Kuinka monta perunaa tulee yhdestä siemenperunasta?

Päivitetty viimeksi:

Jaa artikkeli:

Perunan sadonkorjuu ja kasvatus kasvulavassa

Kysymys: Kuinka monta perunaa tulee yhdestä siemenperunasta?

Haluaisin kasvattaa perunaa tänä kesänä sekä kasvulavassa että kasvimaalla.

Kuinka monta perunaa tulee yhdestä siemenperunasta? Siemenperunasäkin ohjeissa mainitaan kyllä istutusväli ja -syvyys, mutta satoisuudesta en löydä lisätietoja.

Vastaus:

Yhdestä siemenperunasta kasvaa monta uutta perunaa, yleensä noin 5-10 kappaletta riippuen lajikkeesta ja kasvuolosuhteista. Siemenperuna jaksaa tuottaa runsaan sadon, kun istutat perunat harvakseltaan siemenperunapakkauksen ohjeiden mukaan. Liian ahtaasti istutetun mukulat joutuvat kilpailemaan kasvutilasta, vedestä ja ravinteista, jolloin satokin jää pienemmäksi.

Jos mielit saada runsaamman sadon, valitse kasvatettaviksi todetusti satoisia lajikkeita:

  • ’Annabelle’: Pehmeän kermainen, aikainen yleisperuna. Meillä Annabelle kuuluu ehdottomasti suosikkilajikkeisiin, koska se on ollut hurjan satoisa ja helppo viljeltävä vuodesta toiseen. Säilyy myös hyvin varastossa. Keskinkertainen taudinkestävyys.
  • ’Challenger’: Satoisa, jauhoinen talviperuna. Erinomainen ruvenkestävyys ja hyvä rutonkestävyys.
  • ’Colomba’: Hyvin aikainen ja maukas lajike. Tuottaa erittäin runsaan sadon ja sopii varastoitavaksi. Satoisa vaatimattomallakin kasvupaikalla, hieman jauhoinen, erinomainen perunaruven kestävyys, keskinkertainen perunaruton kestävyys.
  • ’Siikli’: Perinteinen herkkuperuna, joka on vuodesta toiseen yksi suosituimmista lajikkeista etenkin toreilla. Satoisa, kiinteä tai hieman jauhoinen, keskinkertainen taudinkestävyys.
  • ’Timo’: Yksi aikaisimmista varhaisperunalajikkeista, josta saat satoa jo juhannuspöytään etelässä. Lähtee kasvuun viileässäkin maassa, joten sopii hyvin pohjoisempiikin kasvuolosuhteisiin.
  • ’Violet Queen’: Nimensä mukaan violetti perunalajike, josta saa esimerkiksi hauskan, violetin perunamuusin – taatusti lasten mieleen! Violet Queen tuottaa pienehköjä, hyvälaatuisia mukuloita ja on satoisa pieneltäkin alalta.

Idätä siemenperunoita noin 2-3 viikkoa mieluiten 13–15 asteessa. Lämpötila voi olla korkeampikin, mutta tällöin mukulat alkavat kuivua helposti. Jos siis idätät perunoita huoneenlämmössä, valitse kotisi viilein paikka ja sumuttele mukuloita usein.

Aseta perunat itämään laakealle astialle tai vaikkapa munakennoihin. Jätä kuhunkin mukulaan vain 2-5 vahvinta silmua tai itua riippuen perunan koosta. Suuret mukulat jaksavat kasvattaa useamman tanakan idun kuin pienet pottuset.

Idätys kannattaa tehdä valoisassa paikassa, jotta idut kasvavat vahvoiksi. Idätyspaikka ei kuitenkaan saa olla aurinkoinen.

Kaiken kaikkiaan peruna on verrattain helppo kasvatettava. Jopa viileinä, sateisina kesinä pääset nauttimaan oman maan herkullisista mukuloista, kunhan tarjoat sille sopivan kasvupaikan ja hoidat perunamaata oikein.

Se, kuinka monta perunaa tulee yhdestä siemenperunasta, riippuu kasvuoloista ja itse perunalajikkeesta.

Lue lisää: Perunan kasvatus kotipuutarhassa: Näin onnistut varmasti

Jaa artikkeli:

Kuka täällä kirjoittaa?


Lue seuraavaksi:


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *