Milloin avomaankurkku kylvetään?

Päivitetty viimeksi:

Kurkun taimikasvatus ja istuttaminen kasvupaikalle

Kysymys: Milloin avomaankurkku kylvetään?

Haluan kasvattaa avomaankurkkua tänä vuonna kasvulavassa ja kasvimaalla.

Olen lukenut, ettei avomaankurkkua tule kylvää liian aikaisin, jotta taimi ei kasva liian suureksi ennen säiden lämpenemistä.

Milloin avomaankurkku kylvetään?

Vastaus:

Avomaankurkku on muiden kurkkukasvien tapaan kylmänarka. Etenkin alkukesällä Suomen sää on arvaamaton, ja hallaöitä saattaa esiintyä vielä kesäkuunkin puolella.

Avomaankurkku hyötyy mahdollisimman lyhyestä taimikasvatuksesta. Se kannattaa istuttaa lopulliselle kasvupaikalleen, kun taimeen on kasvanut yksi lehtipari sirkkalehtien yläpuolelle.

Olen mokaillut avomaankurkun kanssa kaikkiin suuntiin: liian pienet taimet ovat hyvin herkkiä juuristostaan ja ne lakastuvat usein istutuksen jälkeen. Jos taimi venähtää liian pitkäksi ja tottuu ikkunalaudan tai kasvihuoneen lempeisiin oloihin, se saa shokin istutuksesta ja kasvu pysähtyy melko pitkäksi aikaa. Lisäksi sisätiloissa kasvaneet lehdet ovat herkkiä auringolle, joten taimien karaisu on välttämätöntä joka tapauksessa, jotta ne eivät kuivu ruskeiksi korpuiksi kesäauringossa.

Haasteena onkin ajoittaa avomaankurkun kylväminen niin, että taimi on sopivan kokoinen, kun ilmat ovat lämmenneet.

Avomaankurkun voi istuttaa ulos, kun yölämpötila ei laske alle 5 asteen. Yleensä sopiva istutusaika on kesäkuun 10. päivän tienoilla maan etelä- ja keskiosissa.

Sopiva esikasvatusaika on noin 3 viikkoa, joten avomaankurkku kannattaa kylvää toukokuun puolivälin tuntumassa tai hieman aiemmin.

Varaa avomaankurkulle puutarhasta lämmin ja suojaisa kasvupaikka. Kurkut viihtyvät niin kasvulavassa kuin kasvimaallakin, kunhan ne saavat riittävästi valoa, aurinkoa ja lämpöä. Tuulinen ja varjoisa kohta ei sovi avomaankurkulle eikä muillekaan kurkkukasveille.

Taimet kannattaa karaista ennen istuttamista totuttamalla ne ulkoilmaan. Itse ulkoilutan taimia viemällä ne ulos noin 3-7 päivänä ennen istutushommia. Ensimmäisenä päivänä taimet saavat olla varjossa noin tunnin. Seuraavina päivinä pidennän ulkoiluaikaa ja annan taimien tottua myös aurinkoon vähitellen.

Istutuksen jälkeen suojaan taimet varmuuden vuoksi kasvuharsolla. Näin herkät kurkuntaimet eivät pala auringossa tai kylmety yön viileinä tunteina.

Lue lisää täältä: Avomaankurkun kasvatus: Näin onnistut helposti

, ,

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *