Mangoldin kasvatus: Näillä vinkeillä onnistut helposti

Päivitetty viimeksi:

Mangoldin kasvatus – Ohjeet, lajikkeet ja vinkit kotipuutarhaan

Mangoldin kasvatus onnistuu kotipuutarhassa vasta-alkajaltakin ja tämä koristeellinen ja maukas vihannes palkitsee puutarhurin runsaalla sadolla.

Mangoldi on sekä hyöty- että koristekasvi, jonka upeat, värikkäät lehtiruodit säväyttävät niin kasvimaalla kuin kukkaistutusten seassakin.

Se on lisäksi verraten helppo kasvatettava, kunhan löydät sille aurinkoisen kasvupaikan.

Mutta miten mangoldin kasvatus onnistuu?

Miten mangoldia hoidetaan kesän aikana, jotta saat maittavan sadon?

Tässä artikkelissa jaan parhaat vinkkini mangoldin kasvattamiseen siemenestä ja helpot niksit runsaan sadon varmistamiseksi.

Mikä mangoldi on?

Mangoldi eli lehtimangoldi tai lehtijuurikas (Beta vulgaris) on punajuurikkaan läheinen sukulaiskasvi, joka on Suomessa vielä melko tuntematon ja uusi tulokas.

Tämä helppohoitoinen pinaattikasvi kasvattaa kesän aikana kauniin, rehevän ja pystykasvuisen lehdistön ja mehukkaat, leveät ruodit.

Lehtiruotien väri on lajikkeesta riippuen joko valkoinen, keltainen, oranssi tai punainen. Mangoldi onkin jo sellaisenaan näyttävä kasvi kotipuutarhassa – vaikkapa kukkapenkissä, ruukussa tai kasvimaallakin.

Mangoldin kasvatus kotipuutarhassa

Mitä mangoldista voi valmistaa?

Mangoldista käytetään syötäväksi koko kasvin maanpäällinen osa, siis lehdet ja lehtiruodit.

Suuret, maukkaat lehdet voit valmistaa ruoaksi pinaatin tapaan. Niitä ei tarvitse ryöpätä.

Mangoldin lehdet sopivat sellaisenaan vaikkapa salaatteihin, munakkaisiin, pinaattilettuihin, risottoihin, keittoihin tai wokkiruokiin. Lehdistä valmistuu hetkessä maukas mangoldipesto!

Suurimmista lehdistä voit valmistaa myös kääryleitä – kokeile niitä vaikka viininlehtikääryleisiin.

Valkoiset, keltaiset tai punaiset lehtiruodit ovat meheviä ja maukkaita, ja voit valmistaa ne parsan tapaan. Maku ei kuitenkaan muistuta parsaa, joten sen korvaajaksi mangoldista ei ole.

Mangoldin kasvatus ja sadonkorjuu
Mangoldia pääsee maistelemaan jo kesken kasvukauden, kun taimia kannattaa harventaa. Nuoret, ohuet ruodit ovat makeita ja maukkaita.

Meillä ruodit päätyvät usein pannulle voinokareen kanssa ja ne maistuvat parhailta sellaisenaan. Kun sisko on kylässä, mangoldin paksut ruodit päätyvät usein grilliinkin, minkä jälkeen makua antavat pienet pirskaukset hyvää oliiviöljyä ja sitruunanmehua.

Lehtiruodit voi myös höyryttää pikaisesti, niin että ne jäävät hieman napakoiksi. Höyrytetyt ruodit voit tarjota sellaisenaan tai paistaa ne pikaisesti pannulla oliiviöljyssä ja lisätä vain suolaa, pippuria ja tuoretta sitruunanmehua.

Kesän taittuessa syksyyn ja säiden viiletessä mangoldin keltaiset ja punaiset ruodit säväyttävät värillään myös keitoissa.

Joka tapauksessa mangoldi palkitsee kasvattajansa pehmeällä ja hienolla maulla, mitä ikinä sitten päätätkään siitä valmistaa.

Pidä mielessä, että syvänvihreät lehdet sisältävät oksaalihappoa raparperin tapaan. Samalla aterialla kannattaa siis nauttia kalsiumpitoisia elintarvikkeita, kuten maitotuotteita. Vegaaneille sopivat esimerkiksi mantelit, tofu ja soijatuotteet sekä kaalikasvit ja valkoiset pavut.

Mangoldin kasvatus: Ennen kuin aloitat

Ennen kuin ryhdyt tutkimaan mangoldin lajikkeita, kannattaa pistää merkille muutama perusasia mangoldin kasvatukseen liittyen.

Mangoldi on yleisesti ottaen helppo kasvatettava, kun muistat nämä asiat:

  1. Mangoldi rakastaa valoa:
    Sato onnistuu varmimmin valoisalla, lämpimällä kasvupaikalla. Paahteisessa paikassa mangoldi ei kuitenkaan viihdy.
  2. Kasvualusta ei saa olla liian ravinteikas:
    Mangoldi ei viihdy liian ravinteikkaassa mullassa. Myös lannoitus on hyvä pitää kohtuullisena.
  3. Suuret lehdet haihduttavat paljon vettä:
    Muista kastella mangoldia riittävästi lämpiminä päivinä, etenkin ruukku- ja lavakasvatuksessa.
  4. Mangoldi saattaa kukkia kesällä:
    Liian aikainen kylvö, kuivuus tai kylmä kesä saattavat yllyttää mangoldin kukkimaan. Muista siis riittävä kastelu ja leikkaa kukkavarret heti pois, jotta kasvi jatkaa kasvuaan.

Mangoldi on myös siitä helppo kasvatettava, että sitä eivät yleensä vaivaa kasvitaudit tai tuholaiset. Niinpä mangoldi on oiva vaihtoehto esimerkiksi ristikukkaiselle pak choille, jota usein riivaavat kirpat.

Mangoldin siemenet ja lajikkeet

Mangoldin lajikekirjo on Suomessakin jo melko laaja. Siemeniä on saatavilla puutarhamyymälöissä ja sekatavarakaupoissakin, mutta suurin valikoima löytyy toki netistä.

Mangoldilajikkeet jaetaan lehtimangoldeihin (Beta vulgaris var. cicla) ja ruotimangoldeihin (Beta vulgaris var. flavescens). Lehtimangoldi kasvattaa nimensä mukaisesti suuremman lehtimassan, kun taas ruotimangoldit kasvattavat pidemmät, tanakammat lehtiruodit. Lehtimangoldin satokausi alkaa hieman aiemmin kuin ruotimangoldin.

Nämä mangoldilajikkeet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia:

  • ”Bright Yellow”:
    Lehtimangoldi, joka kasvattaa upean koristeelliset kirkkaankeltaiset lehtiruodit.
  • ”Rhubarb Chard”:
    Helppohoitoinen lehtimangoldilajike, jolla hienot, syvänpunaiset lehtiruodit. Meillä tämä lajike koristaa niin kukka- kuin hyötykasvipenkkejäkin.
  • ”White Silver 2” ja ”White Silver 3”:
    Runsassatoiset ja varmat lehtimangoldilajikkeet, joilla kirkkaanvaaleat, jopa valkoiset lehtiruodit.
Punaruotinen mangoldilajike - Mangoldin kasvatusvinkit kotipuutarhaan
Lehtimangoldilajike ”Rhubarb Chard” kasvattaa koristeelliset, kauniin punaiset lehtiruodit.

Mangoldin kasvupaikka ja -alusta

Mangoldi viihtyy aurinkoisella, lämpimällä kasvupaikalla ja se rakastaa valoa. Saat siis parhaan sadon, kun kylvät mangoldin suojaisalle paikalle, jossa kasvi pääsee nauttimaan auringon lämmöstä.

Kasvupaikaksi sopii kuitenkin myös hieman varjoisampi paikka, jolloin selviät tietenkin vähemmällä kastelulla. Tällöin mangoldi kuitenkin kasvaa hitaammin ja sato saattaa jäädä pienemmäksi.

Aurinkoisella paikalla Etelä-Suomen kasvukausi saattaa riittää jopa kahteen kylvöön ja satoon. Mangoldin sadonkorjuu jatkuu aina syyskylmiin ja ensimmäisiin pikkupakkasiin saakka.

Kasvualustaksi sopii runsasmultainen, läpäisevä maa.

Savimailla kasvualustaan kannattaa ehdottomasti sekoittaa hiekkaa. Näin mangoldi ei joudu kärvistelemään turhan märässä maassa, mikäli kesä on sateinen.

Liian ravinteikkassa mullassa mangoldi ei ainakaan meillä menesty ja kasva hyvin, joten kasvualustaan kannattaa lisätä kohtuudella esimerkiksi valmista kompostimultaa.

Mangoldin kumppanuuskasvit ja kiertoviljely

Kumppanuuskasvit ovat ”hyviä naapureita”, jotka auttavat toinen toisiaan tuottamaan terveemmän, runsaamman sadon.

Jotkin kumppanuuskasvit karkottavat toistensa tuholaisia tuoksuillaan ja erittämällä maaperään aineita, jotka karkottavat maanalaisia tuholaisia ja kasvitauteja. Toiset kasvit puolestaan parantavat naapureidensa makua.

Sekaviljelyssä kumppanuuskasvit kannattaa huomioida tarkkaan, jotta huonot naapurit eivät häiritse toisiaan.

Mangoldin hyviä kumppanuuskasveja ovat:

  • Artisokka
  • Basilika
  • Fenkoli
  • Kaalit: kukkakaali, parsakaali, kyssäkaali
  • Krassit: köynnöskrassi ja pensaskrassi
  • Mansikka
  • Nauris
  • Palsternakka
  • Pavut
  • Porkkana
  • Retiisi
  • Salaatit: kesäsalaatti ja lehtisalaatti

Mangoldin huonoja kumppanuuskasveja ovat:

  • Punajuurikas
  • Pinaatti
  • Rukola
  • Savikkakasvit

Summa summarum: mangoldia kannattaa viljellä juureksien kanssa, mutta se ei viihdy lähisukulaistensa naapurina. (Kukapa viihtyisi!)

Jos noudatat viljelykiertoa puutarhassasi, kasvata mangoldia juureksien ja kohtuullisesti ravinteita tarvitsevien kasvien lohkossa.

Edeltävänä vuonna samalla kasvupaikalla kannattaa siis kasvattaa runsaasti ravinteita tarvitsevia kasveja. Mangoldia seuraavana vuonna samaan lohkoon istutetaan perunaa (ja perunan hyviä kumppanuuskasveja).

Mangoldin kylväminen

Mangoldi kylvetään suoraan kasvupaikalleen, kun maa on muokattavissa ja lämmennyt. Esi- tai taimikasvatus ei siis ole tarpeen.

Muista kuitenkin, että liian aikainen kylvö saattaa innostaa mangoldin kukkimaan. Paras ajankohta on toukokuun loppupuolella tai kesäkuun alulla.

Koska mangoldin satokausi jatkuu aina ensimmäisiin yöpakkasiin, voit kylvää useampia eriä kasvukauden aikana.

Tänä vuonna kylvin mangoldin toukokuun viimeisinä päivinä. Kesäkuu oli juhannukseen asti viileä ja kesä ei muutenkaan ole ollut kovin kummoinen. Satokausi alkoikin vasta heinäkuun lopulla, noin 60 päivää kylvöstä.

Niinpä voit kylvää mangoldia vielä heinäkuun loppupuolella Etelä-Suomessa. Lämpiminä kesinä ne ehtivät tuottaa hienosti satoa ennen syyskylmien tuloa.

Liota siemeniä 12-24 tuntia ennen kylvämistä.

Kastele kylvövako huolella ennen kylvöä. Mangoldin kova ja paksu siemen vaatii tasaisen kosteuden, jotta itu jaksaa puskea esiin.

Sopiva kylvöväli on noin 15-20 cm. Riviväliksi kannattaa jättää 30-40 cm.

Jos kylvöksestä tulee liian tiheä, voit harventaa taimia niiden kasvaessa ja saat pikkutaimistakin syötävää.

Siemenet kylvetään 2-4 cm syvyyteen – tarkista kylvösyvyys siemenpakkauksesta.

Koska kaikki siemenet eivät idä, kylvän itse 2-3 siementä vierekkäin. Jos kaikki siemenet itävät, harvennan taimia pieninä. Näin kasvimaalle ei jää tyhjiä aukkoja itämättömien siementen vuoksi.

Peitä kylvös halutessasi kasvuharsolla, niin itäminen nopeutuu.

Meillä mangoldi itää yleensä noin reilussa viikossa, mutta tänä vuonna saimme odotella itämistä kolmekin viikkoa. Pidä siis pää kylmänä, vaikka kylvös ei näyttäisikään elon merkkejä aivan pian.

Mangoldin kasvatus siemenestä – Helpot vinkit kotipuutarhaan ja kasvimaalle
Mangoldi saattaa itää hitaasti, mutta taimet kasvavat lämpimällä, aurinkoisella paikalla nopeasti.

Mangoldin kastelu

Pidä kasvualusta kylvämisen jälkeen kosteana, mutta vältä liikakastelua. Märässä maassa siemenet alkavat mädäntyä.

Kasvukauden aikana mangoldi pitää tasaisesta kosteudesta. Kastele sitä siis kohtuudella, mutta vältä kasvualustan kuivumista. Suomen valoisina kesäkuukausina kuivuus saattaa innostaa mangoldin kukkimaan.

Mangoldin kukkavarsi
Kun mangoldi kukkii tai alkaa kasvattaa kukkavartta, kasvi kannattaa korjata pois. Kukkavarren kasvattavan mangoldin lehdet maistuvat vielä hyvältä ruoassa, mutta varsi on usein puiseva, kitkerä ja hapan.

Suuret lehdet haihduttavat lämpiminä, aurinkoisina päivinä paljon vettä. Niinpä mangoldi kertookin kuivuudesta ja kasteluntarpeesta nuokkuvilla lehdillä.

Tasainen kastelu ja kosteus parantaa myös sadon makua: kuivassa kasvaneet lehdet ovat usein sitkeitä ja kitkeriä, kun taas riittävästi vettä saaneet ovat mehukkaita ja pehmeitä.

Mangoldin lannoittaminen

Lannoita mangoldia kohtuullisesti kasvukauden aikana. Suuri lehtimassa ja paksut lehtiruodit tarvitsevat runsaasti ravinteita. Niinpä kasvualustan ravinteikkuus kannattaa varmistaa jo kylvön yhteydessä.

Koska mangoldin kavereina kasvaa kiertoviljelyssä salaatteja, sipuleita ja porkkanaa, kasvualustan on kuitenkin parempi olla hieman liian niukkaravinteinen kuin liian ravinteikas.

Meillä mangoldia kasvatetaan viljelykierron mukaan runsaasti ravinteita tarvitsevien kasvien jälkeen. Mangoldin jälkeen kasvupaikalle istutetaan siis perunaa. Niinpä lisään kasvualustaan hieman kompostimultaa ja tarvittaessa vain niukasti luonnonmukaista lannoitetta.

Kasvukauden aikana mangoldi saattaa kaivata lisälannoitusta. Huolehdi kuitenkin siitä, että lisälannoitus ei ole liian typpipitoista. Noudata aina huolellisesti lannoitepakkauksen annosteluohjeita – liikalannoitus ei ole koskaan tarpeen.

Itse suosin hyötypuutarhassa keväisin luonnonmukaisia lannoitteita, kuten rakeistettua hevonkakkaa tai kanankakka-merilevälannoitetta. Molemmat ovat helppoja annostella ja ne rikastuttavat maaperän pieneliötoimintaa pitkävaikutteisesti.

Kasvukauden jälkipuoliskolla kasvuvoimaa antavat erilaiset katteet:

  • Tuore ruohosilppu pitää kasvualustan tasaisen kosteana – sitä voi levittää sekä alkukesällä että esimerkiksi heinäkuun lopulla.
  • Tuoreet lepän ja saniaisten lehdet ajavat saman asian kuin ruohosilppu – niitä löytyy metsätontiltamme runsain määrin.
  • Puolivalmis puutarhakomposti antaa sopivasti kasvuvoimaa kasvukauden jälkipuoliskolla.
  • Lehtikarike tai sahanpuru sopivat niin ikään kasvukauden lopun katteeksi – niiden hajoaminen tosin kuluttaa typpeä, joten ne kannattaa yhdistää esimerkiksi tuoreiden, vihreiden katteiden kanssa.

Mangoldin sadonkorjuu

Lehtimangoldin satokausi alkaa heinäkuussa ja ruotimangoldilla 2-3 viikkoa myöhemmin.

Nuoret, 10-15 cm pitkät lehdet ovat mureimpia ja maukkaimpia.

Aloita sadonkorjuu kiertämällä taittaen yksi lehti kerrallaan. Näin kasvi ohjaa voimansa uusien lehtien kasvattamiseen ja saat satoa syksyyn saakka.

Mangoldin kasvattaminen kotipuutarhassa - Helpot vinkit ja kasvatusohjeet
Korjaa satoa vähitellen lehti kerrallaan. Myöhemmin kesällä voit leikata koko kasvin noin 3-4 cm:n korkeudelta, jolloin se alkaa kasvattaa uusia lehtiä nopeasti.

Mangoldin sato kannattaa nauttia tuoreena ja valmistaa samantien ruoaksi. Lehdet ja ruodit ovat mehukkaimmillaan suoraan kasvimaalta korjattuina.

Jos satoa on liikaa käytettäväksi tuoreeltaan, voit toki myös pakastaa mangoldin. Ryöppää lehdet ja varret ennen pakastamista pinaatin tapaan.

Yhteenveto: Mangoldin kasvattaminen kotipuutarhassa

Mangoldi on yksi koristeellisimmista ja helppohoitoisimmista hyötykasveista kotipuutarhassa. Niinpä mangoldin kasvatus on hyvinkin helppoa ja sato on takuuvarma viileinäkin kesinä.

Lisäksi mangoldi on monipuolinen vihannes keittiössä ja siitä on helppo valmistaa maukkaita ruokia kädenkäänteessä. Meidän hyötypuutarhassa helppohoitoisuus ja yksinkertainen valmistus ruoaksi ovat aina etusijalla – niinpä mangoldista on tullut jokavuotinen kasvatettava, joka palkitsee aina maukkaalla sadolla.

Jos siis suunnittelet ensi kesän hyötykasveja tai etsit helppoa kasvatettavaa vielä kesäkuussakin, mangoldi on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja luotettava vihannes kasvimaalle, lavaan, ruukkuun tai kukkapenkin koristeeksi.

Tässä vielä lyhyt yhteenveto tärkeimmistä vinkeistä mangoldin kasvatukseen:

  1. Etsi mangoldille aurinkoinen, lämmin kasvupaikka
  2. Valitse läpäisevä, runsasmultainen kasvualusta
  3. Yhdistele erivärisiä mangoldilajikkeita silmäniloksi
  4. Liota siemeniä yön yli ennen kylvöä
  5. Paina siemenet 2-4 sentin syvyyteen ja pidä kylvös kosteana
  6. Harvenna taimia tarvittaessa – sopiva taimiväli kasvin varttuessa on 15-20 cm
  7. Kastele tarvittaessa, etenkin kasvukauden alussa, kun juuret eivät vielä yllä syvälle
  8. Lannoita mangoldia kohtuudella
  9. Korjaa satoa ensin kiertämällä taittaen uloin lehti kerrallaan; myöhemmin voit leikata koko kasvin n. 3 cm:n korkeudelta – mangoldi kasvattaa uusia lehtiä nopeasti
Mangoldilajikkeet ja kasvatus – Punaruotinen Rhubarb Chard

Mangoldin runsas ja varma sato on ehdottomasti yksi oman puutarhan suurimmista iloista kesän mittaan.

Koska mangoldia eivät yleensä vaivaa tuholaiset tai kasvitauditkaan, se on oiva vaihtoehto helpommin kukkiville pinaateille ja tuholaisista kärsiville pak choille ja muille ristikukkaiskasveille.

Oletko kokeillut mangoldia jo omassa puutarhassasi? Millaisia lajikkeita valitsit kasvatukseen?

Vai suunnitteletko kenties jo seuraavan kasvukauden hyötykasvivalikoimaa?

Jaa omat kokemuksesi ja suunnitelmasti mangoldista kommenteissa! Ja jos joku asia mangoldin kasvatuksesta jäi askarruttamaan, kysy ihmeessä!

Hauskaa ja helppoa tarhurointia!
– Mikke

Lue seuraavaksi:


Lue seuraavaksi:


2 vastausta artikkeliin “Mangoldin kasvatus: Näillä vinkeillä onnistut helposti”

  1. Hei
    Voiko mangoldin isot lehdet pakastaa tuoreena? Tarkoituksena olisi myöhemmin tehdä niistä kääryleitä, olen kesän aikana tehnyt kääryleitä jotka ovat hyviä 😊

    • Hei vaan Eija,

      mmm mangoldikääryleet kuulostaa herkulliselta!

      Kun mangoldin kasvatus alkaa tuottaa satoa, lehdet voi pakastaa joko tuoreina tai ryöpättyinä. Ryöpätyt lehdet säilyttävät kauniin, tumman värinsä paremmin. Ryöppäys saattaa olla hieman hankalaa kokonaisilla lehdillä, mutta kokeilu kannattaa! Jos päädyt ryöppäämään lehdet, ne kannattaa kuivata huolellisesti ennen pakastamista.

      Ainut ongelma mangoldin lehtien pakastamisessa on, etteivät ne välttämättä pysy hyvin kasassa sulatuksen jälkeen. Lehdet saattavat olla haperoita ja lörppänöitä, jolloin kääryleiden tekeminen on hieman vaivalloista. Mutta ne maistuvat silti herkullisilta vaikkapa keitoissa, padoissa ja lisäkkeenä sellaisenaan sopivasti maustettuina 🙂

      Toivottavasti säilöminen onnistuu ja pääset nauttimaan herkkukääryleistä talvellakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *