Miten päin ruusupapu istutetaan?

Ruusupapu – Kasvatus ja hoito

Jaa tämä artikkeli:

Kysymys: Miten päin ruusupapu istutetaan?

Aion kasvattaa ruusupapua kasvimaalla tänä kesänä. Miten päin ruusupavun siemen kylvetään ja miten päin ruusupavun taimi istutetaan?

Vastaus:

Kun kylvät ruusupavun siemenet multaan, aseta siemen kyljelleen noin 3–4 sentin syvyyteen ja peitä kevyesti mullalla.

Kyljelleen kylvetty siemen pääsee itämään helposti ja ruusupavun itu löytää tiensä ylös kohti mullan pintaa. Siemenen itu puskee ulos kohdasta, jossa papu on ikään kuin painunut sisään – siis ”sisäkaarteesta”.

Esikasvatus sisätiloissa aikaistaa satoa 2–3 viikolla. Jos haluat antaa ruusupavulle varaslähdön kesän kasvukauteen, suosittelen ilman muuta taimikasvatusta. Vaiva ei ole suuren suuri, koska ruusupavun taimia ei tarvitse koulia. Etenkin Pohjois-Suomessa taimikasvatus on hyvä keino saada ruusupavusta suurempi sato ennen säiden viilenemistä loppukesästä.

Viimeistään, kun ruusupavun taimi on noin 15 sentin korkuinen, ohjaa se kasvamaan pitkin tukea. Ruusupapu kasvattaa pitkät, jopa 4 metrin pituiset rennot varret ja se tarvitsee aina hyvän tuennan. Köynnös on rehevä ja koristeellinen – ruusupavusta saa upean näkösuojan tai viherseinän vaikka parvekkeellekin.

Ruusupavun tueksi sopii esimerkiksi puinen säleikkö, pitkät tukikepit, pystysuuntaiseksi pingotetut juuttinarut tai vaikkapa vanhat puiset tikapuut. Ruusupavun varsi tarttuu paremmin karheaa pintaan, joten puusäleikkö on parempi tuki kuin esimerkiksi metalliset tikkaat.

Muista ruusupapua istuttaessasi, että kaikki papukasvit kiertyvät tuen ympärille vastapäivään. Kieputa ruusupavun vartta tuen ympärille oikeaan suuntaan, niin kasvi pysyy paremmin pystyssä ja kasvu lähtee vauhtiin kunnolla.

Jos kaipaat lisää helppoja vinkkejä ruusupavun kasvatukseen, lue lisää täältä:

Jaa tämä artikkeli:


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *