös lämpimällä seinustalla tai vaikkapa tuulensuojaisassa kesäkeittiössä.
  • ’Sweet Million’: Todella satoisa, punainen kirsikkatomaatti kasvihuoneeseen tai suojaisalle kasvupaikalle. Yhdessä tertussa voi olla jopa 50 hedelmää, joten tue kasvi ja yksittäiset tertut hyvin.
  • ’Tanskan vienti’ tai ’Bonner Beste’: Kenties Suomen suosituin perusvarma tomaattilajike. Helppohoitoinen ”kaupan tomaatti”, muttei kuitenkaan erityisen aromikas. Sato onnistuu parhaiten kasvihuoneessa, mutta lajike viihtyy erinomaisesti myös suojaisalla seinustalla tai katetulla terassilla kasvusäkissä tai ruukussa.
  • ’Tigerella’: Voimakaskasvuinen ja tuuhea runkotomaattilajike. Raidalliset, punaoranssit hedelmät ovat tavallista kirsikkatomaattia suuremmat.
  • ’Yellow Jubilee’: Maukas, kirkkaankeltainen salaattitomaatti. Helppo kasvatettava ja runsassatoinen. Menestyy parhaiten kasvihuoneessa.
  • ’Yellow Pearshaped’: Keltaiset, pienet, päärynänmuotoiset kirsikkatomaatit. Erittäin voimakaskasvuinen — meillä tämä lajike kurottaa aina ensimmäisenä kasvihuoneen kattoon. Aurinkoisella, lämpimällä kasvupaikalla sato on hyvin runsas. Hedelmät ovat tosin herkkiä halkeilemaan, joten korjaa satoa jatkuvasti.
Tomaattilajikkeet ja tomaatin kasvatus – Yellow Pearshaped
”Yellow Pearshaped” tekee runsaan, maukkaan sadon keltaisia, päärynänmuotoisia kirsikkatomaatteja.

2: Pensastomaatit

Pensastomaatit sopivat hyvin ruukkukasvatukseen tai kasvusäkkeihin. Matalakasvuiset lajikkeet voit istuttaa vaikka sinkkiämpäriin ja ottaa tomaatin mökkilomalle mukaan.

  • ’Balconi Yellow F1’: Satoisa, helppo pensastomaatti, josta saat reippaan sadon makeita, keltaisia hedelmiä. Meillä tämä tomaattilajike kasvaa ruukuissa katetulla terassilla.
  • ’Balkonzauber’: Matala- ja tiiviskasvuinen lajike. Keskikokoiset, punaiset, maukkaat hedelmät. Kasvatus kasvihuoneessa, seinustalla, parvekkeella tai terassilla.
  • ’Sibiria’: Kasvaa noin 150 cm korkeaksi ja tuottaa punaisia ”kaupan tomaatin” kokoisia hedelmiä.
  • ’Tarzan’: Tanakka, noin 50 cm korkea. Runsas sato punaisia kirsikkatomaatteja. Sato alkaa kypsyä aikaisin ja satokausi jatkuu pitkälle syksyyn.
  • ’Tiny Tim’: Tukeva, noin 50 cm korkea. tuottaa runsaasti punaisia kirsikkatomaatteja.
  • ’Totem’: Erittäin runsassatoinen ja tiiviskasvuinen pensastomaatti, joka tuottaa jopa enemmän hedelmiä kuin lehtiä – tarvitsee siis hyvän tuennan. Pienet, punaiset, hyvin makeat, pyöreät hedelmät. Korkeus noin 40-70 cm.
  • ’Vilma’: Tämä ruukkutomaatti tekee pienet, punaiset ja makeat hedelmät. Tiivis ja pysty kasvutapa. Sopii hyvin parvekkeelle tai kesäkeittiöön.

3: Amppelitomaatit

Amppelitomaatit sopivat parvekkeelle, kesäkeittiöön tai terassille. Pieniä, makeita hedelmiä on mukava popsia parempiin suihin lämpimiä kesäpäiviä vietellessä.

  • ’Brasil Red’: Hyvin satoisa, aikainen, punainen amppelitomaattilajike. Sopii amppelin lisäksi korkeaan ruukkuun tai parvekelaatikkoon. Kukinta ja sato jatkuu syksyyn saakka.
  • ’Brasil Yellow’: Keltainen versio ylläolevasta Brasil-lajikkeesta.
  • ’Tumbler F1’: Runsassatoinen, makea, punainen kirsikkatomaatti. Satokausi alkaa aikaisin ja kestää syksyyn. Täydellinen kasvatettava parvekkeelle.
  • ’Tumbling Tom’: Rentoversoinen ja runsassatoinen. Punaiset, pienet kirsikkatomaatit maistuvat parhailta sellaisenaan naposteltuna tai vaikkapa salaatissa.
  • ’Tumbling Tom Yellow’: Keltainen versio Tumbling Tomista – maukkaat ja loistavankeltaiset hedelmät.

Mitkä tomaattilajikkeet valitset tänä kesänä kasvatukseen?

Erilaiset tomaattilajikkeet tarjoavat huikean kirjon eri värejä, kokoja ja makuja. Niinpä lajikkeen valinnassa kannattaa aloittaa siitä, millaisista tomaateista itse pitää ja syö mieluiten.

Itse kasvupaikka ja tomaattien hoitamiselle käytettävissä oleva aika määrittävät puolestaan sen, miten tomaattien kasvatus onnistuu helpoiten. Kukin lajike menestyy parhaiten tietyissä olosuhteissa – kun olosuhteet eivät miellytä kasvia, sen kasvu häiriintyy, hoitaminen on työlästä ja sato jää pieneksi.

Helpoimmalla pääset, kun valitset kasvatettaviksi amppeli- ja pensastomaatteja. Ne sopivat niin parvekkeelle kuin suojaisalle seinustallekin. Matalakasvuiset pensastomaatit ja amppelit voit myös ottaa helposti mökille mukaan.

Mikäli tomaateille löytyy hoitaja läpi kesän, saat runsaimman sadon valitsemalla kasvatukseen erilaisia runkotomaatteja. Niidenkin välillä on eroja sekä hedelmien koossa, maussa, että satoisuudessa ja helppohoitoisuudessa.

Jos vasta aloittelet tomaattiharrastusta, kannattaa valita varmasatoisia ja helppohoitoisia lajikkeita. Ne palkitsevat sinut runsaalla sadolla eivätkä ota nokkiinsa aivan pienestä.

Tilan salliessa suosittelen kokeilemaan myös 1-2 jännittävämpää lajiketta. Niiden onnistuessa saat lautaselle kirjavampaa syötävää ja saatat löytää uuden lempilajikkeesi melkeinpä vahingossa.

Lisää helppoja vinkkejä löydät tomaatin kasvatusoppaasta.

Mitä tomaattilajikkeita meinaat tänä vuonna kasvattaa? Vai kaavailetko jo seuraavan kesän tomaattivalikoimaa? Kerro omat lajikevinkkisi kommenteissa!

Jos lajikkeista jäi jotain hampaankoloon, jaa ajatuksesi kommenteissa!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia!
– Mikke

Jaa artikkeli:

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


4 vastausta artikkeliin “Tomaattilajikkeet: 27 helppoa lajiketta kotipuutarhaan”

  1. Siis eikö olee kuin tuo Tanskan vienti ja YellowJubilee, joka runko ja tavis koko.
    Tanskan viennissä niin sitkeä kuori että melkein kuorittava, ja Yellow tietty keltainen.
    Kaipaisin runko tomaattia, ohut kuorista, normi koko, punainen, makeahko.
    Tuo kuoren paksuus olisi hyvä tietää ja eikö punainen parempi kuin keltainen (mitä siinä nyt olikaan)

    • Hei Anita,

      hyvä kysymys! Tomaattilajikkeiden kanssa on hyvä muistaa, että suurikokoisilla hedelmillä on aina paksummat kuoret kuin pienemmillä cocktail- tai kirsikkatomaateilla. Valitettavasti suurempikokoiset lajikkeet on jalostettu kestämään kuljetusta ja säilymään kolhuitta kuljetusten aikana. Olet ihan oikeassa Tanskan viennin suhteen – sen kuori on toisinaan kovinkin sitkeä ja kova.

      Kokeilin viime kesänä lajiketta ”Harzfeuer F1” ja sen punaiset hedelmät olivat melko pehmeäkuorisia verrattuna esimerkiksi Tanskan vientiin. Jos satut löytämään tämän lajikkeen siemeniä, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Maku oli hedelmäisen makea ja tomaateista tuli mehukkaita.

      Jos haluat pelata varman päälle ja saada taatusti ohutkuorisia, maukkaita hedelmiä, kasvata ihmeessä myös pienempihedelmäisiä lajikkeita. Helppoja ja varmoja lajikkeita ovat esimerkiksi ”Gardener’s Delight” ja ”Black Cherry”/”Chocolate Cherry”. Jälkimmäiset tekevät tummia hedelmiä, joista saat ekstra-annoksen terveellisiä antosyaaneja. Pienihedelmäiset lajikkeet kypsyvät myös aikaisemmin ja satokausi jatkuu yleensä hieman pidempään.

      Jos tomaatin koko on tärkein valintakriteeri, paksun kuoren muodostumiseen voi vaikuttaa hieman kasvatusolosuhteilla: jos tomaatin hedelmät ovat suorassa auringonpaisteessa, kuoresta tulee yleensä paksumpi kuin lehtien katveessa. Kuivuus aiheuttaa myös kuorien paksuuntumista, kun tomaatti haluaa jarruttaa veden haihtumista kuoren läpi. Säännöllinen kastelu ja tasainen kosteus saattavat auttaa saamaan pehmeäkuorisia hedelmiä kotipuutarhasta.

      Toivottavasti tämä auttaa hieman! Tässähän alkaa jo itsekin innostua tulevan kesän lajikkeista 🙂

      Hauskaa kevään odotusta!

  2. Kiitos kattavasta sivustosta! Olet koonnut hienosti tärkeää tietoa tomaattien kasvatukseen. Ensi kesä ja lajikkeet jo mielessä, onko suositella hyvää paikkaa siementen hankkimiseen? Missä laajin valikoima?

    • Kiitos tosi paljon, Laura!

      Itse hankin tomaatin siemenet yleensä jo edelliskesän alennusmyynneistä, nettikaupoista tai matkoilta. Etenkin Keski-Euroopasta löytyy suuret valikoimat siemeniä ja Suomen ilmastoon sopivia lajikkeita. Peruslajikkeet löytyy aika hyvin esimerkiksi Hankkijalta tai Siemenkaupasta. Molemmilla on melko kattava ja laaja valikoima.

      Suomessa myydään jostain syystä joka paikassa aika samoja, perinteisiä lajikkeita, vaikka meidän lyhyessä kesässä ja viileässä ilmastossa menestyviä tomaattilajikkeita olisi vaikka millä mitalla. Siispä kannattaa tähytä ulkomaisiin siemenkauppoihin, jos haluat kokeilla jotain uutta. Itse haluan kasvattaa ensi kesänä venäläisiä, viileinäkin kesinä satoisia ja taudinkestäviä lajikkeita. Tähän mennessä olen tehnyt ostoksia näissä kaupoissa: virolainen Seemnemaailm (englanninkielinen versio on selkeämpi kuin suomenkieliset käännökset), ruotsalainen Impecta sekä saksalaiset Amazon.de ja Samenhaus.de. Toimituskulujen kanssa kannattaa olla toki aina tarkkana ulkomailta tilattaessa.

      Millaisilla lajikkeilla aiot herkutella ensi kesänä? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *